MAČJI NOHT Spletna lekarna Žužemberk

Uporabni deli in sestavine
Za zdravilno uporabo je primerna skorja korenin, včasih tudi skorja stebla. Rastlina se pojavlja v dveh modifIkacijah, ki se po zunanjosti ne razlikujeta, temveč imata različne sestavine. Le ena od modifIkacij vsebuje farmakološke učinkovine - pentaciklične oksindolalkaloide.
Uporaba v ljudskem zdravilstvu
Pripravke iz skorje korenine in občasno tudi skorje stebla v Peruju uporabljajo za zdravljenje rakavih obolenj, artritisa, različnih kožnih bolezni, vnetja želodčne sluznice in drugih bolezni prebavnega trakta. V Evropi mačji noht v ljudskem zdravilstvu ni znan.
Oblike in odmerjanje zdravil

V Avstriji je na voljo pripravljeno zdravilo, ki vsebuje suhi vodni izvleček mačjega nohta v obliki kapsul. To je visokokakovosten izvleček, saj ne zagotavlja le določene najnižje vsebnosti aktivnih pentacikličnih oksindolalkaloidov, temveč vsebuje tudi določeno mejno vrednost tetracikličnih oksindolalkaloidov, ki lahko povečajo učinkovitost sredstva. Poleg tega zdravila obstajajo še različni dodatki jedem, ki vsebujejo mačji noht, ki pa zaradi slabe kakovosti niso priporočljivi.

Priprava čaja
1 žličko posušene korenine prelijemo z 250 ml vroče vode. Na majhnem ognju kuhamo 20-30 minut in spijemo 1 skodelico 4-krat dnevno. Čajno vrečko prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 15-20 minut.
Kontraindikacije
Pripravkov mačjega nohta ne uporabljajte med nosečnostjo in v času dojenja, ker ustreznih znanstvenih izsledkov še ni.
Stranski učinki
Pri uporabi standardiziranega zdravila včasih pride do lažjih prebavnih motenj. Pripravki, ki vsebujejo večje količine tetra-cikličnih oksindolalkaloidov, imajo lahko neželen vpliv na sistem krvnega obtoka.

Komentarji