Ko se ptički ženijo - 12. marec

Koliko se nas še spomni, da 12. marca praznujemo gregorjevo? Poučili so nas, da je to dan, ko se ptički ženijo oz. da je dan zaljubljencev. Nekateri ne marajo pocukranega Valentinovega dneva,  zato raje na ta dan svojemu izbrancu ali izbranki izkažejo ljubezen.

Vabljeni tudi v našo spletno lekarno, kjer lahko izbirate med številnimi kozmetičnimi izdelki >>.
Kaj pomeni Gregorjevo?
Po starem julijanskem koledarju je Gregor prinašalec luči godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil v resnici Gregor Veliki, rojen okoli 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. S tem ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga sedaj praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

Da se le na gregorjevo ptički ženijo, ne velja povsem. Ženijo se tudi na vincencijevo 22. januarja, ko na Gorenjskem pravijo, da imajo “ta dan ptiči ofcet”, ptički pa se ženijo tudi na Valentinovo 14. februarja. Za Slovensko pokrajino je v preteklosti najbolj veljalo, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan.

Si tudi ti kaj zaljubljen? Podari svoji izbranki kaj lepega, še prej pa na našo spletno stran.

Komentarji