Hemoroidi

Hemoroidi

Obravnavanje bolnikov s hemoroidi je kompleksno in bolnik ob tem potrebuje hitro in učinkovito odpravljanje simptomov, vključno s krvavitvami, ki se lahko pojavijo med napadi.

Poleg osnovnega zdravljenja, ki obsega nasvete o življenjskem slogu, vključno z dieto bogato z vlakninami in pitjem zadostne količine tekočin, imajo v zdravljenju bolnikov s hemoroidalno boleznijo pomembno mesto tudi venoaktivna zdravila.  

Kaj so hemoroidi?  

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestatljenlh tako iz ven kot manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi so žilne blazinice arterijsko - venoznih anastomoz in gostega mrežja kolagena in elastičnih vlaken ter ležijo nad zobato črto. Notranji hemoroidi zapirajo analni kanal in doprinesejo 15-20 % analnega tonusa. S tem pa imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kontinentnosti. Hemoroidi pa lahko povzročajo tudi neprijetne simptome. Ker se t težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih poimenujemo akutni hemoroidalni sindrom.

V primeru zunanje hemoroidalne bolezni se ob robu zadnjika nenadoma pojavi ena ali več zatrdlin (tromboza zunanjih hemoroidov), ki zelo bolijo. Bolečina je stalna in ni povezana z odvajanem blata. Vloga zunanjih hemoroidov, ki se nahajajo pod zobato črto in so prekriti s kožnim epitelijem, pa ni znana.

V primeru zunanje hemoroidalne bolezni se ob robu zadnjika nenadoma pojavi ena ali več zatrdlin (tromboza zunanjih hemoroidov), ki zelo bolijo. Bolečina je stalna in ni povezana z odvajanem blata. Vloga zunanjih hemoroidov, ki se nahajajo pod zobato črto in so prekriti s kožnim epitelijem, pa ni znana.  

V primeru notranje hemoroidalne bolezni akutni napad navadno ne povzroča bolečine. Občutiti je mogoče neugodje, srbenje, občutek nepopolne izpraznitve in drugo.  

Notranjo hemoroidalno bolezen najpogosteje spremlja krvavitev iz zadnjika. Stopnja krvavitve je zelo različna. Lahko je opazna le sled krvi na toaletnem papirju ali pa je okrvavljena celotna straniščna školjka, vendar takšna krvavitev praviloma ne ogroža bolnika. 

Simptomi se navadno poslabšajo ob odvajanju.  

Hemoroidalno bolezen delimo na 4 stopnje

1. stopnja: Hemoroidi ne prolabirajo, lahko pa krvavijo in dajo bolniku občutek nepopolne izpraznitve pri odvajanju.  

2. stopnja: Hemoroidi prolabirajo pod zobato črto, so vidni ob napenjanju, vendar se po defekaciji sami povrnejo na svoje mesto.  

3. stopnja: Hemoroidi prolabirajo in jih je potrebno po defekaciji manualno reponirati.  

4. stopnja: Hemoroidi so trajno prolabirani in jih ni več možno reponirati.  

Vsi simptomi, ki se pojavijo v zadnjiku, niso samo hemoroidalni simptomi. Krvavitev lahko kaže tudi na resno bolezen. Diagnozo lahko potrdi le zdravnik, ki bo svetoval ustrezno zdravljenje.

Najpogostejši simptomi

  • Bolečina.  
  • Krvavitev (Hemoroidi niso edini vzrok krvavitev iz zadnjika. V primeru krvavitve se posvetujte z zdravnikom, da ugotovi vzrokl).
  • Srbež.  
  • Občutek nepopolnega izpraznjenja po odvajanju.  
  • Izcedek.
  • Oteklina

Hemoroidi in zdravilo Detralex

Zdravilo Detralex je indicirano za zdravljenje:  

  • kronične venske bolezni,
  • limfedema in  
  • akutnega hemoroidalnega sindroma.

Detralex je kombinacija flavonoidov. Sinergija vseh aktivnih učinkovin doprinese k boljši učinkovitosti, z mikronizacijo pa dosežemo boljšo absorpcijo zdravila Detralex ima celovit mehanizem delovanja, saj poleg protivnetnega delovanja, izboljša tonus ven, limfno drenažo, zmanjša prepustnost kapilar in deluje kot lovilec prostih radikalov.

Raziskave so pokazale, da zdravilo Detralex zmanjša bolečino, krvavitev, pruritus, oteklino in ostale neprijetne simptome pri bolnikih s hemoroidalno boleznijo. Pri bolnikih z akutno hemoroidalno boleznijo, ki so se zdravili z zdravilom Detralex je bilo že 3. dan, 3-krat manj krvavitev, kot pri tistih, ki so bili na placebu.

Najpogostejši poseg pri bolnikih s 1. in 2. stopnjo hemoroidalne bolezni je podvezovanje z elastično ligaturo. V raziskavi pri 162 bolnikih so dokazali, da je bilo zdravljenje z zdravilom Detralex enako učinkovito kot poseg.

V farmakološkem zdravljenju je Detralex dokazano izredno učinkovit pri bolnikih s hemoroidi, zato ga priporočajo tudi številne smernice za zdravljenje tovrstnih bolnikov. Ne nazadnje pa je tudi knjižnica Cochrane potrdila učinkovitost in varnost zdravila Detralex pri zdravljenju hemoroidalne bolezni.

10 nasvetov kako se izogniti hemoroidalni bolezni  

1. Pijte dovolj tekočine. če ste nagnjeni k zaprtju, pijte Donat.  

2. Ne dvigujte težkih bremen.  

3. Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih.  

4. Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami.  

5. Redno skrbite za osebno higieno.  

6. Gibajte se, vendar ne kolesarite in jahajte, kadar imate težave.  

7 Skrbite za redno in mehko odvajanje.  

8. Izogibajte se pikantnim jedem in večjim količinam alkohola.  

9. Izogibajte se nošenju tesnih oblačil.  

10. Ne oklevajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

Detralex je zdravilo, ki vsebuje kombinacijo flavonoidov, ki spadajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Flavonoidi povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje edemov in imajo protivnetne učinke. Zato zdravilo Detralex učinkovito skrajša trajanje in jakost bolečine ter čas krvavenja iz hemoroidov. 

Kako se rešimo hemoroidov operativno?

Povzeto po: Mlakar B. Hemorodialna bolezen, 2011 Povzetek glavnih značilnosti zdravila www.bolezni-ven.si  

1. Paysant J. Different flavonoids present in the micronized purified flavonoid fraction (Daflon" 500 mg) contribute to its anti-hyperpermeability effect in the hamster cheek pouch microcirculation. lnt Angiol. 2008: 27  

2. Nicolaides A. Management of chronic venous disorders of the lower limbs: guidelines according to scientific evidence. lnt Angiol. 2014: 33  

3. Godeberge P. Daflon 500 mg is significantly more effective than placebo in the treatment of hemorrhoids. Phlebology. 1992: 7  

4. Misra MC. Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding due to acute internal hemorrhoids. Br J Surg. 2000: 87  

5. Ho YH, Tan M, Seow-Choen F. Micronized purified flavonidic fraction compared favorably with rubber band ligation and fiber alone in the management of bleeding hemorrhoids. Dis Colon Rectum. 2000: 43  

6. Madoff RD. American Gastroenterological Association technical review on the diagnosis and treatment of hemorrhoids. Gastroenterology. 2004:126:1463-1473,  

7. Abramowitz L, Godeberge P, Staumont G, Soudan D. Recommandations pour la pratique clinique sur le traitement de la maladie hemorroidaire. Gastroenterol C lin Biol. 2001:25:674-702.  

8. Perera N, Liolitsa D, lype S, et al. Phlebotonics for haemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2012:8:CD004322.  

Več informacij o zdravilu lahko preberete v skrajšanem SmPC na strani 15.

Komentarji