KAKO OKREPITI LASE?

sreda, 08 september 2021

Razkrivamo vam številne informacije o laseh. Kako so sestavljeni, kaj je njihova funkcija in kako kar se da dobro skrbeti za njih. Izvedite, kaj lasem škoduje in kaj je za njih dobro. Preverite, kako lahko lase dodatno okrepite in dosežete zavidljivo močne, goste in sijoče lase.

 

Na splošno | Sestava las Rast las | Izpadanje las | Nasveti za krepitev Zaključek | Vprašanja in odgovori Viri/reference 

Lepi lasje, ki so močni, gosti in sijoči so želja predvsem predstavnic nežnejšega spola. Si pa tudi vedno več moških, predvsem ko vstopijo v srednja leta, zaželi, da bi imeli več las in da bi bili ti bolj gosti. V spodnjem prispevku si preberite nekaj nasvetov, kako okrepiti lase.

 Na splošno o laseh

Naša koža, ki je največji organ človeškega telesa, je v večji meri prekrita oziroma poraščena z dlakami. Zelo gosto, celo bolj kot ostali predeli telesa, je poraščena tudi naša glava. Lasje, ki prekrivajo večji del glave, se od posameznika do posameznika razlikujejo.

lepi_lasje_frizura

Slika: tudi vi imate lahko lepe in sijoče lase

Kako lepi so lasje oziroma kako všečna je pričeska posameznika, je odvisno od lepotnih idealov. Večino pa navdušuje lep videz, sijoči lasje, ki so mehki na otip in izgledajo močno. Na lepoto las pomembno vpliva tudi sam volumen.

Že če pogledamo v zgodovino, so grške boginje velikokrat opisane s svojimi lepimi lasmi. Afrodita je znana kot boginja, ki je imela čudovite, dolge in svetle lase. Za Venero pravijo, da je lase izredno skrbno negovala, medtem ko jih je Ariana uporabila za zapeljevanje. V prvih zapisih, kjer so omenjeni lasje, naj bi ženske uporabile lasulje z namenom zapeljevanja in erotike. Ti zapisi izvirajo iz Egipta izpred 4.000 let.

POUDAREK

Vsak las je sestavljen iz korenine in stebla.

Steblo je vidni del lasu, ki se nahaja nad površino kože. V lasnem mešičku las pravzaprav nastane. Lasni mešiček je namreč izjemno kompleksna struktura, ki je izredno močno prepredena z žilami ter živci. Na samem dnu lasnega mešička se nahaja lasna čebulica, kjer se odvija izredno intenzivna delitev celic. Tako čebulica kot korenina sta tesno oviti v ovojnico.

las_prikaz_mesicek

Slika: prikaz lasne korenine

V osnovi so lasje preproste strukture, s pomembnimi funkcijami. Njihov osnovni gradnik so trde beljakovine, ki jih poimenujemo keratin. Ta beljakovina je izredno bogata z žveplovo ter vlaknasto strukturo.

POUDAREK

Keratin naj bi predstavljal kar 80% sestave las in tudi nohtov.

To so aminokisline, ki so med seboj povezane v tako imenovani alfa heliks. Ta tip keratina je najpogostejši tip, ki je prisoten tako v laseh, kot tudi nohtih. Vsebuje cistin, ki omogoča togost in odpornost las. Cistin s posebnimi vezmi prečo povezuje keratinske verige, da so lasje bolj odporni in tdni.  Drugi keratin, beta keratin je nekoliko blažji od alfa keratina in nima takšne strukturne moči, še vedno pa pripomore k trdnosti in obliki las. Ali bo keratin tog ali trden, je pravzaprav odvisno od ravni posameznih aminokislin, ki ga tvorijo.

Sama dolžina in pa tudi debelina las, je odvisna tudi od rase. Evropejci naj bi bili po trenutnih raziskavah nekje na sredini. Na debelino lasu pa med drugim vpliva tudi starost človeka ter barva. Samo za primerjavo se spomnite na lase pri novorojenčkih, ki so izredno tanjši. V primerjavi z odraslimi, naj bi bili tudi do trikrat tanjši. Nato se kar nekaj desetletji naši lasje krepijo, ko pa nastopi starost, pa se lasje spet stanjšajo.

Video: preverite nekaj splošnih informacij o laseh. 

Z raziskavami so ugotovili, da ima las otroka premer od 20 do 40 mikronov, lasje odraslih od 70 do 100 mikronov, pri starejših pa od 50 do 70 mikronov. Če pogledamo debelino las glede na naravno barvo, imajo rdečelase osebe najdebelejše lase, ki merijo vse do 100 mikronov, sledijo rjavi lasje, ki so povprečne debeline, lasje oseb z blond lasmi, pa dosežejo debelino do 50 mikronov. Premer posameznega lasu torej tvori izgled gostih las.

Prav tako je volumen las deloma odvisen od debeline las in pa od števila dlačic na naši glavi. Koliko las bo zraslo, je odvisno od števila lasnih foliklov in njihove aktivnosti.

POUDAREK

Dejstvo je, da si vsi želimo bujnih las. Ti imajo namreč poseben vizualni učinek. Delujejo izredno zapeljivo in lepo obkrožajo naš obraz. V povprečju lahko rečemo, da imamo na lasišču od 100.000 do 150.000 las.

Za lep izgled las je nujno potreben sijaj. Če se zavedamo časa, ki ga las potrebuje za rast, nam je lahko hitro jasno, da je lasna konica lasu, ki meri približno 30 cm, kar nekako štejemo za dolge lase, stara okoli 30 mesecev. V tem času, kar je pravzaprav več kot dve leti, se tako videz kot tudi stanje povrhnjice lasu lahko močno spremeni.

Video: preverite, kakšen je vaš tip las 

Ob volumnu in sijaju, pa si želimo tudi las, ki bodo močni. K moči las najbolj prispeva že prej omenjen keratin. Takrat ko ga primanjkuje, naši lasje namreč izgubijo na moči in postanejo bolj krhki. Sami po sebi so naši lasje izredno močni. Če bi bilo lasišče bolj vzdržljivo, obstajajo raziskave, ki pravijo, da bi lahko 120.000 las zdržalo tudi do 12 ton teže.Sestava las

Vsako lasno steblo je sestavljeno iz treh koncentričnih plasti. Sredica je obdana s skorjo, njo pa prekriva povrhnjica.

POUDAREK

Izredno, oziroma najbolj, pomemben del lasu je lasni folikel oziroma lasni mešiček.

Majhna drobna jamica cevaste oblike predstavlja rastišče lasu. Ta je priraščen in nekoliko odebeljen ter tvori lasno čebulico (bulbus pili). Celice, ki se nahajajo v mešičku se delijo in nato tvorijo las. Lasna čebulica ima nekoliko neobičajen imunski sistem. Če se delovanje imunskega sistema mešička poruši, lahko pride do krožnega izpadanja las. V nadaljevanju prispevka pa boste izvedeli, kako za svoje lase čim bolje skrbeti in preprečiti takšne težave.

V spodnjem delu mešička oziroma čebulice, je papila ali drugače, časna brbončica. V njej so krvne žilice in so ključne za lasni mešiček. Ta namreč nadzira stanje in pa tudi rast lasu. V primeru, da pride do odmiranja lasne papile, odmre tudi las. To se lahko zgodi v primeru, da je las izpuljen skupaj s korenino in se poškoduje tudi papila. Če pa se papila ohrani, lahko iz istega mešička pričakujete nov las.

Vsak mešiček je bogato obdarjen z živčnimi vlakni. Ti spremljajo las vse od čebulice do epidermisa. Lasnega mešička pa se dotikajo tudi žleze lojnice, natančneje znojna žleza in pa mišica naježevalka. Kako aktivne bodo lojnice okoli lasnega mešička, je odvisno od

 • spola,
 • starosti,
 • nevrološkega ter endokrinološkega stanja,
 • pri ženskah pa tudi od menstrualnega cikla.

Lojnice poskrbijo, da las mažejo z maščobo. Na lasišču se zato ustvari posebna emulzijska zaščitna prevleka, ki jo ob maščobi tvori še voda ter beljakovine. Vrednost pH te zaščite se giblje od 4,5 do 6,5.

Zaščitna prevleka je sestavljena iz mrtvih celic epidermisa in tudi izločka žlez lojnic ter tudi znojnic. Lahko bi rekli, da gre za maščobo, ki je obogatena z beljakovinami. Pravzaprav nudi mejo med zunanjostjo in notranjostjo. Posebna emulzijska tekstura z ustreznim pH-jem prepreči mikroorganizmom, da se razmnožujejo. Ta plast deluje tudi nekoliko hidrofobno, kar pomeni, da se koža razmoči. Tako se koža zavaruje tudi pred prekomerno izsušitvijo, hkrati pa je deloma zaščitena pred UV svetlobo. Kljub temu, da se ravnovesje emulzijske prevleke z vsakim umivanjem z milom hitro podre, se tudi samostojno hitro obnovi.

Sedaj, ko poznamo kako izgleda izvor lasu, je čas, da spoznamo kaj sestavlja vidni del lasu, torej lasno steblo.

zgradba_lasu_izgled

Slika: sestavni deli lasu 

Lasna sredica ali medula je sestavljena iz več celic, ki še niso popolnoma poroženele. To pomeni, da las v svoji strukturi ni tako trden, kot zunaj. Medula vsebuje posamezna zrna maščobe ter zračne mehurčke. Na lasno sredico s kozmetičnimi izdelki zelo težko delujemo, saj posamezne sestavine težko prodrejo skozi drugi dve plasti.

Lasna skorja je v celoti oblikovana iz poroženelih celic. Te predstavljajo kar 90% celotne teže posameznega lasu. Glede na lasno skorjo in njegovo trdnost, se razlikuje tudi trdnost las. V lasni skorji oziroma celicah, ki jo sestavljajo, je tudi pigment, ki daje lasem barvo. Glede na razmerje med evmelaninom, ki ječrno rjava barva ter fevmelaninom, ki je rumeno rdeča barva, je odvisna posameznikova barva las. Razmerje med pigmenti je zapisano v posameznikovi dedni zasnovi. S staranjem pričnejo pigmentne celice odmirati, kar se izrazi kot osivelost. Na skorjo pogosto delujemo z različnimi preparati. Škodujemo pa ji predvsem z barvanjem, beljenjem, trajnim kodranjem in pa ravnanjem las.

Lasna povrhnjica oziroma kutikula je sestavljena iz šestih do osmih slojev celic. To so pravzaprav majhne luske, ki se med seboj deloma prekrivajo. Pod mikroskopom to opazimo podobno kot prekrivanje opeke na strehi. Luske prekrivajo celoten las, od korena do konice. Luske se razprejo, ko pridejo v stik z bazično raztopino, pogosto v obliki mila. Če pa na njih deluje kisla raztopina, pa se zaprejo. Prav povrhnjica je najbolj izpostavljena različnim mehanskim poškodbam. Ko so lasje v dobrem stanju, so luske tesno skupaj, lasje pa delujejo gladki in imajo lep lesk. Na poškodovanih laseh med luskami ni več vezi, lasje so hrapavi, razcepljeni in so brez leska.

las_mikroskop_luske

Slika: lasje pod mikroskopom in vidne lasne luske

Vsak las, oziroma lasno steblo, če smo bolj natančni, raste pod posebnim kotom na površino kože. Če bi podrobneje pogledali lasišče bi ugotovili, da se ti koti razlikujejo vse od 10 do 90 stopinj. V primeru, da vaši lasje rastejo pod manjšim kotom, do 20 stopinj, lahko to opazite predvsem tako, ker izredno težko oblikujete lase v želeno pričesko. Težava pri majhnem kotu pri rasti las lahko nastane tudi zato, ker se takšni lasje hitro vrastejo nazaj v lasišče, kar pa lahko prinese številne nevšečnosti in težave.

Vsak las se ponaša tudi s fizikalnimi lastnostmi. Govorimo o vpojnosti in razteznosti las. Po nekaterih raziskavah naj bi vsak las lahko raztegnili do 30 odstotkov, las pa naj bi samostojno povrnil primarno obliko. Če so vaši lasje v dobrem stanju, naj bi bili zmožni vpiti do 50 odstotkov vlage glede na težo. Pri tem pa naj bi se premer lasu povečal kar za 20 odstotkov.

Kako gosti bodo naši lasje, določa število lasnih mešičkov. Zelo zanimivo je dejstvo, da imajo veliko lasnih mešičkov svetlolasci, najmanj pa tisti, ki imajo rdeče lase.

POUDAREK

Vsak dan, naj bi nam izpadlo, v povprečju, približno 100 las.

Če so vaši lasje daljši in temnejši, boste izpadle lase opazili. Vendar naj vas ne skrbi, tako kot koža, se tudi lasje obnavljajo, kar pomeni, da nam vsak dan zraste tudi nekaj novih las.Rast las

Sama rast las se lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Povprečno pa lasje rastejo s hitrostjo do enega centimetra na mesec. Na rast lahko vplivajo različni dejavniki, ki se jim bomo podrobneje posvetili v nadaljevanju.

lasje_rast_nohti

Slika: naši lasje rastejo ciklično

Verjetno pa vas najprej zanima, kako lasje sploh rastejo. Njihovo obnavljanje namreč poteka v treh fazah. Gre za ciklično razvijanje ter rast, ki se v enem mešičku ponovi večkrat.

 • Prvo obdobje, ki ga poimenujemo tudi anagen, traja nekje od tri do pet let. Čas v tej fazi je odvisen od spola ter genetike. S starostjo, se čas te faze občutno skrajša. Gre za obdobje, v katerem lasje nenehno rastejo in se ob tem tudi krepijo. Če pogledamo celotno lasišče, se nekje 90% vseh las, ki jih imate trenutno, nahaja točno v tej fazi. Sedaj narašča koncentracija keratina v laseh, lasni mešiček pa se je napolnil vse do osnove.

 

 • Prehodna faza ali drugo obdobje se imenuje katagena faza. To obdobje je mirujoča faza, ki traja nekje tri tedne. Vaši lasje ostanejo na glavi, vendar v tem obdobju ne rastejo. Lasni mešički se v tem obdobju nekoliko skrčijo. Las se pomakne proti povrhnjici in zaznate lahko upad volumna. V tej fazi so lasje od dveh tednov do 20 dni.

 

 • Tretja in zadnja faza, telogen, je faza v kateri lasje mirujejo in nato pričnejo izpadati. Lasni mešiček je nato približno tri mesece ne aktiven. Proces se nato ponovi in prične od začetka s prvo fazo. Las, ki je mrtev, se lasnega mešička drži tako dolgo, dokler korenina novega lasu ne izpodrine starega.

Kalkulator rasti las

POUDAREK

Če želite izvedeti pribiližno dolžino las, ki jo vaši lasje lahko dosežejo v enem tednu, mesecu ali letu, preizkusite kalkulator rasti las. Gre za preprost kalkulator, ki na podlagi raziskav izračuna, kako dolgi bodo vaši lasje po poljubnem obdobju.

 

Sam proces rasti las, se lahko kaj hitro spremeni. Zaradi različnih dejavnikov se lahko življenjski cikel las intenzivno pospeši, kar pa se izkaže kot hitrejše izpadanje las. Težava se prične, ko androgeni pospešijo posamezen ritem anagene faze in nato lasje preidejo v telogeno fazo, brez da bi v lasnem mešičku prebili toliko časa, da bi se ustvaril kvaliteten keratin.

Takrat za lase nastopi začarano ciklično potovanje. Vsakič ko se proizvodnja las pospeši, to pomeni, da bodo ostali lasje prej izpadli. S tem se ustvarjajo šibkejši in krajši lasje od tistih, ki so uspeli zrasti v prejšnjem ciklu. Sčasoma lahko postanejo lasni folikli povsem neproduktivni.

Video: preverite kako rastejo vaši lasje 

V primeru, da ste naravno nagnjeni k plešavosti, se bo po vsakem ciklu kvaliteta ter debelina lasu zmanjšala še hitreje. Hkrati pa se bodo mešički vedno bolj gubali. Ta postopek se bo odvijal toliko časa, da bo na koncu rasel le še »puh«. Na težave z lasmi vpliva veliko različnih faktorjev. Rezultat so tanjši lasje ali obilno izpadanje. To je lahko posledica spremenjenega cikla rasti. Če pride do motenj pri samem ciklu, se faza rasti občutno skrajša, nato pa veliko las v podobnem obdobju preide v zadnjo, telogeno fazo in hkrati izpadejo.

 Izpadanje las

Z izpadanjem las se srečujemo vsakodnevno. Vendar vsakodnevno rastejo tudi novi lasje. Kot smo opisali zgoraj, je rast las cikličen proces. Zavedati pa se je potrebno, da so naši lasje podvrženi različnim dejavnikom, ki vplivajo na samo rast in kvaliteto las.

moski_izpadanje_las

Slika: začetek izpadanja las pri moških ni več redkost 

Poznamo več različnih oblik izpadanja las. Tako začasno kot trajno izgubo in različne oblike izgube las. O začasni izgubi las govorimo v posameznih življenjskih obdobjih. Takrat se zaradi različnih razlogov poveča količina las, ki izpadejo. To je lahko posledica:

 • neustrezne prehrane,
 • hormonskih motenj,
 • različnih oblik zdravljenja,
 • nalezljivih bolezni,
 • stresa,
 • poroda
 • pretirane izgube telesne teže.

Intenzivno na izgubljanje las vplivajo motnje hranjenja ter uživanje posameznih skupin zdravil. Znano je, da posamezne bolezni dodatno vplivajo na izgubo las. To je predvsem slabokrvnost, nizka raven hormonov ščitnice, različne kronične bakterijske in glivične okužbe, tuberkuloza, sifilis, sistemske bolezni veziva ter nekatere vrste rakavih obolenj.

Ko opazite, da vam lasje izpadajo drugače kot do sedaj, da gre za neobičajno izpadanje, bodite pozorni na različne simptome, ki nakazujejo na težave z izpadanjem las. Posebno pozornost posvetite vrhu glave, kjer se najpogosteje prične kazati redčenje.

moski_plesavost_izpadanje_las

Slika: plešavost pri moških je zelo pogosta 

Ženske naj bodo nekoliko bolj pozorne na drug vzorec izpadanja las, ki mu rečemo umikanje las. To pomeni, da se rob lasišča postopoma umika bolj nazaj.

Če nenadno izgubo las spremljajo drugi simptomi, kot je

svetujemo, da obiščete zdravnika. Prav tako bodite pozorni, če so vam dlake pričele odpadati tudi iz drugih predelov telesa.

Začasno izgubo las lahko zaustavimo, upočasnimo ali pa saniramo nastale težave, ki jih je izguba las povzročila. Kako si lahko pomagate, ko zaznate pretirano izpadanje las, vam bomo zaupali v nadaljevanju tega prispevka.

Če govorimo o trajni izgubi las, lahko pri moških hitreje opazimo težave. Med moškimi je namreč najpogostejša težava vezana na lase, trajna izguba las.

POUDAREK

Po dopolnjenem 20. oziroma 30. letu, se prične kazati plešavost glede na dedno zasnovo. Do dopolnjene starosti 60.let se večina moških sooča z redkimi lasmi ali tudi s plešavostjo.

Pri ženskah na izpadanje las vplivajo moški spolni, androgeni, hormoni. Ti se namreč sintetizirajo tudi v skorji nadledvične žleze in pa v jajčniku. Posledično je redčenje las nekoliko bolj opazno v menopavzi.

izpadanje_las_ženske

Slika: izpadanje las je težava moških in žensk 

Poznana oblika plešavosti je tudi krožna plešavost. Pravzaprav gre za bolezen, ki prizadene enega od sto ljudi. Bolezen se najpogosteje pojavi pri najstnikih ter mlajših odraslih. Pleša je velika kot kovanec in se lahko pojavi na različnih predelih lasišča. Pogosto je to posledica kroničnih vnetji, duševnih pretresov ali večjega pomanjkanja cinka. Zavedati se je potrebno, da lasni mešiček ni trajno okvarjen in da bodo lasje najverjetneje spet pričeli rasti v obdobju nekaj mesecev.

Video: oglejte si, zakaj pride do plešavosti pri moških

Če pride do opeklin, hudih poškodb ali če je bil posamezen predel lasišča podvržen obsevanju, se lahko zgodi, da bodo lasi povsem izpadli. Temu pojavu pravimo brazgotinska plešavost.

Prekomerno izpadanje las, če ne gre za podedovano nagnjenost k izpadanju, lahko tudi preprečite. Pomembno je, da prav čas pričnete z ustreznimi koraki. Če gre za nenadno ali neobičajno izgubo las, je potrebno najprej odkriti vzrok. Koraki se nato prilagodijo posamezniku na takšen način, da se vzrok ozdravi ali odstrani.

 Nasveti za krepitev las

Sedaj, ko ste spoznali svoje lase, veste kako so sestavljeni, kako poteka njihova rast in zakaj pride do izpadanja, vam lahko zaupamo tudi nekaj koristnih informacij, ki vam bodo prišle prav, če želite okrepiti svoje lase.

Predvidevamo, da si želite, da bi vaši lasje izgledali tako kot na oglasnih plakatih za šampone, balzame in barve. Vsakokratno urejanje pričeske v salonu je lahko za vašo denarnico izjemno neprijazno. Prav zato v naši spletni lekarni najdete ogromno izdelkov za nego las in lasišča, ki nudijo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Ti izdelki vam lahko pomagajo do čudovitih pričesk in lepih las, več o tem pa si preberite v nadaljevanju. Če pa boste upoštevali še spodnje nasvete za krepitev las, pa bodo vaši lasje res čudoviti.

POUDAREK

Na naše lase namreč vpliva veliko različnih dejavnikov. Genetika ima sicer zelo pomembno vlogo, vendar na lase vpliva tudi:

 • prehrana
 • kemična obdelava ter prekomerna uporaba naprav za ravnanje in kodranje las
 • nepravilna nega
 • hormoni
 • uživanje nekaterih zdravil
 • vremenske razmere
 • onesnaženost okolja

Šibke in slabe lase lahko opišemo kot povešene, tanke in tudi izpadajoče. Lasje, ki potrebujejo okrepitev imajo pogosto močno razcepljene konice. Prav tako se opazi suhost las ali v nasprotnem primeru izjemna mastnost na laseh. Kar nekaj oseb se z težavami in šibkimi lasmi sooča zaradi genetike. Pri teh osebah bodo spremembe kasneje in težje vidne. V primeru, da so slabi lasje posledica trenutnih sprememb v organizmu, lahko z ustreznimi pristopi dejansko pripomoremo k boljšemu izgledu las in njihovi okrepitvi.

primerjava_sibki_dobri_lasje

Slika: razlika med oslabljenimi in zdravimi lasmi je očitna

Pomembno pa se je zavedati, da lepota izhaja od znotraj. To pomeni, da se tako kot tudi naši koži in nohtom lahko pozna, če jih hranimo tudi od znotraj in ne zgolj od zunaj. Težave z lasmi so sicer lahko posledica različnih vzrokov, izredno pogosto pa razlog tiči v pomanjkanju nekaterih izredno pomembnih hranil, vitaminov in mineralov. Več o tem pa vam razkrijemo v nadaljevanju.

 

Mnogi strokovnjaki za krepitev las svetujejo tudi spremembo navad in spremembe v življenjskem slogu. Najbolj pogosti nasveti, kako okrepiti lase, se deloma dotikajo nege las in pa vnosa hranil.

Že sledenje desetim preprostim korakom vam lahko pomaga pri izboljšanju videza las.

 1.        zmanjšajte toploto, ko sušite ali oblikujete lase
 2.        uživajte ustrezna dopolnila
 3.        uporabite manj šampona
 4.        redno masirajte lasišče
 5.        uživajte več beljakovin
 6.        naredite si masko z jajčnimi rumenjaki
 7.        uporabite hladno izpiranje las
 8.        nanesite aloe vero
 9.        lase obrišite z bombažno majico
 10.        preizkusite posebne tretmaje

Škodilo pa ne bo niti razgibavanje in ustrezna sprostitev po delu, da nekoliko zmanjšate stopnjo stresa. Tudi stres je bil namreč zaznan kot zelo pomemben dejavnik, ko govorimo o laseh in njihovem stanju.

 

Prehrana

POUDAREK

Če si želite tudi s prehrano prispevati k okrepitvi las, naj bo prvo pravilo, da uživate tista živila, za katera veste, da so že v osnovi hranljiva in dobra za vaš celoten organizem.

Ko izbirate živila, bodite pozorni, da vsebujejo ustrezne količine bakra, cinka, beljakovin. Prav tako ne pozabite na zadosten dnevni vnos tekočine, predvsem posegajte po vodi.

Video: živila, ki jih je potrebno uživati, če si želite lepe pričeske

Svetujemo, da redno uživate oreščke in ribe. Priporočamo jih predvsem zaradi visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin. Med ribami posegajte predvsem po lososu, tuni ter skuši, saj so te ribe med bolj mastnimi, hkrati pa vsebujejo selen in vitamine skupine B. Pri oreščkih pa posegajte po

 • mandljih,
 • lanenih semenih,
 • chia semenih,
 • orehih,
 • brazilskih oreščkih.

Vsebujejo predvsem cink in selen, ki pripomoreta k videzu in kvaliteti las.

 

Lasem dobro prija tudi večja količina beljakovin. Tako omega 3 maščobne kisline kot beljakovine so za lasišče ter njegov razvoj nujno potrebne. Zato vam svetujemo, da uživate tista živila za katere veste, da je prisotnost beljakovin nekoliko večja, tudi jajca. Ta namreč poleg beljakovin vsebujejo tudi biotin, selen in tudi cink. Dieta brez jajc lahko negativno vpliva na lasišče, saj lahko to preide v fazo počitka.

zdrava_hrana_lasje

Slika: uživajte zdravo in uravnoteženo hrano

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je za lase zelo dobra tudi listnata zelenjava. Predvsem bi svetovali listnati ohrovt, špinačo, zeleno listnato solato. Torej predvsem zelenjava, ki vsebuje veliko vitamina A, železa, beta karotena in folatov. Tudi druga zelenjava, ki je bogata z vitamini in minerali je ugodna za lase. Med drugim tudi fižol ter korenje. Veliko vitaminov in antioksidantov lahko zaužijete tudi s pomočjo sadja.

POUDAREK

Odsvetuje se predvsem posluževanje dietam, ki obljubljajo hitre rezultate in hitro izgubo teže.

Takrat se lahko namreč zmanjša vnos pomembnih makrohranil in tudi mikrohranil, s tem pa se posledično ogrozi tudi kvaliteta las. Izvedeli pa ste tudi, da že nizka telesna teža sama po se bi slabo vpliva na lase.Vitamini in minerali pomembni za lase

 

Kot smo omenili že zgoraj, tudi prehrana in vnos posameznih hranil pomembno vpliva na lase. Če uživate uravnoteženo prehrano, ki je raznolika in sledi smernicam zdrave prehrane, potem je verjetnost, da imate v telesu pomembne vitamine in minerale v mejah normale. Kljub temu, pa se lahko zgodi, da vaš organizem nekaterih hranil ne absorbira pravilno ali dovolj in bi bilo smiselno uživati dodatke s skrbno izbranimi vitamini in minerali, ki dobro vplivajo na lase, posredno ali neposredno.

V spodnji tabeli lahko preverite, kateri so tisti vitamini ter minerali, ki jih priporočajo strokovnjaki:

Vitamin A Vitamin C
B kompleks Biotin
Vitamin D Baker
Cink Selen

 

 • Biotin, cink in selen namreč prispevajo k vzdrževanju normalnih las.
 • Baker pripomore k normalni pigmentaciji las.
 • Vitamin C prispeva k normalnemu tvorjenju kolagena, ki je tudi zelo pomemben za lase.

Vitamin A prispeva k vzdrževanju normalne kože in hkrati tudi pripomore k normalni presnovi železa. Za lase je pomemben tudi vitamin E saj prispeva k zaščiti DNA, beljakovin in lipidov pred oksidativnimi poškodbami.

dodatki_prehranska_dopolnila_lasje

Slika: uživanje prehranskih dopolnil naj bi pripomoglo k lepšemu videzu las 

Strokovnjaki pravijo, da je za lase in v boju proti izpadanju pomemben tudi vitamin B6, saj ta vitamin prispeva k normalnemu tvorjenju rdečih krvnih celic in pripomore tudi k uravnavanju hormonske aktivnosti. Tudi vitamin B12 pripomore k normalnemu tvorjenju rdečih krvnih celic in ob tem ima pomembno vlogo v procesu delitve. Pogosto pa imajo prehranska dopolnila, ki so namenjena za krepitev las dodano še pantotensko kislino, ki pripomore k normalni sintezi in presnovi steroidnih hormonov, vitamina D in nekaterih nevrotransmiterjev. Velikokrat pa je prisoten še vitamin B9 oziroma folna kislina. Folati namreč pripomorejo k normalni tvorbi krvi in imajo vlogo v procesu delitve celic.

POUDAREK

Katero prehransko dopolnilo je primerno za vas, da vam bo dejansko pomagalo pri okrepitvi las, je seveda odvisno od vaših potreb.

Na voljo je namreč veliko različnih dopolnil, ki vam lahko koristijo in dopolnijo vašo skrb za lepe lase. Hkrati pa se morate zavedati, da prehransko dopolnilo ne bo vplivalo zgolj na vaše lase, temveč bodo prisotni vitamini in minerali ugodno delovali tudi na nekatere druge procese v telesu. Če pri izbiri potrebujete pomoč, se lahko vedno obrnete na našo strokovno ekipo, ki vam bo z veseljem svetovala in pomagal izbrati pravo prehransko dopolnilo za vas.Nega las

Izredno pomembno je, da ste do svojih las nežni. Že ob vsakodnevnem česanju las, morate biti pozorni na to, da jih ne vlečete in s tem ne pulite las. Mnogi strokovnjaki svetujejo postopno česanje las, če so vaši lasje daljši. Torej, da najprej razčešete konice las, nato srednji del las in na koncu od korena do konic. Ne glede na dolžino las, se česanje odsvetuje v primeru, ko so vaši lasje mokri. Takrat namreč obstaja največja verjetnost, da boste izpulili velik del las, saj so med seboj sprijeti.

pripomocki_lasje_krtaca

Slika: tudi izbira krtače oziroma glavnika je zelo pomembna pri negi las 

Pri česanju in tudi oblikovanju pričesk je pomembno, da uporabite ustrezno krtačo za lase. Pravi glavnik oziroma krtača za lase bo olajšala negovanje in oblikovanje pričeske. Kakšni pripomočki so pravi za vaše lase, je odvisno od tega, kakšen tip las imate in kaj želite doseči s krtačo. Če si želite preprostega razčesevanja potem sam svetujemo uporabo široke krtače z negibljivimi ščetinami. V primeru, da so vaši lasje izredno tanki, za običajno česanje izberite ovalno krtačo, ki ima tanke ščetine. Za oblikovanje las, če so ti srednje gosti oziroma zelo gosti, uporabite okroglo krtačo z gostimi šopi ščetin. Nepogrešljiv pa je tudi klasičen glavnik. Kako razmaknjene in goste naj bodo ščetine, je odvisno od vaše gostote las in njihove debeline.

Video: preverite kakšno krtačo oziroma glavnik izbrati za vaše lase 

Tudi ostali negovalni izdelki, ki jih lahko najdete na straneh naše spletne lekarne, so prilagojeni za določene potrebe ali pa so na voljo za posamezen tip las. Hkrati s primerno izbero negovalnih izdelkov, pa morate prilagoditi tudi načine pri negovanju las.

POUDAREK

Svetujemo vam, tudi če ostalih nasvetov ne boste upoštevali, da upoštevate vsaj slednjega: ne umivajte las prepogosto!

Pogostemu umivanju se lahko izognite z kvalitetnim čiščenjem las in dobrim izpiranjem ter uporabo skrbno izbranih izdelkov. Za kakšen dan, pa vam bo lase dodatno očistil tudi vedno bolj popularen suhi šampon. Le nekaj izdelka in vaši lasje bodo osveženi.

umivanje_las_prha_šampon

Slika: umivanje las naj ne bo prepogosto 

Ko si lase umivate, ne uporabljajte vroče vode. Prevroča voda lahko lasem namreč izredno škoduje. Lasne luske se namreč pod vročo vodo še dodatno odprejo in s tem lahko več neprimernih snovi pride v stik s osrednjim delom lasu, ki je najbolj občutljiv. Zavedajte pa se tudi dejstva, da vroča voda nič ne pripomore k učinkovitosti ob čiščenju las.

Pri izbiri šampona izberite takšnega, ki je prilagojen vašemu tipu las. Izberite šampon, ki ima takšne sestavine, ki so za vas izredno primerne in ne bodo vplivale na kvaliteto vaših las. V procesu umivanja las, svetujemo, da šampon skoncentrirano nanesete na lasišče in če imate daljše lase, na zgornjo tretjino las. Kot smo opisali v začetku prispevka, se na lasišču nahajajo izločki lojnic, torej olje. To področje je treba dodatno očistiti, zato se s šamponom in bogato peno lotite predvsem tega predela. Po konicah bo šampon stekel med izpiranjem.

Ravno nasprotno pa velja za uporabo balzama. Z balzamom se izognite koreninam las in zgornjemu delu, dovolj pa ga nanesite predvsem na konice. S tem boste dosegli, da lasje tudi po uporabi balzama pri korenu ne bodo obteženi, konice pa bodo naravnost čudovite. Uporaba balzama se svetuje ob vsakokratnem umivanju las, saj odlično dopolni negovalne učinke ob klasičnem čiščenju. Nekateri balzami celo delujejo kot maska za lase, če jih pustite učinkovati nekoliko dlje časa. Ob redni uporabi balzama pa si lahko občasno privoščite tudi dodatno nego z uporabo mask za lase. Tudi te najdete v naši ponudbi.

umivanje_las_maska

Slika: lase je potrebno vedno dobro sprati s tekočo vodo, ki ni prevroča 

Ko končate s šamponiranjem je izredno pomembno, da lase dobro sperete. Enako velja tudi po nanosu balzama. Poskrbite, da boste z zadostno količino vode in nežnimi gibi dosegli popolno izpiranje izdelkov iz lasišča. V primeru, da na lasišču ali na samih laseh ostane šampon ali balzam, bodo lasje hitro izgledali neumito, saj bodo kremasti produkti dodatno zadržali umazanijo na laseh.

Ena izmed novejših idej in nasvetov strokovnjakov se nanaša na sušenje las. Sploh dame z daljšimi lasmi se rade poslužujejo otiranja las z brisačo, v katero lase nato tudi zavijejo. Nov trend je brisanje z majico in čistega bombaža. Majica naj bi bila do las in lasišča bolj nežna, kar pa je nadvse odlično, saj so mokri lasje izjemno dovzetni za poškodbe.

Pri oblikovanju pričesk in tudi že pri sušenju, čeprav je najbolje, da se vam lasje posušijo naravno na zraku, lase zaščitite pred vročino.

POUDAREK

Prav tako svetujemo, da uporabite čim manj toplote.

Izberite ustrezen izdelek, ki vaše lase učinkovito zaščiti pred toploto in jih s tem zavaruje pred poškodbami. Ko si lase oblikujete v različne pričeske, predvsem če so to močno zatesnjeni čopi in fige, svetujemo, da jih močno zatesnite čim redkeje. Prav tako izberite elastike in lasnice, ki ne bodo dodatno polomile las.

Video: preverite kako narediti visok čop, ki vam ne bo zategoval lasišča

Zelo pomembno, za ohranjanje kvalitete las, je tudi redno striženje konic. Z rednim obiskom frizerja boste namreč ohranili konice v dobrem stanju, brez razcepljenosti in izsušenosti.

barvanje_las

Slika: barvanje las lahko resno škoduje lasem 

Če si lase barvate, je velika verjetnost, da vaši lasje niso v takšnem stanju, kot bi si želeli. Barve za lase so lahko izredno agresivne in povsem uničujoče za lasno povrhnjico.

Splošen nasvet za barvanje je, da izbirajte med barvami, ki so zgolj do tri odtenke različni od vaše naravne barve las. Pretirano beljenje jim lahko namreč zelo škoduje in zato strokovnjaki odsvetujejo drastične spremembe barve, sploh če želite to storiti zgolj v enem obisku salona z enim barvanjem. Poiščite frizerja, ki je vreden zaupanja in bo poskrbel za vaše lase tudi z ustreznimi negovalnimi izdelki.Zaključek

 Lasje že leta veljajo za lepotni ideal. Če so močni, sijoči in lepi, izvrstno dopolnijo izgled vsake osebe. Tako moški in ženske si želijo bujnih las in čim manj izpadanja. Žal pa prav izpadanje pesti mnoge posameznike. Upamo, da smo vam s tem prispevkom nekoliko razširili obzorja in vam omogočili, da boste lastne lase bolje poznali. Temu primerno pa tudi prilagodili skrb za njih. 

V naši spletni lekarni poiščite vse kar potrebujete za lepe, voljne, sijoče in močne lase. Pester nabor prehranskih dopolnil, da boste za lepoto las lahko poskrbeli od znotraj. Čaka pa vas tudi veliko negovalnih izdelkov različnih karakteristih in kar nekaj pripomočkov. Z njimi boste poskrbeli, da bodo vaši lasje izgledali, kot da ste ravnokar prišli iz frizerskega salona. Vprašanja in odgovori

Ali je mogoče šibke lase okrepiti?

Biotin, esencialni vitamin B, krepi šibke lase in izboljša njihovo teksturo. Biotin najdemo v lososu, korenju, jajčnih rumenjakih in sardinah. Vitaminski dodatki lahko pomagajo tudi šibkim lasem.[1]

 

Ali lahko tanki lasje spet postanejo debelejši?

Resnica je nekje tukaj - žal ne morete spremeniti velikosti svojih lasnih mešičkov. Če ste se rodili s tankimi lasmi, je žal takšna vaša genetika in noben izdelek tega ne bo popolnoma spremenil. Seveda obstajajo načini, kako ohraniti zdravje svojih las, jim dodati volumen in preprečiti, da bi postali tanjši. [2]

 

Ali kokosovo olje zgosti lase?

Da, res je tako. Kokosovo olje bo zagotovo pomagalo, da bodo vaši lasje postali bolj zdravi, gostejši in daljši. Vitamini in maščobne kisline v kokosovem olju pomagajo nahraniti vaše lasišče in prodrejo v povrhnjico las.

 Viri in reference

Vir: Družinski zdravstveni vodnik. Konvencionalno in alternativno zdravljenje

1. 8 Tips on How to Strengthen Weak Hair - Matrix - www.matrix.com

2. 9 Ways to Get Thicker Hair - https://www.byrdie.com/tips-for-thicker-hair-5070777

3. Is Coconut Oil Good for Your Hair? Hairstylists Weigh In - https://www.marieclaire.com/beauty/a27085593/coconut-oil-for-hair-uses-tips/Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.