Lamisil pršilo, 30 mL

Pri glivičnih infekcijah kože. Pri glivičnih infekcijah kože.
2022-04-15 13,49 €
093076 1192

Ocene in mnenja

Opis

IZDELEK JE ZDRAVILO

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ki ga dobite tudi tukaj! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Oblika in sestava

Zdravilna učinkovina dermalnega pršila Lamisil je terbinafinijev idorid.
Na voljo je v obliki bistre, brezbarvne do rahlo rumene raztopine z značilnim vonjem po etanoiu. 1 g raztopine vsebuje 10 mg terbinafinijevega klorida.
Pomožne sr.ovi: makrogol cetil eter, propilenglikol, 96-odstotni etanol, prečiščena voda.

Lastnosti in delovanje

Terbinafin je alilamin s širokim spektrom antimikotičnega delovanja. V majhnih koncentracijah deluje fungicidno na dermatofite, plesni in določene dimorfne glive. Na kvasovke deluje fungicidno ali fungistatično, odvisno od vrste. Terbinafin specifično deluje na zgodnjo fazo biosinteze glivičnega sterola. To vodi v pomanjkanje ergosterola in znotrajcelično kopičenje skvalena, zaradi česar gliva odmre. Terbinafin zavira skvalen epoksidazo v celični membrani glive. Encim skvalen epoksidaza ni povezan s citokromskim sistemom P-450. Terbinafin ne vpliva na presnovo hormonov ali drugih zdravil.

Farmakokinetika 

Pri lokalni uporabi se absorbira manj kot 5 % odmerka, zato je sistemsko delovanje neznatno.

Indikacije

Glivične infekcije kože, ki jih povzročajo dermatofiti, kot je Trichophyton (npr. T rubrum, T mentagrophytes, T verrucosum, T vlolaceum), Microsporum canis in Epidermophyton floccosum.Pityriasis (tinea) versicolor, ki jo je povzročil Pityrosporum ovale (poznana tudi kot Malassezia furfur).

Kontraindikacije

Preobčutljivost za terbinafin ali katerokoli sestavino raztopine dermalnega pršila Lamisil (glejte Oblika in sestava).

Stranski učinkiRdečina ter srbeč in pekoč občutek se lahko občasno pojavita na mestu, na katerega smo nanesli dermalno pršilo Lamisil, vendar je zaradi tega redko potrebno prekiniti zdravljenje. Te neškodljive simptome pa moramo ločevati od alergijskih reakcij, ki so sicer redke, vendar zahtevajo prekinitev zdravljenja.

Odmerjanje in uporaba

Odrasli

Dermalno pršilo Lamisil nanesemo 1-krat ali 2-krat na dan, odvisno od indikacije. Pred nanosom moramo obolelo mesto temeljito očistiti in osušiti. Nanesti moramo zadostno količino dermalnega pršila Lamisil, da povsem navlaži in prekrije obolelo mesto in okolico.
Načrtovani čas zdravljenja in odmerjanje:
- tinea corporis in tinea cruris 1 teden, I-krat na dan; - tinea pedis 1 teden, 1-krat na dan;
- pityriasis versicolor 1 teden, 2-krat na dan.
Do ublažitve kliničnih simptomov pride ponavadi v nekaj dneh. Neredna uporaba ali predčasno prenehanje zdravljenja poveča tveganje, da se bo obolenje ponovilo. Že po enem tednu zdravljenja ni znakov izboljšanja, moramo diagnozo preveriti.

Uporaba dermalnega pršila Lamisil pri starejših osebah

Ni podatkov, ki bi nakazovali, da je treba starejšim osebam predpisovati drugačne odmerke ali da se stranski učinki pri njih razlikujejo od tistih, ki se pojavljajo pri mlajših osebah.

Uporaba dermalnega pršila Lamisil pri otrocih

Izkušnje z uporabo raztopine v dermalnem pršilu Lamisil pri otrocih so omejene.

Previdnostni ukrepi

Pri bolnikih s poškodovano kožo je potrebna previdnost, ker lahko alkohol, ki je v dermalnem pršilu Lamisil, deluje dražeče.
Dermalno pršiio Lamisil je samo za zunanjo uporabo. Zdravilo lahko draži, če po naključju pride v oko. V tem primeru moramo oko dobro izprati s tekočo vodo; če simptomi ne izginejo, se moramo posvetovati z zdravnikom. Uporabo dermalnega pršila na obrazu zato odsvetujemo.
Zdravniško pomoč moramo poiskati tudi, če pršilo pomotoma vdahnemo in se pojavijo simptomi, ki ne izginejo.

Nosečnost

Raziskave o teratogenosti terbinafina, ki so jih opravili na živalih, te_možnosti niso potrdile. Na poročajo, da bi Lamisil povzročal malformacije pri plodu. her so klinične izkušnje z zdravljenjem nosečnic zelo omejene, smemo dermaino pršilo Lamisil uporabiti med nosečnostjo le, če obstajaio jasne indikacije.

Dojenje

Terbinatln prehaja v materino mleko. Vendar je malo verjetno, da bi majhne količine terbinafina, ki se pri zdravljenju z dermalnim pršilom Lamisil absorbirajo skozi kožo, prizadele otroka.

Preveliko odmerjanje

Ne poročajo o prevelikem odmerjanju. Že bi bolnik pomotoma zaužil raztopino dermalnega pršila Lamisil, pričakujemo podobne stranske učinke kot pri prevelikem odmerjanju tablet (npr. glavobol, slabost, epigastrična bolečina in omotica). Računati moramo tudi z učinkom alkohola, ki ga vsebuje 33,5-odstotna raztopina dermalnega pršila.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Glivične okužbe kože in nohtov

Glivičnim okužbam rečemo tudi mikoze in so lahko površinske (koža, nohti, las, sluznica) ali globoke (prizadet je del ali celo telo). Povrhnje so dolgotrajne in za razliko od globokih praviloma ne ogrožajo življenja. Majhne povrhnje spremembe zdravimo s kremami, z geli, z raztopinami, pri večjih dodamo tudi zdravila, ki jih bolnik zaužije. Glivičnim okužbam nohtov rečemo onihomikoza, ki predstavljajo trdovratno okužbo, ki se ne pozdravi sama. Za glivične okužbe smo različno dovzetni.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Novartis Novartis
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja

Oznake
Izberite željeno oznako za pregled izdelkov