x
Vse kategorije

Kolagen: delovanje od zunaj ni dovolj!

ponedeljek, 11 oktober 2010

Kolagen je ena izmed najpomembnejših, beljakovin v našem telesu, saj predstavlja kar 25 odstotkov telesnih struktur. Brez njega bi telo preprosto razpadlo, saj deluje kot vezivo za celice, tkiva in številne organe. Tako zagotavlja, da večina telesnih struktur kot so kosti, mišice, kite, sklepi, nohti ter lasni mešički ohranjajo zdravo stanje.

Kaj se dogaja s kolagenom z leti?

Že po 20. letu se proizvodnja kolagena v telesu zmanjšuje, po 35 letu pa drastično upade. Na zunaj ta proces vidimo v nastanku gub in kot starejšo, bolj hrapavo, izsušeno kožo, ki izgublja mladostno napetost in sijaj. Lasje izgubijo lesk in postanejo tanjši, nohti lomljivi. Tisto, česar ne vidimo je, kar se dogaja v telesu. To lahko le čutimo: postajamo šibkejši, bolj in hitreje se utrudimo. Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva, je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice: zaradi manj kolagena lahko tudi slabše spimo, celo shujšamo. Strokovnjaki so ugotovili, da kolagen skupaj z vitaminom C vpliva tudi na naravni proces obnove sten žil, ki se tako ojačajo. V nekaterih državah so v zdravljenje artritisa uvedli glukozamin in kolagen.

Vloga kolagena v mišično-skeletnem sistemu

Kolagenje tudi tisti, ki zagotavlja gibljivost sklepov, saj je glavna sestavina hrustanca. Posebej veliko ga je okrog sklepov. Žal pa se sklepi z leti obrabijo, s tem postanejo manj eleastični in pogosto boleči, kolagena pa je v organizmu vedno manj. Številne klinične raziskave potrjujejo pozitiven učinek kolagena tudi v primerih osteoartritisa, saj se ob uživanju bolečine v sklepih zmanjšajo, kar pomeni manjšo potrebo po analgetikih, izboljša pa se tudi gibljivost in elastičnost sklepov.

Kaj potrjujejo študije?

Delovanje kolagena je dokazano v številnih raziskavah. Raziskave so pokazale, da se po dveh mesecih uživanja 2,8 g hidroliziranega kolagena na dan, elastičnost kože izboljša v povprečju za 30 odstotkov;
Prav tako se pri uživanju 14 g/dan v enakem obdobju poveča debelina las za 10 odstotkov pri 70 odstotkih ljudi, uživanje 7 g kolagena dnevno pa po treh mesecih dokazuje izboljšanje stanja nohtov pri 86 odstotkov uporabnic.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.