Jod - vir življenja!

torek, 01 september 2015

Jod je izjemno pomemben mineral, ki je prisoten v vseh organih in tkivih, ki brez tega pomembnega elementa ne delujejo pravilno.

Bistven je za delovanje ščitnice in drugih žlez ter presnove, njegovo pomanjkanje pa povezujemo s številnimi boleznimi, vključno z rakom.Kalijev jodid je najbolj stabilna in uporabna oblika joda za vsa naša tkiva in organe.
V primeru jederske nesreče bi npr. kalijev jodid onemogočil, da bi se zastrupili z radioaktivnim jodom.

Vsi vemo, da naša ščitnica za proizvodnjo svojih hormonov in optimalno delovanje, potrebuje jod. Preprosto pa pozabimo, da je jod nujno potreben tudi za delovanje žleze slinavke in optimalno izločanje inzulina. Prav tako je jod bistvena sestavina v tekočini hrbetnice.

Prav tako se veliko joda nahaja v naših prsih, jajčnikih, želodcu in v možganih.

Pomanjkanje joda, v kateremkoli od teh organov, tam povzroča bolezni in nepravilnosti.

Npr. pomanjkanje joda se lahko pokaže kot nezmožnost za proizvodnjo sline in suha usta, kot suha koža in pomanjkanje potenja, kot pomanjkanje energije in težave s koncentracijo, kot fibroidna tkiva, miomi in ciste, kot bolečine v mišicah, hipotiroza, avtoimuna obolenja, fibromialgija ter kot nezmožnost soočanja s stresnimi situacijami.
Potreben je za delovanje metabolizma in absorbcijo hranil, zato lahko njegovo pomanjkanje vodi v primankljaj drugih vitaminov in mineralov.

Jod spodbuja apoptozo, samouničenje rakavih celic. Odsotnost joda v katerikoli celici spodbuja nastanek raka, kar podpirajo statistični podatki rakavih bolnikov.

Na žalost so vrednosti joda v ljudeh v zadnjih letih občutno padle.


Vzroki za pomanjkanje joda vključujejo:

1.    Izpostavljenost bromu, ki je tako kot jod, halogen element. Nahaja se v predelani hrani in pijači, v avtomobilih, oblazinjenem pohištvu, zdravilih...Brom izpodriva jod, kar povzroči pomanjkanje joda, to pa vodi v povečano tveganje za raka dojk, ščitnice, jajčnikov ter prostate.

2.    Osiromašenost zemlje z jodom

3.    Fluor v zobnih pastah, v vodi

Jod je nujno potreben za naše splošno zdravje, za močan imunski sistem ter za preprečevanje bolezni ščitnice, jajčnikov, prsi, prostate ter raka. Prav tako preprečuje mišične krče, fibromialgijo ter avtoimuna obolenja.

Prehrana, bogata z jodom, vključuje morske alge, ribe in druge mehkužce, ki pa so na žalost po drugi strani preobremenjeni z živim srebrom in drugimi toksini. Jod vsebuje tudi zelenolistnata zelenjava, vendar zaradi izčrpavanja tal premalo, da bi si samo tako zagotovili dovoljšen dnevni vnos.

Najboljši je dodatek kalijevega jodida, stabilne oblike joda, v obliki jodovih kapljic, ki se takoj absorbirajo v telo in učinkujejo tam, kjer ga naše telo najbolj potrebuje.

Prav tako ne pozabite in kupujte ekološko sadje in zelenjavo, vse temeljito operite, jejte in pijte iz steklenih ali keramičnih skodelic ter opustite uporabo plastike, kupujte ekološka žita in oreščke ter kupujte nepredelane izdelke. Pijte naravno vodo in uporabljajte kozmetiko brez parabenov.

Na poceni in enostaven način preverite pomanjkanje joda. Na notranjo stran zapestja nakapljajte jodove kapljice in če madež izgine v prej kot treh urah, vašemu organizmu joda zagotovo primanjkuje.

Alja Dimic, www.holistic.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.