Naj alergije ne pokvarijo pomladi!

Pomlad je čas, ko večina uživa v vse toplejšem soncu in pogledu na prebujajočo se naravo. Toda za nekatere je to spet tisto obdobje v letu, ko se začenjajo nevšečnosti, kot so nenehno pekeče oči, zamašen nos, srbenje, kihanje ... Alergije so žal čedalje pogostejše. Vendar to ne pomeni, da težav ni mogoče vsaj omiliti.  

alergija-neprijetno

Po zadnjih raziskavah naj bi imel vsak četrti odrasel seneni nahod (ali sezonski alergijski rinitis). Zaradi inhalacijskih alergenov iz dreves, trav in cvetja se imunski sistem pretirano odzove, ker te delce, ki jih vdihnemo z zrakom, zaznava kot tujke. Posledica je nastanek imunoglobulinov E ali protiteles IgE, katerih naloga je, da se na te tujke spomnijo v prihodnosti. Ko enaki delci naslednjič vstopijo v telo, se sprosti histamin, ki učinkuje kot požarni alarm na gasilskem domu, saj pošilja signale, ki naj bi odpravili tuje napadalce. Pri alergiji se torej pojavi pretiran odziv, ki nam ni več v pomoč, saj nam povzroča boleče ali pekoče občutke in druge nevšečnosti. Mnogi si pomagajo z antihistaminskirni zdravili, vendar ti pretirano izsušijo sluznice, na nekatere učinkujejo uspavalno in podobno. Seveda pa si lahko pomagate tudi z malo spremenjeno prehrano in prehranskimi dopolnili.

Najpreprostejša pomoč pri alergiji je: pijte veliko vode! Histamin v telesu uravnava vodne zaloge, torej ga boste imeli več, če boste malo pili. Obstajajo tudi živila (školjke, rdeče vino, špinača, jagode, starani sir, čokolada ... ), ki vsebujejo veliko histamina, zato lahko poslabšajo stanje. Tudi konzervansi in prehranska barvila pripomorejo k sproščanju histarnina, zato jejte čim manj predelane hrane.

» Nekatera živila vsebujejo naravne spojine, ki se pojavljajo za stabilizacijo hiperaktivnosti mastocitov, Ena od teh spojin je kvercetin, ki ga najdemo v čebuli, citrusih, jabolkih, česnu, poru, mladi čebuli in zelenem čaju, pomaga pa tudi žveplo v čebuli, poru, česnu in jajcih. Sadje in zelenjava sta odličen vir vitamina C, ki je glavni antioksidant v sluznicah dihalnih poti in pomaga tudi imunskemu sistemu. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje z malo vitamina C več histarnina, ki povzroča znake alergije. Imunski sistem pa skupaj z vitaminom C podpira bioflavonoid kvercetin, Encim bremelain, ki pomaga pri absorpciji kvercetina, ima pa tudi protivnetne lastnosti, vsebuje ananas.

Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardele, so dober vir esencialnih maščobnih kislin omega-3, ki imajo protivnetne lastnosti. Konopljino olje pa je še posebno bogat vir maščobnih kislin omega-6. Naravne protivnetne lastnosti imajo orehovo, olivno in ribje olje, rdeče, modro in vijoličasto sadje, kajenski poper, ingver, kurkuma .... vendar pazite pri mlečnih živilih, saj spodbujajo vnetja, tako da se jim je bolje izogniti.

Magnezij lahko pripomore k ohranjanju zdravih dihalnih poti. V naravi ga najdemo v polno zrnatih živilih, v zeleni listnati zelenjavi, oreščkih in semenih. Na voljo je tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Sezonska alergija je pogostejša pri osebah, ki imajo alergije v družini, pa tudi pri tistih, ki so imeli težave z ekcemi in astmo. Pri ljudeh, ki so alergični na različne vrste hrane, je alergija povezana s tem, da neprebavljeni delci hrane zdrsnejo skozi vrzeli v črevesni steni, kar se pri zdravem prebavnem traktu ne dogaja. Pomembna je tudi dobra mikroflora v sluznici prebavnega trakta, saj lahko prav tu patogeni elementi vstopajo v telo. Pri tem pomagajo probiotiki.

Več tipov alergij

Poznamo več tipov alergij, med katerimi so seneni nahod, ekcem in astma. Pogosto so vsi tipi povezani, tako da bo človek, ki ga muči ena taka težava, imel tudi druge.

SENENI NAHOD

To je ena najpogostejših alergij. To je alergijska reakcija na snovi v zraku, ki pridejo v nos, sinuse, grlo in oči, denimo cvetni prah. Po navadi smo alergični na tiste vrste cvetnega prahu, ki ga imajo rastline v lokalnem okolju. Pelod, ki vstopi v krvni obtok skozi tkiva grla, pljuč in črevesja, naš imunski sistem zazna kot tujek in v obrambo proizvaja protitelesa, ki posledično sprostijo histamin. Ta pa draži zgornje dihalne poti, povzroči otekanje in vnetje. Simptomi tipičnega senenega nahoda so: srbeče in solzne oči, izcedek iz nosu, pogosto kihanje in kašljanje.

EKCEM

Ekcem, imenovan tudi atopični dermatitis, ni alergije, a ga ta povzroči. Izraz ekcem se nanaša na več različnih stanj kože, pri katerih je koža rdeča ali razdražena; včasih se pojavijo tudi majhne, s tekočino napolnjene izbokline. Ekcem se najpogosteje pojavlja na rokah in za koleni, pa tudi na vseh drugih delih telesa. Natančen vzrok zanj ni znan, vendar k njemu pripomorejo stres, slaba prehrana, slaba prebava, dednost, slab imunski sistem in podobno.

ASTMA

Astma je vnetna motnja bronhijev (sapnic) ali dihalnih poti. Ko dihamo normalno, gre zrak iz nosa ali ust v sapnik, iz njega pa po sapnicah v pljuča in na koncu spet ven. Astmatiki imajo vnete dihalne poti, te pa se zaradi otekanja in goste sluzi zožijo. Zato se zrak težje premika, kar vodi do simptomov astme, kot so težko dihanje, tiščanje v prsih, sopenje in kašelj. Tipični sprožilci za napad astme so lahko hladen zrak, prehladi, dim in alergeni v zraku.

Bogastvo iz Terra Nove

Kvercetin kopriva

Med prehranskimi dopolnili podjetja Terranovo je tudi Kvercetin kopriva, ki pomaga pri težavah z alergijo. Prednost tega dopolnila je tudi, da vsebuje še dodatne sestavine, ki pomagajo pri učinkovanju in podpirajo kvercetin, da je še učinkovitejši, kot če bi jemali samega. Predvsem pa učinkuje zelo hitro.

Kvercetin je flavonoid, znan po svojem protivnetnem učinkovanju. Tkivnim bazofilcem (imunskim celicam) preprečuje sproščanje histamina. Listi koprive oz. bioaktivne sestavine v njenih zažigalnih laskih zavirajo vnetne dejavnike in sproščanje histamina ter učinkujejo enako kot sintetični antihistaminiki, pri tem pa ne povzročajo neželenih stranskih učinkov. Kvercetin kopriva tako blaži simptome senenega nahoda, je podpora ob alergijskem rinitisu, zavira sproščanje histamina in učinkuje protivnetno. Vsebuje tudi bromelain, ki lahko poveča delovanje kvercetina in ima prav tako protivneten učinek.

Delovanje kvercetina lahko poveča tudi vitamin C in zoviro sproščanje histamina ter pomaga pri njegovi razgradnji. Med drugimi sestavinami pa sta v pomoč še kurkuma in bezeg, ki močno zavirata vnetne procese. Terranova je edinstvena britanska znamka prehranskih dopolnil, ki so izdelana po holističnih pristopih, rastline pa sušijo z zamrzovanjem oziroma liofilizacijo. Raziskave so dokazale, da je ta metoda najboljša za sušenje, saj v večji meri ohrani mikrohranila, encime in hranila rastlinskega izvora, hranilne vrednosti tako obdelanih rastlin pa ostanejo zelo podobne svežim rastlinam. Vsi izdelki so brez dodanih polnil.

Komentarji