x
Vse kategorije

Glivična okužba nohtov in lokalno zdravljenje!

četrtek, 24 maj 2018

Onihomikoza je zelo pogosta okužba, ki se razvija počasi a vztrajno. Je ena najtrdovratnejših okužb. Na spontano ozdravitev ne moremo računati. Zdravljenje je najlažje in najučinkovitejše v zgodnji fazi, ko je površina obolelega nohta majhna.

Poudarek: Pri začetni okužbi nohta, kadar nohtna matica in lunica nista prizadeti, je ustrezno in hkrati zelo varno lokalno zdravljenje.

Žal je okužba v tej fazi pogosto neprepoznana in bolniki poiščejo pomoč šele kasneje ob znakih napredovale prizadetosti nohta. Takratje indicirano zdravljenje s sistemskimi antimikotiki. Tudi z njimi nismo vedno uspešni, računamo lahko na ozdravitev pri približno dveh tretjinah bolnikov.

Pri začetni okužbi nohta, kadar nohtna matica in lunica nista prizadeti, je ustrezno in hkrati zelo varno lokalno zdravljenje. V Sloveniji je zdravilni lak s ciklopiroksom edino zdravilo, ki je namenjeno lokalnemu zdravljenju nohtov.

Ciklopiroks je antimikotik, ki deluje širokospektralno proti dermatofitom, kvasovkam in plesnim. Ima drugačen mehanizem delovanja kot azoli in alilamini. Ne zavira sinteze ergosterola, pač pa ima zelo kompleksno delovanje na številne druge procese v glivični celici: zavira encime, z zaviranjem transporta preko celične  embrane ovira metabolizem glivične celice, zaradi pomanjkanja ključnih aminokislin in nukleotidov zmanjša sintezo proteinov in nukleinskih kislin. Zaradi večplastnega delovanja ima fungistatičen in fungiciden učinek z zelo majhnim potencialom za rezistenco pri patogenih glivah. Učinkuje tudi na spore. 

Zdravilo v obliki laka za nohte omogoči dolgotrajen stik zdravilne učinkovine z nohtom. Ko vodno-alkoholna osnova izhlapi, se koncentracija ciklopiroksa z 8% poveča na   35%, kar ustvari koncen-   tracijski gradient, ki olajša prehajanje zdravila skozi nohtno ploščo. Po 7-14 dneh uporabe koncentracija zdravila že presega minimalno inhibitorno koncentracijo za večino glivičnih vrst, z redno uporabo se zagotavlja zadostna količina zdravila v nohtu.  

Nov poudarek: Ključ do uspešnega zdravljenja s protiglivičnim lakom s ciklopiroksom je vztrajnost.

Ključ do uspešnega zdravlienja s protiglivičnim lakom s ciklopiroksom je vztrajnost. Nohti namreč rastejo zelo počasi, še posebej to velja za nohte na stopalih. Zdravilni lak je treba uporabljati vsak večer vsaj šest mesecev oziroma še dlje, vse dokler zdrav not z rastjo ne izpodrine obolelega.  

Antimikotičnih krem, gelov in pršil ne štejemo med zdravila za obvladovanje onihomikoze. Na nohtu se ne zadržijo, zato zdravilna učinkovina v noht ne prodira. Drugi lokalni pripravki namenjeni nanašanju na nohte - pisala, laki, geli - vsebujejo blage kisline, eterična olja ali pirokton olamin, ki imajo le blago protiglivično delovanje, zato so manj učinkoviti od antimikotikotičnega laka.  

Ker ima ciklopiroks sinergistično delovanje s sistemskimi antimikotiki, je primeren tudi za kombinirano zdravljenje, s čimer dosežemo širši spekter delovanja ter večji delež ozdravitev. Primeren je tudi za zdravljenje oziroma vsaj nadzorovanje okužbe, kadar je sistemsko zdravljenje kontraindicirano, na primer pri starejših bolnikih s kroničnimi boleznimi, ki jemljejo več drugih zdravil, in tistih z jetrnimi boleznimi. Dobrodošel je tudi po uspešno ozdravljeni onihomikozi za preprečevanje ponovitve.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.