x
Vse kategorije

Komarji, zika in nevarne bolezni!

torek, 03 julij 2012
Bližajočo poletno sezono in zaščito pred insekti bo zagotovo zaznamovala tudi okužba Zika virusa, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WorId Health m Organisation, v nadaljevanju WHO) februarja letos razglasila kot epidemijo.

Poznavanje Zika virusa je še vedno zelo omejeno, zato je fokus raziskav in študij še vedno usmerjen k razumevanju vzrokov in posledic okužbe z Zika virusom.

Zika virus je bil kot vzrok virusne infekcije prvič prepoznan leta 1952 v Ugandi in Tanzaniji. Do leta 2007 je bil virus prisoten na območju Afrike in jugovzhodne Azije, leta 2015 pa so bili zabeleženi prvi primeri okužbe v Južni Ameriki. Do sedaj so dokaj zani primeri okužb ljudi, ki so potovali v omenjene države tudi v Evropi (Velika Britanija, Nizozemska, Švica, Italija, Španija, Finska, Portugalska). Za Slovenijo velja isto kot za ostalo Evropo, avtohtonih primerov (bolniki, ki bi se okužili v Sloveniji oz. Evropi) okužbe z virusom Zika ni.

Zika virus se prenaša primarno z ugrizom okuženega komarja Aedes acgypti, ki je prisoten v subtropskih območjih in ne preživi v hladnejših ozračjih. V Evropi je prenašalec okužen tigrasti komar Aedes albopictus.

Zika virus se poleg ugrizov z okuženimi komarji lahko prenaša iz matere na plod preko posteljice v času nosečnosti, med porodom ali s spolnimi odnosi. Inkubacijska doba je 3-12 dni od uzriza.

Posebej ogrožena in občutljiva skupina so nosečnice ker ima lahko okužba hude posledice na plod, saj okužba z Zika virusom lahko povzroči spontani splav, prezgodnji porod, rnikrocefalijo in druge komplikacije. Pri odraslih osebah so zabeleženi primeri nevroloških in avtoimunskih komplikacij (Guillain-Barrejev sindrom), kjer se še ugotavljajo ostale vzročne povezave z okužbo Zika virusa.  

Določen delež ljudi (približno 20 %) razvije simptome okužbe z virusom Zika, pogosto pa okužba poteka brezsimptomatsko. V krvi so prisotna specifična protitelesa, ki jih lahko potrdimo z mikrobiološkirni testi, na katere bolnika napoti osebni zdravnik ob utemeljenem sumu. Diagnostiko okužbe z virusom Zika v Sloveniji opravlja Labaratorij za diagnostiko zoonoz in laboratorij WHO na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Nosečnice, ki so potovale v območja, kjer se nahaja virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednih pregledih opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.  

Trenutno še ni razvitega cepiva, ki bi preprečil okužbo. Zdravijo se le simptomi, kot so povečana telesna temperatura, splošno slabo počutje, izpuščaji, bolečine v mišicah in sklepih, vnetje oči ter glavobol, ki trajajo nekje med štirimi in sedmimi dnevi.  

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC za učinkovito zaščito pred okuženimi komarji z Zika virusom svetuje uporabo repelentov s 50 % koncentracijo DEET (dietil-meta-toluamid) tudi za nosečnice. Tako koncentracijo na slovenskem tržišču vsebuje Jungle Formula Maximum Original.

Repelent s koncentracijo 50 % DEET se nanaša na predele telesa, ki niso zaščiteni z oblačili. Nanos je priporočen tudi na naravne tkanine za dodatno zaščito (ni primeren za sintetične tkanine, saj jih lahko visoka koncentracija DEET poškoduje).  

Poleg rcpelenta, se je potrebno za čim bolj učinkovito zaščito pred ugrizi komarjev zaščititi tudi z dolgimi oblačili in protikomarnimi zaščitnimi mrežami (komarniki), saj so komarji aktivni čez cel dan, še posebej zjutraj in v popoldanskin urah, tako zunaj kot v notranjih prostorih.  

Po potovanjih v območja, kjer je prisoten Zika virus, je potrebno poudariti, da v obdobju 2 do 3 tednov ni dovoljeno prostovoljno darovanje krvi. V kolikor oseba v tem času razvije simptome okužbe z Zika virusom, se mora nujno posvetovati z osebnim zdravnikom.  
Za zaščito pred ugrizi komarjev Jungle Formula svetuje:
- uporabljajte primeren in učinkovit repelent z najvišjo zaščito, tako doma kot na potovanjih,  
- upoštevajte navodila proizvajalca,  
- ob izpostavitvi ponavljajte s ponovnim dnevnim nanosom repelenta, ko se izteče obdobje optimalne zaščite,  
- zaščitite se z dolgimi oblačili,  
- ne uporabljajte repelenta na predelih telesa, ki so zaščiteni z oblačili,  
- zadržujte se v prostorih, kjer so nameščene zaščitne mreže na vratih in oknih in kjer je klimatska naprava,  
- okrog mesta kjer spite, namestite zaščitne mreže pred komarji, ki jih impregnirate z repelenti.  
Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.