x
Vse kategorije

Na dopust z ljubljenčkom – da ali ne?

četrtek, 28 avgust 2014

Že ob odločanju za posvojitev živali, pa naj bo to pes, mačka, ptič ali plazilec, je treba pomisliti na vse vidike sobivanja. Tudi na to, kaj boste z ljubljenčkom naredili, ko boste odšli na dopust. Za nekatere ni vprašanja, saj psa vedno vzamejo s seboj. Mačke potovanj in spremembe okolja ne prenašajo tako dobro, zato je morda pri njih dobro premisliti, če jih ne bi pustili doma in jih ne obremenjevali s potovanji. Pa tudi pri ostalih ljubljenčkih se je še najbolje tako odločiti. A kdo bo skrbel zanje, ko vas ne bo?

Te zanima na katere izdelke je potrebno pomisliti ob odhodu?

Nekatere izdelke smo našteli na povezavah spodaj, naj pa jih nekaj navedemo še tukaj:
- PikaZoo jojoba vlažni robčki 20x20 cm, 20 robčkov >>
- Otifree raztopina za čiščenje ušes psov in mačk, 60 mL >>
- BeautyCase super vpojna podloga za male živali 60x60 cm, 10 podlog >>
- ...

Čas dopustov je tu in kot vsako leto se vrsta lastnikov sprašuje, kaj bi bilo najbolje za njihove živali. Nekateri dilemo rešijo celo tako, da se živali preprosto znebijo. Da se to ne bi dogajalo, vam bomo v tokratnem prispevku predstavili nekaj drugačnih, prijaznejših možnosti.

Potovanje z vašim ljubljenčkom

Predpostavimo, da vas največ premišljuje o dopustu s svojim psom ali mačko. Preden se odpravite na dopust, je treba premisliti, ali na vašo počitniško destinacijo sploh lahko pripeljete vašega ljubljenčka. Če niste prepričani, raje vprašajte. Žal je tako, da živali niso povsod dovoljene, zato se je neprijetnim presenečenjem dobro izogniti že vnaprej.

Po drugi strani pa premislite tudi, ali bi se na dopustu v kraju, kamor boste šli, vaš ljubljenček dobro počutil. Morda bo prevroče, morda premrzlo? Preveč ljudi? V vsakem primeru morate vedno najprej gledati na žival in na to, kako se bo počutila. Če si želite dopustovati z vašim štirinožcem, je ena najboljših možnosti kampiranje ali bivanje v apartmaju.

Če si želite na križarjenje, v hotel ali pa turistični resort, pa morate vsekakor prej preveriti, če so živali dovoljene. Enako velja za letalo – tu so živali sicer dovoljene, premislite pa, predvsem če gre za krajši dopust, ali se res splača vašega štirinožnega prijatelja obremenjevati s potovanjem.

Če boste na počitnice odpotovali z avtom in s seboj vzeli psa ali mačko, poskrbite, da bo potovanje zanj čim udobnejše. Večkrat se ustavite, psa sprehodite in mu dajte svežo vodo. Tako zanj kot za vas je dobro, da klima v avtu ni nastavljena na prenizko temperaturo – kaj hitro se lahko zgodi, da je šok zaradi temperaturne razlike ob izstopu iz vozila prehud.

In če vaš ljubljenček ostane doma?

V primeru, da se odpravite na dopust sami, imate vrsto možnosti za varstvo vaše živali. Za marsikoga je prva misel pasji ali mačji hotel, mi pa vam priporočamo, da raje premislite o kom znanem, ki mu zaupate tako vi kot žival. Morda kdo od sorodnikov, prijatelj ali sosed?
Lahko jih poprosite, da skrbijo za vašega ljubljenčka med vašim dopustom. Če imate psa, je najbolje, da medtem prebiva pri tistem, ki ga bo pazil, pri mačkah pa to ni nujno – še bolje je, če lahko uredite, da varuh hodi k vam, mačke pa ostanejo v okolju, ki ga poznajo.

Če med znanci nimate nikogar, ki bi lahko skrbel za vašega ljubljenčka, imamo tudi v Sloveniji ponudnike, ki čuvajo živali bodisi na domu bodisi v lastnih prostorih. Če se odločite, da boste ljubljenčka dali v hotel za živali, hotel pred dopustom obiščite in na spletu ali pri znancih poiščite informacije o hotelu ter izkušnje in priporočila drugih.

Možnosti, kam med dopustom z vašim ljubljenčkom, je veliko. Vsekakor dovolj, da ni nobenega razloga za veliko število zavrženih živalih pred poletjem. Če vašega ljubljenčka ne morete vzeti s seboj na dopust, se vedno najde rešitev za varstvo, če je treba, tudi plačljiva.

Seveda pa je tako kot na vse ostale stroške tudi na tega treba računati že ob odločanju za posvojitev živali. Pa varen in prijeten dopust želimo vam in vašim živalskim sopotnikom!

Vir: Revija Eko dežela, julij 2014, DZZŽ Kranj

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.