x
Vse kategorije

Najboljša spomladanska prehrana v podporo razstrupljanju!

sreda, 16 maj 2018

Razstrupljanje telesu vedno dobro dene. še posebno primeren čas za ta očiščevalni proces, ki okrepi tudi notranje organe, predvsem jetra, pa je ravno pomlad. Zdaj nam namreč narava ponuja res veliko hrane, ki je popolna za ta namen.

Ni naključje, da se ravno spomladi največ govori o razstrupljanju. To v tem času ni priporočljivo le zato, da premagamo spomladansko utrujenost, temveč tudi zato, ker nam narava ponuja vse potrebno, da se naše telo res dobro očisti nakopičenih strupov. Pravo razstrupljanje traja tri mesece, to je toliko časa, kolikor potrebujejo jetra, da se lahko popolnoma regenerirajo.

Jetra so organ, ki opravljajo več sto nalog dnevno in so zato tudi prva v vrsti, ki so potrebna razstrupljanja. Sploh če ste pozimi morali uživati antibiotike ali jemljete kakšna druga zdravila, pa tudi, če se je na vašem krožniku večkrat večinoma mastna, predelana hrana. Najboljši prijatelj jeter je silimarin, učinkovina iz pegastega badlja, ki v kombinaciji z nekaterimi drugimi snovmi (npr. vitamini B-kompleksa, indijske kosmulje in drugih) zagotavlja jetrom najboljšo podporo. Če za podporo razstrupljanju izberemo še pravo prehrano, si lahko obetamo odlične rezultate, boljše počutje in pravi mali preporod.

REGRAT

Iz regrata si najraje pripravimo solato, vendar to ni edini način, kako ga lahko uporabimo med razstrupljanjem. Regrat lahko dodajamo v smutije ali iz njegovih listov in korenin pripravimo čaj, pitje katerega je priporočljivo pri slabšem delovanju jeter. Mimogrede bodo regratovi listi priskočili na pomoč še pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter pri revmatskih obolenjih. Vendar pozor! Prepričajte se, da regrat nabirate v čistem okolju, kjer zemlja ni onesnažena s težkimi kovinami, travniki niso pognojeni in v bližini ni cest. Regrat je namreč ena izmed tistih rastlin, ki iz zemlje vsrka največ težkih kovin, zato ga na kontaminiranih območjih ni pametno nabirati. S tem bi si v resnici naredili le še več škode, saj bi telo še dodatno obremenili s strupi.

ČEMAŽ

Če imate srečo, boste v više ležečem gozdu še našli čemaž, ki ga lahko naberete. A nabirajte ga le, če ga dobro poznate, saj ga lahko sicer zamenjate za katero drugo rastlino, kot sta šmarnica ali podlesek, ki sta ob zaužitju izredno strupena, lahko celo smrtonosna. Liste čemaža od drugih rastlin ločimo po značilnem vonju po česnu. Dodajamo jih lahko solati, iz njih pripravimo juho ali preprosto, a nadvse okusno omako za testenine, namaz in še kaj. Učinkuje podobno kot česen, le da se mu pripisuje še več koristnih učinkov. V ljudski medicini ga cenijo, ker spodbuja delovanje žlez, čisti celotno prebavno pot, dihalne poti in krvni obtok ter razkužuje. Deloval naj bi celo proti astmi, zniževal raven holesterola, nižal vročino in odvajal seč iz telesa.

ŠPINAČA  

Špinača je ena izmed tistih spomladanskih vrtnin, ki nas med prvimi razveselijo na vrtu. Privoščite si jo čim večkrat, saj prav tako pomaga telesu, da se hitreje in lažje razstrupi. Nasploh to velja za vso zeleno zelenjavo, ki vsebuje klorofil, za katerega je znano, da izboljšuje krvno sliko, v telo prinaša kisik ter spodbuja pomlajevanje in obnovo celic. Na vašem krožniku naj se zato čim pogosteje znajdejo tudi blitva, peteršilj, bazilika, brokoli, kreša in druga zelena zelenjava.

ŠPARGLJI

Sezona špargljev se je že začela in res škoda bi jo bilo zamuditi, Šparglji veljajo za enega najboljših naravnih virov folhe kisline in so idealna podpora pri temeljitem čiščenju telesa. Učinkujejo diuretično, kar pomeni, da pospešujejo odvajanje vode iz telesa. Tako se hitreje izločajo tudi strupi. Najboljši so divji šparglji, ki rastejo na Krasu in Primorskem. Ko jih enkrat utrgate, jih nikar ne hranite predolgo, temveč jih zaužijte, ko so še polni vseh koristnih učinkovin. Prav tako jih bodo v sebi bolj obdržali, če jih ne boste predolgo kuhali.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.