x
Vse kategorije

GINSENG

petek, 26 februar 2010

Ginseng (iz družine Araliaceae - bršljanovk) je trajna stebljika, ki zraste približno 50 cm visoko. Temnozeleni listi so pernati, majhni beli cvetovi in rdeče jagode se pojavijo šele tretje leto. Zavita korenina ima pogosto človeško obliko in jo pobirajo šele po sedmih letih ali še pozneje. Domovina ginsenga so pragozdovi Severne Koreje, Mandžurije in obalnega območja Tihega oceana.Kitajsko' ime ginseng pomeni »človeške korenine« in se nanaša na videz korenik, ki spominjajo na človeka. Rodovno ime Panax je izpeljanka grškega imena Panacea vsezdravilna boginja. V kitajski farmaciji je rastlina omenjena že pred 5000 leti. Ker jo je težko gojiti in počasi raste, je imela visoko vrednost in dolgo so jo uporabljali le kralji in cesarji.

Uporabni deli in sestavine

Za zdravilno uporabo je primerna posušena korenina. Pred sušenjem jo obdelajo bodisi z žveplovim dioksidom (beli ginseng) ali jo konzervirajo z vodno paro (rdeči ginseng). Sestavine obeh vrst se ne razlikujejo. Farmakološko učinkovita je kompleksna zmes triterpenskih saponinov in ginsenozidov.

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

Pri mrzlih okončinah, izgubi teka, hujšanju, prestrašenosti, spolni nezmožnosti, neplodnosti, nizkem krvnem tlaku, pa tudi pri živčnih bolečinah in nespečnosti.

Oblike in odmerjanje zdravil

V uporabi je čista korenina ginsenga v prahu ali suhi alkoholno-vodni izvleček. Oboje je na voljo v obliki pripravljenih zdravil v kapsulah, pastilah ali kapljicah.
Priporočeni dnevni odmerek znaša 1-2 g korenine v prahu, pri izvlečkih pa glede na koncentracijo. Priporočljiva je dolgotrajna uporaba.

Priprava čaja

1 žličko korenine v prahu prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo stati 5-10 minut. Pijemo 3 skodelice na dan najmanj 3-4 tedne.

Kontraindikacije

Korenine ginsenga ne uživajte med noseč-nostjo ali v času dojenja, ker ustreznih znanstvenih izsledkov še ni. V primeru sladkorne bolezni ali jemanju zdravil proti strjevanju krvi (antikoagulantov) se pred hkratnim uživanjern ginsenga posvetujte s svojim zdravnikom. Pred operacijo ga prenehajte uživati.

Stranski učinki Ginseng lahko zniža vsebnost krvnega sladkorja. Ženske občasno poročajo o občutku napetosti v dojkah. Pri zelo pretiranem odmerku lahko pride do nespečnosti, povišanega krvnega tlaka in tvorbe edemov.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.