Kalijev Jodid - RADIOAKTIVNOST, zaščita in odmerjanje!

torek, 01 marec 2022 (Pripravila: ekipa Moja-lekarna.com)

KI ( kalijev jodid ) je sol stabilnega (neradioaktivnega) joda, ki pomaga preprečiti absorpcijo radioaktivnega joda v ščitnici in tako po potrebi zaščiti to žlezo pred poškodbami zaradi radioaktivnega sevanja. Ščitnica je del telesa, ki je najbolj občutljiv na radioaktivni jod.

Uvod | Kako deluje KI? | Uporaba kalijevega jodida | Odmerjanje KIPogostost odmerjanja | Stranski učinki | Oblike joda | Pomen joda | Kdo naj jemlje jod? | Kako preživeti napad z atomsko bombo?

Kalijev jodid je bela kemična spojina brez vonja, sestavljena iz 76 % joda in 23 % kalija. Pogosto kalijev jodid označujemo po kemijsko z zapisom KI: K za kalij in I za jod.

Kot dodatek KI obstaja v obliki tablet ali tekočine. Najbolj znana uporaba kalijevega jodida je v nujnih primerih izpostavitve človeškega organizma radioaktivnemu sevanju, ko radioaktivni jod izpodrinja stabilno, varno obliko joda iz žleze ščitnice. Zdravstveni delavci uporabljajo kalijev jod tudi med operacijami, uporablja pa se ga lahko tudi kot prehransko dopolnilo.

Kalijev jodid (kratica: KI) je sol stabilnega (ne radioaktivnega) joda, ki pomaga preprečiti absorpcijo radioaktivnega joda v ščitnici in tako zaščiti to pomembno žlezo pred celičnimi poškodbami na račun sevanja.

Ščitnica je del telesa, ki je najbolj občutljiva na radioaktivni jod.

Video: kaj jemati v času radioaktivnega sevanja (nesreče v nuklearni elektrarni)?

Ljudje naj jemljejo KI ( kalijev jodid ) samo po nasvetu zdravnikov, predstojnikov inštituta za javno zdravje ali v primeru ravnanja v sili (jedrske nesreče, ). Z jemanjem kalijevega jodida pa so povezana tudi tveganja v povezavi z zdravjem vsakega, ki to zdravilno učinkovino/kemikalijo zaužije.

KI ( kalijev jodid ) žal generalno ne preprečuje vstopa radioaktivnega joda v telo in ne more odpraviti učinkov, ki jih povzroča radioaktivni jod v primeru, da je ščitnica poškodovana.

Kalijev jodid ščiti le ščitnico, ne pa tudi drugih delov telesa, pred delovanjem radioaktivnega joda, ki ga vnesemo v organizem z dihanjem. 
Kalijev jodid prav tako ne more zaščititi telesa pred drugimi radioaktivnimi elementi, razen pred radioaktivnim jodom. Če radioaktivnega joda v okolici ni, je jemanje kalijevega jodida nesmiselno in lahko povzroči tudi škodo v organizmu.

Slika: prikazuje kalijev jodid v kristalinični obliki.

kalijev-jodid-nevarnost

Namizna sol in živila, obogatena z jodom žal ne vsebujejo dovolj jodida, da bi lahko zagotovo preprečili vdor radioaktivnega joda v žlezo ščitnico. To je tudi razlog, da nikakor ne uporabljajte kuhinjske soli ali hrane obogatene s kalijevim jodidom z namenom pospešenega nadomeščanja kalijevega jodida.

Ne uporabljajte prehranskih dopolnil, ki vsebujejo jod namesto KI ( kalijev jodid ), saj elementarni jod in kalijev jodid nista isti snovi.Kako deluje KI ( kalijev jodid )?

Ščitnica je žleza, ki ne more razlikovati med neradioaktivnim in radioaktivnim jodom. Obe verziji joda se bosta žal absorbirali.

KI ( kalijev jodid ) blokira vstop radioaktivnega joda v ščitnico. Ko oseba zaužije KI, ščitnica absorbira stabilni (neradioaktivni) jod. Ker KI vsebuje toliko stabilnega joda, postane ščitnica »polna« in posledično ne more več absorbirati joda - bodisi stabilnega kot tudi radioaktivnega.

Jemanje kalijevega jodida človeku ne more zagotoviti 100-odstotne zaščite pred radioaktivnim jodom.

Zaščita ob jemanju KI se bo povečala glede na tri dejavnike:

 • Čas odmerjanja po kontaminaciji: prej ko oseba vzame KI, več časa bo imela ščitnica, da se "napolni" z neradioaktivnim jodom.
 • Absorpcija: Količina stabilnega neradioaktivnega joda, ki pride v ščitnico, je odvisna od tega, kako hitro se KI absorbira v kri.
 • Odmerek radioaktivnega joda: zmanjšanje skupne količine radioaktivnega joda, ki mu je izpostavljena oseba, bo zmanjšala količino škodljivega radioaktivnega joda, ki ga lahko absorbira ščitnica.Za kaj se uporablja kalijev jodid ?

Obstaja šest primarnih uporab kalijevega jodida.1. Zaščita pred izpostavljenostjo sevanju

Koncentrirana oblika kalijevega jodida je prednostno zdravljenje po izpostavljenosti sevanju za preprečevanje privzema radioaktivnega joda v samo ščitnico. KI namreč popolnoma oskrbi ščitnico in posledično preprečuje vstop drugim oblikam joda v času 24 ur od odmerjanja. Odmerek je potrebno ponavljati enkrat na dan, dokler nevarnost ne mine.

Po podatkih ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) je količina kalijevega jodida, ki jo je potrebno vzeti kot odziv na radiološko katastrofo, naslednja:

Starost osebeDoziranje
Osebe 18+ let130 mg
Nosečnice in doječe matere130 mg
Dojenčki 3-18 mesecev65 mg
Otroci ( starost: 1 mesec – 3 let)32 mg, dostavljeno z oralno raztopino
Dojenčki do 1 meseca starosti:16 mg, dostavljeno z oralno raztopino2. Priprava na operacijo ščitnice

Zdravniki lahko od časa do časa uporabijo nasičeno raztopino kalijevega jodida (SSKI) za pripravo bolnikov na kirurško odstranitev ščitnice. Znano je, da aplikacija kalijevega jodida pomaga zmanjšati izgubo krvi in ​​stabilizira delovanje ščitnice med tem občutljivim postopkom.3. Prehranska podpora ščitnice

Nekateri uporabljajo manjše količine kalijevega jodida kot prehransko dopolnilo za povečanje ravni joda (v primeru, da želite izvajati podobno terapijo je najbolje, da se poslužujete zdravil in preverjenih prehranskih dopolnil - nikakor ne pripravljajte tovrstnih oblik sami doma).

Slika: slika prikazuje ščitnico; je majhna žleza, ki se nahaja na sprednjem predelu vratu.

ščitnica-kje se nahaja?

Leta 1924 so oblasti po vsem svetu začele namizno sol dopolnjevati s KI, da bi preprečile pomanjkanje joda, in tako ustvarile »jodirano sol«. Takrat so imeli ljudje, ki so živeli v celinskih, neobalnih območjih, manj dostopa do morskih sadežev, bogatih z jodom. Prav tako je bila tudi prst,  na kateri so gojili zelenjavo v teh celinskih regijah, osiromašena z tem pomembnim elementom, saj večina joda izvira iz morja.

Kalijev jodid se lahko uporablja kot dodatek z namenom povečanja ravni joda v organizmu. Pri hipertiroidnih stanjih se uporablja za upočasnitev ali pomiritev delovanja ščitnice. Ko telo proizvede preveč tiroksina, ščitničnega hormona, namreč porabi  ves prost telesni jod (ki je del tiroksina), kar vodi v pomanjkanje tega življensko pomembnega elementa.4. Lokalna terapija kože

Raziskave kažejo, da ima kalijev jodid kot kemikalija v ustrezni koncentraciji protiglivične lastnosti in lahko posledično pomiri rdečico in otekanje kože. Od leta 1900 se kalijev jodid uporablja za zdravljenje resnih glivičnih okužb kože, kot je sporotrihoza in številne druge. Kalijev jodid je na voljo tudi kot farmacevtsko zdravilo za zdravljenje tovrstnih stanj.5. Podpora zdravju dihal

Nekatera stanja dihalnega sistema proizvajajo odvečno sluz, ki se lahko strdi v dihalnih poteh in posledično oteži dihanje. Nasičena raztopina kalijevega jodida (ali SSKI) se od časa do časa uporablja kot ekspektorans za razgradnjo sluzi v prsnem košu in grlu. Čeprav metoda deluje sorazmerno uspešno, ga je potrebno uporabljati pod nadzorom zdravnika.6. Razstrupljanje pod nadzorom zdravnika

Nekateri ljudje uporabljajo kalijev jodid ali druge dodatke joda za razstrupljanje telesa. Nasičenje ščitnice z jodom povzroči sproščanje nezaželenih halogenov (vključno s kloridom in fluoridom) iz ščitnice. Prav tako sistem očisti strupenih kovin, saj se jod veže na te elemente v telesu. Za tovrstno terapevtsko uporabo KI se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, saj predoziranje KI ponavadi rezultira v sila neprijetnih stranskih učinkih, pri močnem predoziranju in zastrupitvi pa lahko privede tudi do smrti.Kako se odmerja KI ( kalijev jodid )?

FDA (Ameriška agencija za varno hrano) je odobrila dve različni obliki KI (kalijevega jodida) in sicer tablete in tekočino, ki ju lahko ljudje jemljejo peroralno ob izrednih razmerah za namene lajšanja posledic sevanja, ki vključujejo radioaktivo sproščen jod.

Tablete so na voljo ponavadi v dveh jakostih, 130 miligramov (mg) in 65 mg.

Za peroralno tekočo raztopino vsak mililiter (mL) vsebuje 65 mg KI (kalijevega jodida).

Po navedbah FDA so naslednji odmerki primerni za jemanje po notranji kontaminaciji z radioaktivnim jodom:

 • Novorojenčki od rojstva do 1 meseca starosti - 16 mg (¼ 65 mg tablete ali ¼ mL raztopine). Ta odmerek je ustrezen za doječe in nedoječe novorojenčke.
 • Dojenčki in otroci, stari od 1 meseca do 3 let, naj vzamejo 32 mg KI (½ 65 mg tablete ali ½ ml raztopine). Ta odmerek je primeren za doječe in nedoječe dojenčke in otroke.
 • Otroci, stari od 3 do 18 let, naj vzamejo 65 mg (eno 65 mg tableto ali 1 ml raztopine). Otroci, ki so odrasli naj vzamejo celoten odmerek za odrasle, ne glede na njihovo starost.
 • Odrasli naj vzamejo 130 mg (eno 130 mg tableto ali dve 65 mg tableti ali dva ml raztopine).
 • Ženske, ki dojijo, naj vzamejo odmerek za odrasle 130 mg.Kako pogosto je treba jemati KI ( kalijev jodid )?

Jemanje večjega odmerka KI (kalijevega jodida) ali pogostejše jemanje KI, kot je priporočeno, ne nudi večje zaščite in lahko povzroči hudo bolezen ali celo smrt.

Enkratni odmerek KI (kalijevega jodida) ščiti ščitnico nadaljnjih 24 ur. Enkratni priporočen odmerek kalijevega jodida je običajno vse, kar je potrebno upoštevati za zaščito ščitnične žleze.

V nekaterih primerih so ljudje lahko izpostavljeni radioaktivnemu jodu več kot 24 ur. Če se to zgodi, vam je lahko naročeno celo, da odmerjajte po en odmerek KI (kalijevega jodida) vsakih 24 ur v obdobju nekaj dni.

Izogibajte se ponovnemu odmerjanju KI (kalijevega jodida) nosečnicam in doječim materam ter novorojenčkom.Kakšni so stranski učinki KI (kalijevega jodida)?

Neželeni učinki KI (kalijevega jodida) lahko vključujejo želodčne prebavne motnje, alergijske reakcije, izpuščaje in bolezni žleze slinavke.

Če ga jemljete v skladu s priporočili, lahko KI ( kalijev jodid ) le v redkih slučajih povzroči škodljive učinke na zdravje v povezavi s ščitnico.

Ti redki učinki so verjetnejši, če oseba:

 • predozira odmerek KI (jemljite skladno s priporočljivimi dozami)
 • zdravilo jemlje več dni
 • že ima obstoječo bolezen ščitnice.

Novorojenčki (stari manj kot 1 mesec), ki prejmejo več kot en odmerek kalijevega jodida so izpostavljeni tveganju za razvoj stanja znanega kot hipotiroidizem (prenizke ravni ščitničnega hormona). Če se ne zdravi, lahko hipotiroidizem povzroči poškodbe možganov.

 • Dojenčka, ki prejme več kot enkratni odmerek KI, mora zdravnik preveriti in spremljati raven hormonov.
 • Izogibajte se ponovnemu odmerjanju KI pri novorojenčkih.Kakšna je razlika med jodom in jodidom?

Jod, jodid in kalijev jodid so različne oblike kemičnega elementa joda. Elementarni jod spada v skupino halogenov v periodnem sistemu elementov. Elementarni jod se pojavlja kot I2 - dve molekuli, povezani skupaj v celoto. Jodid je ionska oblika joda - z drugimi besedami, ena molekula joda. Skupila halogenih elementov vključuje tudi sledeče: klor, fluor in brom ali klorid, fluorid in bromid v ionski obliki.

Izraz jodid pomeni jod v ionskem stanju (I-), v tem primeru negativni ion (tj. anion), ker ima prosti elektron. Izraz jodid se uporablja tudi, ko je jod ion vezan na drug element, kot je natrijev jodid ali kalijev jodid . Kalijev jodid obstaja kot bela sol, zaradi česar je enostavno dodati kuhinjski soli. Ko zaužijete kalijev jodid , vaše telo jodid pretvori v koristen jod.

Obstaja sedemintrideset oblik joda, vendar se v naravi pojavlja le ena (I-127). Radioaktivne oblike joda nastanejo s kemičnimi reakcijami in imajo kratko razpolovno dobo, kar pomeni, da hitro razpadejo v druge oblike, vendar ne preden takšne visoko aktivne oblike povzročijo škodo ljudem v bližini. Radioaktivni jod-131 nastane, ko uran razpade v jedrskih reaktorjih. I-131 je tudi oblika joda, ki bi mu bili izpostavljeni med jedrsko katastrofo - med katero nas bi varoval kalijev jodid .Zakaj je pomemben jod?

Jod ima ključno vlogo pri presnovi v človeškem organizmu pa tudi pri hormonskem ravnovesju, zdravju imunskega sistema in pri duševnem zdravju. Največja koncentracija joda je v ščitnici, vendar ga potrebujejo tudi mišice, možgani, žleze slinavke in koža. Jod je še posebej pomemben za zdravje žensk, saj je pomemben gradnik hormonov, ki nastajajo v jajčnikih.

Jod je zelo pomemben predvsem v času razvoja ploda in otroka, zato se morajo vse nosečnice zavedati vnosa joda. Hudi primeri prenatalnega pomanjkanja joda lahko povzročijo zaostajanje v telesnem in duševnem razvoju ter celo gluhost.Kdo naj jemlje dodatke z jodom?

 • Ljudje s pomanjkanjem joda
 • Ljudje, ki jim grozi pomanjkanje joda
 • Nosečnice, ob nadzoru zdravnika
 • Ženske v rodni dobi
 • Otroci
 • Ljudje z najrazličnejšimi boleznimi, ki jim lahko jod pomaga

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotavlja, da je kar tretjina svetovnega prebivalstva ogrožena zaradi pomanjkanja joda – to je več kot 2 milijardi ljudi.

Ker je jod tako kritičen med razvojem ploda, Svet Ameriške akademije za pediatrijo za zdravje okolja (AAP) priporoča, naj nosečnice jemljejo jod, da zagotovijo zdrav razvoj možganov rastočega otroka.

Ker je polovica nosečnosti v ZDA nenačrtovana, AAP priporoča jemanje vsem ženskam v rodni dobi – zlasti pa še posebej tistim, ki aktivno poskušajo zanositi. Ocenili so, da le 15 % žensk zaužije zadostno količino joda v rodnem obdobju. Študije so med drugim povezale tudi višjo stopnjo splava pri nosečnicah, ki niso jemale dodatkov joda ali ki jim je joda pričelo v organizmu primankovati.

Kako preživeti napad z atomsko bombo?

Zanimiv video prispevek: kako preživeti prve urice po napadu z atomsko bombo.Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.