Mazilo s Propolisom, 75 mL

Mazilo s propolisom za tretiranje majhnih kožnih nezgod. Mazilo s propolisom za tretiranje majhnih kožnih nezgod.
587371 3745

Ocene in mnenja

Opis

PROPOLIS HEMOKREMA - Mazilo s propolisom za tretiranje majhnih kožnih nezgod.

Sestavine

Aqua, Glycine soja, Propylene glycol, Glycerin, Cetearyl alcohol, Propolis cera, Isopropyl myristate, Silica, Cera alba, Hydrolized wheat protein, Calendula officinalis, Eugenia caryophillata, Glycyrretinic acid, Sodium PCA, Sodium lactate, Urea, Fructose, Niacinamide, BHT, BHA, Glyceryl oleate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Imidazolidinyl urea, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone.

Indikacije

Najobičajnejša etimološka razlaga termina propolis izhaja iz dveh grških besed: pros (pred) in polis (mesto). Tudi dejansko čebele uporabljajo ta proizvod za izdelavo pregrade na vhodu v panj ter se tako zaščitijo pred različnimi sovražniki, tudi pred močnim mrazom ali plenilci. Vendar pa nekateri raziskovalci besedi propolis pripisujejo latinski izvor: pro (za), združeno z glagolom polire (čistiti, obrusiti). Prav tako drži tudi, da čebele propolis uporabljajo za zapiranje rež panja in oblaganje notranjih sten panja. Propolis uporabljajo tudi za pritrditev satov na okvirje, za izolacijo tujkov in mrtvih žuželk, ki jih ne morejo odnesti iz panja. Najpomembnejši pa je najbrž za prevleko celic, v katere matica izleže jajčeca ter za splošno celovito zaščito.

Izvor propolisa se zdi povezan s čebeljim nabiranjem smolnatih, balzamičnih in gumijastih snovi, ki so prisotne predvsem v brstih nekaterih dreves (topol, breza, brest, javor, smreka, jelka, vrba, hrast, jesen...). Te snovi so nato delno predelane z žleznimi in encimskimi izločki samih čebel. Propolis ima videz smolnate snovi, njegova barva se spreminja od črne, do zeleno rjave in svetlo rumene. Vonj pogosto spominja na vosek, med, vanilijo in topolove brste, okus pa je trpek in grenek. Pri nizkih temperaturah je trden in krhek, pri 30°C je mehak, topi se pri temperaturi okrog 60-70°C, v alkoholu je topen (propolisova tinktura). Sestava je naslednja: smole in balzami 50-60%, vosek 30-40%, eterična olja 5-10%, cvetni prah 5%, tuje snovi (prah, les, delci čebel) 5%. Do danes je znana natančna kemijska sestava preko 20 temeljnih sestavin propolisa, ki so bile ločene in identificirane. Gre za molekule fenolne narave s prevladujočimi flavonoidi (flavoni, flavonoli, flavononi), od katerih so glavni: galangin, izalpinin, ramnozid, krizin, tektokrizin, pinostrobin, pinocembrin, pinobanksin, kvercetin, kempferid. Med ostalimi izoliranimi sestavinami naj omenimo: aromatski aldehidi (vanilin, izovanilin), kumarin (eskvetol, skopoletol), kisline-fenoli (kafeinska kislina, ferulna kislina, cinaminska kislina, kumarinska kislina), njihovi estri, organske kisline (benzojska kislina). Identificirani so bili nekateri oligoelementi kot je aluminij, vanadij, železo, kalcij, silicij, mangan in stroncij ter vitamini (B1, B2, B6 in C). Manjša prisotnost teh snovi je najbrž povezana z odstotkom cvetnega prahu, prisotnega v propolisu.

Zaradi svojih učinkovin (karotenoidi, flavonoidi, saponini, sluzi) je ognjič posebej pomembna rastlina za zunanjo uporabo. .

Nenazadnje je tu še gliciretna kislina, ki je triterpenski kompleks, pripravljen iz glicirizinske kisline, prisotne z približno 4% v koreniki sladkega korena.


Pomembni kemijski podatki
pH (T=20°C): 6-6.5

Napotki za uporabo kremo namažite na pordeli, razdraženi ali poškodovani predel in narahlo masirajte, da se vpije. Ponovite večkrat dnevno.

Način shranjevanjahranite na hladnem mestu.

Rok trajanjav celi in popolnoma ohranjeni embalaži traja proizvod tri leta.

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Ali ste vedeli

Družine z najstniki - Ko vzgoja odpove

To pomeni, da je vloga staršev v prvih desetih do dvanajstih letih otrokovega življenja odločilna za njegovo nadaljnjo usodo. Ob tem bi rad starše posebej opozoril na to, da ne pomaga prav veliko, če poskušajo v zadnjem trenutku pri svojih odraščajočih otrocih brezglavo nadoknaditi vse, kar so v vzgojnem pogledu doslej zamudili.
Družine z najstniki; Založba Didakta - www.didakta.si

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Natura house Natura house
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Maja