x
Vse kategorije

Kako visok je pa vaš krvni tlak?

sobota, 26 maj 2018

Izmerimo si ga vsaj v maju, saj se polovica bolnikov sploh ne zaveda, da imajo zvišan krvni tlak!

Arterijska hipertenzija oziroma zvišan krvni tlak je ena tistih zdravstvenih težav, ki jo lahko v veliki meri omilimo sami - seveda z zdravim načinom žlvljenia. Pravzaprav gre za najpogostejši razlog smrtnosti po svetu (vsako leto povzroči 9,4 milijona smrti), ki ga je mogoče preprečiti. To zagotovilo bomo v maju velikokrat slišali, posebno 17. maja, ko je svetovni dan hipertenzije.

Zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) je definiran kot bolezen, hkrati pa je tudi eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za bolezni srca in žilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi in obolenja ledvic. Če hipertenzije ne zdravimo, so lahko njene posledice smrt ali različni resni bolezenski zapleti: srčni infarkt, možganska kap, demenca, ledvična odpoved, odpoved vida ... Zvišan krvni tlak je vzrok za tretjino vseh aterosklerotičnih srčno-žilnih dogodkov, zaradi hipertrofije srčne mišice in poznejše dilatacije srca pa je vzrok tudi za polovico vseh oblik srčnega popuščanja.

Najbolje na Gorenjskem - pozor, Korošci!

Dejavniki življenjskega sloga, ki pomembno vplivajo na narascanje krvnega tlaka (predvsem z naraščanjem starosti), so prekomerno uživanje soli, premalo telesne dejavnosti, premalo zaužite zelenjave in

sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter stres. Gre za dejavnike, ki so med Slovenkami in Slovenci zelo pogosti, zato ne čudi, da beležimo visoko pojavnost arterijske hipertenzije.

Tlak si izmerite vsaj v maju

Svetovni dan hipertenzije so razširili v celomesečno akcijo globalnih meritev krvnega tlaka, s katero nameravajo v maju izmeriti krvni tlak kar največjemu številu prebivalcev po celem svetu. Svetovna Liga za hipertenzijo priporoča, da si vsakdo izmeri krvni tlak vsaj enkrat vsako leto - pa naj bo to v maju, ko smo velikokrat opozorjeni na to nevarnost.

Povišan krvni tlak - tihi ubijalec

Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Tudi če ne čutimo zdravstvenih težav, velja biti na svoj krvni tlak pozoren, saj se ga je z razlogom prijelo ime »tihi ubijalec« - raziskave kažejo, da se polovica bolnikov s hipertenzijo sploh ne zaveda, da imajo zvišan krvni tlak. Med tistimi, ki se tega zavedajo, pa jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskeqa stila ali z zdravili. To pomeni, daje 75% svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt.

Maj je torej pravi mesec, da vsi skupaj naredimo pomemben korak za svoje zdravje in si čimprej izmerimo krvni tlak ter k temu spodbujamo tudi ljudi okoli nas. Kaj pa potem?

Če je krvni tlak pod 120/80 mmHg (kar pomeni, da je sistolični krvni tlak nižji od 120 mmHg in diastolični krvni tlak nižji od 80 mmHg), je to normalen krvni tlak. Treba ga je vzdrževati in si ga meriti vsako leto.

Če je krvni tlak nižji od 140/90 mmHg in višji od 120/80 mmHg, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija. To lahko preprečimo z izboljšanjem svojega življenjskeqa sloga.

10 nasvetov za zdrav krvni tlak

1. Dosežite in/ali ohranite zdravo telesno težo!

2. Redno telovadite!

3. Vsak dan uživajte veliko sadja in zelenjave!

4. Vsak dan si privoščite vsaj 7 ur kvalitetnega spanja!

5. Omejite vnos soli!

6. Omejite vnos maščob in sladkorja!

7. Opustite kajenje!

8. Omejite vnos kofeina!

9. Ne uživajte preveč alkohola!

10. Sprostite se!

Če pa je krvni tlak 140/90 mmHg ali več, je nujen obisk zdravnika, da bo ugotovil, ali obstaja nevarnost hipertenzije in če je potrebno zdravljenje, da bi preprečili nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja.

Mesec meritev - maj

Svetovna liga za hipertenzijo poziva: ”prosimo, da si izmerite krvni tlak doma, pri zdravniku, v zdravstvenem domu v bolnišnici ali v lekarni. Zapišite si vrednosti svojega krvnega tlaka in utripa, po možnosti 3-krat v razmaku 1-2 minut”.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.