Merjenje krvnega tlaka s pomočjo Omron aparatov

Visok krvni tlak je bolezensko povišanje krvnega tlaka. O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je sistolični tlak povišan nad 140, diastolični pa nad 90 mm Hg. Optimalni krvni tlak je 120/80 mm Hg.
Napotki za merjenje krvnega tlaka
Da ob meritvah ne bi prihajalo do odstopanj, krvni tlak merimo vsaj pol ure po zaužitju obroka. Pri merjenju moramo sedeti na sedežu s hrbtno oporo, pri čemer imamo stopala na tleh. Ob meritvi naj roke počivajo na naslonjalu sedeža ali čem drugem. Med meritvijo ne smemo govoriti, saj na naše odzivanje vpliva tako lasten govor kot poslušanje drugega. Meritev vedno izvajamo na isti roki. Manšeto namestimo na nadlakt v višini srca, tako, da cevka izhaja iz manšete na notranji strani komolca.
Pravilna izbira manšete
Pri merjenju krvnega tlaka je zelo pomembno, da uporabljamo pravilno velikost manšete. Pogosta napaka je, da manšeto izberemo s pomočjo preizkušanja, saj to, da lahko manšeto ovijemo okrog nadlakti še ne pomeni, da je njena velikost tudi pravilna. Pomembna je namreč velikost napihljivega mehurja v manšeti, ki je našim očem skrita.

Pravilno velikost OMRON manšete najlažje ugotovimo tako, da izmerimo najširši del nadlakti in to primerjamo z označbo širine na manšeti. Uporaba premajhne manšete lahko vpliva na izmerjeni krvni tlak, ki je tako prikazan višji, kot je v resnici.

Izbiro pravilne manšete nam v veliki meri olajša OMRON Comfort Cuff manšeta, ki jo enostavno namestimo v dveh potezah in je primerna za ljudi s srednjim in velikim obsegom nadlakti.


Ob »jutranjem valu«, se krvni tlak postopoma, a hitro dviguje ter dopoldan doseže najvišjo vrednost. Kadar porast krvnega tlaka preseže 140/90 mmHg, govorimo o jutranji hipertenziji.

Za lažje odkrivanje jutranje hipertenzije merilnika OMRON M6 in OMRON M6 Comfort hranita 90 meritev z datumom in uro. Posebej prilagojena sta OMRON M10 IT in i-C10 z vključeno funkcijo statistike jutranje hipertenzije. Dvema osebama lahko hkrati spremljata gibanje krvnega tlaka glede na čas in opozorita na jutranjo hipertenzijo, ki je lahko tudi prikrita. Merilnik M1 O IT lahko povežemo z računalnikom in rezultate ter analize natisnemo oz. posredujemo zdravniku.
Zaznavanje nepravilnega srčnega utripa
OMRON merilniki z znakom za morebitno aritmijo srca opozorijo na pojav nepravilnega srčnega utripa, ki lahko vpliva na samo meritev krvnega tlaka. Večkratno prikazovanje znaka je lahko zaskrbljujoče, kar lahko uporabnik sporoči osebnemu zdravniku.
Omron Intellisens tehnologija
Če merilnik ob pričetku meritve manšeto napihne premočno, lahko to vodi do »hipertenzije napihovanja manšete« z napačno odčitanim previsokim krvnim tlakom. OMRON merilniki spatentirano Intellisense tehnologijo merijo krvni tlak že med samim napihovanjem manšete in zaznajo, kdaj je dovolj napihnjena. Tako se manšeta stisne samo, kolikor je potrebno. Poveča se natančnost, udobje in hitrost meritve (30 s).
Klinična validacija - izbira pravilnega merilnika
Pomembno je, da izberemo klinično validiran merilnik krvnega tlaka. V primeru prekomerne teže, nosečnosti, nadpovprečne širine nadlakti ter otrok je treba paziti, all imajo merilniki še posebno klinično validacijo za to specifično skupino populacije. VSI OMRON merilniki krvnega tlaka so klinično validiraru na vzorcu splošne populacije.
Umerjanje merilnika
Pomembno je, da vsaj na tri leta preverimo ali merilnik še vedno pravilno izmeri krvni tlak. Merilniki krvnega tlaka OMRON M6 in M6 Comfort imajo zaradi boljšega nadzora natančnosti merilnika vgrajena dva senzorja, ki preverjata, ali sta oba izmerila enak krvni tlak. V kolikor se pojavijo odstopanja, nas aparat opozori.
Natančnost merilnikov omron
Natančnost OMRON merilnikov zagotavljajo neodvisne institucije, kot so British Hypertention Society, Association for the Advancement of Medical Instrumentation, European Hypertention Society in Hochdruckliga. OMRON merilnike krvnega tlaka priporočata tudi Svetovno združenje za hipertenzijo in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Komentarji