x
Vse kategorije
Matcha Ceremony čaj, 30 g
Matcha Ceremony čaj, 30 g
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Matcha Ceremony čaj, 30 g

Proizvajalec: Matcha

Čajni prah Matcha Ceremony visokega kakovostnega razreda. Primeren je za pripravo po tradicionalnem japonskem čajnem obredu.

Cena: 19,97 €
Vprašaj nas

Ocene in mnenja

Opis

Čajni prah Matcha Ceremony visokega kakovostnega razreda. Primeren je za pripravo po tradicionalnem japonskem čajnem obredu.

Matcha je posebnost med zelenimi čaji. Preden čajevce oberejo, grmičke prekrijejo in zasenčijo. Zaradi pomanjkanja svetlobe se v tem času v lističih in poganjkih intenzivno tvori klorofil. Sveže obrane lističe nato obdelajo s paro, sušijo in zmeljejo v fin prah, bogate smaragdno zelene barve. Čaj pripravimo tako, da čajni prah prelijemo z vročo vodo, dobro premešamo in zaužijemo. Matche ne precedimo in tako skupaj s poparkom zaužijemo tudi ves čajni prah, s tem pa tudi vse koristne snovi (vitamine minerale, klorofil in aminokisline), ki jih Matcha vsebuje.

Skodelico Matche po vsebnosti učinkovin lahko primerjamo z 10-imi skodelicami običajnega zelenega čaja. Vsebuje do 137x več polifenolov iz družine katehinov kot običajni zeleni čaj, od tega največ EGCG (epigalokatehin galata), ki je znan antioksidant.

Matcho si lahko privoščite kadarkoli, za poživitev, ali trenutke meditacije, takrat, ko rabimo več miru in koncentracije. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, antioksidantov in aminokislin.

Okus Matcha Ceremony čaja

Matcha ceremony ima mehek, gladek in rahlo sladek okus, z minimalno grenko noto. Sladkost mu dajejo aminokisline, ki se intenzivno tvorijo med postopkom senčenja.

Barva Matcha Ceremony čaja

Matcha Ceremony je zelene do rumeno-zelene barve. Bogata zelena barva je posledica velike količine klorofila. Pridelek se pobira zgodaj spomladi. Pred obiranjem rastline prekrijejo s ponjavami in na ta način pospešijo intenzivno proizvajanje klorofila, ki ga v pomanjkanju svetlobe, rastline intenzivno tvorijo.

Zgodovina Matcha čaja

Zgodovina zelenega čaja sega 5000 let v preteklost, v kitajsko prefekturo Yunnan. Prvo omembo čaja Matcha pa zasledimo v 7. stoletju. Takrat je Matcha postal priljubljen po vsej Kitajski, predvsem med budističnimi menihi. Leta 1191 ga je mojster zena Eisei prinesel tudi na Japonsko, v Kyoto, od koder se je razširil po celi deželi. V svoji knjigi Kissa yojoki je zapisal: : »Čaj je neprekosljivo naravno sredstvo za telo in duha. Kjerkoli bodo ljudje zasadili čaj, tam bo sledilo dolgo življenje.« Tako je Matcha čaj postal "skrivnost medicine" budističnih menihov in privilegij cesarskega dvora ter japonske elite, danes pa se nezadržno širi in pridobiva svoje privržence po celem svetu.

Način priprave Matcha Ceremony čaja

Japonci še dandanes pripravljajo Matcho v dveh oblikah - kot Usucha (blagi, redki matcha) ali Koicha (gost,močan matcha). Usucha, ki ima blažji okus se pripravlja iz najnežnejših, strojno obranih, lističev in poganjkov mladih čajevcev. Koicha je gostejši in ima močnejšo, kompleksno aromo. Pripravijo ga iz čajnega prahu, ki ga zmeljejo iz izbranih, ročno obranih poganjkov starejših rastlin, kar se odraža tudi v njegovi ceni.

Za pripravo po tradicionalnem japonskem obredu potrebujemo posebno bambusovo merico, bambusovo metlico (chasen) in široko skodelo imenovano chawan. Čajni prah v skodeli prelijemo z ustrezno količino vode in stepemo z bambusovo metlico , da se na vrhu ustvari bogata, okusna pena.

Doziranje čaja Matcha

Usucha (blagi matcha)

Koicha (gosti matcha)

Št. meric

2

3-4

voda

cca 70ml

cca 40ml

Temperatura vode

70°C - 80°C

70°C -80°C

Način stepanja

močno, obliki "w",

kroženje brez stepanja

Konsistenca napitka

redek, z veliko pene

bogat, gost in brez pene

Priloge

Sestavine Prijavite se v spletno trgovino in preverite iz katerih sestavin je izdelek sestavljen.

Ali ste vedeli

Članki

Kupili so tudi

Kupci, ki so kupili to postavko so kupili tudi

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.