Gorčično olje - začimba za kralje!

Predstavljamo vam novost na slovenskem tržišču - gorčično olje, ki je deviško in hladno stiskano.
Gorčično olje Uncle Roy's
- ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov ali sestavin
- je primerno za pečenje pri višji tenoeraturi,
- ima odličen okus (dva kratna nagrada)
- bogat z vitamini in minerali
- ima visoko vsebnost Omega 3 maščobnih kislin
- popolno razmerje Omega 3 - 6 - 9 kislin.

Gorčica ali po angleško “Mustard” izhaja iz latinske besede “mustum”, kar pomeni morati. Tako se v naravi nahajajo 3 pomembne vrste gorčičnih semen:

Bela gorčica (Brassica hirta),
Črna gorčica (Brassica nigra),
Rjava gorčica iz indije (Brassica juncea).

Največ razlik opazimo med črno in belo vrsto gorčičnih semen. Seveda je tako bela gorčica manj izrazita v svojem okusu ter vonju. Je pa odličen vir mineralov in vitaminov - bogata je s kalcijem, magnezijem in kalijem.
Pregled vrst gorčic

Bela gorčica, je rastlina visoka do 60 cm. Semena sprva ne pečejo, toda po desetih minutah namakanja v topli vodi se občutenje njenih ostrih sestavin poveča. Aroma gorčice se v tem primeru tudi zelo hitro izgublja, zato je potrebno, da gorčična semena uporabimo nemudoma.

Črna gorčica ima bolj oster vonj ter okus in je pogosta sestavina indijske kuhinje. Njeno farmakološko delovanje je odvajalno - torej naše telo sčasoma prečisti in pripomore h hujšanju ter izgubi teže. V zadnjem času so znanstveniki našli ustrezno aplikacijo tudi pri zaviranju rakavih celic in inhibiciji rasti s pomočjo gorčičnih semen (njihovih ekstraktov).

Dandanes pa se gorčica uporablja v obliki semen, olja, ali pa tudi mleta in v obliki industrijsko pripravljene paste. Če pri kuhi uporabljamo hladno stiskano olje - le-te jedem doda prav posebno aromatično noto -  malce pekoč, rustikalno aromatičen vonj ter okus obogati hrano ter ji poda povsem nov kulinaričen pomen.

Komentarji