x
Vse kategorije

GASTRITIS - VNETJE ŽELODČNE SLUZNICE

petek, 14 maj 2010

Akutni gastritis povzroča bolečino na dotik v zgornjem delu trebuha, slabost in bruhanje. Zdravljenje večinoma ni potrebno.
Če je želodčna sluznica kronično vneta, pogosto več let ne pride do težav. Vsake toliko časa se pojavijo občutek sitosti, pomanjkanje teka in posebej po jedi občutek napetosti in bolečine v delu trebuha. Želodčna razjeda je mogoča posledica takšne kronične vnetosti.

Pomni: Pomagate si lahko že preventivno z nekaterimi prehranskimi dopolnili in medicinskimi pripomočki >>

Samopomoč je vsekakor možna!

Koga lahko bolezen prizadene?

Sluznica, ki obsega celoten želodec, proizvaja za prebavo pomembno želodčno kislino. Posebne celice v sluznici pa istočasno ščitijo kožo pred to agresivno kislino. Če se proizvede preveč kisline ali če zaščitne celice ne delujejo pravilno, lahko kislina neposredno napade sluznico in tako nastane vnetje.

Akutno vnetje želodčne sluznice je pogosto posledica trebušno-črevesne infekcije z določenimi klicami, prekomernega pitja alkohola, bogato obloženih in mastnih jedi ali prekomernega kajenja, lahko pa se pojavi kot stranski učinek pri nekaterih zdravilih.

Za kronični gastritis je v 85 odstotkih infekcij odgovorna klica Helicobacter pylori. Ta bakterija se prenaša z onesnaženimi živili, okuženo vodo in s človeka na človeka, pogosto že v otroških letih. Naseli se v želodčni sluznici in izloča strupene snovi. Predvidoma je okužen vsak tretji človek. Do vnetja želodčne sluznice ali do želodčne razjede oziroma razjede v dvanajstniku pa pride le pri vsakem petem okuženem človeku.

Trenutno se strokovnjaki ukvarjajo z vprašanji, ali so za bolezen odgovorne dedne lastnosti, ali so nekatere vrste bakterij bolj agresivne kot druge in če obremenjujoče situacije zapleten sistem telesne obrambe lahko zmedejo do te mere, da klice povzročajo težave.

Stres v vsakršni obliki lahko dobesedno udari v trebuh. S tem se oslabi tudi imunski sistem in se ne more več tako dobro obraniti klic. Poleg tega so nekateri ljudje, ki so pod močnim pritiskom, nagnjeni k temu, da več kadijo, hitro jejo, pijejo več alkohola in jemljejo pomirjevala ter uspavala, kar pa še dodatno napade želodčno sluznico.

Pri 5 do 10 odstotkih bolezen povzročijo nenehni dražljaji - večinoma zaradi pogoste uporabe zdravil proti bolečinam ali proti vnetjem, kot so na primer sredstva proti revmi ali acetilsalicilna kislina. Te učinkovine dolgoročno škodujejo želodčni sluznici in oslabijo njeno sposobnost, da bi se lahko branila proti želodčni kislini.

Redkeje je avtoimunska bolezen vzrok za vnetje želodčne sluznice: ko se zaradi napačne regulacije imunski sistem obrne proti zaščitnim celicam v želodcu.

Pomni: Pomagate si lahko že preventivno z nekaterimi prehranskimi dopolnili in medicinskimi pripomočki >>

Se je gastritisu mogoče izogniti?

Proti infekciji s Helicobacter pylori se ni mogoče zaščititi, saj je klica zelo razširjena, učinkovito cepivo pa za zdaj še ne obstaja. Prav tako se ne da izogniti razvoju avtoimunske bolezni.

Kdor mora jemati zdravila za blaženje bolečin ali vnetij, mora v primeru želodčnih težav o tem opozoriti zdravnika. Včasihje mogoče uporabiti druga sredstva, ki manj škodujejo želodcu, občasno pa lahko zdravnik predpiše tudi zdravila, ki ščitijo želodčno sluznico.
Da bi se polnoma izognili majhnim vsakodnevnim težavam, ni mogoče. Obstaja pa veliko možnosti za sprostitev, ki pripomorejo k temu, da na življenje gledamo bolj sproščeno in nas obremenjujoče situacije ne vržejo iz tira.

Kaj lahko prizadeti sami storijo?

Lahka prehrana. Pri lahki prehrani nadomestimo zelo začinjeno in močno zapečeno meso ali ocvrte jedi z bolj zdravimi živili. To je pri gastritisu prav tako koristno kot opustitev kajenja, ledenih pijač z ogljikovo kislino in visokoodstotnega alkohola (sem sodijo tudi zeliščni likerji, ki prav tako napadejo želodčno sluznico). Pozitivno vplivajo manjši obroki in čas, ki si ga moramo vzeti, da v miru in počasi pojemo.

Čaji. Sicer obstaja zelo malo znanstvenih dokazov, vendar naj bi nekateri zeliščni čaji (kamilični, melisni ali slezov čaj) omilili vnetje in tako tudi bolečine. Pozitiven učinek na bolečine imajo tudi lanena semena: eno jedilno žlico zdrobljenih semen čez noč namočite v četrt litra vode, naslednje jutro pojejte na prazen želodec.
Odločitve s pomočjo zdravnika

Akutnega gastritisa večinoma ni treba zdraviti in po nekaj dneh izgine sam od sebe - predvsem če je prišlo do kratkotrajnih težav. Če pa se težave vedno znova pojavljajo, je potreben zdravniški pregled, ker lahko nezdravljeno kronično vnetje želodčne sluznice vodi do želodčne razjede, vzelo redkih pririierih tudi do raka na želodcu.

Dokončna diagnoza se lahko postavi le z gastroskopijo in z odvzetimi vzorci tkiva.

Zdravljenje z zdravili. Če je bila ugotovljena infekcija, se v okviru enotedenskega zdravljenja s kombinacijo dveh antibiotikov in sredstva, ki zmanjša količino želodčne kisline, odstrani klice v 80 do 90 odstotkih primerov. Pomembno je, da se zdravila jemljejo redno, zato da klice ne postanejo odporne na antibiotike. Vendar težave lahko ostanejo tudi, ko klic ni več v telesu. Če je mogoče izključiti druge organske vzroke, je razlog za to po navadi razdražen želodec.

Če ni prišlo do okužbe, se z zdravili zmanjša nastajanje želodčne kisline, s tem pa se zmanjša dražljaje želodčne sluznice.

Avtoimunske bolezni kot vzrok za zdaj še ni mogoče zdraviti; ta redka oblika kroničnega gastritisa prepreči tudi prebavnemu sistemu, da bi iz hrane lahko pridobil vitamin B,2. Da bi se izognili zaradi tega povzročeni perniciozni anemiji, je vsake četrt leta treba vitamin B'2 injicirati intramuskularno. Da pa bi pravočasno odkrili mogoče rakaste bolezni in začeli zdravljenje, je v teh primerih pomembno, da se vsako leto (ali vsaj vsaki dve leti) opravi gastroskopijo.

Pomni: Pomagate si lahko že preventivno z nekaterimi prehranskimi dopolnili in medicinskimi pripomočki >>

Zdravila

Zdravila za želodec
Zdravila proti težavam z želodcem so na tretjem mestu najpogosteje uporabljenih zdravil. Veliko je dosegljivih tudi brez recepta, vendar pa ni priporočljivo, da jih jemljemo dlje časa, ne da bi poznali vzroke težav.

Zaviraici protonske črpalke

Zaviraici protonske črpalke v obliki tabletk so trenutno najpogostejša sredstva, ker so najučinkovitejša. Zavirajo nastanek encima, ki ga oddaja želodčna sluznica, tako imenovane protonske črpalke, s čimer zavirajo tudi nastanek kisline. Vzeti jih je treba zjutraj pred zajtrkom. V nekaterih primerih se pojavijo nezaželeni stranski učinki: glavobol, bolečine v trebuhu, slabost ali driska, pri določenih ljudeh pa lahko pride tudi do alergične reakcije ali do depresije. V primeru gastritisa je ta zdravila treba jemati od štiri do osem tednov.

Blokatorji H2 receptorjev

Blokatorji H2 receptorjev prav tako - vendar z drugimi mehanizmi delovanja - zmanjšujejo nastajanje želodčne kisline. Najbolje jih je jemati zvečer, med stranke učinke pa sodijo glavobol, vrtoglavica in alergične reakcije.

Zadnje čase je pomen blokatorjev H2-receptorjev v korist zaviralcem protonske črpalke zelo upadel, saj njihov učinek dokaj hitro popusti in se vnetja ne ozdravijo v celoti.

Antacidi

Antacidi, ki so večinoma v obliki bele tekočine ali praška, ki ga raztopimo v vodi, vsebujejo aluminijeve in magnezijeve spojine in nase vežejo želodčno kislino. Najbolj jo vežejo nase dve uri po obroku, med najpogostejše stranske učinke pa sodi mehko blato (obstaja zelo malo verjetnosti, da bi prišlo do ledvičnih kamnov). Za daljšo terapijo so ta sredstva primerna le v nekaterih primerih.

Natrijev hidrogenkarbonat

Kemična nevtralizacija želodčne kisline kljub veliki razširjenosti ni priporočljiva. Bolečina, ki jo povzroča kislina, sprva zelo hitro izgine, želodec pa se na to spremembo odzove s povečanim izločanjem kisline - stvari se začnejo vrteti v začaranem krogu.

Pomni: Pomagate si lahko že preventivno z nekaterimi prehranskimi dopolnili in medicinskimi pripomočki >>

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.