x
Vse kategorije

Kdaj ob zvišani telesni temperaturi k zdravniku?

petek, 06 november 2015Za normalno delovanje našega organizma mora biti telesna temperatura znotraj ozkih meja in jo zato naši možgani nenehno nadzorujejo. Normalna TT pri odraslih je običajno 37 °C ± 0.5 °C (merjena v ustih). Lahko se spreminja tekom dneva celo za 0,6 °C ali ob telesnih aktivnostih, pri ženskah pa tekom menstrualnega cikla (najvišja je v času ovulacije, + 0.6 °C).

MERJENJE TELESNE TEMPERATURE (TT)

Vrednosti TT so na različnih mestih telesa različne. Najnatančnejše merjenje je v danki. Priporočeno je, da zdravstveno osebje meri TT z elektronskimi ali kemijskimi termometri pod pazduho ali z IR-termometri v ušesu.

ZVIŠANA TELESNA TEMPERATURA ALI VROČINA ALI FEBRILNO STANJE
Vročina ali febrilno stanje je znak oz. simptom drugih obolenj in je običajno povezana tudi s telesnim neugodjem, ki izveni, ko se TT zniža. Soglasja v strokovni literaturi o tem, kdaj govorimo o zvišani TT pri odraslih, ni. Najpogosteje zapisana definicija, da je vročina temperatura telesa merjena v ustih, ki je višja od 1 stopinje nad normalno TT (37 °C7) oz. vrednosti, ki so zjutraj višje kot 37,2 °C in zvečer višje kot 37,7 °C. Pri otrocih govorimo o vročini, kadar je TT > 38 °C merjeno v danki ali > 37,2 °C merjeno pod jezikom v ustih.

Znaki vročine so posledica prilagoditve telesa na višjo termoregulacijsko temperaturno točko in so: drgetanje, mrzlica, potenje, glavobol, žeja, hitrejše dihanje, rdečica obraza, topla koža.

Višina TT ni vedno odraz jakosti bolezni. Pri prehladu in gripi lahko vročino spremljajo zamašen nos, glavobol, bolečine v žrelu (grlu), mišicah in sklepih ter obsklepnih tkivih. Pri otrocih, mlajših od 3 mesecev, je vročina redek pojav in znak hujšega obolenja. Pri otrocih, starejših od 6 mesecev, običajno ni nevarna, in izveni v 3 do 4 dneh.

KAKO VARNO LAJŠATI VROČINO?

Z zniževanjem TT izboljšamo počutje in zmanjšamo izgubo vode, vendar pa z zniževanjem nekritičnih vrednosti (< 39 °C) lahko zakasnimo prepoznavanje osnovne bolezni.

Temperaturo začnemo zniževati, da preprečimo neugodne učinke za telo.

Ukrepi, ki jih lahko upoštevamo za obvladovanje febrilnega stanja
: pitje večjih količin tekočin, prezračevanje prostorov večkrat na dan, počitek in spanje v lahkih oblačilih in tankih odejah, preverjanje hidriranosti pri otrocih tudi ponoči, počitek doma. Hladni obkladki ali kopeli so starejši načini obvladovanja vročine in njihova uporabnost ob aplikaciji antipiretikov ni smiselna.

Zvišano TT lahko brez nadzora zdravnika lajšamo z uporabo antipiretikov. To pomeni, da je treba izbrati pravo jakost zdravila (otroške in odrasle oblike) in preveriti vpliv na ostalo telo. Za bolnike z želodčnimi težavami in rizične skupine (nosečnice, doječe matere, starostniki) je primernejši paracetamol (npr. Lekadol plus C). Če so prisotni še ostali simptomi (pri prehladu je to zamašen nos, pri gripi pa bolečine v mišicah, glavobol), lahko izberemo tudi večkomponentna zdravila, npr. Lekadol Combo.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.