Kortizol

ponedeljek, 31 julij 2023

Kortizol, ki ga pogosto imenujemo "hormon stresa", je ključni hormon, ki ga proizvajajo nadledvične žleze, majhni organi, ki se nahajajo nad vsako ledvico. Čeprav je zaradi svoje povezanosti s stresom pridobil nekoliko negativen sloves, je kortizol bistvenega pomena za številne bistvene telesne funkcije.KORTIZOL: Splošno | Visoke ravni kortizola | Vzroki visokih ravni kortizola | Diagnosticiranje visokih ravni kortizola | Zdravljenje visokih ravni kortizola | Možni zapleti visokih ravni kortizola | Nizke ravni kortizola | Vzroki nizkih ravni kortizola | Diagnosticiranje nizkih ravni kortizola | Zdravljenje nizkih ravni kortizola | Možni zapleti nizkih ravni kortizola | Preprečevanje nepravilnih ravni kortizola | Vprašanja in odgovori | Viri/referenceKortizol ima ključno vlogo pri odzivu telesa na stres. Ob srečanju s stresno situacijo se sproži odziv telesa boj ali beg, kar povzroči povečano proizvodnjo kortizola. To povečanje te pomembne molekule zagotavlja telesu hiter izbruh energije, poveča funkcijo spomina, poveča imunski odziv in zmanjša občutljivost na bolečino – vse naštete fiziološke spremembe, ki so namenjene preživetju v visoko stresnih situacijah.

Kortizol močno vpliva tudi na metabolizem. Telesu namreč pomaga pri razgradnji maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov ter s tem uravnava proizvodnjo energije. Pomaga tudi vzdrževati raven glukoze v krvi v ustreznih mejah. Med obdobji posta ali nizkega krvnega sladkorja kortizol telesu sporoča, naj razgradi glikogen (shranjeno glukozo), da ohrani oskrbo telesnih celic z glukozo.

Slika: Na splošno ima kortizol, tako kot mnogi hormoni, kompleksno vlogo v telesu.

kortizolhormon.jpg

V povezavi z imunskim sistemom kortizol deluje tako, da zavira imunski odziv in omejuje vnetje. Ta funkcija je ključnega pomena za preprečevanje čezmernih imunskih odzivov, ki bi lahko vodili do prekomernega vnetja in potencialne poškodbe telesnih tkiv. Vendar lahko kronično povišane ravni kortizola preveč zavrejo imunski sistem in posledično povečajo dovzetnost za okužbe.

Kortizol ima tudi vlogo pri vzdrževanju delovanja srca in ožilja, zlasti uravnavanja krvnega tlaka. To doseže tako, da povzroči krčenje krvnih žil, s čimer pomaga vzdrževati pretok krvi in krvni tlak.

Običajno ravni kortizola nihajo v dnevnem ritmu – najvišje zgodaj zjutraj in najnižje okoli polnoči. Vendar pa lahko številni dejavniki zmotijo ta vzorec, vključno z izmenskim delom, potovanjem čez časovne pasove in seveda stresom. Kroničen ali dolgotrajen stres lahko povzroči vztrajno povišano raven kortizola, kar ima lahko sčasoma škodljive učinke na zdravje, vključno s povečanjem telesne mase, visokim krvnim tlakom, motnjami spanja, motnjami razpoloženja in večjim tveganjem za bolezni srca.

Slika: Kot odgovor na stres začne endokrini sistem sproščati kortizol.

stres.jpg

Po drugi strani pa lahko nenormalno nizke ravni kortizola povzročijo stanja, kot je Addisonova bolezen, za katero so značilni utrujenost, mišična oslabelost, izguba apetita, izguba teže in nizek krvni tlak. Pomanjkanje kortizola lahko tudi povzroči, da se telo slabo odziva na stres, kar vodi v morebitne krizne situacije.

Na splošno ima kortizol, tako kot mnogi hormoni, kompleksno vlogo v telesu. Ima namreč ključno vlogo pri različnih fizioloških funkcijah in odzivih, vzdrževanje njegovega ravnovesja pa je ključno za splošno zdravje in dobro počutje. Razumevanje učinkov tega hormona lahko pomaga pri obvladovanju stresa in ohranjanju zdravega načina življenja.Visoke ravni kortizola

Visoke ravni kortizola lahko pomembno vplivajo na človeško telo. Kronično povišane ravni kortizola, ki se pogosto imenujejo hiperkortizolizem ali Cushingov sindrom, lahko povzročijo številne zdravstvene težave, od bolezni srca in ožilja do težav z duševnim zdravjem.

Enas najpogostejših in pogosto tudi najbolj neprijetna fizična manifestacija visoke ravni kortizola je povečanje telesne mase, kar je zlasti razvidno na obrazu, zgornjem delu hrbta in trebuhu. Hormon tako vpliva na presnovo in shranjevanje maščobe, zaradi česar telo maščobo zadržuje, zlasti na teh področjih. Povezan je tudi s povečanim apetitom, kar še dodatno prispeva k povečanju telesne teže.

Visoka raven kortizola moti tudi številne telesne sisteme. Na primer, vpliva na imunski sistem z zaviranjem imunskega odziva, zaradi česar so lahko posamezniki bolj dovzetni za okužbe. Ta imunosupresiven učinek prav tako upočasni celjenje ran. Protivnetne lastnosti kortizola, čeprav so koristne v akutnih situacijah, lahko povzročijo težave v kroničnem kontekstu z nenehnim zaviranjem vnetja, saj s tem prekinejo naravne procese zdravljenja telesa.

Povišan kortizol pogosto vodi tudi do tanjšanja kože in zmanjšanja kostne gostote, kar povzroči povečano tveganje za zlome. Hormon moti absorpcijo kalcija in posledično izgradnjo kosti, kar je bistvenega pomena za ohranjanje močnih in zdravih kosti. Poleg tega lahko povzroči oslabelost mišic in v nekaterih primerih vijolične ali rožnate strije na koži.

Video vsebina: Kortizol in stres - to morate vedeti o kortizolu.

Visoka raven kortizola močno vpliva tudi na duševno zdravje. Simptomi lahko vključujejo anksioznost, depresijo, razdražljivost in v hujših primerih psihozo. Ti simptomi izhajajo iz učinkov hormona na nevrotransmiterje, vključno s serotoninom in dopaminom, ki igrata ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja.

Kar zadeva presnovne motnje, visoke ravni kortizola vodijo do zvišanih ravni sladkorja v krvi, saj hormon spodbuja proizvodnjo glukoze za takojšnjo proizvodnjo energije. Sčasoma lahko to prispeva k razvoju sladkorne bolezni tipa 2.

Kronično visoke ravni kortizola motijo tudi vzorce spanja. Kortizol sledi dnevnemu ritmu, doseže vrhunec zjutraj in upade zvečer. Povišane ravni, zlasti zvečer, lahko motijo zmožnost zaspati ali ostati buden.

Na splošno lahko kronično visoke ravni kortizola pomembno vplivajo na fizično in duševno zdravje. Bistveno je, da učinkovito obvladujete stres in poiščete zdravniško pomoč, če opazite simptome visoke ravni kortizola.Vzroki visokih ravni kortizola

Kortizol proizvajajo nadledvične žleze in igra ključno vlogo pri različnih fizioloških funkcijah, vključno z uravnavanjem metabolizma, imunskim odzivom in odzivom na stres. Vendar pa lahko stalno visoka raven kortizola povzroči različne zdravstvene težave.

Obstaja več možnih vzrokov za povišano raven kortizola:

 • Kronični stres: Naravni odziv telesa na stres je sproščanje kortizola. Vendar lahko kronični ali dolgotrajni stres povzroči stalno visoke ravni kortizola.
 • Adenomi hipofize: To so benigni tumorji hipofize, ki proizvajajo presežek adrenokortikotropnega hormona (ACTH), ki nato stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo več kortizola.
 • Bolezni nadledvične žleze: Določene motnje samih nadledvičnih žlez, kot so tumorji nadledvične žleze, lahko povzročijo prekomerno proizvodnjo kortizola.
 • Sindrom ektopičnega ACTH: nekateri benigni ali maligni tumorji, ki se ne nahajajo v nadledvičnih žlezah, lahko proizvajajo ACTH in povzročijo povišano raven kortizola. To opazimo pri nekaterih vrstah pljučnega raka ali pri tumorjih timusa, trebušne slinavke ali ščitnice.
 • Zdravila: nekatera zdravila lahko zvišajo raven kortizola. Sem spadajo glukokortikoidi, ki se pogosto uporabljajo zaradi svojih protivnetnih učinkov, in nekatere vrste hormonske terapije.
 • Cushingova bolezen: To je specifična vrsta motnje hipofize, pri kateri adenom hipofize povzroča prekomerno proizvodnjo ACTH, kar vodi do visokih ravni kortizola.

Slika: Brez zdravljenja lahko Cushingov sindrom povzroči povečanje telesne mase.

cushingovabolezen.jpg

Razumevanje vzroka za visoke ravni kortizola je ključnega pomena za določitev najboljšega pristopa k zdravljenju. Če sumite na visoko raven kortizola, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom za pravilno diagnozo in se pogovorite o različnih možnostih zdravljenja.Diagnosticiranje visokih ravni kortizola

Diagnosticiranje visoke ravni kortizola, ki pogosto kaže na stanja, kot je Cushingov sindrom, vključuje več korakov in testov. Pomembno je vedeti, da lahko ravni kortizola nihajo in nanje lahko vplivajo dejavniki, kot so stres, bolezen ali nekatera zdravila. Zato diagnoza visoke ravni kortizola pogosto zahteva več testov in skrbno razlago izvajalca testiranja ali zdravnika.Postopek običajno vključuje naslednje:

 • Zdravstvena anamneza in fizični pregled: Zdravnik bo začel s temeljito anamnezo in fizičnim pregledom. Cilj je razumeti bolnikove simptome in poiskati fizične znake presežka kortizola, kot so debelost (zlasti v trupu), zaobljen obraz, tanka koža ali vijolične ali rožnate strije.
 • 24-urni test kortizola brez urina: Ta test meri količino kortizola v urinu, zbranem v 24-urnem obdobju. Visoke ravni lahko kažejo na težavo.
 • Test kortizola v slini pozno ponoči: Raven kortizola se naravno zniža pozno ponoči, zato povišane ravni v vzorcih sline, odvzetih okoli polnoči, lahko kažejo na težavo, povezano s kortizolom.
 • Supresijski test z nizkim odmerkom deksametazona: pri tem testu bolnik vzame nizek odmerek zdravila, imenovanega deksametazon, ki običajno zavira nastajanje kortizola. Nato se izmeri raven kortizola. Če se ne zmanjša po pričakovanjih, lahko test nakazuje na težavo s proizvodnjo kortizola.Če ti testi kažejo na visoko raven kortizola, bodo morda potrebni dodatni testi za določitev vzroka:

 • Test ACTH: Ta krvni test meri raven ACTH, hormona hipofize, ki spodbuja proizvodnjo kortizola. Visoke ravni ACTH lahko kažejo na težave s hipofizo, nizke ravni pa na težave z nadledvičnimi žlezami.
 • Supresijski test z visokim odmerkom deksametazona: Podobno kot test z nizkim odmerkom tudi ta test uporablja odmerek deksametazona (vendar višji) za pomoč pri razlikovanju med različnimi vzroki visoke koncentracije kortizola.
 • Slikovni testi: Če krvni testi kažejo na težavo z nadledvično žlezo ali hipofizo, se lahko opravijo slikovni testi, kot sta CT ali MRI, da se poiščejo nenormalnosti, kot so tumorji.Zdravljenje visokih ravni kortizola

Zdravljenje visokih ravni kortizola, ki so pogosto povezane s stanjem, kot je Cushingov sindrom, je običajno odvisno od osnovnega vzroka. Vendar pa je glavni cilj znižati proizvodnjo kortizola na normalno raven.

Spodaj so opisani pogosti pristopi zdravljenja:

 • Kirurgija: Če tumor v nadledvičnih žlezah, hipofizi ali drugje v telesu povzroča prekomerno proizvodnjo kortizola, je operacija za njegovo odstranitev pogosto zdravljenje prve izbire. To pogosto normalizira raven kortizola.
 • Terapija z obsevanjem: Če operacija ni možna ali ne odstrani celotnega tumorja, se lahko uporabi terapija z obsevanjem za uničenje preostalih tumorskih celic in posledično sledi zmanjšanje ravni kortizola.
 • Zdravila: Različna zdravila lahko pomagajo nadzorovati prekomerno proizvodnjo kortizola. Na primer, zdravila, kot so ketokonazol, metirapon in mitotan, lahko neposredno zmanjšajo proizvodnjo kortizola v nadledvičnih žlezah. Druga zdravila, kot sta pasireotid in kabergolin, lahko zmanjšajo proizvodnjo ACTH pri tumorjih hipofize in s tem znižajo raven kortizola. Mifepriston je drugo zdravilo, ki se uporablja za blokiranje učinka kortizola na tkiva.
 • Spremembe življenjskega sloga: Medtem ko zdravila in operacije obravnavajo fiziološke vzroke za visok kortizol, lahko spremembe življenjskega sloga pomagajo pri obvladovanju simptomov in izboljšajo kakovost življenja. Redna vadba, uravnotežena prehrana in tehnike obvladovanja stresa lahko pomagajo nadzorovati povečanje telesne mase, raven sladkorja v krvi in duševne težave, povezane z visokim kortizolom.
 • Klinična preskušanja: V primerih, ko tradicionalna zdravljenja niso učinkovita, lahko bolniki razmislijo o sodelovanju v kliničnih preskušanjih novih zdravljenj.
 • Dvostranska adrenalektomija: v hujših primerih, ko so druga zdravljenja neučinkovita ali nemogoča, se lahko odstranita obe nadledvični žlezi. To zdravljenje je običajno zadnja možnost zaradi pomembnih stranskih učinkov. Po operaciji bodo bolniki vse življenje potrebovali nadomestne odmerke kortizola in drugih hormonov, ki jih proizvajajo nadledvične žleze.

Slika: Vadba zmanjša raven telesnih stresnih hormonov.

telovadba.jpg

Pomembno je omeniti, da je dolgotrajna nadaljnja oskrba ključnega pomena po zdravljenju visokih ravni kortizola, da zagotovimo, da ravni kortizola ostanejo uravnotežene, in za obvladovanje morebitnih stranskih učinkov ali zapletov zdravljenja. To vključuje redne preglede in periodično testiranje za spremljanje ravni kortizola. Kot vedno mora biti zdravljenje individualizirano in temeljiti na celoviti oceni izvajalca zdravstvenih storitev.Možni zapleti visokih ravni kortizola

Visoke ravni kortizola, stanje, ki je pogosto povezano s Cushingovim sindromom, lahko povzročijo različne zaplete, če se ne zdravijo ali slabo upravljajo. Ti zapleti lahko vplivajo na več telesnih sistemov in lahko znatno vplivajo na kakovost življenja osebe.

Tukaj je nekaj možnih zapletov:

 • Osteoporoza: Kortizol vpliva na ravnovesje kalcija v telesu in lahko povzroči tanjšanje kosti ali osteoporozo. To lahko poveča tveganje za zlome.
 • Sladkorna bolezen tipa 2 in inzulinska rezistenca: Visoke ravni kortizola lahko motijo sposobnost telesa za predelavo glukoze in lahko povzročijo inzulinsko rezistenco, ki je predhodnik sladkorne bolezni tipa 2.
 • Hipertenzija in kardiovaskularne bolezni: kortizol lahko zviša krvni tlak, dolgotrajne visoke ravni pa lahko povzročijo hipertenzijo, kar poveča tveganje za srčne bolezni in možgansko kap.
 • Zaviranje imunskega sistema: Kortizol zavira imunski sistem in zmanjšuje vnetje. Sčasoma lahko to povzroči večjo dovzetnost za okužbe in slabo celjenje ran.
 • Motnje duševnega zdravja: Visoke ravni kortizola so bile povezane z motnjami duševnega zdravja, kot so depresija, anksioznost ter težave s spominom in kognicijo.
 • Povečanje telesne mase: kortizol vpliva na presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter vpliva na porazdelitev telesne maščobe. Presežek kortizola pogosto povzroči povečanje telesne mase, zlasti okoli trebuha in obraza.
 • Mišična oslabelost: Kronično visoke ravni kortizola lahko povzročijo mišično oslabelost, kar vpliva na mobilnost in splošno kakovost življenja.
 • Spremembe na koži: kortizol vpliva na zdravje in kakovost kože. Visoke ravni lahko povzročijo tanjšanje kože, lahke modrice in nastanek vijoličnih ali rožnatih strij.
 • Menstrualne nepravilnosti in neplodnost: Pri ženskah lahko visoka raven kortizola moti menstrualni cikel in vodi do neplodnosti.

Zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko pomagata preprečiti te zaplete in zmanjšata tveganje za dolgoročne zdravstvene težave. Za tiste z diagnozo bolezni, ki povzročajo visoko raven kortizola, je ključnega pomena tesno sodelovanje z izvajalci zdravstvenega varstva za obvladovanje stanja in ohranjanje zdravega načina življenja. Pomembni so tudi redni kontrolni pregledi in stalno spremljanje.Nizke ravni kortizola

Nizka raven kortizola, stanje, znano kot hipokortizolizem ali Addisonova bolezen, lahko pomembno vpliva na telo in splošno zdravje. To stanje lahko povzročijo težave z nadledvičnimi žlezami, dolgotrajen stres ali nekatere vrste zdravil. Tako kot lahko visoke ravni kortizola povzročijo različne zdravstvene težave, lahko tudi premalo kortizola moti normalno delovanje telesa.

Slika: Bolniki z Addisonovo boleznijo občutijo povečano pigmentacijo kože.

hiperpigmentacija.jpg

V zgodnjih fazah so lahko simptomi nespecifični in jih je mogoče zlahka zamenjati z drugimi zdravstvenimi težavami. Utrujenost je pogosto eden najzgodnejših znakov. Kortizol pomaga uravnavati raven energije v telesu tako, da vpliva na metabolizem, nizke ravni pa lahko povzročijo občutek stalne utrujenosti ali izčrpanosti. To lahko spremlja tudi mišična oslabelost, saj kortizol igra vlogo pri ohranjanju moči in delovanja mišic.

Addisonovo bolezen klasično opazimo s hiperpigmentacijo zaradi melanogeneze ACTH. Intraoralna pigmentacija nad gingivalno, cinober robom ustnic, bukalno sluznico, nebnim jezikom je očitna in zaznana kot prvi znak.

Drug pogost simptom je izguba teže in zmanjšan apetit. Ker kortizol pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, lahko nizke ravni motijo te procese, kar povzroči zmanjšan apetit in posledično izgubo teže. Pojavita se lahko tudi slabost in bruhanje.

Ena od ključnih vlog kortizola je pomagati telesu pri odzivanju na stres, vključno s fizičnim stresom, kot so poškodbe, operacije ali okužbe. Z nizkimi ravnmi kortizola se telo le s težavo odzove na takšne stresorje. V hujših primerih lahko to stanje privede do Addisonove krize, življenjsko nevarnega stanja, za katerega so značilne hude bolečine v trebuhu, nizek krvni tlak, skrajna šibkost in duševna zmedenost.

Video vsebina: Addisonova bolezen - patologija, simptomi, diagnoza, zdravljenje.

Nizke ravni kortizola lahko vplivajo tudi na srčno-žilni sistem, kar vodi do nizkega krvnega tlaka, zlasti ko stojite. To lahko povzroči omotico ali omedlevico. Nezmožnost telesa, da vzdržuje ustrezen krvni tlak, lahko tudi poslabša njegovo sposobnost odzivanja na stres ali poškodbo.

Ne smemo zanemariti niti psiholoških učinkov nizke ravni kortizola. Bolniki lahko občutijo nihanje razpoloženja, depresijo in razdražljivost. V hujših primerih lahko povzroči tudi zmedenost ali celo psihozo.

Poleg tega imajo lahko ljudje s hipokortizolizmom željo po slani hrani zaradi povezanega zmanjšanja hormona, imenovanega aldosteron, ki pomaga uravnavati ravnovesje natrija in kalija v telesu. To neravnovesje lahko privede tudi do stanja, imenovanega hiperkalemija, ki je povišana raven kalija v krvi, kar povzroči šibkost mišic in motnje srčnega ritma.

Izobraževanje o stanju in o tem, kako ga obvladovati, je ključni del zdravljenja. To vključuje razumevanje, kako prilagoditi odmerke zdravil in kdaj poiskati zdravniško pomoč. S pravilnim zdravljenjem in obvladovanjem lahko ljudje s hipokortizolizmom živijo zdravo. Ključnega pomena je vedeti, da čeprav lahko nizke ravni kortizola povzročijo številne težave, so tudi znak osnovnih težav, ki jih je treba obravnavati.Ti lahko vključujejo:

 • tumorje hipofize,
 • insuficienco nadledvične žleze ali
 • dolgoročne učinke kroničnega stresa.

Razumevanje vzrokov in simptomov nizke ravni kortizola je pomemben korak pri ustreznem zdravljenju in učinkovitem obvladovanju stanja.Vzroki nizkih ravni kortizola

Nizke ravni kortizola, znane tudi kot hipokortizolizem ali Addisonova bolezen, se lahko pojavijo zaradi več razlogov, ki običajno vključujejo težave z nadledvičnimi žlezami ali hipofizo.

Pogosti vzroki so naslednji:

 • Addisonova bolezen (primarna adrenalna insuficienca): V tem stanju nadledvične žleze ne proizvajajo dovolj kortizola (in pogosto ne dovolj aldosterona, drugega bistvenega hormona). To je lahko posledica avtoimunskih bolezni, ki so najpogostejši vzrok Addisonove bolezni v industrializiranih državah, kjer imunski sistem pomotoma napade nadledvične žleze. Pojavi se lahko tudi zaradi okužb, kot so tuberkuloza, HIV ali glivične okužbe, ki lahko poškodujejo nadledvične žleze.
 • Sekundarna insuficienca nadledvične žleze: To se zgodi, ko hipofiza – žleza v velikosti graha na dnu možganov – ne proizvede dovolj adrenokortikotropina (ACTH), hormona, ki stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo kortizol. Povzročajo ga lahko stanja, ki prizadenejo hipofizo, kot so tumorji, ali pa je lahko stranski učinek nekaterih vrst operacij ali zdravljenja raka z obsevanjem.
 • Terciarna insuficienca nadledvične žleze: To se zgodi, ko pride do težave s hipotalamusom, delom možganov, ki pošilja signale v hipofizo. Če hipotalamus ne proizvede dovolj hormona, ki sprošča kortikotropin (CRH), lahko verižna reakcija povzroči manjšo proizvodnjo kortizola. Dolgotrajna uporaba velikih odmerkov kortikosteroidov, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje vnetnih bolezni, lahko povzroči terciarno insuficienco nadledvične žleze, če jih nenadoma prekinemo ali hitro zmanjšamo.
 • Prirojena nadledvična hiperplazija: To je skupina genetskih motenj, ki prizadenejo nadledvične žleze in pogosto vodijo do nizke ravni kortizola.
 • Nekatera zdravila: nekatera zdravila lahko znižajo raven kortizola. Ti vključujejo ketokonazol, ki se običajno uporablja za zdravljenje glivičnih okužb, in nekatere vrste hormonske terapije.

Slika: Addisonova bolezen lahko vključuje utrujenost in letargijo.

addisonovabolezen

Vsako od teh stanj zahteva posebno zdravljenje. Če obstaja sum na nizko raven kortizola, lahko zdravstveni delavec diagnosticira stanje in priporoči ustrezno zdravljenje. Zdravljenje običajno vključuje hormonsko nadomestno terapijo za uravnavanje ravni kortizola v telesu.Diagnosticiranje nizkih ravni kortizola

Diagnosticiranje nizke ravni kortizola, stanja, znanega kot Addisonova bolezen ali insuficienca nadledvične žleze, vključuje vrsto korakov in testov. Vsak od testov ima svoje prednosti in omejitve, zato diagnoza insuficience nadledvične žleze običajno vključuje kombinacijo le-teh in temeljite medicinske interpretacije.

Postopek običajno vključuje naslednje:

 • Zdravstvena anamneza in fizični pregled: na začetku bo izvajalec zdravstvenega varstva opravil temeljito zdravstveno anamnezo in opravil fizični pregled. Iskali bodo pogoste znake Addisonove bolezni, kot so utrujenost, mišična oslabelost, izguba teže, nizek krvni tlak in področja temne kože.
 • Krvni testi: Opravite lahko vrsto krvnih testov. Cilj je izmeriti raven kortizola, pogosto zjutraj, ko bi morala biti najvišja. Izmeriti je mogoče tudi ravni adrenokortikotropnega hormona (ACTH), ki stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo kortizol. Pri primarni insuficienci nadledvične žleze so ravni ACTH običajno povišane, ker poskuša hipofiza spodbuditi nedelujoče nadledvične žleze, da proizvajajo kortizol.
 • Stimulacijski test ACTH: Ta test vključuje merjenje ravni kortizola v krvi pred in po injekciji sintetičnega ACTH. Običajno ACTH stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo kortizol; zato bi se morale ravni po injiciranju dvigniti. Če se raven kortizola ne poveča, to kaže na insuficienco nadledvične žleze.
 • Test z insulinom povzročene hipoglikemije: Ta test se zaradi tveganja uporablja redkeje in je običajno rezerviran za primere, ko drugi testi niso dokončni. Vključuje indukcijo nizkega krvnega sladkorja z injekcijo inzulina in nato merjenje odziva kortizola. Pomanjkanje odziva kortizola lahko kaže na insuficienco nadledvične žleze.
 • Slikovni testi: Če krvni testi kažejo na insuficienco nadledvične žleze, se lahko opravijo slikovni testi, kot sta CT ali MRI, da se preverijo strukturne nepravilnosti ali tumorji v nadledvičnih žlezah ali hipofizi.
 • Testi avtoprotiteles: Ker je najpogostejši vzrok Addisonove bolezni v industrializiranih državah avtoimunski, lahko prisotnost avtoprotiteles – protiteles, ki napadajo lastne celice telesa – podpira diagnozo Addisonove bolezni.

Če sumite na nizko raven kortizola, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom za pravilno diagnozo in pogovor o možnih možnostih zdravljenja.Zdravljenje nizkih ravni kortizola

Zdravljenje nizke ravni kortizola, stanja, znanega tudi kot Addisonova bolezen ali insuficienca nadledvične žleze, vključuje predvsem hormonsko nadomestno zdravljenje. Cilj je nadomestiti pomanjkanje hormonov in obvladati simptome, kar posameznikom omogoči normalno in zdravo življenje.

Skupni pristopi zdravljenja so:

 • Hormonsko nadomestno zdravljenje: To je glavno zdravljenje Addisonove bolezni. Glukokortikoidi (hidrokortizon, prednizon ali deksametazon) so predpisani kot nadomestilo za kortizol in se običajno jemljejo peroralno enkrat do trikrat na dan. Fludrokortizon se uporablja kot nadomestilo za aldosteron in pomaga vzdrževati krvni tlak ter ravnovesje vode in soli v telesu.
 • Androgensko nadomestno zdravljenje: nekaterim ženskam z Addisonovo boleznijo bi lahko koristilo tudi androgensko nadomestno zdravljenje. Dehidroepiandrosteron (DHEA) je šibek moški hormon (androgen), ki ga proizvajajo nadledvične žleze. Ženske z Addisonovo boleznijo imajo pogosto nizko raven DHEA in jemanje dodatkov DHEA lahko pomaga izboljšati razpoloženje in splošno dobro počutje ter poveča spolno zanimanje in aktivnost.
 • Prilagoditve odmerjanja: Ljudje z Addisonovo boleznijo bodo morda morali prilagoditi svoje odmerke zdravil v času povečanega stresa, na primer med manjšo boleznijo, naporno telesno dejavnostjo ali kirurškim posegom. To je zato, ker njihova telesa v teh časih potrebujejo več kortizola.
 • Nujne injekcije: ljudje z Addisonovo boleznijo lahko doživijo adrenalno krizo (huda insuficienca nadledvične žleze), ki je lahko smrtno nevarna. Simptomi vključujejo nenadno, hudo bolečino v spodnjem delu hrbta, trebuhu ali nogah; hudo bruhanje in drisko; dehidracijo; nizek krvni tlak; ali izgubo zavesti. Za te situacije so bolniki pogosto usposobljeni za uporabo nujnih injekcij hidrokortizona in morajo takoj poiskati zdravniško pomoč.
 • Redni obiski pri zdravniku in testi: redni nadaljnji pregledi pri zdravniku so ključnega pomena za spremljanje stanja, prilagajanje zdravil po potrebi in obvladovanje morebitnih stranskih učinkov. Krvni testi in drugi pregledi so lahko del teh rednih pregledov.
 • Ukrepi glede življenjskega sloga: Poleg zdravil je pomembno ohranjanje zdravega načina življenja. To vključuje uravnoteženo prehrano, redno vadbo in tehnike obvladovanja stresa. Poleg tega lahko nošenje medicinske opozorilne zapestnice obvesti druge o potrebi po dodatnem kortizolu v nujnih primerih.

Video vsebina: Dieta s kortizolom | Naravno zvišajte raven kortizola!

Ta zdravljenja običajno učinkovito obvladajo simptome in posameznikom z Addisonovo boleznijo omogočijo zdravo življenje. Vendar pa je bistveno, da jemljete zdravila točno tako, kot je predpisano, in da ste na tekočem z rednimi zdravniškimi pregledi za učinkovito obvladovanje stanja. O načrtih zdravljenja se je vedno treba pogovoriti z zdravnikom, da zagotovimo, da so primerni in individualizirani za potrebe vsakega bolnika.Možni zapleti nizkih ravni kortizola

Nizke ravni kortizola, stanje, znano tudi kot Addisonova bolezen ali insuficienca nadledvične žleze, lahko povzročijo vrsto zapletov, če se ne zdravijo ali ne zdravijo pravilno. Ti zapleti so lahko resni in v nekaterih primerih smrtno nevarni.

Vključujejo:

 • Addisonova kriza (akutna odpoved nadledvične žleze): To je nujno medicinsko stanje, za katerega je značilno nenadno, hudo poslabšanje simptomov. Pogosto se pojavi po obdobju stresa, kot je okužba, poškodba ali dehidracija, ko telesna potreba po kortizolu preseže njegovo sposobnost, da ga proizvaja. Simptomi lahko vključujejo hude bolečine v trebuhu, nizek krvni tlak, izgubo zavesti, hudo bruhanje in drisko ter lahko povzročijo šok.
 • Kronična utrujenost: Vztrajna utrujenost in mišična oslabelost lahko znatno vplivata na kakovost življenja in omejita sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog ali vključevanja v delo ali prostočasne dejavnosti.
 • Hipoglikemija (nizek krvni sladkor): Kortizol pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Brez dovolj kortizola lahko krvni sladkor pade, kar povzroči hipoglikemijo. Simptomi lahko vključujejo utrujenost, lakoto, potenje, tresenje in v hujših primerih zmedenost ali izgubo zavesti.
 • Hiperkaliemija (visoke ravni kalija): Poleg kortizola nadledvične žleze proizvajajo hormon, imenovan aldosteron, ki pomaga nadzorovati ravnovesje natrija in kalija v telesu. Če so ravni aldosterona nizke, se lahko zvišajo ravni kalija, kar lahko moti delovanje srca in drugih mišic.
 • Depresija in motnje razpoloženja: Kronično nizke ravni kortizola lahko vplivajo na razpoloženje in vodijo do občutkov depresije, razdražljivosti ali drugih motenj razpoloženja.
 • Kardiovaskularni zapleti: dolgotrajen nizek krvni tlak lahko povzroči neustrezno oskrbo telesnih organov s krvjo, kar lahko povzroči poškodbe.

Hitra diagnoza in zdravljenje lahko pomagata pri obvladovanju teh zapletov in preprečita resne posledice. Za ljudi, ki živijo z Addisonovo boleznijo ali insuficienco nadledvične žleze je pomembno, da tesno sodelujejo s svojim zdravnikom, da jemljejo predpisana zdravila in da so pozorni na znake poslabšanja simptomov. V obdobjih stresa ali bolezni bo morda potrebno povečati odmerke zdravil, da preprečimo Addisonovo krizo. Pri hudih simptomih je treba poiskati nujno medicinsko pomoč.Preprečevanje nepravilnih ravni kortizola

Preprečevanje nepravilnih ravni kortizola vključuje ohranjanje zdravega načina življenja in učinkovito obvladovanje stresa. Upoštevajte, da čeprav te strategije lahko pomagajo vzdrževati zdrave ravni kortizola, žal ne morejo preprečiti stanj, ki povzročajo, da nadledvične žleze prekomerno ali premalo proizvajajo kortizol, kot so tumorji ali avtoimunska stanja.

Tukaj je nekaj strategij, ki lahko pomagajo vzdrževati normalno raven kortizola:

 • Ohranite uravnoteženo prehrano: Prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi žiti, lahko pomaga ohranjati vaše telo zdravo in uravnava proizvodnjo hormonov. Izogibanje prekomernemu uživanju kofeina in sladkorja lahko prav tako pomaga pri uravnavanju ravni kortizola.
 • Redna vadba: redna telesna aktivnost lahko pomaga zmanjšati stres, izboljša razpoloženje in izboljša splošno zdravje, kar lahko pomaga vzdrževati kortizol na normalni ravni. Vendar lahko preveč intenzivna vadba dejansko poveča raven kortizola, zato je pomembno najti ravnovesje, ki vam ustreza.
 • Obvladajte stres: Stres je eden glavnih sprožilcev sproščanja kortizola. Tehnike, kot so pozornost, meditacija, joga, globoko dihanje in druge sprostitvene vaje, lahko pomagajo pri obvladovanju ravni stresa in posledično ravni kortizola.
 • Ustrezen spanec: Moten ali nezadosten spanec lahko spremeni ritem kortizola in poveča stres. Prizadevajte si za 7 do 9 ur spanja na noč in se držite rednega urnika spanja.
 • Omejite alkohol in se izogibajte prepovedanim substancam: Prekomerno pitje alkohola in uporaba prepovedanih substanc lahko vplivata na raven kortizola in sposobnost telesa, da se odzove na stres.
 • Ostanite hidrirani: Dehidracija lahko povzroči zvišanje kortizola. Če čez dan pijete veliko vode, lahko pomagate ohranjati hidracijo in podpirate splošno zdravje.
 • Redni pregledi: redni zdravstveni pregledi lahko pomagajo prepoznati morebitne težave, preden postanejo resne. Če imate simptome, ki kažejo na nenormalno raven kortizola, nemudoma obiščite svojega zdravstvenega delavca.
 • Pazite na zdravila: če jemljete zdravila, kot so peroralni kortikosteroidi, ki lahko vplivajo na raven kortizola, tesno sodelujte s svojim zdravnikom, da jih boste uporabljali čim bolj varno in učinkovito. To lahko vključuje strategije za zmanjšanje uporabe teh zdravil ali njihovo opustitev, če je primerno.

Slika: Meditacija, joga, globoko dihanje in druge sprostitvene vaje, lahko pomagajo pri obvladovanju stresa.

jogameditacija.jpg

Če sumite, da imate nepravilne ravni kortizola, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč.Vprašanja in odgovori

Kaj povzroča visoke ravni kortizola?

Obstaja več možnih vzrokov za povišano raven kortizola:

 • Kronični stres: Naravni odziv telesa na stres je sproščanje kortizola. Vendar lahko kronični ali dolgotrajni stres povzroči stalno visoke ravni kortizola.
 • Adenomi hipofize: To so benigni tumorji hipofize, ki proizvajajo presežek adrenokortikotropnega hormona (ACTH), ki nato stimulira nadledvične žleze, da proizvajajo več kortizola.
 • Bolezni nadledvične žleze: Določene motnje samih nadledvičnih žlez, kot so tumorji nadledvične žleze, lahko povzročijo prekomerno proizvodnjo kortizola.
 • Sindrom ektopičnega ACTH: nekateri benigni ali maligni tumorji, ki se ne nahajajo v nadledvičnih žlezah, lahko proizvajajo ACTH in povzročijo povišano raven kortizola. To opazimo pri nekaterih vrstah pljučnega raka ali pri tumorjih timusa, trebušne slinavke ali ščitnice.
 • Zdravila: nekatera zdravila lahko zvišajo raven kortizola. Sem spadajo glukokortikoidi, ki se pogosto uporabljajo zaradi svojih protivnetnih učinkov, in nekatere vrste hormonske terapije.
 • Cushingova bolezen: To je specifična vrsta motnje hipofize, pri kateri adenom hipofize povzroča prekomerno proizvodnjo ACTH, kar vodi do visokih ravni kortizola.Kako preprečiti visok kortizol?

Preprečevanje nepravilnih ravni kortizola vključuje ohranjanje zdravega načina življenja in učinkovito obvladovanje stresa. Upoštevajte, da čeprav te strategije lahko pomagajo vzdrževati zdrave ravni kortizola, ne morejo preprečiti stanj, ki povzročajo, da nadledvične žleze prekomerno ali premalo proizvajajo kortizol, kot so tumorji ali avtoimunska stanja.Kako poteka zdravljenje visokega kortizola?

Spodaj so opisani pogosti pristopi zdravljenja:

 • Kirurgija: Če tumor v nadledvičnih žlezah, hipofizi ali drugje v telesu povzroča prekomerno proizvodnjo kortizola, je operacija za njegovo odstranitev pogosto zdravljenje prve izbire. To lahko pogosto normalizira raven kortizola.
 • Terapija z obsevanjem: Če operacija ni možna ali ne odstrani celotnega tumorja, se lahko uporabi terapija z obsevanjem za uničenje preostalih tumorskih celic in zmanjšanje ravni kortizola.
 • Zdravila: Različna zdravila lahko pomagajo nadzorovati prekomerno proizvodnjo kortizola. Na primer, zdravila, kot so ketokonazol, metirapon in mitotan, lahko neposredno zmanjšajo proizvodnjo kortizola v nadledvičnih žlezah. Druga zdravila, kot sta pasireotid in kabergolin, lahko zmanjšajo proizvodnjo ACTH pri tumorjih hipofize in s tem znižajo raven kortizola. Mifepriston je drugo zdravilo, ki se uporablja za blokiranje učinka kortizola na tkiva.
 • Spremembe življenjskega sloga: Medtem ko zdravila in operacije obravnavajo fiziološke vzroke za visok kortizol, lahko spremembe življenjskega sloga pomagajo pri obvladovanju simptomov in izboljšajo kakovost življenja. Redna vadba, uravnotežena prehrana in tehnike obvladovanja stresa lahko pomagajo nadzorovati povečanje telesne mase, raven sladkorja v krvi in duševne težave, povezane z visokim kortizolom.
 • Klinična preskušanja: V primerih, ko tradicionalna zdravljenja niso učinkovita, lahko bolniki razmislijo o sodelovanju v kliničnih preskušanjih novih zdravljenj.
 • Dvostranska adrenalektomija: v hujših primerih, ko so druga zdravljenja neučinkovita ali nemogoča, se lahko odstranita obe nadledvični žlezi. To zdravljenje je običajno zadnja možnost zaradi pomembnih stranskih učinkov. Po operaciji bodo bolniki vse življenje potrebovali nadomestne odmerke kortizola in drugih hormonov, ki jih proizvajajo nadledvične žleze.Ali so visoke ravni kortizola lahko nevarne?

V kratkih sunkih lahko kortizol okrepi vašo imunost z omejevanjem vnetja. Če pa imate stalno visoko raven kortizola, se lahko vaše telo navadi na preveč kortizola v krvi, kar lahko privede do vnetij in oslabljenega imunskega sistema ter drugih zdravstvenih težav. Zdravniki lahko visok kortizol imenujejo Cushingov sindrom ali hiperkortizolizem[1].Ali imamo lahko premalo kortizola?

Addisonova bolezen, imenovana tudi insuficienca nadledvične žleze, je občasna bolezen, ki se pojavi, ko telo ne tvori dovolj določenih hormonov. Pri Addisonovi bolezni nadledvične žleze proizvedejo premalo kortizola in pogosto premalo drugega hormona, aldosterona[2].Kateri so najpogostejši zapleti previsokega krotizola?

Preveč kortizola lahko povzroči nekatere glavne simptome Cushingovega sindroma – maščobno grbo med rameni, zaobljen obraz in rožnate ali vijolične strije na koži. Cushingov sindrom lahko povzroči tudi visok krvni tlak ali izgubo kosti. Včasih lahko povzroči sladkorno bolezen tipa 2 ter druge zdravstvene težave[3].Viri in reference

 1. Cortisol - https://my.clevelandclinic.org
 2. Addison's disease - https://www.mayoclinic.org
 3. Cushing syndrome - https://www.mayoclinic.orgStrokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.