Ginekološki izdelki pri vnetjih!

Do vaginalne glivične okužbe in bakterijske vaginoze pride zaradi porušenega naravnega ravnovesja med bakterijami in glivicami v nožnici.

Bakterije ustvarjajo naravno kisel pH nožnice, v katerem se glivice in bakterije ne morejo prekomerno razmnoževati. Različni dejavniki, kot so npr. sladkorna bolezen, nosečnost, prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati, jemanje antibiotikov, padec imunske odpornosti, teden dni pred menstruacijo in uporaba agresivnih intimnih mil, lahko privedejo do porušenja naravnega ravnovesja v nožnici in takrat so glivice, najpogosteje gre za glivico Candida albicans in anaerobne bakterije se lahko prekomerno razmnožijo. To vodi v srbečico, izcedek, pordelost zunanjega spolovila, bolečino in pekoč občutek med spolnim odnosom in uriniranjem.

Pomembno: Bakterije ustvarjajo naravno kisel pH nožnice

Kadar pride do razrasta glivic in se poleg ostalih znakov pojavi bel izcedek brez izrazitega vonja, govorimo o vaginalni glivični okužbi. Zdravljenje največkrat poteka z uporabo lokalnih antimikotikov in dodajanjem mlečnokislinskih bakterij v nožnico ali uživanjem le-teh s hrano in prehranskimi dopolnili.

V primeru razrasta bakterij v nožnici pa se, poleg ostalih znakov, pojavi izcedek z izrazito neprijetnim vonjem po ribah. V tem primeru pa govorimo o bakte-rijski vaginozi, ki sejo zdravi z antibiotiki in podobnimi dodatnimi ukrepi ko pri glivičnem vnetju.

Kot preventiva pred vaginalnimi okužbami se svetuje tudi uporaba posebnih intimnih mil, ki pogosto vsebujejo različne koncentracije mlečne kisline in glicerola. Uravnavajo pH zunanjega spolovila, vlažijo njegovo sluznico in tako zmanjšujejo občutek srbenja. Uporabo namenskih intimnih mil ginekologi najpogosteje priporočajo za kratek čas, največ 14 dni. Za vsakodnevno intimno nego pa priporočajo umivanje spolovila z navadno vodo.

Slovenski farmacevti za samozdravljenje vaginalnih glivičnih vnetij najpogosteje svetujejo izdelke Canesten. Vse oblike vsebujejo učinkoviti klotrimazol, ki deluje na glivice tako, da zavira nastajanje ergosterola, posledica tega so strukturne okvare citoplazemske membrane. Deluje fungistatično ali fungicidno, kar je odvisno od koncentracije klotrimazola na mestu delovanja. Ima širok protimikozni spekter delovanja, saj deluje na dermatofite, kvasovke in plesni. Učinkovit je tudi pri okužbah z gram pozitivnimi bakterijami (Strepto-coccus, Staphylococcus, Gardnerella vaginalis) in okužbah z gram negativnimi bakterijami (Bacteroides).

Na drugo mesto po pogostosti svetovanja se je uvrstil Multi Gyn, ki vsebuje naravne sestavine. Najpomembnejša sestavina je 2QR-kompleks, ki je pridobljen iz rastlin in ki nevtralizira škodljive bakterije in glivice tako, da prepreči njihovo sprijemanje s tkivom.

Tretji najpogostejši svetovani izdelek je Vitagyn C, ki vsebuje vitamin C in mlečno kislino, ki hitro uravnata kislost nožnice in zavirata razvoj okužbe, dodatek srebra v obliki soli pa deluje protibakterijsko in protiglivično.

 

 

Komentarji