Hemoroidi ali hemeroidi? 10 nasvetov

sobota, 15 december 2018

Hemoroidi oziroma hemeroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestavljenih tako iz ven kot manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide/hemeroide. Hemoroidi/HemeroidiKaj so hemoroidi? | Simptomi hemoroidov | Posvet z zdravnikom | Vzroki nastanka hemeroidov Diagnostika | Zdravljenje | Konvencionalno zdravljenje | Operativni posegi | Alternativno zdravljenje | Zdravljenje doma | Obisk pri zdravniku | 10 nasvetov | Zdravilne rastline | Vprašanja in odgovoriViri/reference

Simptomatska tabletaKrvavitev iz črevesjaNotranji hemoroidi (pogovorno: hemeroidi) so žilne blazinice arterijsko - venoznih anastomoz in gostega mrežja kolagena in elastičnih vlaken ter ležijo nad zobato črto.

Slika: prikaz notranjih in zunanjih hemoroidov. 

hemoroidi-detralex

Notranji hemoroidi zapirajo analni kanal in doprinesejo 15-20 % analnega tonusa. S tem pa imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kontinentnosti. Hemoroidi pa lahko povzročajo tudi neprijetne simptome. Ker se te težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih poimenujemo akutni hemoroidalni sindrom.

hemoroidi-in-detralex

V medicini razlikujemo zunanje (vidne) in notranje hemoroide (ki ležijo v zadnjiku). Težave so lahko akutne ali pa kronične. Največkrat prizadeti ljudje tožijo o splošni slabosti veznega tkiva, povezani s težavami z venami in - pri ženskah - o spuščanju maternice.

Na nastanek hemoroidov vplivajo pretrdo blato, pritiskanje pri iztrebljanju in sedeče dejavnosti.Kaj so hemoroidi?  

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestavljenih tako iz ven kot manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi so žilne blazinice arterijsko - venoznih anastomoz in gostega mrežja kolagena in elastičnih vlaken ter ležijo nad zobato črto. Notranji hemoroidi zapirajo analni kanal in doprinesejo 15-20 % analnega tonusa. S tem pa imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kontinentnosti. Hemoroidi pa lahko povzročajo tudi neprijetne simptome. Ker se t težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih poimenujemo akutni hemoroidalni sindrom.

V primeru zunanje hemoroidalne bolezni se ob robu zadnjika nenadoma pojavi ena ali več zatrdlin (tromboza zunanjih hemoroidov), ki zelo bolijo. Bolečina je stalna in ni povezana z odvajanem blata. Vloga zunanjih hemoroidov, ki se nahajajo pod zobato črto in so prekriti s kožnim epitelijem, pa ni znana.

V primeru notranje hemoroidalne bolezni akutni napad navadno ne povzroča bolečine. Občutiti je mogoče neugodje, srbenje, občutek nepopolne izpraznitve in drugo.  

Notranjo hemoroidalno bolezen najpogosteje spremlja krvavitev iz zadnjika. Stopnja krvavitve je zelo različna. Lahko je opazna le sled krvi na toaletnem papirju ali pa je okrvavljena celotna straniščna školjka, vendar takšna krvavitev praviloma ne ogroža bolnika. 

Video vsebina: Simptomi, vzroki, preventiva pred nastankom hemeroidov

Simptomi se navadno poslabšajo ob odvajanju.  


STOPNJE HEMOROIDOV

Hemoroidalno bolezen delimo na 4 stopnje

1. stopnja: Hemoroidi ne prolabirajo, lahko pa krvavijo in dajo bolniku občutek nepopolne izpraznitve pri odvajanju.  

2. stopnja: Hemoroidi prolabirajo pod zobato črto, so vidni ob napenjanju, vendar se po defekaciji sami povrnejo na svoje mesto.  

3. stopnja: Hemoroidi prolabirajo in jih je potrebno po defekaciji manualno reponirati.  

4. stopnja: Hemoroidi so trajno prolabirani in jih ni več možno reponirati.  

Vsi simptomi, ki se pojavijo v zadnjiku, niso samo hemoroidalni simptomi. Krvavitev lahko kaže tudi na resno bolezen. Diagnozo lahko potrdi le zdravnik, ki bo svetoval ustrezno zdravljenje.SIMPTOMI HEMOROIDOV/HEMEROIDOV

 • Živo rdeča krvavitev iz črevesa, ki obarva blato ali toaletni papir.
 • Občutljivost ali bolečina med odvajanjem blata.
 • Boleča oteklina ali bulica ob zadnjiku. Srbenje okoli zadnjika.
 • Sluzasti izloček iz zadnjika.
 • Bolečina.
 • Krvavitev (Hemoroidi niso edini vzrok krvavitev iz zadnjika. V primeru krvavitve se posvetujte z zdravnikom, da ugotovi vzrok).
 • Srbež.  
 • Občutek nepopolnega izpraznjenja po odvajanju.  
 • Izcedek.POSVETUJTE SE Z ZDRAVNIKOM, ČE:

 • prvič opazite krvavitev iz črevesa, tudi če mislite, da imate hemoroide. Krvavitev lahko povzročajo tudi polipi debelega črevesa, kolitis, Crohnova bolezen in rak debelega črevesa in danke. Potrebna je ustrezna diagnoza.
 • so vam hemoroide že diagnosticirali in kronično krvavite iz črevesa (vsak dan ali teden) ali je krvavitev obilnejša kot le zgoraj opisana obarvanost blata. Čeprav redko, lahko krvavitev iz hemoroidov povzroči anemijo.

Hemoroidi so pravzaprav krčne žile danke. Hemoroidne vene se nahajajo na spod­njem delu danke in zadnjika. Lahko nabreknejo, pri čemer se stene ven raztegnejo, stanjšajo, za­to jih prehajajoče blato lahko poškoduje. Kadar te nabrekle vene krvavijo, srbijo ali bolijo, jih imenujemo hemoroidi ali zlata žila. Delimo jih v dve glavni skupini: notranji in zunanji.

Notranji hemoroidi ležijo toliko znotraj dan­ke, da jih ne morete videti ali otipati. Ponavadi ne bolijo, saj je v danki malo bolečinskih živčnih končičev. Krvavitev je lahko njihov edini znak. Zdrknejo lahko iz danke ali pa se močno pove­čajo in molijo iz zadnjikove odprtine. V tem pri­meru jih lahko vidite ali otipate kot vlažne, rož­nate kožne blazinice, bolj rožnate od okolice. Zdrknjeni hemoroidi lahko bolijo, saj je v zadnji­ku mnogo bolečinskih živčnih vlaken. Ponavadi se sami spet umaknejo v danko; če ne, jih lahko nežno potisnemo nazaj.

Zunanji hemoroidi ležijo v zadnjiku in so po­navadi boleči. Če zdrknejo navzven (kar se lahko zgodi med odvajanjem blata), jih lahko vidite in otipljete. V zdrknjenih hemoroidih se lahko nare­dijo krvni strdki, kar je izredno boleče; stanje se imenuje tromboza. Trombozirani zunanji hemo­roidi izgledajo zastrašujoče, obarvajo se vijoliča­sto ali modro in lahko krvavijo. Kljub takemu iz- gledu niso nevarni in se ponavadi v enem tednu sami pozdravijo. Če je bolečina nevzdržna, vam lahko zdravnik trombozo odstrani z ambulant­nim posegom, bolečina bo prenehala.

Bolečina in krvavitev iz črevesa sta opozoril­na znaka in morata biti opredeljena; lahko sta znak življenjsko nevarnega stanja, kot je rak de­belega črevesa in danke. Najpogostejši vzrok kr­vavitve iz črevesa so hemoroidi, ki so le redko nevarni, kljub temu je nujen ustrezen zdravniški pregled.

Hemoroidi

Obravnavanje bolnikov s hemoroidi je kompleksno in bolnik ob tem potrebuje hitro in učinkovito odpravljanje simptomov, vključno s krvavitvami, ki se lahko pojavijo med napadi.

Poleg osnovnega zdravljenja, ki obsega nasvete o življenjskem slogu, vključno z dieto bogato z vlakninami in pitjem zadostne količine tekočin, imajo v zdravljenju bolnikov s hemoroidalno boleznijo pomembno mesto tudi venoaktivna zdravila.  VZROKI IN DEJAVNIKI TVEGANJA

Ocenjujejo, da približno polovica ljudi vsaj en­krat v življenju trpi za hemoroidi; večinoma med 20. in 50. letom starosti. Raziskovalci ne vedo, kaj povzroča hemoroide. 

Video vsebina: Hemeroidi, vzroki in dejavniki tveganja. 

Žile okoli anusa se pod pritiskom ponavadi raztegnejo in se lahko izbočijo ali posledično nabreknejo. Hemoroidi se lahko razvijejo zaradi povečanega pritiska v spodnjem delu rektuma zaradi:

 • napenjanja med gibanjem črevesja
 • dolgotrajnega sedenja na stranišču
 • kronične driske ali zaprtja
 • prekomerne debelosti
 • nosečnosti
 • analnega spolnega občevanja
 • prehranjevanja s prehrano z nizko vsebnostjo vlaknin
 • rednega dvigovanja utežiDejavniki tveganja

S staranjem se tveganje za hemoroide poveča. Razlog je predvsem zato, ker lahko tkiva, ki podpirajo vene v danki in anusu, oslabijo in se posledično raztegnejo. To se lahko zgodi tudi med samo nosečnostjo, saj otrokova teža pritiska na analni predel.Zapleti 

Zapleti zaradi nastanka hemoroidov so redki, vendar lahko vključujejo sledeča stanja:

 • Anemija. Redko lahko kronična izguba krvi zaradi hemoroidov povzroči anemijo, pri kateri pride do stanja pomanjkanja dovoljšnje količine zdravih rdečih krvnih celic za prenos kisika do tarčnih tkiv.

Video vsebina: Ali lahko hemoroidi izginejo kar sami od sebe?

 • Zadavljeni hemoroidi. Če je prekrvavitev notranjega hemoroida prekinjena, se hemoroid lahko "zadavi", kar lahko povzroči izjemno bolečino.
 • Krvni strdek. Občasno lahko nastane strdek v hemoroidu (trombozirani hemoroidi). Čeprav ni nevaren, je lahko izjemno boleč in ga je včasih treba operativno punktirati in izsušiti.

KJE NASTANEJO HEMOROIDI?

Vene v danki in zadnjiku so med odvajanjem blata izpostavljene precejšnjemu pritisku. Pritiskanje ali napenjanje lahko povzroči, da se izbočijo, nastanejo skupki nabreklih oz. razširjenih ven, imenovani hemoroidi. Notranji hemoroidi lahko nastanejo kjerkoli znotraj zadnjikovega kanala, medtem ko so zunanji vidni v ustju zadnjika ali tik zunaj njega.

hemoroidov in drugih krčnih žil - so podedovane. Zvišan tlak v trebuhu povzroči, da vene nabreknejo in postanejo občutljive za draženje. Vzroki zvišanega tlaka so debelost, nosečnost, dolgotrajno stanje ali sedenje, bolezni jeter, napenjanje zaradi zaprtosti ali driske, kašljanje, kihanje, bruhanje in zadrževanje diha ob napenjanju med fizičnim delom. Prehrana ima pri nastanku - in preprečevanju - hemoroidov ključno vlogo. Ljudje, ki stalno jedo hrano, bogato z vlakninami, jih verjetno ne bodo dobili, medtem ko jih lahko tisti, ki imajo rajši rafinirana živila, pričakujejo. Prehrana, revna z vlakninami, in nezadostno uživanje tekočin povzročata zaprtje, ki ima dvojni učinek: prispeva k nastanku hemoroidov, saj je potrebno napenjanje za odvajanje blata, in poslabša že nastale hemoroide, saj je blato trdo in draži nabrekle vene.DIAGNOSTIČNI POSTOPKI

Zdravnik si najprej ogleda področje zadnjika, nato zadnjik in danko otipa z namazanim prstom v rokavici ali anoskopom (votlo, osvetljeno cevjo, ki omogoča pregled zadnjih nekaj centimetrov danke) ali proktoskopom (deluje enako kot anoskop, a z njim danko temeljiteje preišče). Več preiskav mora narediti za določitev notra­njih hemoroidov ali izključitev drugih bolezni, ki povzročajo krvavitev iz črevesa, npr. zadnjiške razpoke, kolitisa, Crohnove bolezni in raka de­belega črevesa in danke.

Za vpogled globlje v danko v spodnje debelo črevo ali sigmoidno črevo) lahko napravi sigmoidoskopijo, celo de­belo črevo pa lahko pregleda s kolonoskopijo. Pri obeh preiskavah skozi zadnjik vstavi osvetlje­no, upogljivo optično cev. Kontrastna rentgen­ska preiskava z barijem prikaže notranjost vsega debelega črevesa. Bolnik najprej dobi barijev kli­stir, nato pa opravijo rentgensko slikanje spod­njih prebavil.ZDRAVLJENJE

Ko enkrat dobite hemoroide, redko popolnoma izginejo, razen če vam opravijo enega spodaj opisanih posegov. Lahko pa se stanje izboljša tako, da je življenje z njimi sprejemljivo. Strokov­ni konvencionalne in alternativne medicine menijo, da je za zdravljenje najkoristnejša dieta, snova je prehrana, bogata z vlakninami. Vsebuje naj čim manj rafiniranih živil in hitro pripravljene hrane. Skoraj polovici bolnikov s hemoroidi pomaga že samo sprememba prehrane.

Video vsebina: Hemoroidi in enostaven način zdravljenja le-teh. 

Cilj zdravljenja je predvsem zmanjšanje bole­čine in srbenja. Najstarejše in največkrat predlagane so tople (a ne vroče) sedeče kopeli: 15 minut sedite v približno 10 cm tople vode, večkrat na dan, posebej po odvajanju blata. Če ste noseči, se o vsakem zdravljenju, tudi o spremembah prehrane, posvetujte s svojim zdravnikom. KONVENCIONALNA MEDICINA

Če je zdravnik opredelil, da imate hemoroide, naj bi prehrana, bogata z vlakninami, skupaj s sedečimi kopelmi in paracetamolom v dveh te­dnih stanje izboljšala. Če se simptomi ne izbolj­šajo, vam lahko predlaga enega od naslednjih posegov. Vse, razen laserske koagulacije in ope­racije, lahko zdravnik opravi v ambulanti.

Injekcija. V notranje hemoroide lahko zdravnik vbrizga fenol v olju, kinin in sečnino ali natrijev moruat, ki vsi povzročijo nastanek brazgotine in s tem hemoroide zaprejo. Injekcija boli le malo, tako kot vsaka injekcija. Uspešnost je 90-odstotna, zato se zdravnik ponavadi najprej odloči za ta poseg. Izboljšanje pa ni trajno, vsaki dve ali tri leta so potrebne ponovne injekcije.
Prevezanje. Zdrknjene hemoroide pogosto odstranijo s prevezo z gumijastim trakom.

Video vsebina: prikaz prevezovanja hemoroidov. 

S posebnim instrumentom se okoli hemoroida namesti gumijast obroček, ta skoraj takoj zapre njegovo preskrbo s krvjo. V enem tednu se hemoroid skrči in odpade.

ZDRAVILA V PROSTI PRODAJI

Obstajajo precej nasprotujoča si mnenja o učinkovitosti zdravil za hemoroide, ki so v prosti prodaji. Osnovna sestavina vseh teh zdravil je lubrikant (mazilo), npr. lanolin, kakavovo maslo, rastlinsko olje ali eden od mnogih drugih. Nekatera vsebujejo tudi anestetik, kot sta benzokain in lidokain, ali adstringent, kot so čreslova kislina in cinkove soli, ki krčijo kapilare in naj bi zmanjšale hemoroide. Vendar hemoroidi niso kapilare, ampak so vene in adstringenti nanje ne delujejo. Anestetiki povzročijo kratkoročno olajšanje, vendar le v obliki krem ali mazil: svečke ponavadi zdrsnejo pregloboko v zadnjikov kanal in učinkovine ne dosežejo nižje ležečih hemoroidov. Največja korist večine zdravil v prosti prodaji je, da namastijo zadnjik. Cisti vazelin pa je prav tako učinkovit; vnesete ga lahko s prstom. Za olajšanje bolečine poskusite paracetamol in sedeče kopeli.

Metoda ni boleča, uspešna je v 75% primerov.OPERATIVNI POSEGIOperacija

Za velike notranje hemoroide ali izredno neprijetne zunanje hemoroide (npr. trombozirane hemoroide, ki so preveč boleči, da bi z njimi živeli), lahko vaš zdravnik izbere klasičen kirurški poseg, imenovan hemoroidektomija. Hemoroide odstranijo v bolnišnici v splošni anesteziji. Po operaciji pričakujte, da boste približno teden dni ostali v postelji, za lajšanje bolečine vam bodo predpisali analgetike.
Uspešnost odstranitve hemoroidov je skoraj 95-odstotna, vendar se ponovijo, če ne spremenite svoje prehrane in načina življenja. Operacija se lahko izvede v lokalni anesteziji v kombinaciji s sedacijo, spinalno anestezijo ali splošno anestezijo.

Video vsebina: Kdaj se je smiselno odločiti za operacijo hemoroidov?


Hemoroidektomija je najučinkovitejši in popoln način zdravljenja hudih ali ponavljajočih se hemoroidov. Zapleti lahko vključujejo začasne težave pri praznjenju mehurja, kar lahko povzroči okužbe sečil. Ta zaplet se pojavi predvsem po spinalni anesteziji.

Večina ljudi ima po posegu nekaj bolečin, ki jih zdravila lahko ublažijo. Pomaga lahko tudi namakanje v topli kopeli.Spenjanje hemoroidov

Ta postopek, imenovan hemoroidopeksija s sponkami, blokira pretok krvi v hemoroidno tkivo. Običajno se uporablja samo za notranje hemoroide.
Slika: prikaz procesa spenjanja hemoroidov
hemoroidi-spenjanje

Spenjanje običajno povzroči manj bolečine kot hemoroidektomija in omogoča zgodnejšo vrnitev in mobilnost pacienta. V primerjavi s hemoroidektomijo pa je spenjanje povezano z večjim tveganjem za ponovitev in rektalni prolaps, pri katerem del rektuma štrli iz anusa.

Zapleti lahko vključujejo tudi krvavitev, zastajanje urina in bolečino, redko pa tudi smrtno nevarno okužbo krvi (sepso). Pogovorite se s svojim zdravnikom o najboljši možnosti zdravljenja za vas.MINIMALNO INVAZIVNI POSTOPKIKoagulacija in kavterizacija

Z električno sondo, laserskim žarkom ali infrardečo svetlobo povzročijo opeklino na koncu hemoroida, kar povzroči, da se zapre in zmanjša. Ta poseg je najbolj uporaben za zdrknjene hemoroide.Injekcija (skleroterapija)

Vaš zdravnik vbrizga kemično raztopino v hemoroidno tkivo, da ga skrči. Čeprav injekcija povzroča malo ali nič bolečine, je lahko manj učinkovita kot ligacija z gumijastim trakom.Ligacija z gumijastim trakom

Vaš zdravnik namesti prečno na notranji hemoroid eno ali dve gumici in s tem prekine njegovo cirkulacijo. Hemoroid v roku enega tedna oveni in odpade ter se izloči skozi anus.

Privezovanje hemoroidov je lahko sila neprijetno in povzroči krvavitev, ki se lahko začne dva do štiri dni po posegu, vendar je redko problematična. Občasno je možno, da pride s tem načinom do resnejših zapletov.ALTERNATIVNI NAČINI

Poskusite eno ali več opisanih zdravil, da si olajšate neprijetnosti hemoroidov. Če simptomi kljub vašemu prizadevanju ne izginejo, obiščite svojega zdravnika.AKUPUNKTURA

Najbolj odzivni točki za lajšanje bolečine hemoroidov sta Glavna žila 1 in 20. Druge, ki lahko to dopolnijo, so: točki Želodec 25 in 36, točka Glavna žila 14, točki Mehur 21 in 22 in točka Debelo črevo 11.

Video vsebina: Akupunktura za namene zdravljenja rektalnih problemov. 

Za zdravljenje obiščite strokovnjaka za akupunkturo, ki ima licenco.ZELIŠČA

Mazilo iz spomladanske lopatice (Ranunculus ficaria), ki ga namažete dvakrat na dan, zmanjša bolečino pri zunanjih hemoroidih: 2 žlici svežega ali posušenega zelišča 10 minut vrite z 200 g vazeline. Pred uporabo pustite, naj se ohladi; ostanek mazila shranite v zaprto posodico. Spomladansko lopatico lahko uživate tudi kot čaj.HOMEOPATIJA

Pri bolečinah hemoroidov lahko pomaga več kot ducat zdravil v učinkovini 12x. Pravilno zdravilo izberite tako, da ste pozorni na svoje simptome, in s pomočjo homeopata. Za zadnjik, ki boli, ima modrice in morda krvavi, poskusite hamamelis. Aesculus olajša ostro, zbadajočo bolečino, ki se poslabša pri odvajanju blata, žveplo pa zmanjša pekočo bolečino in srbenje, ki ga poslabša toplota.MASAŽA

S to tehniko premaknemo hrano skozi črevo, s tem preprečimo zaprtje, ki prispeva k nastanku hemoroidov. Ležite na hrbtu, s prsti ali dlanjo delajte dolge, božajoče potege. Vsak poteg ponovite od tri do šestkrat. Začnite na levi strani. Izpod reber potegnite proti nogam, nato od desne proti levi tik pod rebri. Na koncu usmerite prste proti nogam in potegnite z roko po desni strani od medenice proti rebrom.PREHRANA

Preprečujte zaprtje - z uživanjem hrane, bogate z vlakninami. Obroki naj bodo sestavljeni predvsem iz zelenjave, sadja, oreškov in polnozrnatih žitaric in naj vsebujejo čim manj prečiščenih živil in mesa. Če je to za vas velika sprememba, uvajajte nova živila postopoma, da se izognete nastajanju plinov. Če ne morete jesti hrane z dovolj vlakninami, dodajte prehrani psilinska sredstva za mehčanje blata ali sredstva za večanje prostornine blata. (Izogibajte se odvajalom, ki povzročajo drisko in lahko nabrekle vene še bolj razdražijo). Vsak dan popijte vsaj osem kozarcev vode; če ste posebej aktivni ali živite v vročem podnebju, je potrebujete še več. Skoraj nemogoče je popiti preveč vode.

Video vsebina: najprimernejša in najmanj primerna prehrana v primeru, da trpite za hemoroidi. 

Nadzorujte, koliko natrija pojeste. Preveč soli povzroča zadrževanje vode v telesu, kar povzroča nabrekanje vseh ven, tudi hemoroidov.JOGA

Z jogo lahko krvni obtok preusmerite stran od hemoroidov, zmanjšate bolečino, vnetje in krvavitev. Poskusite položaje polovična sveča, sveča, plug in most, v vsakem položaju vztrajajte nekaj minut; vadite vsak dan. Dobro dopolnilo k tem položajem je ležanje na poševni deski z glavo navzdol 15 minut vsak dan.


ZDRAVLJENJE DOMA

  • Poskusite ne sedeti več ur skupaj, če pa morate, delajte odmore: enkrat na uro vstanite in se gibajte vsaj pet minut. Bolj udobno boste sedeli na obročasti blazini, ki bo tudi zmanjšala pritisk na hemoroide in bolečino.

Video vsebina: Kako pozdravite hemoroide doma?

 • Zadnjik namažite z vazelino, da bo odvajanje blata manj boleče.
 • Na razdražene hemoroide namažite virginski nepozebnik (Hamamelis Virginiana), ki deluje pomirjujoče, protivnetno.
 • Uprite se skušnjavi praskati hemoroide, saj se stanje le poslabša: vnete žile še bolj razdražite, poškodujete kožo okoli njih, srbenje pa se okrepi. Rajši za lajšanje srbenja uporabite hidrokortizonsko kremo iz proste prodaje (ne znotraj zadnjika - le na zunanji strani) in hladen obkladek.
 • Če potrebujete sredstvo za lajšanje bolečin, vzemite paracetamol. Izogibajte se acetilsalicilni kislini (aspirinu) in ibuprofenu, saj lahko povzročata krvavitev.
 • Redno se kopajte, da bo predel zadnjika čist, vendar bodite nežni: prehudo drgnjenje, posebej z milom, še bolj razdraži hemoroide in pekoče bolečine stopnjuje.
 • Ne sedite na stranišču več kot pet minut skupaj, in ko se brišete s papirjem, bodite nežni. Če vas toaletni papir draži, ga poskusite najprej ovlažili ali pa uporabljajte vato ali brezalkoholne navlažene robčke.
 • Če opravljate naporno delo, pazite na to, da enakomerno dihate. Med naporom pogosto zadržujemo dih, s tem se napenjamo in prispevamo k bolečini in krvavitvi iz hemoroidov.PREPREČEVANJE

Zdrava prehrana in način življenja sta dobro zavarovanje proti hemoroidom, če jih že imate ali bi radi, da jih nikoli ne dobite. Pomembno je tudi redno gibanje, posebej če je vaše delo sedeče. Gibanje pomaga na več načinov: z njim uravnavate telesno težo, preprečujete zaprtje in izboljšujete mišično napetost.Hemoroidi in zdravilo Detralex

Zdravilo Detralex je indicirano za zdravljenje:  

 • kronične venske bolezni,
 • limfedema in  
 • akutnega hemoroidalnega sindroma.

Detralex je kombinacija flavonoidov. Sinergija vseh aktivnih učinkovin doprinese k boljši učinkovitosti, z mikronizacijo pa dosežemo boljšo absorpcijo zdravila Detralex ima celovit mehanizem delovanja, saj poleg protivnetnega delovanja, izboljša tonus ven, limfno drenažo, zmanjša prepustnost kapilar in deluje kot lovilec prostih radikalov.

Raziskave so pokazale, da zdravilo Detralex zmanjša bolečino, krvavitev, pruritus, oteklino in ostale neprijetne simptome pri bolnikih s hemoroidalno boleznijo. Pri bolnikih z akutno hemoroidalno boleznijo, ki so se zdravili z zdravilom Detralex je bilo že 3. dan, 3-krat manj krvavitev, kot pri tistih, ki so bili na placebu.

Najpogostejši poseg pri bolnikih s 1. in 2. stopnjo hemoroidalne bolezni je podvezovanje z elastično ligaturo. V raziskavi pri 162 bolnikih so dokazali, da je bilo zdravljenje z zdravilom Detralex enako učinkovito kot poseg.

V farmakološkem zdravljenju je Detralex dokazano izredno učinkovit pri bolnikih s hemoroidi, zato ga priporočajo tudi številne smernice za zdravljenje tovrstnih bolnikov. Ne nazadnje pa je tudi knjižnica Cochrane potrdila učinkovitost in varnost zdravila Detralex pri zdravljenju hemoroidalne bolezni.10 nasvetov kako se izogniti hemoroidalni bolezni  

1. Pijte dovolj tekočine. če ste nagnjeni k zaprtju, pijte Donat.  

2. Ne dvigujte težkih bremen.  

3. Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih.  

4. Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami.  

5. Redno skrbite za osebno higieno.  

6. Gibajte se, vendar ne kolesarite in jahajte, kadar imate težave.  

7 Skrbite za redno in mehko odvajanje.  

8. Izogibajte se pikantnim jedem in večjim količinam alkohola.  

9. Izogibajte se nošenju tesnih oblačil.  

10. Ne oklevajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

Detralex je zdravilo, ki vsebuje kombinacijo flavonoidov, ki spadajo v skupino zdravil za stabiliziranje kapilar. Flavonoidi povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje edemov in imajo protivnetne učinke. Zato zdravilo Detralex učinkovito skrajša trajanje in jakost bolečine ter čas krvavenja iz hemoroidov. Katere zdravilne rastline pomagajo?

  • Kamilični cvetovi so se izkazali pri lokalnem lajšanju vnetnih težav.
  • Korenika bodeče lobodike prav tako zavira vnetje. Njene sestavine (saponini, med njimi ruskozid in ruscin) delujejo adstringentno in zaradi tega tudi lajšajo srbenje. Poleg tega vzpodbujajo prekrvitev ven.

Video vsebina: načini zdravljenja hemoroidov z zelišči. 

 • Hrastovo lubje zaustavlja krvavitve in deluje antiseptično in adstringetno, zavira vnetje in blaži srbenje.
 • Rastlina zeliščnega zdravilstva, ki pa jo še redko uporabljamo, je virginijski nepozebnik ali čudežna leska. Njegovi listi in lubje imajo podobne učinke kot hrastovo lubje.
 • Smiselna je dodatna notranja kura s čajem iz ajde ali z ekstraktom divjega kostanja.
 • Tudi lokalna uporaba navadnega rmana se je pri hemoroidih izredno dobro izkazala: vsebuje azulen, seskviterpene, eterična olja in tudi čreslovine, ki zavirajo vnetja, lajšajo krče in celijo rane.Preizkušene uporabe

Vnetne procese pri hemoroidih lahko lajšamo s pomočjo sedečih kopeli na osnovi zdravilnih zelišč ali z gotovimi preparati.Preparati iz lekarne

Bodeča lobodika - Koreniko bodeče lobodike dobimo v obliki svečk in mazil.
Virginijski nepozebnik - zelo priporočljivi so preparati s kombinacijo listov in korenike virginijskega nepozebnika kot svečke za uporabo pri notranjih hemoroidih in kot mazilo za zdravljenje zunanjih delov.Sedeče kopeli

Tople sedeče kopeli niso primerne pri vnetjih, ker le poslabšajo proces. Zato moramo zeliščni prevretek ohladiti, preden pričnemo s sedečo kopeljo.

Hrastovo lubje - sedeča kopel s hrastovim lubjem daje prijeten občutek olajšanja pri bolečih hemoroidih.

Uporaba: 3 jedilne žlice zdrobljenega hrastovega lubja damo v 1/3 L vrele vode, kuhamo 5 minut na rahlem ognju, potem precedimo in damo v kad z 10 litri vode. Najprej se kopamo dnevno, pri izboljšanju pa dva do trikrat tedensko po 20 minut.

Mraz in gibanje

Poleg zdravljenja hemoroidov s kamilico sta dve stvari pri hemoroidih še posebno pomembni: mraz in gibanje. Najbolje je, da v ta namen položimo vrečko z ledom
na anus, zaradi česar se hemoroidi skrčijo in vzpodbudi se prekrvitev.

Za okrepitev muskulature na tem področju obstoja preprosta vaja, ki jo lahko izvedemo večkrat dnevno. Položimo roke na spodnji del trebuha in poskušamo približno dvajsetkrat zaporedoma zadnjico potegniti skupaj.
Kamilični cvetovi

Uporaba: Uporabimo 50 g kamiličnih cvetov na 10 L vode. Cvetove prelijemo z vročo vodo, pustimo 10 minut, precedimo in damo v vodo za kopanje. Najprej se kopamo dnevno, pri izboljšanju pa dva do trikrat tedensko po 20 minut. Po kopeli se dobro obrišemo in namažemo z blago kremo.Zel rmana

Uporaba: 2 jedilni žlici zeli rmana prelijemo z 1/2 litra vode, kuhamo 15 minut, precedimo in ohladimo. Uporabimo za sedečo kopel, če pa je umivalnik večji dodamo še 1/2 litra vode. Po kopeli se dobro obrišemo in namažemo z blago kremo z nepozebnikom.Obisk pri zdravniku - proktološki pregledPriprave na vaš termin

Če imate znake in simptome hemoroidov, se dogovorite za sestanek s svojim osebnim zdravnikom. Po potrebi vas bo zdravnik morda napotil na specialistični pregled – vključno na pregled z zdravnikom s strokovnim znanjem prebavnega sistema (gastroenterologu) ali h kirurgu, ki je specializiran za posege debelega črevesa in danke.

Video vsebina: kaj pričakovati od proktološkega pregleda pri specialistu?

Tukaj je nekaj predlogov, ki vam bodo v veliko pomoč pri pripravi na vaš termin pregleda.Kaj lahko naredite?

Zavedajte se morebitnih omejitev pred samim obiskom. Ko se dogovorite za sestanek, vprašajte, ali je potrebna predpriprava na pregled.Pripravite si seznam

 • vaših simptomov in kako dolgo jih že opažate
 • ključnih osebnih podatkov, vključno s tipičnimi črevesnimi navadami in prehrano, zlasti vašim vnosom vlaknin
 • vseh vaših zdravil, vitaminov ali dodatkov, ki jih jemljete, vključno z odmerki
 • vprašanja, ki jih boste postavili zdravniku

Glede vaših hemoroidov lahko tudi vi zdravniku zastavite nekaj vprašanj:

 • Kaj je verjeten vzrok simptomov, ki jih opažam?
 • Ali je moje stanje začasno ali trajno?
 • Ali sem v nevarnosti nastanka morebitnih zapletov, povezanih s hemerodi oz. hemoroidi?
 • Kakšen pristop zdravljenja se priporoča, glede na situacijo hemeroidov?
 • Če zdravljenje, ki se ga najprej poizkusi, ne deluje, kaj bo naslednje priporočilo?
 • Ali sem kandidat za operacijo? Zakaj ali zakaj ne?
 • Ali obstajajo dodatni nasveti za samopomoč doma, ki bi lahko pomagali?
 • Imam tudi druge zdravstvene težave. Kako jih lahko obvladam skupaj s hemoroidi?

Ne oklevajte in postavite druga vprašanja.Kaj lahko pričakujete od svojega zdravnika?

Vaš zdravnik vam bo verjetno postavil sledeča vprašanja:

 • Kako neprijetni so vaši simptomi?
 • Kakšne so vaše običajne prehranjevalne navade?
 • Koliko vlaknin vsebuje vaša prehrana?
 • Kaj, če sploh, izboljša vaše simptome?
 • Kaj, če sploh kaj, poslabša vaše simptome?
 • Ali je kdo v vaši družini imel hemoroide ali raka na debelem črevesu, danki ali anusu?
 • Ali ste kaj spremenili v svojih prehranjevalnih navadah, da so se pojavili hemoroidi?
 • Ste med odvajanjem blata opazili kri na vašem toaletnem papirju, ki kaplja v straniščno školjko?
  Kaj lahko storite medtemKaj vse lahko naredite pred obiskom zdravnika?

Pred obiskom poskrbite za izboljšanje prebave, najdite načine za mehčanje blata. Jejte čim več živil z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata žita, in razmislite o prehranskih dopolnilih z vlakninami brez recepta. Tudi pitje ustreznih količin vode (šest do osem kozarcev vode na dan) ponavadi signifikantno pomaga pri lajšanju simptomov nastalih hemeroidov.Krvavitev iz črevesa

Video vsebina: gastrointestinalne težave in krvavitve. 

Simptomi Bolezen/težava Kaj storiti? Ostalo
Svetlo rdeča kri v blatu ali na toaletnem papirju; lahko tudi bolečina v zadnjiku. Krvavitev iz spodnjega dela prebavil, ki jo morda povzročajo hemoroidi, zadnjiška razpoka, divertikuloza ali žilne ektazije (žile v debelem črevesu se razširijo, zverižijo in krvavijo). Da ostane blato mehko, kar zmanjša krvavitev in bolečino, spremenite prehrano in uživajte več vlaknin ter popijte vsaj osem kozarcev vode dnevno. Tople 15-minutne sedeče kopeli trikrat dnevno bodo omilile bolečine.
Bolečina v zadnjiku in srbečica; svetlo rdeča krvavitev iz zadnjika; napenjanje in težko odvajanje blata, črevo pa se nikdar povsem ne izprazni. Anorektalno zoženje (zoženje in skrčenje zadnjične cevi), ki ga povzročijo vnetje, brazgotina, nastala po predhodni operaciji, ali čezmerna uporaba odvajal.  Da omilite bolečino, vzemite analgetike, ki jih dobite brez recepta; zdravnik lahko razširi ali kirurško odstrani zabrazgotinjeno tkivo in/ali področje zoženja.  
Ponavljajoče se tekoče blato ali pogosto odvajanje blata, v katerem je lahko tudi kri (krvavitev je lahko obilna); bolečina v spodnjem delu trebuha; šibkost; slabost; bruhanje; včasih bolečina v sklepih, čiri na koži okoli zadnjika in/ali vročina. Kolitis, Crohnova bolezen ali gastroenteritis. Pri gastroenteritisu se bojujte zoper izsušitev (pijte 8 do 10 kozarcev vode dnevno) in veliko počivajte. Pri kolitisu ali Crohnovi bolezni se izogibajte stresnim situacijam in hrani, ki vam škoduje. Pri kolitisu lahko z zaužitjem 1 stroka surovega česna (Allium sativum) dnevno ublažite krče; pitje toplega čaja iz kamilic (Matricaria recutita) tolikokrat, kot si ga poželite, lahko pomaga pri celjenju črevesne sluznice. 
Svetlo ali temno rdeča krvavitev iz zadnjika; bolečina okoli popka.  Meckelov divertikel (štrleč žepek v steni tankega črevesa); vodi lahko v peritonitis ali v intususcepcijo (pri kateri se črevo uvije samo vase in s tem povzroči zaporo). Brez odlašanja pokličite zdravnika. Verjetno bo potrebna operacija, pri kateri bodo odstranili divertikel ali kakršen koli del črevesa z razjedo. Če so simptomi podobni vnetju slepiča, bo verjetno potrebna operacija za odstranitev slepiča.
Pogosto odvajanje blata ali tekoče blato; svetlo ali temno rdeča krvavitev iz zadnjika; občutek napolnjenosti v danki; bolečina v spodnjem delu trebuha; včasih bruhanje. Prolaps danke (del danke izstopi iz zadnjika).  Brez odlašanja pokličite zdravnika. Včasih je potrebna operacija, da se popravi prolaps danke.  
Redko odvajanje, včasih trdo blato; svetlo rdeča kri in sluz na blatu; občutek polnosti v danki; krči na levi strani trebuha. Proktitis (vnetje danke), ki je pogosto posledica okužbe. Pojdite k zdravniku. Antibiotiki lahko pozdravijo bakterijski proktitis, pri virusni obliki pa boste dobili zdravila za omilitev simptomov.  Med nekatere vzroke prištevamo tudi spolno prenosljive bolezni (zlasti gonorejo klamidije in sifilis ter herpes), pretirano uporabo odvajal, poškodbo danke, alergijo. 
Nejasna bolečina v trebuhu in v zadnjiku; srbečica zadnjika ali izcedek; včasih neboleča krvavitev ali svetlo rdeče blato, sluzast izcedek iz zadnjika in/ali bula v bližini zadnjika. Polipi (tkivna rašča, ki se boči v prebavila) ali rak debelega črevesa in danke. Takoj pojdite k zdravniku, ker obstaja možnost da imate raka. Benigne polipe lahko kirurško odstranijo. Zelo resna krvavitev iz črevesa je lahko prikrita, neopazna. Če ste starejši od 50 let, pojdite vsake tri leta k zdravniku, da naredi test na prikrito krvavitev.
Kri na blatu; izbruhanina s primesjo krvi; zlahka nastajajoče modrice; pajkaste žilice na koži; utrujenost; rumenkasta koža ali oči. Ciroza.  Takoj poiščite zdravniško pomoč; krvavitev lahko ogroža življenje.  Izogibajte se vseh alkoholnih pijač in vseh nepotrebnih zdravil. Zdrava prehrana je bistvena za zaustavitev napredovanja ciroze.
Dojenčki s temno rdečim krvavim blatom, ki je videti kot ribezov žele; kolike; kratka sapa; bruhanje, v katerem je lahko zelenkasto rumen žolč. Intususcepcija pri dojenčkih (glejte Meckelov divertikel, zgoraj). Takoj poiščite zdravniško pomoč, da preprečite šok in/ali smrt. Večina primerov nastane pri dojenčkih med 4. in 11. mesecem starosti. Intususcepcija se lahko ponovi in je drugi najpogostejši zaplet (takoj za vnetjem slepiča), ki povzroča bolečine v trebuhu pri otrocih, mlajših od 13 let. Vprašanja in odgovoriKako pozdraviti hemoroide?

 • Jejte hrano z veliko vlakninami. Jejte več sadja, zelenjave in celih zrn, pijte dovoljšnje količine vode
 • Uporabite lokalno delujoča mazila - nanesite kremo za lajšanje hemoroidov, to so predvsem zdravila brez recepta ali svečke, ki vsebujejo hidrokortizon, ali pa uporabite blazinice oziroma robčke, ki vsebujejo hamamelis. V primeru izredno bolečih hemoroidov uporabite sredstvo za omrtvičenje - ponavadi lidokain. Omenjena zdravila se dobi v lekarni na zdravniški recept
 • Redno namakajte anusni predel v topli kopeli - pravimo ji tudi sedeča kopel ...
 • Vzemite analgetična zdravila za lajšanje bolečin, ki vam jih je predpisal zdravnik.[1].Ali lahko hemoroidi izginejo sami od sebe?

V mnogih primerih bodo hemoroidi izginili sami od sebe v nekaj dneh, vključno s prolapsom hemoroidov.

Video vsebina: ali lahko zunanji hemoroidi izginejo, brez zdravljenja?

Razdraženost hemoroidov lahko zmanjšate tako, da uživate čim več živil z veliko vlakninami, kot so polnozrnate žitarice in zelena listnata zelenjava ter pijete veliko tekočine (zmanjšajte količino popite kave in alkoholnih pijač, ki lahko dodatno razdražijo analni predel.[2]Kako resen je lahko nastali hemoroid?

Hemoroidi lahko povzročijo hude bolečine in izredno nelagodje, vendar hemoroidi sami po sebi niso smrtonosni. Tudi najhujši izbruhi hemoroidov ne bodo ogrozili vašega življenja. Hemoroidi so lahko notranji, kar pomeni, da obdajajo notranjo steno anusa, ali zunanji, kar pomeni, da jih lahko otipate na zunanji strani anusa.[3]Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje, Dr. Jajo Lajovic, Založba Mladinska knjiga

Povzeto po: Mlakar B. Hemorodialna bolezen, 2011 Povzetek glavnih značilnosti zdravila www.bolezni-ven.si  

1. Hemorrhoids - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/drc-20360280

2. Can Hemorrhoids Go Away on Their Own? - https://www.scripps.org/news_items/7229-can-hemorrhoids-go-away-on-their-own

3. Despite the Pain and Discomfort, Hemorrhoids Can’t Kill You - https://www.healthline.com/health/can-hemorrhoids-kill-you

4. Paysant J. Different flavonoids present in the micronized purified flavonoid fraction (Daflon" 500 mg) contribute to its anti-hyperpermeability effect in the hamster cheek pouch microcirculation. lnt Angiol. 2008: 27  

5. Nicolaides A. Management of chronic venous disorders of the lower limbs: guidelines according to scientific evidence. lnt Angiol. 2014: 33  

6. Godeberge P. Daflon 500 mg is significantly more effective than placebo in the treatment of hemorrhoids. Phlebology. 1992: 7  

7. Misra MC. Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding due to acute internal hemorrhoids. Br J Surg. 2000: 87  

8. Ho YH, Tan M, Seow-Choen F. Micronized purified flavonidic fraction compared favorably with rubber band ligation and fiber alone in the management of bleeding hemorrhoids. Dis Colon Rectum. 2000: 43  

9. Madoff RD. American Gastroenterological Association technical review on the diagnosis and treatment of hemorrhoids. Gastroenterology. 2004:126:1463-1473,  

10. Abramowitz L, Godeberge P, Staumont G, Soudan D. Recommandations pour la pratique clinique sur le traitement de la maladie hemorroidaire. Gastroenterol C lin Biol. 2001:25:674-702.  

11. Perera N, Liolitsa D, lype S, et al. Phlebotonics for haemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2012:8:CD004322.  

Več informacij o zdravilu lahko preberete v skrajšanem SmPC na strani 15.Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.