Išias - kaj je to in kako si pri tem pomagati?

sreda, 14 december 2011
Vprašanje:

Kateri izdelek mi lahko priporočite za lajšanje išiasa ?

Odgovor:

Išias opišemo kot ostro bolečino v predelu križa, ki se širi na področje zadnjice in nog. Pojavi se lahko povsem nenadoma, razlog pa je ponavadi tudi dvigovanje težjih bremen. Najpogosteje pa se išias pojavi zaradi kompresije živčnih korenin L5 ali S1.

Simptomi in znaki išiasa

Išias je najpogostejši nevrološki vzrok bolečine v nogah. V kolikor je prizadeta živčna korenina med 4. in 5. ledvenim vretencem takrat bolečina sega po zunanji strani noge navzdol. Če je prizadeta živčna korenina med 5. ledvenim vretencem in 1. sakralnim vretencem (L5-S1), bolečina iz križa sega po predelu zadnje strani noge navzdol.


Kako si pomagamo?

Kratkotrajno - vendar s tem nikakor ne rešimo problema - z analgetiki, nalgesin, lekadol, olfen gel ipd.

Dolgotrajno - operacija in zamenjava hrustančnih diskov med vretenci hrbtenice. O tem lahko več izveste v filmu spodaj - glede natančnega identificiranja težave pa se je potrebno oglasiti pri specialistu, ki vam bo dal nadalnje napotke! Vsekakor pa želimo opozoriti, da v kolikor ste preveč fizično aktivni in obremenjeni, lahko nadaljevanje s takšnim "nujnim tempom življenja" celotno situacijo še poslabša! Vsekakor pazite tudi, da ohranjate telesno težo v normalnih mejah - saj povečana telesna teža prav tako obremenjuje hrbtenične diske!

Alternativno zdravljenje - nekateri se poslužujejo alternativnih metod zdravljenja - homeopatija >> , tretma z lončki (cupping treatment)...

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.