x
Vse kategorije

Kaj morate vedeti o testnih lističih za glukozo?

sreda, 13 december 2017

Testni listič je šibkejši člen sistema za merjenje vrednosti glukoze v krvi, ki ga sestavljata merilnik in testni listič.

Na listič je nanesen encim, ki je naravnega izvora in ga pridobivajo iz gliv ali z uporabo rekombinantnih tehnik. Je biološki material, ki mu za večjo obstojnost in lažji potek elektrokemijskega procesa dodajajo še druge snovi. Ob neustreznem shranjevanju se zato lističi lahko okvarijo. Pri meritvi glukoza v krvi reagira z reagenti na testnem lističu, kar povzroči nastanek šibkega električnega toka. Merilnik ta tok izmeri in izračuna raven glukoze v krvi. Testni lističi se med seboj razlikujejo po tehnologiji, sestavi reagentov, obliki in pakiranju. Listič ni le kos plastike, ampak se v njem skriva vrhunsko znanje biotehnologije. Pod več plastmi se skriva preplet elektrod, ki zaznavajo spremembe v vzorcu krvi in samodejno popravljalo signal. Najbolj inovativni lističi imajo tudi do 8 elektrod, ki preverjajo količino vzorca, razlikujejo med krvjo in kontrolno raztopino, preverjajo morebitne okvare lističa in odpravljajo vpliv motenj hematokrita ali temperature. Od kvalitete encima pa so odvisne morebitne razlike med posameznimi serijami lističev.

Shranjevanje in pravilno rokovanje z lističi

Ker se na lističih nahaja biološki material, so pogoji shranjevanja in rokovanje z njimi ključno za pravilne rezultate meritev. lzpostavlienost vlagi in previsoki ali prenizki temperaturi vpliva na aktivnost encima, kar se odraža v netočnosti rezultatov meritev. Običajno so lističi pakirani v plastične posode, ki imajo pravi loma v pokrovčku ali v posodi dodano sušilno sredstvo, ki ščiti lističe pred vlago. Da bi ohranili kvaliteto lističev se moramo držati navodil proizvajalcev in dosledno zapirati vsebnike z lističi, ne dodajati ostanka starih lističev v novo posodo in jih ne prestavljati v druge embalaže. Shranjeni morajo biti pri temperaturi med 0 in 30 stopinj Celzija, in to na suhem mestu. Se zlasti moramo biti pozorni na shranjevanje lističev poleti. Testni lističi so po odprtju embalaže uporabni načeloma 3 do 6 mesecev.

Rok uporabe lističev

Pred zunanjimi vplivi so najbolj zaščiteni posamično pakirani lističi, kjer je vsak listič ovit v zaščitno folijo. Imajo najdaljšl rok uporabe, ki ni časovno omejen na 6 mesecev, ampak jih lahko uporabljamo do konca roka uporabe, ki je označen na embalaži. Posamično pakirani lističi so optimalna izbira za diabetike, ki si merijo vrednosti glukoze v krvi le občasno.

Ob izvajanju meritve ne pozabite na čiste in suhe roke, uporabljene lističe pa ustrezno zavrzite v skladu z lokalnimi pravili.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.