Kakšne težave lahko povzroči pomanjkanje določenih vitaminov!

V prejšnjih stoletjih je bila za pomanjkanje določenih ključnih mikronutrientov kriva revščina in posledično enolična prehrana.

Danes se spopadamo s podobnimi težavami- razlog za to pa ni več revščina, temveč predelana, gensko spremenjena in nenaravna, osiromašena prehrana.
1. Pomanjkanje biotina (Vitamin H):
- danes: izpuščaji, izpadanje las, anemija, depresija

- včasih: mentalne motnje, halucinacije

- zanimivost: v surovih jajcih je beljakovina, ki veže biotin, zato je jajca vedno pred uporabo potrebno termično obdelati; nosečnice imajo ponavadi pomanjkanje biotina
2. Pomanjkanje niacina (Vitamin B3):
- danes: driska, dermatitis

- včasih: demenca, smrt

- zanimivost: pelagra je mučila prve naseljence Severne Amerike, ki so posnemali prehranjevalne navade domačinov- jedli so skoraj izključno koruzo. Domačini so v pripravi uporabili limete, ki vsebujejo niacin, njihov okus pa priseljencem ni ugajal.
3. Pomanjkanje tiamina (Vitamin B1)
- danes: nerazložljiva izguba teže, telesna šibkost in bolečina, neenakomeren srčni utrip

- včasih: možganske motnje, odpoved srca, smrt

- zanimivost: beriberi je veljala za bolezen premožnejšega sloja v Aziji. Čeprav so zdravniki vedeli, da je problem v prehrani, je trajalo dolgo časa, preden so ugotovili vzrok: riž za bogataše so tako umivali, da so odstranili ovojnico- ta pa vsebuje vitamin B1; pomanjkanje vitamina B1 je značilno za alkoholizem.
4. Pomanjkanje kobalamina (Vitamin B12)
- danes: je avtoimuna bolezen. Začne se kot utrujenost, nervoznost, depresija in slabšanje spomina ter počasi vodi v propadanje hrbtenjače in možganov.

- včasih: psihoza in maničnost

- zanimivost: ker kobalamin najdemo predvsem v mesu, mlečnih produktih in jajcih, so pomanjkanju tega vitamina najbolj podvrženi vegetarijanci- še posebej restriktivni vegani.
5. Pomanjkanje riboflavina (Vitamin B2)
- danes: razpokane ustnice, suha koža, občutljive oči, nagnjenost k infekcijam ust in žrela, občutljivost na svetlobo

Ženske morajo biti še posebej pozorne, saj pomanjkanje Vitamina B2 lahko povzroči probleme z rodili in težave z imunskim sistemom.

- zanimivost: riboflavin je neposredno odogovren za presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob v telesu, zato močno vpliva na nivoje energije.

Včasih so ljudje zaradi pomanjkanja in pa zaradi nevednosti v skrajnih primerih celo umirali, ker niso zaužili dovolj vitaminov.

Danes sta krivca hitri življenjski tempo in industrijska predelava hrane.. vendar končni rezultat je isti: pomanjkanje nekaterih ključnih hranil.

Idealno je, da dnevno pojeste 2-3 obroke zelenjave, 1-2 obroka sadja, nekaj pustega mesa, ribe, pest oreškov, pusto skuto ali probiotični jogurt ter kakšno jajce.

Ekipa THE Nutrition

Komentarji