MOTNJE SRČNEGA RITMA, SRCE IN KRVNI OBTOK

torek, 06 april 2010

Ritem srca je natančno določen kot število udarcev na minuto. Normalen utrip srca pri otrocih je odvisen od starosti, telesne aktivnosti, stopnje izurjenosti, psihičnega stanja in od telesne temperature.

Pri ritmu otroškega srca je znana še ena posebnost: pri vdihu je srčna frekvenca višja kot pri izdihu. Ta posebnost (imenovana sinusna aritmija) je posebej opazna, kadar otrok zaspi in dokler se ne prebudi, vendar tudi v mirovanju po telesni aktivnosti.

Potrebno je razlikovati med normalnimi posebnostmi srčnega ritma in motnjami srčnega ritma. Ko se pojavi prehiter utrip srca, govorimo o tahikardiji. Vzrok je lahko duševna razburjenost, prevelika telesna napetost ali dvigajoča se telesna temperatura. Pri otrocih z normalnim srčnim ritmom se lahko pojavi tudi dodaten utrip srčnega preddvora ali srčnega prekata, ki ga zdravnik imenuje ekstrasistola. Precej pogoste so tudi aritmije, nepravilen srčni utrip pri sicer normalnem srčnem ritmu. Te se nikakor ne smejo zdraviti kot druge bolezni srca. Motnje ritma nastajajo tudi pri zdravih, čustveno labilnih otrocih in mladostnikih. Če so motnje ritma povezane z labilnim krvnim obtokom in deluje otrok bolno, mora ostati v postelji, vi pa se morate pogovoriti z zdravnikom. Obstaja nevarnost vnetja srčne mišice!

Mora otrok k zdravniku?

Kadar opazi otrok hitro ali ustavljajoče bitje srca, naj zdravnik ugotovi razlog.

Tako vi pomagate otroku

• Izogibajte se naporom, duševni razburjenosti in vzdržujte nizko telesno temperaturo.

• Če otrok kaže poleg motenj srčnega ritma telesno prizadetost, mora ležati v postelji.

• Prehrana otroka naj bo lahka in z malo soli, dajajte mu majhne obroke.

Tako pomaga zdravnik

• Motnje srčnega ritma je potrebno vedno zdravniško ugotoviti z EKG (elektrokardiogram). Pri tem se pokaže potek bitja srca v mirovanju in tudi po telesni obremenitvi. Včasih lahko traja tudi ure. Zdravnik dokončno ugotovi, ali je potrebno zdravljenje motenj srčnega
ritma z antiaritmičnimi zdravili. Večinoma so rezultati zdravljenja motenj srčnega ritma pri otrocih ugodni.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.