x
Vse kategorije

Naravna kozmetika ali konvencionalna kozmetika?

torek, 03 marec 2015
Ali je konvencionalna kozmetika močnejša od naravne?
... z liposomi, s perlami Q10, s sadnimi kislinami, DNA repair, z izvlečki sadja, s kolagenom, z jojobinim oljem, ...

Česa vse ne slišimo, ko gre za promocijo konvencionalne kozmetike. Ponavadi zveneča imena novih znanstvenih dosežkov spremljajo še slike visokotehnoloških molekul, izjave znanstvenikov, odstotki zmanjšanja gubic, ...

Vse skupaj pa naj bi nas prepričalo, da bo 50 ml kreme, v katero bomo investirali od 10 do 50 EUR, naredilo vidni čudež na našem obrazu.

Že od začetka razvoja kozmetične industrije smo priča enakim obljubam, spreminjajo se le imena čudežnih snovi in njihove upodobitve, ki so bile včasih risane, danes pa jih upodabljajo računalniško.

Povprečno žensko od majhnega učijo, da verjame avtoritetam. Zato večina verjame tudi v zgodbo o tem, da konvencionalna kozmetika mora delovati, če za njenim razvojem stoji toliko doktorjev znanosti, ki delajo v sodobnih, skoraj vesoljskih laboratorijih, ki nam jih kažejo v reklamah.

V luči tega mnogi naravno kozmetiko vidijo kot nekaj sicer bolj zdravega, vendar zagotovo tudi manj pre%njenega in učinkovitega od sodobne konvencionalne ponudbe.
Ali ste pripravljeni pogledati, kaj se skriva za vsemi temi zvenečimi besedami?
Sestava kozmetike ni nič bolj zapletena od sestave kakšne jedi. Težava je le v tem, da je industrija dosegla, da ji sestavin ni treba zapisati v bolj razumljivem jeziku, zato jih pišejo v jeziku kemije, v tako imenovani obliki INCI. In ta večini smrtnikov zveni tako zelo znanstveno, da ne upamo dvomiti vanjo.

Kot je razvidno iz priložene tabele, tako naravna kot konvencionalna kozmetika uporabljata nekaj mastnega, nekaj vlažnega, nekaj, kar zagotavlja dodatne učinke, ter nekaj, kar vsemu temu izboljša obstojnost in vonj.

Če pazljivo preberete sestavo, boste videli, da v konvencionalni kozmetiki praviloma ni maščobe, ki bi kožo nahranila, pripeljala vitamine A, E in D ter olja z omega 3. Edino, kar deluje, so sintetizirane molekule, ki se dodajajo kot aktivna učinkovina. Vse ostalo je zgolj v vlogi, da aktivna učinkovina doseže svoj cilj in da vse skupaj lepše diši, je lepše videti in se hitreje vpije.

Ker dejansko ne more zadovoljiti globinske potrebe kože po hranilih, prekrvavitvi, čiščenju ali zdravljenju, večina deluje zgolj kot ličilo. Svoje učinke osredotoča na površini, kjer z ustavljanjem vode ali maščobe doseže, da so gubice videti bolj zglajene. Za tako kozmetiko lahko rečemo, da obraz mumificira in agresivno posega v delovanje kože. Zato ta postaja vse bolj odvisna od zunanjega
 V konvencionalni kozmetiki GLAVNE SESTAVINE  V naravni kozmetiki
Parafinum liquidum - Mrtva maščoba pridobljena iz nafte <- Maščoba ->  Naravna olja in maščobe, ki
so hkrati nosilci vitaminov
in antioksidantov
Voda, propilen glikol, etoksi, ...  <- Vlaga ->  Voda, glicerin, aloe
vera, vodni izvlečki
Izolirane molekule (ekstrakcija
ali sintetično pridobivanje)
 <- Učinkovina -> Naravni izvlečki, olja in esence
Predvsem kemične molekule:
polisorbat 60, etoksilirani estri...
<- Emulgator -> Naravni lecitin, ki razen
vloge emulgatorja opravi
tudi pomembno vlogo v
zaščiti celic in živčevja.
Sintetični ali naravni (polimer
akrilne kisline, ...)
<- Zgoščevalec -> Naravni zgoščevalci (alginati)
Sintetični (parabeni, fenoksietanol, ...) - mnogi delujejo kot hormonski motilci <- Konzervans -> "Naravni konzervansi (etanol, pridobljen na naraven način,
vitamin C, eterična olja, ...)"
Kemični filtri (oktil metoksicinamat,
dibenzoil metan, ...) - mnogi
delujejo kot hormonski motilci
<- Sončni filter -> Naravni filtri – titanijev
dioksid, cinkov dioksid
Sintetične ali delno
sintetične dišave - večinoma
obremenilne za jetra
<- Dišava -> Eterična olja, hidrolati,
izvlečki, ...

„vzdrževanja“. Ali je krema zares dosegla cilj in vas pomladila, boste najbolje ocenili, ko nekaj dni ne boste uporabili te čudežne kreme. Takrat boste videli, ali se je nekaj zares izboljšalo ali pa krema deluje le tako, da skrbi za „pročelje“.

V kakovostnih naravnih pripravkih so aktivne učinkovine dejansko skrite v skoraj vsaki sestavini. Če je uporabljena kokosova maščoba, vemo, da bo celice nahranila z lavrinsko in kaprijsko kislino, s čimer bo izboljšala tudi odpornost, delovala protivnetno, pospravila z bakterijami ali glivicami, ... Če želimo spodbuditi regenerativne procese v koži, to lahko dosežemo z olji, ki vsebujejo dragocene maščobne kisline. Gamalinolenska kislina (največ je je v svetlinovem in boraginem olju) izboljša prekrvavitev, deluje proti prostim radikalom, zavira staranje kože in pomaga pri njeni regeneraciji.

Olje pšeničnih kalčkov in svetlinovo ali arganovo olje vsebujejo tudi veliko vitamina E, zato navedene regenerativne procese še dodatno podpirajo. V naravni kozmetiki se uporabljajo tudi zelo dragocena olja iz semen šipka, granatnega jabolka in drugih semen z močnimi regenerativni in antioksidativnimi lastnostmi.

Podobno velja za vlažni del kreme. Zakaj bi dodajali le alkohol, če lahko dodamo alkoholno ali glicensko obliko izvlečkov različnih zdravilnih rastlin, aloe vero ali hidrolate vrtnice? Vse navedeno je že samo po sebi učinkovito v negi. V sinergiji z dobro maščobo pa so učinki še boljši.

Tudi to, kar ima v konvencionalni kremi le vlogo konzervansa, v naravni predstavlja vir odličnih učinkov na naši koži. Eterična olja dosežejo terapevtske učinke, ki jih sintezne dišave, prisotne v konvencionalni kozmetiki, nikoli ne bodo.

Če bi razstavili kakovostno naravno kremo na sestavne dele, bi lahko za vsako zapisali, da vsebuje Q10, DNA repair, antioksidante, encime, protivnetne snovi, kopico vitaminov, dragocene maščobe itd. Če je celotna sestava dobro premišljena, potem tudi na tem področju govorimo o učinku zdravilnih mešanic, ki moči posamičnih sestavin le še okrepi.

Primerjajte to z žlico nafte, v kateri plava kakšna sintezna molekula, družbo pa ji delajo umetne dišave, polimeri, PEG derivati in sporni sončni filtri.
Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.