Izvleček iz oljčnih listov - učinkovito antibakterijsko, antiglivično in antivirusno sredstvo.

VSEBINA
1.    Izvleček iz oljčnih listov
2.    Uporaba izvlečka iz oljčnih listov skozi zgodovino
3.    Klinični vidiki izvlečka iz oljčnih listov
4.    Glavne zdravstvene koristi izvlečka iz oljčnih listov
5.    Antibakterijske in antivirusne lastnosti izvlečka iz oljčnih listov
6.    Kako učinkovit je izvleček iz oljčnih listov proti virusom in bakterijam
7.    Raziskovanje oljčnega lista in virusnih/bakterijskih okužb
8.    Glivične, kvas in parazitne okužbe
9.    Delovanje izvlečka iz oljčnih listov na koronarno dilatacijo
10.    Izvleček iz oljčnih listov in hipertenzija (visok krvni pritisk)
11.    Antioksidantni učinki izvlečka iz oljčnih listov
12.    Izvleček iz oljčnih listov in hipoglikemija/diabetes (prenizka raven glukoze v krvi)
13.    Povečane ravni energije z uporabo izvlečka iz oljčnih listov
14.    Drugi zdravstveni problemi, ki se lahko zdravijo z izvlečkom iz oljčnih listov
15.    Delovanje imunskega sistema: Ključ do odličnega zdravja
16.    Povzetek obolenj, na katere izvleček iz oljčnih listov deluje kot mikrobiološko sredstvo
17.    Herxheimerjev ali »die-off« učinek (očiščevalna reakcija telesa)
18.    Odmerjanje, razpoložljivost in varnost produktov izvlečka iz oljčnih listov
19.    Viri
1.    IZVLEČEK IZ OLJČNIH LISTOV
Ni skrivnost, da splošna javnost konstantno išče načine za izboljšanje zdravja in kvalitete življenja. Vse bolj smo zasuti z informacijami (nekaterimi točnimi, nekaterimi ne) glede hujšanja, odpravljanja plešavosti, krepitve energije, zaviranja razvoja raka, blaženja artritisa, odpravljanja migren, in neštetih drugih zdravstvenih težav. Ena zadnjih zaskrbljujočih informacij je bila trditev, da aktualna antibiotična zdravila, nekoč eno najmočnejših orožij splošne medicine, sedaj postajajo zastarela. Zakaj? Z razširjeno uporabo antibiotikov so ciljni mikrobi počasi, vendar zagotovo, razvili načine, zaradi katerih so zdravila neuporabna. Vse več zdravstvenih strokovnjakov predvideva, da bodo najpogostejše bakterijske okužbe nekega dne predstavljale resne zdravstvene probleme.
Kot odgovor na to očitno grožnjo so se naravna, varna in učinkovita »fitomedicinska« zdravila izkazala za močno orožje v boju proti mikrobnim okužbam. Katero je to orožje? Oljčni listi, katerih izvleček se je v mnogih kulturah stoletja uporabljal v zdravstvene namene, v modernem znanstvenem svetu pa je bil obširno preučevan. Izvleček iz oljčnih listov ni samo učinkovit proti patološkim mikrobom (bakterijam, virusom, glivicam in parazitom), ampak ima vrsto drugih zdravstvenih koristi. V nadaljevanju je povzet seznam očitnih zdravstvenih koristi tega učinkovitega zdravilnega sredstva:
•    učinkovito zaviranje in preprečevanje okužb s širokim spektrom patoloških mikrobov, vključno z virusi, bakterijami, retrovirusi, glivicami, paraziti, kvasovkami in plesnimi,
•    krepitev prožnosti arterij, kar izboljšuje krvni obtok, zmanjšuje visok krvni pritisk in preprečuje napredovanje ostalih oblik srčnih bolezni,
•    lajšanje vnetij, povezanih z artritisom, predvsem z revmatoidnim artritisom,
•    izboljšanje bolezenskih znamenj sindroma kronične utrujenosti in sorodnih motenj,
•    sposobnost boja proti nastajanju prostih radikalov,
•    preprečevanje in zdravljenje mnogih tipov virusnih okužb, vključno s herpes virusom, gripo in prehladom,
•    izkoreninjenje kandidoze (okužba s katero od gliv) in povezanih kvasnih sindromov,
•    učinkovito izkoreninjenje različnih zajedavcev, od mikroskopskih praživali do črevesnih črvov,
•    odpravljanje zobobolov, bolečih hemeroidov, atletskega stopala (glivična okužba prstov in stopal), mikotičnih nohtov (glivična okužba nohtov) in vrste drugih obolenj.
2.    UPORABA IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV SKOZI ZGODOVINO
Najstarejša uporaba oljčnih listov v zdravstvene namene je bila poznana pri starih Egipčanih. V njihovi kulturi so bili oljčni listi obravnavani kot simbol nebeške moči. Pridobljena olja iz oljčnih listov so uporabljali kot del rituala mumifikacije njihovih kraljev.
Seveda so tudi številne druge kulture uporabljale oljčne liste (prav tako tudi drevo in sadeže) v prehranjevalne in medicinske namene. Predvsem v mediteranskih kulturah so se oljčni listi uporabljali za zdravljenje raznovrstnih obolenj, vključno z okužbami, povišano telesno temperaturo in bolečinami.
Pozno v 19. stoletju so znanstveniki med raziskovanjem medicinskih lastnosti oljčnih listov izolirali fenolsko spojino, ki so jo poimenovali »oleuropein«. Večina raziskovalcev jo je upoštevala kot najbolj odgovorno sestavino za terapevtske zmogljivosti oljčnih listov. Leta 1962 je italijanski raziskovalec objavil, da oleuropein iz oljčnih listov znižuje krvni pritisk pri živalih. Ta ugotovitev je sprožila niz raziskovalnih dejavnosti, ciljajočih na oljčne liste in njihov potencial kot medicinsko sredstvo.                                                                                                        
Rezultati raziskav v takratnem času so bili obetavni. Evropske raziskovalne ekipe so potrdile odkritje, da lahko oleuropein zniža krvni pritisk. Poleg tega so rezultati pokazali, da bi lahko oleuropein pozitivno vplival tudi na krvni obtok, preprečeval črevesne mišične krče ter lajšal aritmijo.  
Nato je raziskovalna ekipa z Nizozemske uspela iz oleuropeina izločiti njegovo aktivno sestavino, kasneje imenovano elenolska kislina.
Te in ostale študije so veliko ameriško farmacevtsko podjetje Upjohn vodile do raziskovanja sposobnosti boja elenolske kisline proti virusom. Do poznih 60-ih let 20. stoletja je Upjohn uspel dokazati, da elenolska kislina resnično lahko zaustavi rast virusov. Poleg tega je bila elenolska kislina tako močna, da je ustavila vsak virus, na katerem je bila testirana. Za najpomembnejšo pa se je izkazala sposobnost elenolske kisline, da se zoperstavi vrsti virusov, znanih po tem, da pri človeku povzročajo prehlad.
Poleg teh raziskav pa so se začela pojavljati zanimanja tudi za drugo obliko elenolske kisline, kalcijev elenolat, ter njegove terapevtske sposobnosti. Laboratorijski poskusi so pokazali, da je kalcijev elenolat sposoben boja z virusi, bakterijami in paraziti. Še več, sestavina je delovala tako dobro, da so raziskovalci ugotovili, da ni samo učinkovita, temveč tudi povsem varna in nestrupena, tudi pri visokih odmerkih.
Ti rezultati so vodili do nadaljnjih raziskav, vključno s testiranji na živalih. Tu pa so znanstveniki naleteli na nekaj nepričakovanega. Čeprav so živali dobro prenašale substanco, se je le-ta, ko je bila vnesena v telo, tudi zelo hitro vezala na beljakovine v krvi. Na koncu so znanstveniki ugotovili, da jo ta proces vezave v bistvu naredi neuporabno. Kljub nadaljnjim raziskavam so se ustavili vsi poskusi, da bi razvili in odobrili farmacevtsko sredstvo proti virusom in bakterijam - zato tudi ni bilo razvitega nobenega patentiranega antivirusnega zdravila (in do začetka pisanja te knjižice prav tako ne). Vseeno pa se zanimanje za oljčne liste in njihove učinkovite sestavine nadaljuje, predvsem v Evropi. Do danes so prišli do nekaterih zelo obetavnih odkritij:
•    Farmakologi iz Univerze v Granadi so odkrili, da izvleček iz oljčnih listov prispeva k sproščanju arterijskih sten. Poleg tega, da izvleček iz oljčnih listov preprečuje srčna obolenja, pa to odkritje kaže tudi na to, da je ključen pri boju s hipertenzijo (visok krvni pritisk). Druge raziskave podpirajo ugotovitev, da izvleček iz oljčnih listov znižuje visok krvni pritisk, prav tako pa uravnava raven sladkorja v krvi, kar ima pozitivne učinke za bolnike.
•    Ekipa raziskovalcev je ugotovila, da bi lahko oleuropein ustavil delovanje bakterij tako, da razgradi zunanjo plast posameznih celic bakterije.
•    Raziskovalci iz Univerze v Milanu so odkrili, da oleuropein zavira oksidacijo lipoproteinov z majhno gostoto t. i. slabega holesterola, ki vpliva na nastanek različnih tipov srčnih bolezni. To odkritje se potrjuje tudi skozi nadaljnje raziskave, ki kažejo, da oleuropein vsebuje koristne antioksidantne lastnosti.
Te in ostale ugotovitve ponujajo zanimive možnosti v svetu varovanja zdravja. Raziskovalci v Ameriki sedaj ponovno resno obravnavajo izvleček iz oljčnih listov in proizvodi, povezani z njim, trenutno polnijo police trgovin z zdravo prehrano. Zdi se, da ima to zdravilno sredstvo obetavno prihodnost.
3.    KLINIČNI VIDIKI IZVLEČKA  IZ OLJČNIH LISTOV
Ameriški in kanadski zdravstveni strokovnjaki so izvleček iz oljčnih listov začeli uporabljati leta 1995, ko je le-ta postal komercialno dostopen. Čeprav so dolgoročni pogledi na učinkovitost oljčnih listov še vedno nekako nejasni, pa so prvi rezultati zelo pozitivni. Vsekakor se zdi, da je to zdravilno sredstvo edinstvena in zanimiva mešanica, ki ponuja vrsto terapevtskih koristi za številna splošna obolenja.
Medtem ko ga ljudje uporabljajo in medicinske raziskave kažejo, da je izvleček iz oljčnih listov obetavno medicinsko sredstvo, pa je vseeno treba vedeti, da  ga ne smemo šteti za »čudež« oziroma zdravilo za vse bolezni. Da bi dosegli največjo učinkovitost, naj bi bil izvleček iz oljčnih listov, tako kot večina prehranskih dodatkov, uporabljen kot del holističnega zdravstvenega načrta, ki vsebuje upoštevanje prehranjevalnih in dietnih navad, zadosti vadbe, varne življenjske navade, znižanje stresa in ostale zdrave prakse. Poleg tega je treba vedeti, da niso vsi ljudje enaki. Medtem ko nekaterim izvleček iz oljčnih listov zelo koristi, pa drugi vidijo le povprečne rezultate. Vsak posameznik se mora naučiti, kako naj zdravstvene in prehranjevalne navade prilagodi svojim specifičnim situacijam in potrebam. Seveda pa je najverjetneje varno reči, da lahko izvleček iz oljčnih listov odigra pomembno vlogo na poti k doseganju odličnega zdravja.
4.    GLAVNE ZDRAVSTVENE KORISTI IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV
Kot lahko razberete že iz prejšnjih trditev o zdravstvenih koristih,  povezanih z izvlečkom iz oljčnih listov, je očitno, da ima lahko to zdravilno sredstvo globok učinek na okužbe z virusi, bakterijami ali drugimi mikrobi. To ima daljnosežne učinke, saj je lahko z uporabo izvlečka iz oljčnih listov npr. prehlad blag, ne pa hud in dolgotrajen. Premagani so lahko uničujoči učinki gripe. Preproste okužbe so lahko s to učinkovino enostavno ozdravljive. Prav tako so resne okužbe, ki so bile včasih nevarne, zdravljenje pa drago,  morda našle svojega nasprotnika v izredno spretnem antivirusnem in antibakterijskem sredstvu, izvlečku iz oljčnih listov.
5.    ANTIBAKTERIJSKE IN ANTIVIRUSNE LASTNOSTI IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV
Da bi zares prikazali, kako učinkovit je izvleček iz oljčnih listov in prav tako njegove številne sestavine, proti virusom in bakterijam, navajamo celovit seznam virusov, bakterij in ostalih parazitov, proti katerim se je izkazal za učinkovitega. Seznam prihaja predvsem s strani raziskovalcev iz Upjohna, podjetja, ki je kot prvo sprožilo vsesplošno zanimanje za raziskovanje izvlečka iz oljčnih listov. Ti raziskovalci so ugotovili, da je izvleček učinkovit pri zdravljenju okužb z naslednjimi virusi: herpes, vakcinija (kravje koze), pseudorabies virus, virus atipične kokošje kuge (Newcastle disease virus), Coxasloe A21, encefalomiokarditis, virus polio 1, 2 in 3, vezikularni stomatitis, sindbis virus, retrovirus, Moloney Murine levkemija, Rauscher Murine levkemija, Moloney sarkom in mnogo tipov gripe in paragripe.
Bakterije in parazitske praživali, pri zdravljenju katerih se je izvleček pokazal za učinkovitega: lactobacillus plantarum W50, brevis 50, pediococcus cerevisiae 39, leuconostoc mesenteroides 42, staphylococcus aureus, subtilni bacil, enterobacteraerogenes NRRL B-199, E.cloacae NRRL B-414, E.coli, Salamonella tyhimurium, pseudomonas fluorescens, P.solanacearum, P.lachrymans, erwinia carotovora, E.tracheiphila, xanthomonas vesicatoria, corynesbacterium Michiganese, plasmodium falciparum, virax in malarija (vir: Privitera, 1996)
6.    KAKO UČINKOVIT JE IZVLEČEK IZ OLJČNIH LISTOV PROTI VIRUSOM IN BAKTERIJAM
Čeprav še vedno obstaja nekaj vprašanj glede tega, kako oljčni listi delujejo v nekih specifičnih procesih, pa obstaja obilica podatkov, ki dajo dokaj točno sliko, kako ta rastlina zagotavlja različne terapevtske koristi. Dr. James R. Privitera pojasnjuje te procese.
•    Izvleček iz oljčnih listov omogoča poseg v virusno okužbo in/ali njeno širjenje tako, da deaktivira specifične virusne celice ali da prepreči njihovo prašenje, brstenje in zbiranje na celični membrani.
•    Izvleček iz oljčnih listov prav tako posega v proizvodnjo nekaterih aminokislin, ki so nujne za obstoj specifičnih mikrobov, naj bodo to virusi, bakterije, paraziti ali glivice.
•    Prav tako pri retrovirusu nevtralizira proizvodnjo encimov obratne transkriptaze in proteaze, ki sta nujni za virus, da lahko spremeni RNA zdrave človeške celice.
•    Sestavine izvlečka iz oljčnih listov lahko direktno prodrejo v okužene človeške celice in preprečijo nadaljnje razmnoževanje mikrobov.
•    Izvleček iz oljčnih listov lahko tudi neposredno spodbuja oblikovanje celic imunskega sistema, ki se borijo proti različnim vrstam mikrobov.
Preden se še bolj poglobimo v raziskovanje oljčnih listov ter virusov in bakterij, bomo osvetlili delovanje in  naravo bakterij in virusov.
NEKAJ O BAKTERIJAH IN VIRUSIH
Bakterije so izjemno majhni organizmi, ki jih lahko najdemo dobesedno v vsakem kotičku na tem planetu. Živijo v ali na živih organizmih in lahko pogosto preživijo v neusmiljenih pogojih. Večina ljudi ima bakterije za slabe, a to ne drži povsem. Obstajajo številne bakterije, ki so koristne okolju in ljudem. Na primer, acidofilna bakterija je izjemno dragocena za prebavo in funkcije odpornosti telesa.
Vendar pa lahko bakterije postanejo nadloga ali celo nevarne, če rastejo brez kontrole. Bakterije prinašajo bolezenska stanja na različne načine. Okužbo lahko povzročijo šele tedaj, ko vstopijo v telo in najdejo prostor za množitev še preden jih obrambni sistem telesa lahko uniči in odstrani. Če se bakterije razmnožujejo s hitrostjo in v količini, ki presegata zmogljivost imunskega sistema, je rezultat lahko izjemno nevaren. Ko se njihovo število poveča v milijarde, te bakterije telesu škodujejo tako, da poškodujejo njegova tkiva in proizvedejo številne mikrotoksine, ki povzročijo še več škode. Bakterije so neverjetno spretne pri spreminjanju na prilagajanje okolju in razmeram. Bakterije se lahko znotraj organizma gostitelja podvajajo s svetlobno hitrostjo. Včasih že v petih minutah podvojijo svojo populacijo. Tako hitro razmnoževanje lahko povzroči genetske mutacije, ki tvorijo zaščito pred različnimi antibiotičnimi zdravili (npr. penicilin, amoksicilin) in jih učinkovito naredijo nemočne. Poleg tega pa lahko ti mikrobi to genetsko zaščito nato posredujejo na svoje potomce.
Do nedavnega so znanstveniki mislili, da imajo z razvojem antibiotičnih zdravil, od katerih je bil penicilin prvi, učinkovito kontrolo nad bakterijskimi okužbami. Ti antibiotiki so rastočo kolonijo bakterij uničili z enim od treh načinov:
•    veliko število antibiotikov se vmeša/poseže v sposobnost mikrobov, da si zgradijo svojo lastno celično steno,
•    antibiotiki, kot sta tetraciklin in eritromicin, lahko zamašijo mehanizme, ki jih bakterijske celice uporabljajo za proizvajanje beljakovin, potrebnih za njihov obstoj,
•    ostali antibiotiki pa se prilepijo na posamezne bakterijske kromosome in onemogočajo njihovo razmnoževanje.
Da zdravilo izpelje kateregakoli od teh treh načinov, mora bodisi vstopiti v celico bakterije ali pa se namestiti na mesto sprejemnika na zunanji steni bakterijske celice. Znanstveniki so leta razvijali nove in še močnejše antibiotike za dosego teh rezultatov. Vendar pa sta v zadnjem desetletju znanstveni in medicinski svet spoznala, da so tudi najmočnejši antibiotiki vse manj učinkoviti proti mnogim bakterijam, ki so jih včasih z lahkoto uničili. Zaradi tega zdravniki in prav tako znanstveniki opozarjajo na razvoj superbacilov, mikrobov, ki so bili sposobni mutirati in se spremeniti do te mere, da so antibiotiki nemočni. Genetska mutacija pa ni edina obramba, ki so jo razvili superbacili.  Dr. Stuart Levy iz Univerze Tufts pravi, da različni tipi bakterij lahko »posodijo« DNA, ki ga ena bakterija ne sme imeti, drugi in tako omogoči razmnoževanje. Poleg tega raziskave kažejo, da obstajajo »skakajoči geni«, DNK, ki lahko učinkovito prehajajo iz enega mikroba v drugega.
Farmacevtska industrija je razvila številne antibiotike za boj proti bakterijskim okužbam in menda delajo na razvoju desetine več. Kljub temu pa obstaja vedno večja bojazen, da ni važno, kakšna zdravila smo razvili, naši mikrobni prijatelji bodo vedno en korak pred nami.
Torej, kaj narediti? To so zadostni razlogi, da potrebujemo novo, varno in naravno sredstvo, ki se bo izkazalo kot učinkovito orodje za preprečevanje nikoli končanih napadov patoloških organizmov. To nas pripelje do osnovne teme te publikacije -  izvleček iz oljčnih listov, ki dokazano nudi odlično zaščito pred vsemi mikrobi, ki škodijo človeškemu zdravju - virusom, bakterijam, glivam in parazitom.
7.    RAZISKOVANJE OLJČNIH LISTOV IN VIRUSNIH / BAKTERIJSKIH OKUŽB
Kot je navedeno v drugih poglavjih te knjižice, je sedaj splošno znano, da je izvleček iz oljčnih listov zelo učinkovito antivirusno in antibakterijsko sredstvo. Ne samo, da se specifične sestavine te rastline borijo z napadalnimi patogenimi organizmi in jih uničujejo, prav tako tudi spodbujajo imunski sistem telesa, da v boju z mikrobi deluje bolj učinkovito. To ima tudi razsežne posledice za nekatera zelo splošna zdravstvena stanja, povzročena ali poslabšana zaradi okužbe: prehlad, gripa, ušesne okužbe, sinusne okužbe, izpuščaji, nekatere oblike diareje, pljučnica, meningitis, angina, zastrupitev s hrano in množica drugih obolenj. Obstaja veliko raziskav, ki podpirajo očitne antivirusne in antibakterijske lastnosti oljčnih listov. Raziskovalci študije o sposobnosti oleuropeina za boj proti specifičnim mikrobom pravijo:
Protimikrobni potencial osmih fenolskih sestavin, ki so bile izolirane iz lubja oljke, je bil testiran proti rasti Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacillus cereus, Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus…
Oleuropein in p-hydroxy benzoic, vannillic in coumaric acid (0,4 mg/ml) so popolnoma preprečili rast bakterije E.coli, K. pneumoniae in B. cereus (Aziz,43)
Zastrupitev z E.coli (bakterija iz rodu ešeherij) povzroča vse vrste nelagodja v prebavilih, vključno s krči in hudo drisko. Bacil cereus ne povzroči samo hude driske, ampak lahko vodi tudi do drugih resnih obolenj, celo smrti. K. pneumoniae je krivec za okužbe dihal.
Druge študije, ki so posebej preučevale sposobnost izvlečka iz oljčnih listov za boj proti prehladu, gripi in ostalim sorodnim obolenjem, so pokazale neverjetne rezultate. Raziskovalci na R Clinic v Budimpešti so naredili eno takih študij in ugotovili, da je zdravljenje z izvlečkom iz oljčnih listov pomagalo 90 odstotkom od 164 bolnikov z obolenji dihal in pljuč.
8.    OKUŽBE Z GLIVICAMI, KVASOVKAMI IN PARAZITI
Čeprav drži, da se je povprečna življenjska doba ljudi povečala, pa nivo splošnega zdravja ni užival takšnega povečanja. Številne študije kažejo, da so pomemben vzrok mnogih današnjih najsplošnejših zdravstvenih skrbi okužbe s paraziti, glivami in kvasovkami. Ti organizmi lahko okužijo skoraj vsa področja telesa in jih je zelo težko izkoreniniti, če se jih ne zdravi. Paraziti lahko segajo od mikroskopskih ameb pa vse do 7-metrskih trakulj. Glive lahko prizadenejo kožo, prste in nohte, kvasovke pa enostavno zavirajo že tako oslabljen imunski sistem.
V pojav takšnih okužb je vpletenih veliko dejavnikov: prehrana, uporaba antibiotikov in ostalih zdravil, življenjske navade, pomanjkanje gibanja, itd. Pri določanju najprimernejšega načina za odpravo okužbe je treba upoštevati veliko stvari. Izvleček iz oljčnih listov ponuja obetavno alternativo v protokolu zdravljenja. Izkazal se je za učinkovitega proti kandidi albikans, kandidi krusei, ustni kandidiazi, vaginalnem kvas sindromu, kriptosporidiju, giardiji, glistam, trakuljam, lišajem, protozoi, ki povzroča malarijo, in mnogim drugim težavam.
Poleg kliničnih raziskav, ki prikazujejo, da je izvleček iz oljčnih listov učinkovit proti okužbam z glivicami in kvasovkami, obstaja tudi obilica podatkov iz zgodovine osebnih primerov posameznikov, ki so ga uporabljali za podobne namene. Splošna raba vključuje kronično glivično okužbo nohtov, ki prizadene milijone Američanov in je splošno ignorirana. To obolenje se lahko pojavi pri velikem spektru ljudi: atletih, bolnikih z diabetesom, rakom, AIDS-om, starejših, tistih, ki vseskozi nosijo iste čevlje in tistih z umetnimi nohti. Očitno zdravila proti raku, AIDS-u in ostalim obolenjem znižujejo odpornost telesa in olajšajo nastanek te vrste okužbe.
Uradni medicinski svet je razvil nova zdravila za to vrsto okužbe. Vendar pa so v primerjavi z izvlečkom iz oljčnih listov zelo draga (mesečna zaloga zdravil stane približno 300 $). Obstaja preveč osebnih izkušenj pacientov, ki so z uporabo izvlečka iz oljčnih listov premagali glivične okužbe, da se ne bi menili za njegove očitne koristi. Bolniki s kandidiazo so potrdili, da jim je izvleček iz oljčnih listov pomagal izboljšati njihovo stanje. Uživanje dodatka je povzročilo manj alergijskih reakcij, manj okužb, povišane ravni energije in predvsem občutek dobrega zdravja.
9.    DELOVANJE IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV  NA KORONARNO DILATACIJO
Od leta 1977, ko so se začeli eksperimenti v Bolgariji, je bil izvleček iz oljčnih listov (še posebej sestavina oleuropein) predmet velikega zanimanja v zvezi s koronarno dilatacijo (širjenje/krčenje venčnih arterij). V primerjavi z drugimi sestavinami rastline je oleuropein prikazal jasno sposobnost spodbujanja zdravega dilatacijskega delovanja koronarnih arterij. Dejstvo je, da so bili rezultati teh študij izjemno impresivni. Ko so oleuropein dali laboratorijskim živalim, se je njihov krvni pretok v koronarnih arterijah povečal za več kot 50 odstotkov, kar je resnično precejšnje povečanje.
Poleg učinka na dilatacijo koronarnih arterij pa je oleuropein pokazal tudi druge učinke na spodbujanje kardiovaskularnega zdravja. Iste študije so pokazale, da je oleuropein aktiven proti aritmiji, povzročeni zaradi barijevega klorida ali kalcija, prav tako pa povzroči dolgotrajen učinek na zniževanje povišanega krvnega pritiska. Seveda so te študije, kakor tudi vse ostale, pokazale, da je izvleček iz oljčnih listov, in tudi njegove posamezne sestavine, izjemno varen in nestrupen.
10.     IZVLEČEK IZ OLJČNIH LISTOV IN HIPERTENZIJA (VISOK KRVNI PRITISK)
Drugo področje ekstremnega zanimanja v zvezi z izvlečkom iz oljčnih listov je zniževanje visokega krvnega pritiska. Kot je bilo omenjeno že prej, je Univerza v Granadi izvajala poskuse, ki so pokazali, da bi oleuropeosid (še ena sestavina, prisotna v izvlečku iz oljčnih listov) lahko bil odgovoren za učinek vazodilacije na gladkih plasteh mišic koronarnih arterij. Raziskovalci pravijo:
Preučevali smo pomembnost endotelija gladke žilne mišice med vazodilarno akcijo dekokcije oljčnega lista. Prav tako smo pokazali, da je oleuropeosid sestavina, odgovorna za vazolidarno aktivnost. Toda, glede na rezultate, se zdi verjetno, da se bo v oljčnih listih našla vsaj še ena druga zakonitost, ki je bodisi sama vazodilator ali pa kako drugače potencira sproščujoč učinek oleuropeosida. (Zarzuelo, et al., 417)
Z drugimi besedami, zdi se, da lahko oleuropeosid zniža visok krvni pritisk tako, da povzroči sprostitev in povečano fleksibilnost zožanih arterij ter na ta način omogoči večji pretok krvi. Raziskovalci pa so opazili tudi, da obstaja vsaj še ena sestavina, ki pomaga oleuropeosidu pri tem procesu sproščanja.
Prejšnje študije so potrdile ugotovitve Univerze v Granadi. V Bolgariji so prvi postavili hipotezo, da ima lahko tudi oleuropein koristne učinke na povišan krvni pritisk. Študije Oddelka za eksperimentalno in klinično farmakologijo Podiplomskega medicinskega inštituta so pokazale, da bi pri nekaterih živalih lahko znižal raven visokega krvnega pritiska povprečno za 68 odstotkov osnovne ravni, pri drugih pa za 36 odstotkov. Tudi bolgarska ekipa je prišla do ugotovitev, da se je koronarni krvni pretok znatno povečal, nepravilen srčni utrip (aritmija) pa se je po zaužitju izvlečka iz oljčnih listov popravil.
Torej, če naj bi bil izvleček iz oljčnih listov močno sredstvo, ki izboljša kardiovaskularno zdravje, zakaj je zanj slišalo tako malo ljudi? Medtem ko to vprašanje ostaja zavito v tančico skrivnosti, pa je gotovo, da prvotni raziskovalci izvlečka iz oljčnih listov ostajajo optimistični, da bodo sodobni potrošniki kmalu spoznali njegovo vrednost. Dr. Morton Walker, spoštovan medicinski novinar, pravi: »To je sramota, ker smo izgubili skoraj 20 let, v katerih bi lahko imelo na milijone ljudi širom po svetu njihov zvišan krvni pritisk znižan na normalen nivo, aterosklerotične arterije nestrjene in srčne arterije dilatirane brez zatekanja k smrtno nevarni operaciji koronarnega obvoda (koronaren bypass). (Walker, 78)
11.    ANTIOKSIDANTNI UČINKI IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV
Večina znanstvenikov in raziskovalcev, seznanjenih z izvlečkom iz oljčnih listov, priznavajo oleuropein kot najpomembnejšo sestavino izvlečka, odgovorno za številne zdravstvene koristi za ljudi. Ena od teh koristi je spopadanje s prostimi radikali, ki škodujejo posameznim celicam. Raziskovalci iz univerze v Milanu pravijo:
Sredozemske rastline, kot sta vinska trta in oljka, so razvile številne antioksidativne obrambne mehanizme za zavarovanje pred pritiski iz okolja. Zaradi tega je stopnja koronarnih srčnih bolezni in rakavih obolenj nižja v Sredozemlju, kjer je oljčno olje vir prehrambenih maščob. V nasprotju z drugimi rastlinskimi olji je ekstra deviško oljčno olje (pridobljeno s hladnim stiskanjem oliv) bogato s fenolnimi komponentami, ki pripomorejo k večji stabilnosti olja. Spremljali smo proizvodnjo superoksidnih anionov, izbruh respiratornih nevtrofilcev in klorovodikove kisline ter tako preučevali vpliv nekaterih fenolov v olivnem olju (hidroksitirozil in oleuropein) na odstranjevanje prostih radikalov. Rezultati kažejo, da sta obe komponenti potencialno učinkoviti pri odstranjevanju superoksidnih radikalov in da v primeru in vivo aplikacije (pri mediteranski dieti) lahko vplivata na zmanjšanje incidence koronarne srčne bolezni (CHD) in rakavih obolenj.
Druga študija, ki so jo naredili Visioli in ekipa, je bila usmerjena v sposobnost oleuropeina, da deluje kot mrhovinar prostih radikalov. Objavljeno poročilo študije pravi:
Mediteranska dieta, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, žit in rastlinskih olj (večinoma olivno olje) je povezana z manjšo incidenco koronarne srčne bolezni (CHD). Naravni antioksidanti, ki jih mediteranska dieta vsebuje, lahko preprečujejo kardiovaskularne bolezni preko inhibicije oksidacije LDL holesterola. Oleuropein 10(-5) M učinkovito inhibira LDL oksidacijo, ki jo inducira CuSO4, kar smo določili na osnovi različnih parametrov. V tej študiji smo dokazali, da se polifenolne komponente v mediteranski dieti vmešajo v biokemične poti aterogeneze (vrsta kardiovaskularne bolezni). Tako smo pokazali povezavo med mediteransko dieto in preventivo koronarne srčne bolezni (CHD).
12.    IZVLEČEK IZ OLJČNIH LISTOV IN HIPERGLIKEMIJA/DIABETES (PRENIZKA RAVEN GLUKOZE V KRVI)
Raziskovalci na Univerzi v Granadi v Španiji so odkrili, da ima lahko izvleček iz oljčnih listov velik vpliv na uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Avtorji študije so navedli: »Hipoglikemična aktivnost izvlečka je bila raziskana. Ena od sestavin, odgovornih za hipoglikemično delovanje izvlečka, je oleuropeosid, ki je pokazal aktivnost pri odmerku 16 mg/kg. Ta sestavina je prikazala antidiabetično aktivnost tudi pri živalih z diabetesom, povzročenim zaradi alloxana. Hipoglikemična aktivnost te sestavine je lahko posledica dveh mehanizmov: (a) potenciranja sproščanja inzulina zaradi glukoze in (b) povečanega perifernega vnosa glukoze« (Gonzales, et al., 513). Z drugimi besedami, raziskovalci so postavili hipotezo, da bi lahko oleuropein  dejansko spodbujal nastajanje inzulina (inzulin igra ključno vlogo pri izkoriščanju sladkorja v krvi) ali povečanje izkoriščanja krvnega sladkorja v okončinah.
13.    POVEČANE RAVNI ENERGIJE Z UPORABO IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV
Eden najpogostejših komentarjev pacientov po zaužitju izvlečka iz oljčnih listov je, da izkusijo dramatično povečanje ravni energije in dobijo večji občutek dobrega počutja (v resnici nekateri pacienti izkusijo tako dramatično povečanje ravni energije, da povprašajo, če je v produktu kakšna »dvigajoča« sestavina). Prav tako je za številne zdravstvene strokovnjake zelo zanimivo dejstvo, da želijo mnogi pacienti tudi potem, ko je zdravljenje odpravilo njihove specifične težave, nadaljevati z uživanjem izvlečka iz oljčnih listov.
Izboljšanje ravni energije je mogoče videti tudi pri obolenjih, povezanih z utrujenostjo, kot so sindrom kronične utrujenosti, lupus, mononukleoza, Epstein-Barr virus, fibromialgija, itd. Večina zdravnikov pove, da je močna utrujenost največja težava pacientov. Če bi ti ljudje izboljšali svoje prehrambene in vadbene navade, bi izkusili neko izboljšanje ravni energije in zmanjšanje utrujenosti. Kakorkoli, izvleček iz oljčnih listov predstavlja »preprost« način za hiter boj s problemom.
14.    DRUGI ZDRAVSVENI PROBLEMI, KI SE LAHKO ZDRAVIJO Z IZVLEČKOM IZ OLJČNIH LISTOV
Seveda obstaja veliko število drugih simptomov in obolenj, ki so posledica virusnih, bakterijskih in glivičnih okužb. Herpes, AIDS, fibromialgija, kronična utrujenost, artritis in ostale avtoimunske motnje so neposredno povezane s težavami imunskega sistema in njegovo nesposobnostjo pravilnega delovanja. Izvleček iz oljčnih listov lahko pomaga oslabljenemu imunskemu sistemu začeti proces okrevanja do te mere, da se lahko učinkovito bori s katerokoli okužbo.
Leta 1969 je Dr. Renis iz podjetja Upjohn odkril, da lahko oleuropein ubije vse viruse, vključno s herpes virusom, na katerega je bil testiran. Oleuropein je uničeval viruse, ker je vplival na beljakovinski ovoj virusa in ne na njegov genetski material. Leta 1992 so francoski biologi (Laboratoire de Pharmacognosie) odkrili, da izvleček iz oljčnih  listov ovira delovanje ali ubije vse herpes viruse. Svoja odkritja so podprli tako, da so navedli 28 referenc v zvezi z oleuropeinovimi virucidnimi kvalitetami.

Uporaba izvlečka iz oljčnih listov je postala zelo popularna za zdravljenje simptomov, povezanih s kronično utrujenostjo in sorodnih motenj. Kronična utrujenost je znana po tem, da je povezana z nedelovanjem imunskega sistema, ki omogoča okužbe z vrsto preračunljivih mikrobov ( herpes virusi, retrovirusi, glive, paraziti, itd.). Veliko bolnikov s sindromom kronične utrujenosti lahko boleha za kandidiazo (prekomerna rast kvasovke Kandida albikans) ali pa imajo kronično aktivno okužbo z Epstein-Barr virusom. Zadnje raziskave kažejo, da imajo do konca zgodnje odraslosti skoraj vsi Američani v telesu zaznavne ravni protiteles EB virusa, kar pomeni, da so bili nekoč okuženi s tem virusom. Seveda pa pri tistih ljudeh z zdravim imunskim sistemom virus ostane v mirujočem stanju in ne povzroča nobenih simptomov.
Obstajajo zelo zanimive raziskave sindroma kronične utrujenosti, ki bi lahko zanimale uporabnike izvlečka iz oljčnih listov. Dr. W. J. Martin, vodja oddelka molekularne imunopatologije v medicinskem centru na Univerzi v južni Kaliforniji, je pri velikem odstotku bolnikov s sindromom kronične utrujenosti odkril nekaj čudnih retrovirusov, splošno znanih kot »penasti virusi«. Ti ljudje se pogosto pritožujejo nad vztrajnimi izčrpavajočimi simptomi (kot pri gripi), podobnimi tistim, ki so povezani s sindromom kronične utrujenosti. Drugi virusi, ki so predmet preučevanj kot možni vzroki sindroma kronične utrujenosti, so HTLV-2, enterovirusi (kot npr. virus otroške paralize), herpes virus tipa 6 in citomegalovirus......
Te vrste virusov so zaznavne v večini ljudi, vendar so ponavadi v mirujočem stanju. Dokler niso bile lastnosti izvlečka iz oljčnih listov za boj proti virusom ponovno odkrite in dokazane, je bilo zelo malo specifičnega zdravljenja za premagovanje virusno povzročenega sindroma kronične utrujenosti. Toda glede na zadnja odkritja in stotine uporabnikov izvlečka se zdaj zdi možno učinkovito boriti proti tem virusom, in sicer z uživanjem zadostnih količin kapsul izvlečka iz oljčnih listov v večkratnih odmerkih.
15.    DELOVANJE IMUNSKEGA SISTEMA: KLJUČ DO ODLIČNEGA ZDRAVJA
Veliko ljudi se pogosto sprašuje, kako deluje njihov imunski sistem. Ali funkcionira dobro, ali so kje potrebne izboljšave? Zastavite si naslednja vprašanja in ugotovite, ali bolehate za imunsko disfunkcijo (in ste potemtakem dober kandidat za uživanje izvlečka iz oljčnih listov).
•    Ali vas pestijo ponavljajoče se virusne okužbe?
•    Ali imate herpes ( genitalni in/ali herpes na koži in sluznici)?
•    Ali pogosto bolehate za prehladom ali gripo?
•    Ali vas dokaj redno pestijo vnetja in/ali okužbe v zgornjem predelu dihal (vnetje sinusov, okužbe ušes, angina, otekla vratna žleza)?
•    Ali bolehate za ponavljajočim bronhitisom?
•    Ali ste imeli ponavljajoče težave z vnetjem sečnega mehurja?
•    Ali trpite za ponavljajočimi kožnimi okužbami?
•    Ali ste imeli diagnosticiran sindrom kronične utrujenosti?
•    Ali ste kdaj bolehali za ponavljajočimi okužbami z glivicami ali kvasovkami?
•    Ali ste imeli diagnosticiran Epstein-Barr virus (humani herpesvirus 4)?
•    Ali občutite zmanjšanje vzdržljivosti in odpornosti, kadar ste pod stresom?
•    Ali je vaša raven energije konstantno pod normalno?

NASVETI ZA IZBOLJŠANJE DELOVANJA IMUNSKEGA SISTEMA
Nekaj dobrih nasvetov za dvig odpornosti in za izboljšanje ravni zdravja.
•    Jejte hrano, ki krepi odpornost telesa, kot je: surovo sadje in zelenjava, surov česen in čebula, surovi zelenjavni sokovi, surovi triplat (grško seno ali smiljka), čili, ingver, domača jajca, oljnate ribe (losos, sardina, tuna), avokado, sveža pšenična zrna, lanena semena (sveže zdrobljena semena in hladno stisnjeno olje), ječmenova trava (sok ali kalčki), sok pšenične trave, sveži kalčki semen in zrn, hladno stisnjena semenska in rastlinska olja, sveža morska hrana, stročnice, surovi oreščki in semena.
•    Za izboljšanje odpornosti so odlične morske trave, kot so: alge, dulse, agar-agar, nori, arame, vakame in hijiki alge.
•    Zelenjava iz družine križnic (brokoli, cvetača, zelje, brstični ohrovt, koleraba) vsebuje fitonutriente (rastlinska dopolnila), ki ščitijo pred okužbami in rakom. Hrana, ki vsebuje rastlinske hormone (fitoestrogene) kot so izoflavoni in lignani, je znana po tem, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Dobri viri teh rastlinskih hormonov so sojina semena in njihovi produkti, alfaalfa kalčki in lanena semena.
•    Zagotovite primeren dnevni vnos najpomembnejših mineralov: magnezij (400g/dan), cink v kelatni obliki (20mg/dan) in selen ( 200mcg/dan). Ti minerali so potrebni za delovanje imunskega sistema in so tudi protivnetni.
•    Izogibajte se mukozno (sluznično) proizvedenim živilom: živalsko mleko, sir, sladoled, smetana, konzervirano meso in predelana hrana.
•    Izogibajte se kajenju in pitju alkohola.
•    Dnevno spijte 8 do 10 kozarcev prečiščene vode.
•    Naj bo redno gibanje del vašega vsakodnevnega programa. Vadba lahko dela čudeže za slabo delujoč imunski sistem in zagotavlja zdravje na številne načine.
•    Z uživanjem citrusov, rdeče in zelene paprike, kivijev in paradižnikov zagotovite primeren vnos vitamina C. Poleg tega vzemite še približno 1000 mg do 2000 mg dodatka vitamina C
•    In seveda, vzemite izvleček iz oljčnih listov. Vzdrževalni odmerek je ena 500 mg kapsula dvakrat dnevno. Priporočljivo je, da uživate znamke, ki vsebujejo vsaj 10% aktivne sestavine, oleuropeina. Vzdrževalni odmerek pri tekočem izvlečku iz oljčnih listov je ena čajna žlička, približno 5 ml, dvakrat dnevno.
16.     POVZETEK OBOLENJ, NA KATERA IZVLEČEK IZ OLJČNIH LISTOV DELUJE KOT MIKROBIOLOŠKO SREDSTVO
AIDS, amebiaza, antraks, atletska noga, vnetje mehurja, kampilobakter, norice, klamidija, kolera, prehlad, herpes simpleks, kriptosporidioza, citomegalovirus, driska, difterija ali davica, okužba ušes, Ebola Sudan virus, E.coli, Epstein-Barr virus, gripa, gastrični ulcer, genitalni herpes/bradavice, giardioza, gonoreja, streptokoki skupine B, hantavirus, hepatitis A B C, herpes zoster, lymska bolezen ali lymska borelioza, malarija, ošpice, bakterijski meningitis, virusni meningitis, mononukleoza, gliste, bakterijska pljučnica, virusna pljučnica, polio ali otroška paraliza, trakulja, steklina, revmatična vročica, glivične bolezni kože, okužba z retrovirusom, nematodoza (okužba s črvi, glistami), okužba z rotavirusom, respiratorni sincicijski virus, salmonela, črne koze, stafilokokna zastrupitev s hrano, streptokokni laringitis (streptokokna angina), sifilis, tuberkuloza, oprh ali kandidoza, sindrom toksičnega šoka, trihineloza, tifus, okužbe sečil, vaginalna kandidaza, bradavice.
17.    HERXHEIMERJEV ALI »DIE-OFF« UČINEK (OČIŠČEVALNA REAKCIJA TELESA)
Kadar ljudje vprašajo, ali obstajajo kakšni stranski učinki uživanja izvlečka iz oljčnih listov, je odgovor običajno odločen NE. Vendar pa, ko se izvleček iz oljčnih listov uporablja za zdravljenje kroničnih obolenj, se včasih pojavijo neželeni, čeprav zdravilni učinki. Temu navadno rečemo Herxheimerjev učinek. Torej, kaj točno je Herxheimerjev ali »die-off« učinek? Večini mikrobov, ki so v telesu, se nekako uspe izogniti imunskemu sistemu telesa. Takoj po izpostavljenosti izvlečku iz oljčnih listov pa bo veliko število patoloških mikrobov umrlo. Kmalu zatem se proteini (v bistvu toksini) celične stene mikrobov absorbirajo skozi oslabljeno mukozno (sluznično) membrano. Telo nato začne z naravnim procesom izločanja teh strupov. Vendar pa, če prisotna količina strupov presega zmožnosti izločevalnega sistema, se lahko pri posamezniku razvijejo simptomi, ki se odražajo v glavobolih, otekanju ustne votline, grla, sinusov in bezgavk, izpuščajih, utrujenosti, driski, bolečinah v mišicah in sklepih, ali ostalih gripi podobnih simptomih. Resnost simptomov pa se razlikuje od osebe do osebe, odvisno od obsega obolenja, stanja imunskega in izločevalnega sistema in količine zaužitega izvlečka iz oljčnih listov.
Morda je prejšnji seznam povprečnemu bralcu zavrl željo po začetku uporabljanja izvlečka iz oljčnih listov, vendar pa je treba imeti v mislih, da so ti simptomi, kljub očitnim neprijetnostim, povezanimi z njimi, zelo zaželeni, ker so indikatorji uspešnega izločevanja okuženih organizmov iz telesa. Z drugimi besedami, prisotnost Herxheimerjevega učinka kaže na to, da se pacient odlično odziva na zdravljenje z oljčnimi listi.  Ni treba posebej poudarjati, da se vsakdo, ki med uporabo izvlečka iz oljčnih listov doživlja Herxheimerjev učinek, kasneje običajno počuti odlično, velikokrat boljše kot kdajkoli prej.
Morda se nekateri sprašujete, če se da storiti kaj, kar omili simptome Herxheimerjevega učinka. Da, seveda se. Mnogo zdravnikov priporoča, da posameznik med uporabljanjem izdelka zaužije veliko vode. Velika količina vode pomaga limfnemu sistemu in ledvicam ohraniti pravilno delovanje in izboljšati sposobnost obvladovanja presežka toksinov. Če so za posameznika simptomi Herxheimerjevega učinka preveč neprijetni, bi bila morda dobra ideja ali zmanjšati odmerek izvlečka ali pa popolnoma prenehati z jemanjem za dan ali dva preden ponovno začnemo počasi povečevati odmerek; da se telo popolnoma znebi presežka strupov, lahko traja od nekaj dni pa do enega tedna.
18.    ODMERJANJE, RAZPOLOŽLJIVOST IN VARNOST PRODUKTOV IZVLEČKA IZ OLJČNIH LISTOV
Do nedavnega je imelo le nekaj strokovnjakov iz Amerike in Kanade (večina od njih pripada alternativni veji medicine) vse znanje o zanimivih zdravilnih sposobnostih izvlečka iz oljčnih listov. Vendar pa so bili postopki, potrebni za sprejemljiv izdelek, sprejeti leta 1995, prodaja v Severno Ameriko pa se je začela leta 1996, in sicer predvsem zaradi pomanjkanja podatkov, s katerimi so razpolagali v javnosti in zdravstvenih skupnostih. Toda z vse več raziskavami ta izvleček postaja eden od najzanimivejših in najobetavnejših izdelkov, distribuiranih po celem svetu.
Čeprav še ni »uradnega« odmerka za jemanje izvlečka iz oljčnih listov, nekateri strokovnjaki priporočajo vzdrževalni odmerek za splošno uporabo in terapevtski odmerek za specifične motnje.  Vzdrževalni odmerek naj bi bila ena 500 mg kapsula dvakrat dnevno, priporočljiva uporaba pa pred jedjo. Za obolenja, kot so prehlad, gripa, vnetje sinusov in okužbe dihalnega predela je priporočen odmerek dve 500 mg kapsuli na vsakih 6 ur. Za akutne okužbe, kot so angina, otekle bezgavke, vročina, itd. je priporočen odmerek tri 500 mg kapsule na vsakih 6 ur. Če uporabljate močan tekoči izvleček iz oljčnih listov, je količina ene čajne žličke, in sicer 5ml, približno enakovredna eni 500 mg kapsuli.
Prednost tekočih izvlečkov iz oljčnih listov je, da so vneseni v notranjost telesa, prav tako pa so lahko nanešeni na kožo, kadar gre za obolenja kože. Tekoči izvlečki so tudi precej bolj učinkoviti pri obolenjih ust in grla, saj se lahko direktno dotaknejo prizadetih območij. Prav tako pa se hitreje in lažje absorbirajo v telo, kadar se jih uživa oralno.
Kar se tiče stranskih učinkov izvlečka iz oljčnih listov, je najbolj splošen (čeprav ga težko štejemo za stranski učinek) Herxheimerjev efekt, ki se kaže z glavoboli, utrujenostjo, bolečinami, itd. Če pride do tega, zmanjšajte odmerek za polovico ali tri dni ne uživajte kapsul. Po treh dneh znova začnite z uporabo, in sicer uživajte polovični odmerek.
Glede na vse navedbe (raziskave, študije primerov in razširjena uporaba) se zdi izvleček iz oljčnih listov izjemno varen dodatek, ki lahko učinkovito pomaga telesu pri izboljšanju imunskega delovanja in boju proti okužbam s številnimi mikrobi.

19.    VIRI
Aziz NH, Farag SE, Mousa LA, Abo-Zaid MA. »Coparative antibacterial and antifungal effects of      some phenolic compounds.« Microbios 1998;93(384):43-54.
Cruess WV, and Alsberg CL, The bitter glucoside of the olive. J. Amer. Chem. Soc. 1934;56:2115-7.
Department of Pharmacology and Toxicology, Society of Pharmaceutical Industries of Tunis, Hypotension, hypoglycemia and hypouricemia recorded after repeated administration of aqueous leaf extract of Olea europaea, Belgian Pharmacology Journal, March-April 1994; 49(2), 101-8.
Duarte, J., e tal. »Effects of oleuropeoside in isolated guinea-pig atria.« Planra Med 1993 Aug;59(4):318-22. Department of Pharmacology, School of Pharmacy, University of Granada, Spain.
Elliot GA e tal, Preliminary studies with calcium elenolate, an antiviral agent. Antimicrob. Agents Chemother., 1970; 173-76

Komentarji