Marifit multivit z okusom pomaranče, 30 šumečih tablet

<p>Marifit prehranska dopolnila za pote&scaron;itev vseh potreb po vitaminih.</p>

Marifit prehranska dopolnila za potešitev vseh potreb po vitaminih.

590461 6857

Ocene in mnenja

Opis

IZDELEK JE PREHRANSKO DOPOLNILO

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Nosečnice, doječe matere ter osebe, ki uživajo zdravila, naj se o uporabi posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom. Shranjujte pri sobni temperaturi.

Priporočena dnevna količina:

1 šumeča tableta na dan. Šumečo tableto popolnoma raztopite v kozarcu vode (2-3 dl), premešajte in popijte, najbolje med jedjo ali po jedi.

Na splošno o vitaminih!

Vitamin E

Vitamin E so v maščobah topni tokoferoli, katerih poglavitna vloga v organizmu je antioksidativno delovanje. Znanih je osem tokoferolov naravnega izvora, ki delujejo kot vitamin E. Najpomembnejši je a-tokoferol, ki je lahko tudi sintetično pridobljen in kot takšen sestavina prehranskih dopolnil. Najpomembnejši naravni vir vitamina E so rastlinska olja (olje iz pšeničnih kalčkov, sončnično olje, olje iz koruznih kalčkov), mandlji, arašidi, mleko. Kot antioksidant, skupaj s selenom, vitamin E preprečuje oksidacijo večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Pred oksidacijo varuje nenasičene membranske lipide v celicah (tudi v celicah kože), lovi proste radikale in preprečuje staranje. Pomanjkanje vitamina E – hipovitaminoza je zelo redko stanje. Tudi do hipervitaminoze redko pride, čeprav je znano, da ljudje jemljejo visoke odmerke vitamina E (od 400 do 600 mg) tudi več let.
 
V prehranskem dopolnilu Marifit Multivit se nahaja učinkovita kombinacija vitamina C in vitamina E.
 
Marifit Multivit vsebuje tudi vse pomembne vitamine skupine B.

Vitamin B1  

Vitamin B1 ali tiamin ali aneurin ima zelo pomembno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov (poenostavljeno rečeno sladkorjev) v našem organizmu. Potrebe po tem vitamin so lahko povečane pri ljudeh, ki se prehranjujejo pretežno z ogljikovimi hidrati. Tiamin pa je prisoten še v živčnih vlaknih in je verjetno pomemben pri prenosu živčnih dražljajev z živcev v mišice. Pomanjkanje tiamina v nerazvitih deželah je povezano s skromno prehrano in nastopa v obliki bolezni, ki ji rečemo beri-beri. V razvitih deželah pa za pomanjkanjem trpijo predvsem alkoholiki. Pomanjkanje je vidno predvsem kot motnje v delovanju živčevja. Zagotavljanje zadostne količine vitamina B1 je pomembno med nosečnostjo, pri bolnikih s prebavnimi težavami, pri bolnikih, ki so dalj časa na parenteralni prehrani ter pri osebah z dieto, v stresnih okoliščinah, pri okužbah, ki se zdravijo dolgo časa in pri povečanem delovanju ščitnice (hipertiroidizmu).

Vitamin B2

Vitamin B2 ali riboflavin sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin poleg tega pa posredno zagotavlja tudi stabilnost membrane rdečih krvnih celic – eritrocitov. Pomanjkanje nastane predvsem zaradi zmanjšanega vnosa s hrano. Pomanjkanje riboflavina zmanjša fiziološki učinek drugih dveh vitaminov B skupine, vitamina B6 in nikotinamida. Zato dajemo vitamine skupine B v prehranskih dopolnilih v smiselnih kombinacijah, kot je v pripravku Marifit Multivit. Povečane potrebe po vitaminu B2 so zaznali pri boleznih jeter in žolčnika, pri opeklinah, okužbah, ki so dolgotrajne, pri različnih boleznih črevesa in pri stresu.

Vitamin B3

Vitamin B3 ali niacin je nikotinska kislina, uporabljamo pa tudi njen amid, nikotinamid. Pomanjkanje nastopa pri tistem delu svetovnega prebivalstva, ki se prehranjuje pretežno s koruzo in se kaže v obliki bolezni, imenovane pelagra. Med znaki bolezni omenimo le tiste, ki se kažejo na koži: fotosenzitivne spremembe in luščenje, ki se pojavijo na svetlobi izpostavljenim delom telesa. Za nas je bolj zanimivo pomanjkanje niacina, ki se lahko pojavi ob driski, cirozi jeter, alkoholizmu in postoperativni parenteralni prehrani, ki vsebuje malo vitaminov. Pelagra se lahko pojavi tudi pri dolgotrajnem zdravljenju z izoniazidom, zdravilom proti tuberkulozi. V prehranskih dopolnilih in zdravilih najpogosteje nastopa nikotinamid, ker ima manj neželenih učinkov.

Vitamin B6

Pod imenom vitamin B6 oziroma piridoksin nastopajo tri kemijsko podobne spojine. Ta vitamin se pojavlja v drobovini, kvasu, ribjem mesu, soji, jajcih, sadju in zelenjavi. Kot koencim sodeluje v celi vrsti biokemijskih procesov in je zelo pomemben vitamin.
Pomanjkanje je redko, pojavi pa se lahko pri jemanju nekaterih zdravil za zdravljenje tuberkuloze (izoniazid, penicilamin). Pojavi se lahko tudi pri alkoholikih, nosečnicah in ženskah, ki jemljejo peroralne kontraceptive. Znaki hipovitaminoze se kažejo tudi na koži, kot seboreji podobne spremembe okrog oči, nosu in ust. Pojavljajo se pri ljudeh, ki se prehranjujejo s hrano, revno z vitamini skupine B. Uporaba vitamina B6 je priporočljiva pri seboroičnem dermatitisu, kjer pa je vprašljivo, če zadoščajo odmerki, ki so dovoljeni v prehranskih dopolnilih. Potrebe po vitaminu B6 se povečujejo s povečanjem vnosa beljakovin v hrani. Na vsakih 100 g beljakovin bi naj zaužili 1,5 mg piridoksina.

Vitamin B12

Vitamin B12 ali cianokobalamin je zelo pomemben vitamin, ki ga organizem potrebuje v zelo majhnih količinah v primerjavi z drugimi vitamin skupine B. V svoji molekuli vsebuje element kobalt. Pomanjkanje privede do nastanka posebne vrste slabokrvnosti, ki jo imenujemo megaloblastna anemija ter do motenj v delovanju živčevja. Zaloge tega vitamina so v našem telesu precejšnje, do pomanjkanja pa lahko pride predvsem pri vegetarijancih, ki ne uživajo jajc ali mlečnih izdelkov. Zanimivo je, da se vitamin B12, ki ga vnesemo s hrano ali s prehranskimi dopolnili, v želodcu veže v kompleks s posebno snovjo, ki jo izločajo parietalne celice želodčne sluznice. To je pogoj za absorpcijo vitamina B12 v kri. Spojine, kobalamini, ki v organizmu nastanejo iz vitamina B12, so pomembne pri nastanku vseh novih celic v našem organizmu.

Pantotenska kislina

Pantotensko kislino včasih označujemo tudi kot vitamin B5. Pri človeku do pomanjkanja pantotenske kisline pride zelo redko, ker je v živilih zelo razširjena, pojavlja se v mesu, stročnicah, žitih, jajcih, mleku, zelenjavi in sadju. Pantotenska kislina ima pomembno vlogo kot sestavni del koencima A, ki sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter pri nastajanju steroidnih hormonov.

Biotin

Biotin je vitamin (včasih mu rečejo tudi vitamin H1), ki je med ostalim pomemben za razvoj zarodnih celic kože. Pomanjkanje se redko pojavi, ker biotin izdelujejo bakterije črevesne flore, vidno pa je v spremembah na koži in laseh. V hrani se nahaja predvsem v pivskem kvasu, ne manjka ga tudi v drobovini, perutninskem in ribjem mesu in nekaterih vrstah zelenjave in sadja (banane). Pri pomanjkanju se pojavijo različni znaki, med drugim tudi dermatitis. Pogosto ga svetujejo tudi pri težavah s krhkimi nohti in lasmi. Dodajanje v obliki prehranskih dopolnil je smiselno pri osiromašeni prehrani (npr. dolgotrajna popolna parenteralna prehrana). Običajno v prehranskih dopolnilih nastopa skupaj z drugimi vitamini skupine B.

Folna kislina

Folna kislina  ali vitamin B9 je v našem organizmu pomembna za sintezo DNK ali deoksiribonukleinske kisline, ki je sestavni del vsake celice, poleg tega pa sodeluje pri nastanku nekaterih aminokislin. Pomanjkanje folne kisline povzroči posebno vrsto slabokrvnosti, megaloblastno anemijo, enako, kot pomanjkanje vitamina B12. Izjemno pomembna pa je vloga folne kisline v nosečnosti, saj redno uživanje folne kisline pred in v zgodnjem obdobju dokazano zmanjša tveganje za nastanek okvare plodu, imenovane spina bifida. Povečane potrebe po folni kislini se pojavijo tudi v obdobju dojenja, pri alkoholikih, pri hemolitični anemiji, pri bolnikih, ki so vezani na hemodializo, pri črevesnih boleznih in pri slabo prehranjenih ljudeh.
 
Kombinacija vitaminov, ki jih vsebuje prehransko dopolnilo Marifit Multivit, je namenjena dopolnjevanju sodobne prehrane, ki jo označujeta predvsem velik delež maščob in ogljikovih hidratov, nesorazmerje med sestavinami hrane in pomanjkanje vitaminov zaradi načina priprave. Marifit Multivit je primeren tudi za nosečnice, saj priprava napitka iz dveh šumečih tablet dnevno pokrije tudi povečane potrebe po folni kislini. Marifit Multivit svetujemo tudi športnikom, bolnikom po okrevanju ter ljudem, ki so pogosto izpostavljeni dolgotrajnemu stresu ali velikim fizičnim naporom.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Maščobna okvara jeter

Pogosto nabiranje maščobe na jetrih ne povzroča nobenih težav, zato to odkrijejo samo naključno, na primer pri ultrazvoku.

Nekateri prizadeti ljudje se počutijo utrujene in potrte, trebuh pa v okolici jeter lahko postane boleč na dotik. Ko gre za okvaro jeter, se beločnica obarva rumenkasto.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Marifit Marifit
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja