x
Vse kategorije
Marifit omegavit, 120 kapsul
Marifit omegavit, 120 kapsul
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Marifit omegavit, 120 kapsul

Proizvajalec: Marifit

Marifit prehranska dopolnila za potešitev vseh potreb po omega nenasičenih maščobnih kislinah.

Cena: 26,37 €
Vprašaj nas
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaPrehransko dopolnilo, Prehrana
Vsebujeomega-3

Koristni video nasveti

Ocene in mnenja

Opis

Priporočena dnevna količina:
2 do 3 kapsule na dan. Najbolje je, da kapsulo zaužijete med jedjo z nekaj tekočine.
Eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) imata vlogo pri delovanju srca. Ta koristni učinek dosežemo z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.
Dokozaheksaenojska kislina (DHK) ima vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida. Ta koristna učinka dosežemo z dnevnim vnosom 250 mg DHK.
Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
Splošno o omega nenasičenih maščobnih kislinah
Črka omega je del grške abecede. Lahko jo povežemo z zdravim, sredozemskim jedilnikom, katerega sestavni del so ribe in oljčno olje. S črko omega označujemo tudi skupine nenasičenih maščobnih kislin, snovi, nujno potrebnih za delovanje našega organizma in pomembnih za zaščito našega zdravja. Poglejmo si, zakaj in kako so omega-3 nenasičene maščobne kisline pomembne za nas.

Maščobe so sestavni del naše prehrane. V celinskem delu Slovenije, še posebno v vzhodnih pokrajinah, se prehranjujemo z jedmi, ki vsebujejo veliko nasičenih živalskih maščob (svinjska mast) za razliko od Primorja, kjer cenijo jedi, pripravljene iz morskih živali in oljčno olje.
Na osnovi epidemioloških podatkov vemo, da je v Primorju bistveno manj bolezni srca in ožilja, k čemer pripomore drugačna prehrana, predvsem bogata z ribjim mesom in oljčnim oljem.
Zato je pomembno, da s hrano vnesemo tudi ustrezne količine omega-3 nenasičenih maščobnih kislin. Najbolj bogat vir teh snovi so ribe, kot na primer skuše, tune, sardine, lososi in sledi in pa kakovostna prehranska dopolnila, ki vsebujejo ribje olje.
Prehranske navade v razvitih deželah, predvsem v Zahodni Evropi in Združenih državah Amerike je bogata z omega – 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki jih zaužijemo predvsem z mesom. Ugotovili so, da je za ohranjanje zdravja bistveno zaužiti manj omega-6 in več omega-3 nenasičenih maščobnih kislin.

Prehrana človeka je bila tisočletja revna z maščobami, vnos maščobnih kislin omega-3 pa je bil zagotovljen z uživanjem rib, mesa divjadi, deloma pa tudi z uživanjem semen ali olja lanu in konoplje. Priporočljivo razmerje med vnosom maščobnih kislin omega-6 in omega-3 naj bi bilo v našem okolju 4 : 1. Domnevajo, da naj bi bilo povečano uživanje nasičenih (manj priporočljivih) maščobnih kislin ter tudi pretirano uživanje maščobnih kislin omega-6 ter pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 razlog za nastanek številnih civilizacijskih obolenj kot so astma, ateroskleroza, revmatske bolezni, luskavica in rak. Eskimi, za katere je značilna z maščobami in mesom zelo bogata prehrana, imajo v primerjavi s prebivalci zahodne Evrope zelo malo srčnih infarktov (7 % proti 50 %). Razlog je v tem, da je pri njih razmerje v vnosu med obema vrstama maščobnih kislin 1 : 1 – uživajo zelo velik delež omega-3. Pri Američanih in Evropejcih pa je to razmerje pogosto med 50 do 20 : 1, kar pomeni, da uživamo veliko premalo omega-3 in mnogo preveč omega-6 nenasičenih maščobnih kislin, kar ni ugodno za naš organizem. Uživali naj bi le 4 do 5-krat več omega-6 kot omega-3 nenasičenih maščobnih kislin.

Kolikšen je priporočljiv dnevni odmerek nenasičenih maščobnih kislin omega-3?

V področjih, kjer je uživanje rib zaradi prehranskih navad redko, naj bi dnevno zaužili med 0,3 do 0,65 grama, pri obolenjih srca in ožilja pa do 1 gram nenasičenih maščobnih kislin omega-3 v obliki ribjega olja ali rastlinskih olj, kot so laneno ali olje oljne ogrščice.

Kakšen pomen imajo nenasičene maščobne kisline omega-3 za naš organizem?

Omega-3 nenasičene maščobne kisline imajo dokazan varovalni učinek na srce, krvni obtok, zelo pomembne pa so pri tvorbi in delovanju živčnih celic in delovanju možgan. Povečan, dolgotrajen vnos nenasičenih maščobnih kislin omega-3 vodi do zmanjšanega tveganja za srčni infarkt.

Omega-3 in zmanjševanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja

Na osnovi dolgoletnih kliničnih raziskav je znano, da redno uživanje rib ali pripravkov z ribjim oljem (najbogatejši vir omega-3) lahko za 40 do 50 % zmanjša tveganje za nastanek srčnega infarkta s smrtnim izidom.

Omega-3 in degeneracija makule (rumene pege)

Makula ali rumena pega je del mrežnice, na katerem je koncentracija vidnih čutnic ali čepkov največja. Rumena pega je območje najostrejšega vida.
Starostna degeneracija rumene pege se zaradi podaljševanja življenjske dobe pojavlja vedno pogosteje in lahko vodi v slepoto. V razvitem svetu je ta okvara najpomembnejši vzrok slepote pri ljudeh, starejših od 50 let. Dejavniki tveganja so podobni kot pri nastanku bolezni srca in ožilja. V literaturi je objavljenih vedno več dokazov, da je DHA (dokozaheksaenojska kislina) pomembna pri preprečevanju nastanka degeneracije rumene pege v starosti, zato je smiselno pravočasno skrbeti za uravnoteženo prehrano, bogato z ribami oziroma poskrbeti za preventivno uživanje ribjega olja.

Omega-3 v obdobju nosečnosti in dojenja

Njihova vsebnost v materini krvi je pomemben dejavnik za pravilen razvoj plodu. Potrebe po njih so velike zlasti v zadnjih dveh do treh mesecih pred rojstvom. Domnevajo tudi, da zadostna preskrba z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega-3 v času nosečnosti zmanjšuje tveganje za nastanek zapletov, kot je prezgodnji porod.
Sklenemo lahko z mislijo, da je smiselno, glede na rezultate raziskav, vključiti potreben odmerek nenasičenih maščobnih kislin omega-3 v obliki kakovostnih rib ali kakovostnih pripravkov iz ribjega in rastlinskega olja z definirano vsebnostjo teh kislin v naše jedilnike. So nenadomestljiv del prehrane in varovalo našega zdravja, najpomembnejše stvari, ki jo imamo.
Slovarček:
Na ovojnini prehranskih dopolnil so številni pojmi, ki nam niso vedno jasni:
Omega-3: oznaka za nenasičene maščobne kisline, ki se nahajajo v ribjem olju in v nekaterih rastlinah (oljna repica, sezamovo seme, laneno seme); najpomembnejše so DHA, EPA in ALA.

DHA: dokozaheksanojska kislina: nahaja se v ribjem olju. Pomembna je pri tvorbi in delovanju živčnih celic in delovanju možgan, za pravilen razvoj plodu v nosečnosti. Trenutno izvajajo raziskavo o morebitni vlogi DHA pri preprečevanju napredovanja Alzheimerjeve bolezni.

EPA: eikozapentanojska kislina: varovalna vloga za srce in ožilje.

ALA: alfa-linolenska kislina: pomembna pri presnovi maščob in za delovanje srca in ožilja.
Omega-6: oznaka za drugo skupino nenasičenih maščobnih kislin; najpomembnejše so linolna kislina, gama-linolna kislina, eikozadienojska kislina, arahidonska kislina. Esencialna je za nas linolna kislina, ker iz nje nastajajo za normalno delovanje organizma nujno potrebne snovi (prostaglandini). Veliko linolne kisline vsebujejo sojino olje, sončnično olje in olje iz koruznih kalčkov.

Zakaj priporočamo Marifit Omegavit kot vir omega-3 nenasičenih maščobnih kislin?

Marifit Omegavit je prehransko dopolnilo, ki vsebuje najkakovostnejše ribje olje s kar 60 % omega-3 nenasičenih maščobnih kislin in je najbogatejši vir omega-3, dostopen na slovenskem trgu kot prehransko dopolnilo.
Ena kapsula vsebuje 1000 mg (1 gram) ribjega olja, v katerem je 600 mg omega-3 nenasičenih maščobnih kislin.
Ribje olje v kapsulah Omegavit je izdelek norveškega podjetja EPAX, ki je specializirano za pridobivanje ribjega olja in sodi med elitne svetovne proizvajalce z najsodobnejšo tehnologijo.

Zakaj smo v Lekarnah Maribor izbrali prav ribje olje proizvajalca EPAX?

V Lekarnah Maribor že skoraj petdeset let skrbimo za vaše zdravje. Naš Galenski laboratorij slovi po kakovostnih galenskih izdelkih, kozmetičnih proizvodih in prehranskih dopolnilih.
Odločili smo se, da bomo ponudbo naših izdelkov razširili s sodelovanjem z odličnimi svetovnimi proizvajalci, med katere sodijo SwissCaps, Goerlich Pharma in EPAX.
EPAX je norveško podjetje, ki se že 170 let ukvarja s predelavo rib in izdeluje visokoprečiščena ribja olja, ki vsebujejo različna razmerja omega-3 nenasičenih maščobnih kislin. Njihovi izsledki o razmerju DHA in EPA v ribjih oljih temeljijo na več kot 100 kliničnih raziskavah.
Ribja olja proizvajalca EPAX ne vsebujejo dioksinov, težkih kovin in pesticidov in sodijo po številnih kriterijih med najboljša na svetu.

Zakaj Marifit Omegavit vsebuje ribje olje z 60 % omega-3 nenasičenih maščobnih kislin ter z razmerjem med EPA in DHA 20 : 40?

Bolezni srca in ožilja so na prvem mestu med povzročitelji smrti pri Slovencih. Marifit Omegavit vsebuje ribje olje s takšno vsebnostjo omega-3 in razmerjem med EPA in DHA, ki je dokazano najboljše za preprečevanje bolezni srca in ožilja, za preprečevanje starostne degeneracije rumene pege, priporočamo ga tudi med nosečnostjo, še posebno v zadnjem trimestru nosečnosti in med dojenjem ter za krepitev imunskega sistema.
Marifit Omegavit priporočamo kot učinkovito in preventivno delujočo dopolnitev vsakodnevne prehrane. Zlasti priporočljivo je redno uživanje Omegavita vsem tistim, ki so ljubitelji kalorične prehrane z visokim deležem rdečega mesa.
Ali lahko uživamo Marifit Omegavit sočasno z drugimi zdravili?
Bolniki, ki v okviru antikoagulantne terapije jemljejo varfarin, morajo biti previdni pri uživanju večjih odmerkov ribjega olja.

IZDELEK JE PREHRANSKO DOPOLNILO

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Nosečnice, doječe matere ter osebe, ki uživajo zdravila, naj se o uporabi posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom. Shranjujte pri sobni temperaturi.

PREHRANA

Izdelek spada v segment prehrane. Ali ima prehrana blagodejen učinek na organizem? Vsekakor, odgovor je pritrdilen. Kako deluje posamičen tip prehrane včasih zaradi vseh zakonov in uredb ne smemo zapisati natančneje, čeravno bi si želeli - v veliko pomoč pa vam bo posledično sledeča stran.

Klikni in preveri!

Priloge

Sestavine Prijavite se v spletno trgovino in preverite iz katerih sestavin je izdelek sestavljen.

Ali ste vedeli

Maščobna okvara jeter

Hepatitis pri maščobni okvari jeter. zaradi zelo napredne maščobne okvare lahko pride do vnetja: jetra in pogosto tudi vranica močno otečejo, pritisk na jetra je boleč. Večina bolnikov občuti slabost, jebrez teka in se počuti sita. Pri polovici bolnikov pride do vročine nad 39 stopinj celzija, prav tako pa pri polovici pride do zlatenice.

Zelo redko lahko tako vnetje jetra popolnoma uniči in povzroči celo smrt.

Ciroza jeter nastane, če se skladiščenje maščob ne ustavi: v tem procesu, ki se razvija skozi leta, odmre vedno več funkcionalnih jetrnih celic in jih nadomesti nefunkcionalno vezno tkivo. Nastale škode se ne da odpraviti; če odmre preveč celic, se bolezen brez presaditve organa konča s smrtjo.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi
Specifikacije izdelka
SpecifikatorVrednost
Tip izdelkaPrehransko dopolnilo, Prehrana
Vsebujeomega-3

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.