Naj bo ščetkanje zob poučno in zabavno

Odgovornost za zdravje otroka, tudi za ustno zdravje, je v rokah staršev. Starši so s svojim zgledom najboljši učitelji.

Jordan_ščetke

 

Če otrok nikoli ne vidi mame in očeta, kako si pozorno in skrbno čistita zobe, je verjetnost, da bo to počel sam, veliko manjša. Tudi prvi stik z zobno ščetko je zelo pomemben. Če ta ni dovolj mehka, da bi jo začutil kot prlietno, se bo otrok čiščenju zob upiral. 

Zobe otroka je dobro pričeti čistiti takoj, ko se pojavijo. Že pred izrastom prvega zobka in predvsem med izrastom je priporočljivo, da otroku ponudimo obroček za žvečenje, saj mu ta omili bolečine in srbenje dlesni. Takoj, ko prvi zobek pogleda iz dlesni, začnemo z uporabo ustrezne ščetke z majhno glavo in zelo mehkimi ščetinami, kot je zobna ščetka Jordan Step 1. Ta ima večje držalo, ki se odlično prilega majhnim otroškim rokam, pri katerih se motorika še razvija. Hkrati jo lahko dobro držjo tudi starši, ki naj pri otroku vedno zaključiio čiščenje zobkov. Priporočljivo je, daje glava ščetke obložena s čim mehkejšim materialom. Tako otrokova prva izkušnja z zobno ščetko ne bo boleča in ščetkanje lahko zanj postane zabavno opravilo. 

Otroku do tretjega leta starosti po navadi izraste že vseh 20 mlečnih zob. Tudi v tem starostnem obdobju je za temeljito nego pomembno izbrati ščetko z mehkimi ščetinami, ki je nežna do zob in dlesni, kot je zobna ščetka Jordan Step 2. Pri izbiri zobne paste pa naj bo kliučno vodilo neabrazivnost in odsotnost škodljivih penil. Takšna zobna pasta je Jordan Kids, ki je s svojim blagim in prijetnim sadnim okusom otrokom še posebej všeč. Otrok naj takoj, ko to zmore, ščetko uporabi sam ter tako oponaša starše, brate ali sestre, vendar mora vsako ščetkanje v zgodnjem otroštvu pa vse do približno 8. leta zaključiti odrasla oseba. Pomembno je, da pri tem sodelujeta oba: odrasli, ki zobe dejansko očisti in otrok, ki razvija zavest za ustno higieno. 

Mlečne zobe je treba čistiti in negovati z enako pozornostjo in skrbjo kot stalne zobe, kljub temu da izpadejo injih nadomestijo stalni zobje. Ker pa se otroci radi igrajo, naj bodo prvi učni koraki čiščenja zob narejeni skozi igro s katero se začne in sklene dan. 

V starostnem obdobju od 6. do 12. leta so izraščeni hkrati mlečni in stalni zobje, zato je možnost pojava kariesa zaradi neenakomerne velikosti zob večja. V tem starostnem obdobju je treba še več pozornosti nameniti temeljitemu čiščenju vseh kotov in kotičkov, ki se pojavljajo v ustih otrok. Zato je postavitev ščetin na otroški zobni ščetki Jordan Step 3 še posebej primerna za čiščenje tako mlečnih kot stalnih zob, saj z njo otroci dosežejo kritična mesta kočnikov, kjer je pojavnost kariesa najpogostejša. Z zobno ščetke otroci očistijo zunanje, notranje in grizne ploskve zob. Nadzor staršev je še vedo potreben predvsem pri čiščenju griznih ploskvah kočnikov, saj se v njihove globoke brazde (fisure) zobne obloge, pa tudi ostanki hrane, z lahkoto skrijejo. 

Zobna pasta naj bo tudi v tem starostnem obdobju neabrazivna in nežna, vsebuje pa lahko več tluoridov kot pri mlečnih zobeh. To je tudi obdobje. ko v dnevno rutino čiščenja zob lahko vključimo tudi nitkanje.

Komentarji