Inkontinenčni dermatitis

torek, 07 julij 2015

Inkontinenčni dermatitis postaja vedno bolj problematičen in ima negativen vpliv na kakovost življenja posameznika. Sama tematika ni vsakdanja tema, je pa vsakdanji pojav.Inkontinenčni dermatitis (angl. incontinence-associated dermatitis, iAd) pomeni razdraženost kože, ki po daljši izpostavljenosti urinu in blatu vodi v boleče vnetje kože. Daljša, kot je izpostavljenost omenjenima substancama, večje je tveganje za nastanek IAD. Sama urinska inkontinenca ne povzroča IAD, ampak so za to zaslužni ostali dejavniki, na katere lahko vplivamo.

Koža starejših postaja z leti tanjša in regeneracijski procesi se oslabijo. Kislinski plašč kože, ki je pomemben za kožno floro in tvorbo lipidov, oslabi. Prav tako stratum corneum, prva poroženela plast, postaja suha, tanka in porozna. Zaradi pomanjkanja maščobnih kislin se upočasni energijski metabolizem celic. Ob prisotnosti inkontinence pa oseba potrebuje dodatno nego, saj je kožo treba zaščititi pred vplivi urina in blata.

Inkontinenčni dermatitis povzroča prekomerna navlaženost (hiperhidracija), kemična iritacija (stik kože z amoniakom, prebavnimi encimi), fizična iritacija (umivanje z vodo, alkalna mila) in biološka iritacija (topel medij, ki je prijeten za glive, mikrobe).

Velikokrat se inkontinenčni dermatitis zamenjuje z razjedo zaradi pritiska. Razjeda zaradi pritiska je lokalizirana poškodba, pri kateri odmre tkivo zaradi dolgotrajnega stiska kože in podkožja med podlago ter kostmi. Kljub temu, da imata enake prepoznavne znake, je njuna obravnava zdravljenja drugačna. Najboljša zaščita za preprečevanje IAD je preventivna nega, kar pomeni, da moramo osebi z inkontinenco nameniti več pozornosti, kot je le menjanje plenic in čiščenje kože z vodo.

Blagovna znamka Hartmann poleg velike izbire inkontinenčnih pripomočkov nudi tudi kozmetiko menalind professional za medicinsko nego kože. Menalind professional temelji na naravnih sestavinah, ki hranijo, ščitijo in obnavljajo zrelo kožo. Ne vsebujejo parabenov in so dermatološko testirani.

Za temeljito čiščenje kože pri IAD je prvi izbor menalind professional čistilna pena, ki hitro in nežno očisti kožo brez uporabe vode. Pri tem kože ne drgnemo in jo dodatno ne izsušimo, kot bi to storili z umivanjem z vodo in mili. S čiščenjem s čistilno peno je tudi manj dejavnikov tveganja za infekcijo in manj porabljenega časa za samo nego. Lahko uporabimo vlažilne čistilne robčke velikosti 200 x 300 mm, ki ne vsebujejo alkohola in ne potrebujejo prisotnosti vode. Tretja možnost je 8 nežnih, vlažnih rokavic za umivanje celega telesa. Vsaka rokavica je namenjena za en predel. Za razliko od čistilne pene in čistilnih robčkov, rokavice vsebujejo pantenol in aloe vero.

Nežno čiščenje kože brez uporabe vode je zelo učinkovito, saj pomaga ohraniti naravni zaščitni sloj kože.

Med Menalind professional kozmetiko za zaščito kože spadata transparentna zaščitna krema in pena za zaščito kože. Transparentna krema tvori prozoren, zračen zaščitni sloj. Ne vsebuje cinkovega oksida in se uporablja izključno za preventivno zaščito kože, nikakor pa ne na iritacijah. Zaščitna pena je namenjena za zaščito kože in se hitro absorbira. Vsebuje pantenol in ureo.

Aktivno zaščito kože doseženo s kombinacijo uporabe kozmetike Menalind professional in inkontinenčnih pripomočkov MoliForm in MoliCare, saj ti ohranjajo suho kožo z Advanced Dry tehnologijo in s 3-slojnim absorbcijskim jedrom. Inkontinenčni pripomočki so hipoalergeni in zračni. MoliForm Premium soft je vložek z vpojnim 3-slojnim jedrom brez lepilnega traku, zato se uporablja s hlačkami MoliPants. MoliCare Premium soft pa je plenica z zračnim bočnim predelom in ostaja suha, kljub pritiskom.

Idealen postopek nege z IAD

1. Najprej uporabimo čistilno peno za nežno čiščenje kože brez uporabe vode s pH 4,5–5, ki pomaga ohraniti barierno funkcijo kože in vsebuje hranilne snovi.

2. Sledi zaščita kože s transparentno zaščitno kremo, ki vsebuje Nutri Skin Complex z esencialnimi maščobnimi kislinami, aminokislinami, kreatinom in mandljevim oljem, torej snovmi za krepitev pregradne in regeneracijske funkcije kože.

3. Zadnji korak je ustrezen inkontinenčni pripomoček moliForm ali pa molicare, ki ohranjajo suho kožo in aktivno ščitijo pred iztekanjem

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.