x
Vse kategorije
Lamisil krema, 15 g
Lamisil krema, 15 g
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Lamisil krema, 15 g

Proizvajalec: Novartis
Pri glivičnih infekcijah kože.
Cena: 5,23 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, krema

Koristni video nasveti

Ocene in mnenja

Opis

Lastnosti in delovanje

Terbinafin je alilamin s širokim spektrom antimikotičnega delovanja. U nizkih koncentracijah deluje fungicidno na dermatofite, plesni in določene dimorfne glive. Na kvasovke deluje fungicidno ali fungistatično, odvisno od vrste. Terbinafin specifično deluje na zgodnjo fazo biosinteze glivičnega ergosterola, kar vodi v pomanjkanje le-tega in
znotrajcelično kopičenje skvalena, zaradi česar gliva odmre. Terbinafin zavira skvalen epoksidazo v celični membrani glive, Encim skvalen epoksidaza ni povezan s citokromskim sistemom P-450. Terbinafin ne vpliva na presnovo hormonov ali drugih zdravil.
Pri lokalni uporabi nastopi učinek hitro, zato je lahko že kratkotrajno zdravljenje uspešno.

Farmakokinetika

Pri lokalni uporabi se absorbira manj kot 5% odmerka, zato je sistemsko delovanje neznatno.

Indikacije

Glivične infekcije kože, ki jih povzročajo dermatofiti, kot je Trichophyton (npr. T. rubrum, T. mentagrophyfes,
T. verrucosum, T, violaceum), Microsporum canis in Epidermophyton floccosum.
Glivične infekcije kože, v glavnem tiste, ki jih povzročajo kvasovke iz rodu Candida (npr. Candida albicans). Pityriasis (tinea) versicolor, ki jo je povzročil Pityrosporum ovale (poznana tudi kot Malassezia furfur).

Kontraindikacije

Preobčutljivost za terbinafin ali katerokoli sestavino kreme LAMISIL (glej Oblika in sestava).

Stranski učinki

Rdečina ter srbeč in pekoč občutek se lahko občasno pojavita na mestu, ki je namazano s kremo LAMISIL, vendar je zaradi tega redko potrebno prekiniti zdravljenje. Te neškodljive simptome pa moramo ločevati od alergijskih reakcij, ki so sicer redke, vendar zahtevajo prekinitev zdravljenja.

Odmerjanje in uporaba

Kremo LAMISIL namažemo 1-krat ali 2-krat na dan. Pred nanosom moramo obolelo mesto temeljito očistiti in osušiti. Kremo nanesemo v tankem sloju na obolelo mesto in okolico in jo nežno vtremo. Pri intertriginoznih infekcijah (pod dojko, med prsti, interglutealno in ingvinalno) je namazano mesto, posebej ponoči, priporočljivo prekriti z gazo.

Načrtovani čas zdravljenja:

tinea corporis in tinea cruris 1 teden, tinea pedis 1 teden, candidiasis cutanea 1 teden, pityriasis versicolor 2 tedna. Do ublažitve kliničnih simptomov pride ponavadi v nekaj dneh. Neredna uporaba ali predčasno prenehanje zdravljenja poveča tveganje, da se bo obolenje ponovilo. če po dveh tednih zdravljenja ni znakov izboljšanja, moramo diagnozo preveriti.

Uporaba kreme LAMISIL pri starejših osebah:

Ni podatkov, ki bi nakazovali, da je treba starejšim osebam predpisovati drugačne odmerke ali da se stranski učinki pri njih razlikujejo od tistih, ki se pojavljajo pri mlajših osebah. Uporaba kreme LAMISIL pri otrocih:
Izkušnje z lokalno uporabo LAMISILA pri otrocih so omejene.

Previdnostni ukrepiKrema LAMISIL je samo za zunanjo uporabo. Zdravilo ne sme priti v oko.

Nosečnost

Raziskave o fetalni toksičnosti in raziskave o plodnosti, ki so jih opravili na živalih, niso pokazale škodljivih učinkov. Ker so klinične izkušnje z zdravljenjem nosečnic s kremo LAMISIL zelo omejene, jo smemo uporabiti le, če presodimo, da bo pričakovana korist odtehtala kakršnokoli morebitno tveganje za plod.

Dojenje

Terbinafin prehaja v materino mleko. Malo verjetno je, da bi majhne količine terbinafina, ki se pri zdravljenju s kremo LAMISIL absorbirajo skozi kožo, prizadele otroka.

Preveliko odmerjanje

Dalj časa trajajoče zdravljenje z velikimi odmerki na velikih kožnih površinah lahko povzroči absorpcijo zdravila in njegove neželene sistemske učinke. Malo je verjetno, da bi zaužitje kreme povzročilo hujše težave. Posvetujte se z zdravnikom.

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Priloge

Ali ste vedeli

Glivične okužbe kože in nohtov

Glivične okužbe kože so med najpogostejšimi kožnimi boleznimi, ki jih povzročajo glive iz skupin saprofitov, dermatofitov in kvasovk. Saprofitije so povrhnje okužbe kože, pogoste so pri mlajših ljudeh. Dermatofiti so najpogostejši povzročitelji glivičnih okužb kože, ki jih s skupnim imenom imenujemo tinea. Lahko se pojavijo na koži, lasišču oz. bradi in nohtih. Povzročajo jih zoofilne, antropofilne in geofilne vrste. Kvasovke povzročajo okužbo kože, sluznice (ust, spolovila) in nohtov. Ugodne pogoje za razvoj glivičnih okužb daje vlažno in toplo okolje.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Canespor 10 mg/g krema, 15 g kreme

7,51 €

Canesten krema, 20 g

5,63 €

Lamisil pršilo, 30 mL

13,49 €

Lamisil dermalni gel, 15 g

6,20 €
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaZdravilo, krema

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.