x
Vse kategorije

Kreme in mazila, ki vsebujejo konopljo!

ponedeljek, 02 januar 2017

Na področju naravne kozmetike se vsepogosteje pojavljajo izdelki s konopljo, bodisi da vsebujejo olje iz konopljinih semen, bodisi različne izvlečke iz zelenih delov konoplje (listi in cvetovi) ali oboje.

Nedvomno so mazila narejena na osnovi konopljinega olja zelo zanimiva izbira, saj je onopljino olje ena najbolj bogatih naravih olj z visoko vsebnostjo gamalinolenske kisline ter drugih nenasičenih maščobnih kislin. Tako bogata maščobna sestava in sledovi drugih snovi konoplje v mazilu lahko ugodno vplivajo na kožo. Ravno izobilje hranilnih snovi konopljinega olja pa žal skrašuje rok uporabe takšnih izdelkov. Posebej pri izdelkih iz domače pridelave, moramo biti pozorni na sestavo in rok uporabe.Drug segement mazil in krem vsebuje različne oblike izvlečkov konopljinih cvetov in drugih zelenih delov rastline. Resni izdelki jasno opredelijo rok uporabe,  sestavo mazila, količino (v % ali g/ml) in vrsto izvlečka glede na ekstrakcijski medij oz. topilo: alkohol, CO2, heksan, izopropilni alkohol, voda. različna olja. V mazilih na trgu se najpogosteje pojavljajo izvlečki konoplje pridobljene z alkoholom, s superkritičnim CO2 ter oljni macerati, ki se lepo povezujejo z lipofilnimi komponentami mazil. Med izvlečki so najbolje cenjeni tisti pridobljeni s superkritičnim CO2 saj nizka temperatura ekstrakcije zagotavlja da se v izvlečku snovi iz rastline ohranijo v prvotni obliki, hkrati pa topilo v izvleček ne vnaša drugih organskih topil ali težkih kovin.

V izvlečkih konoplje sta izmed več kot 80 kanabinoidov v ospredju raziskav dva - kananbidiol (CBD) in tetrahidrokanabinol (THC). THC najbolje poznamo po močnem psihotropnem delovanju manj znani pa so vplivi na telesu lasten endo-kanabinoidni sistem ter posledično lajšanje različnih zdravstvenih težav. Zaradi psihotropnih učinkov THC in zakonske omejitve proste proizvodnje in prometa z izdelki. ki vsebujejo več kot 0.2 % THC (razen v primeru registriranih zdravil), je v ospredju raziskav CBD, sledijo tudi drugi kanabinoidi CBN (kanabinol), CBG (kanabigerol), CBV (kanabivarin).

Delovanje konopljinih kanabinoidov na kožo pojasnjujejo z njihovim vključevanjem v signalne poti človekovega endokanabinoidnega sistema. Konopljini kanabinoidi delujejo neposredno na receptorja CB1 in CB2. ki jih najdemo v najrazličnejših tkivih telesa (tudi pri vseh drugih vretenčarjih), pa tudi v strukturah kože - tako v celicah povrhnjice, ožilja lojnic, znojnic, živčnih vlaken, krvnih celicah in imunskih telesih (Biro et al. 2009). Ugotovili so. da kanabinoidi v topikalni obliki zmanjšujejo lokalno vnetje in bolečino (Olah et.al. 2017), sodelujejo pri uravnavanju tvorbe sebuma (Olah et al. 2016), pri rasti in diferenciaciji celic (Norooznezhad H. et al. 2017).vpivajo na procese staranja celic kože in na rast las (Telek et al. 2007).

Glede na pozitivne izsledke raziskav in glee na to, da CBD ob pomoči skrbno izranih pomožnih sredstev relativno dobro prodira skozi kožo lahko pričakujemo še pester razvoj topikalnih izdelkov z dodatki konoplje tako za lajšanje težav kože kot za sistemsko zdravljenje.

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.