Lajšanje blage bolečine

sreda, 14 marec 2012

Bolečina vpliva na kakovost življenja, zato je pomembno, da akutno bolečino čim prej ocenimo, ustrezno lajšamo in s tem preprečimo morebitni razvoj kronične bolečine.
Poznamo dve vrsti bolečine, akutno in kronično. Kadar bolečina traja kratek čas, govorimo o akutni bolečini, ki ima svoj biološki smisel. Opozarja nas na škodljivo dogajanje v organizmu ali njegovi neposredni okolici in ima varovalni učinek.

bolečina

S pomočjo bolnikove ocene jakosti bolečine zdravnik ali farmacevt v lekarni izbere najprimernejše zdravilo glede na jakost bolečine (s pomočjo analogne bolečinske lestvice VAS), bolnikovo starost in njegove navade in razvade (npr. alkoholizem) ter upošteva medsebojne vplive z drugimi zdravili, ki jih bolnik jemlje.
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je izdala priporočila za zdravljenje bolečine. Priporočila temeljijo na tristopenjskem zdravljenju bolečine. Zdravila, ki so najbolj primerna za lajšanje blage bolečine so neopioidni analgetiki (paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen in drugi NSAR). Druga stopnja je srednje močna bolečina. Za lajšanje le-te se uporabljajo šibki opioidi (kodein, tramadol), ki jih lahko kombiniramo z neopioidi. Za lajšanje zelo hude bolečine se uporabljajo
močni opioidi (morfin, fentanil), ki se po potrebi kombinirajo z neopioidi.

Kateri analgetik je primeren za vas?

Vsak analgetik, dosegljiv brez recepta, ni primeren za vsakega bolnika. Zato je ključna vloga farmacevta v lekarni, da bolniku svetuje izbiro ustreznega analgetika upoštevajoč kriterije, kot so: starost bolnika, srčno-žilna ter želodčno-črevesna obolenja, interakcije z obstoječimi zdravili ter fiziološka stanja, kot sta nosečnost in dojenje.

Paracetamol

Paracetamol je učinkovit analgetik in antipiretik. V odmerku od 500 do 1000 mg je analgetik prvega izbora za blago do srednje močno akutno bolečino 1. Ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami ter z rano na želodcu in dvanajstniku. Paracetamol je za bolnike, ki dobivajo antikoagulantna zdravila ali imajo razjedo v anamnezi, bolj varen kot
acetilsalicilna kislina.
Klinične raziskave pri otrocih so pokazale, da je paracetamol v terapevtskem odmerku učinkovito in varno zdravilo, zato se ga sme uporabljati pri otrocih mlajših od 12 let 2. Starejšim bolnikom odmerka paracetamola ni treba prilagajati. Pri sočasni uporabi paracetamola z antikoagulanti, se lahko učinek antikoagulantov, kot je varfarin okrepi. Fiziološka stanja, kot sta denimo nosečnost ali obdobje dojenja, prav tako omejujejo uporabo določenih analgetikov.
Nosečnicam se priporoča jemanje paracetamola čim krajši čas.

Nesteroidni antirevmatiki (NSAR)

NSAR imajo v primerjavi s paracetamolom poleg analgetičnega ter antipiretičnega delovanja, še protivnetno delovanje. Pri bolnikih z anamnezo razjede je tveganje za pojav krvavitev, razjed ali predrtij v prebavilih večje pri uporabi večjih odmerkov NSAR, še posebej, če je ta povezana z zapleti, kot so krvavitve ali predrtje, in pri starostnikih. Prav tako je potrebna posebna previdnost
pri bolnikih z anamnezo visokega krvnega tlaka in/ali srčnim popuščanjem, saj so v povezavi z zdravljenjem z NSAR poročali o zadrževanju tekočine, visokem krvnem tlaku in edemih.

Ibuprofen v odmerkih za samozdravljenje torej odlikuje odsotnost resnih gastrointestinalnih, ledvičnih, jetrnih ali srčno-žilnih zapletov, kar je posledica njegovih ugodnih farmakokinetičnih lastnosti.
V primerjavi z ostalimi NSAR je ibuprofen zaradi farmakokinetičnih značilnosti varnejše zdravilo pri bolnikih z boleznijo prebavil, srčno-žilnimi boleznimi ter pri starejših bolnikih, zaradi:

1. Manjše incidence gastrointestinalnih zapletov: V preglednih primerjalnih študijah je ibuprofen povezan z manjšim pojavom gastrointestinalnih zapletov v primerjavi z nekaterimi ostalimi NSAR pri uporabi odmerkov za samozdravljenje.
2. Možnosti sočasnega jemanja s hrano: Bolniki, ki imajo občutljiv želodec, lahko ibuprofen jemljejo med jedjo. Hrana namreč ne vpliva na absorpcijo ibuprofena.
3. Manjšega tveganja za nastanek srčno-žilnih zapletov: Čeprav je potrebna previdnost pri zdravljenju teh bolnikov, epidemiološke študije z ibuprofenom ne kažejo povečanega tveganja za nastanek srčno-žilnih zapletov pri uporabi odmerkov za samozdravljenje.
4. Enakega odmerka pri bolnikih z motenim delovanjem ledvic ali jeter: Bolnikom z blago do zmerno hudo motnjo delovanja ledvic ali jeter odmerka ibuprofena ni treba zmanjšati.

Diverin (400mg ibuprofen)
• učinkovit analgetik in antipiretik
• najmočnejši odmerek ibuprofena za
samozdravljenje v Sloveniji - 400 mg
• hiter nastop učinka (v 15-30 min)

V Lekovi paleti zdravil za samozdravljenje je na voljo novo zdravilo za lajšanje bolečine Diverin (ibuprofen). V prebavilih se zdravilo Diverin zelo hitro absorbira, analgetični učinek se pojavi že 15 do 30 minut po zaužitju. Plazemska koncentracija zdravila Diverin je največja v eni do dveh urah, zato deluje hitro in je močan. Razpolovna doba izločanja ibuprofena je dve do štiri ure, tako pri zdravih ljudeh kot pri bolnikih z jetrnimi in ledvičnimi boleznimi.

Odmerjanje zdravila Diverin (400 mg ibuprofen):

odrasli in otroci nad 12 let: ½ do 1 tableta, največ tri tablete dnevno, med posameznimi odmerki mora biti najmanj 6 ur.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

  • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
  • Plačilo po predračunu,
  • PayPal plačilo,
  • GoCrypto kripto plačila,
  • mBills plačila,
  • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
  • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.