x
Vse kategorije

Ne dopustite, da driska pokvari počitnice

petek, 06 avgust 2010

Driska na potovanjih ali počitnicah pokvari prijeten oddih. Preventiva in lajšanje driske pa je omogočena z uporabo probiotičnih zdravil brez recepta.

Potovalna driska

O potovalni driski govorimo, ko pride do najmanj tri odvajanja tekočega blata v 24 urah. Potovalna driska se običajno pojavi v prvem tednu potovanja in navadno izzveni v 3-5 dneh. Spremljajo jo zvišana telesna temperatura, krči v trebuhu, bruhanje, glavobol, utrujenost in redkeje blato s sluzjo ali krvjo. Tveganje, da bo popotnik, ki je sicer zdrav, dobil drisko, je odvisno od kraja potovanja, letnega časa, načina potovanja, starosti in prejšnjih izpostavitev.

Povzročitelji potovalne driske

Driska je akutna in za njen nastanek so največkrat krive bakterije (E. coli, Campylobacter, Salmonella, Vibrio, Shigella) in včasih virusi (rota- in norovirus) ter paraziti. Driska se pogosteje pojavi pri otrocih, saj je njihov imunski sistem manj razvit in higiena je slabša.
Vzroki za potovalna drisko so predvsem s fekalijami okužena hrana in voda. Lahko pa se okužimo z virusi preko kapljic vode v zraku.

Če s hrano zaužijemo bakterijske toksine se v 1 do 12 urah po zaužitju pojavi vodena driska, prisotni so še krči in bolečine v trebuhu, rahlo zvišana telesna temperatura in bruhanje. Pri okužbi z bakterijami, ki napadejo črevesne celice in/ali sproščajo toksine, pa se pojavijo krvava driska s krči (»griža«), zvišana telesna temperatura in splošna oslabelost.

Virusne okužbe povzročijo citopatološke spremembe na epiteljiskih celicah tankega črevesa (atrofija resic). Okužba s paraziti pa lahko povzroči dolgotrajno drisko (tudi po vrnitvi domov) in pretežno prizadene enterocite kolona.

Kako drisko preprečimo

Za preprečitev okužbe, ki pripelje do driske, se je treba na potovanju držati pravila: Prevri ali olupi. Uživati je treba torej le prekuhano hrano (>65 0C), živila, ki jih olupimo, in pijačo v nepoškodovani originalni embalaži. Vodo je treba kupiti ali uporabljati očiščevalne/razkužilne pripravke. Poleg tega je treba paziti na dobro osebno/hišno higieno in se izogibati slabo vzdrževanim javnim kopališčem.
Okužbo lahko preprečimo tudi z dobro uravnoteženo črevesno floro, zato se pred počitnicami ali med njimi svetuje jemanje probiotikov (npr. zdravila LineX®).
Probiotične bakterije pomagajo uravnotežiti floro in tako je manjša možnost za naselitev mikrobov, ki povzročajo drisko. Probiotik začnemo jemati nekaj dni pred potovanjem in nato nadaljujemo z uživanjem na potovanju. Prav tako je smiselno začeti jemati zdravilo, če se je kdo od udeležencev potovanja okužil in dobil drisko (predvsem virusno).

Preventivna uporaba antibiotikov (predvsem fluoro-kinoionov) se naj bi uporabljala le za kratko obdobje in to pri bolnikih, ki so imunsko kompromitirani, z vnetnimi črevesnimi obolenji, diabetikih in tistih, ki jemljejo diuretike.

Kako ukrepati ob počitniški driski?

Prvi ukrep:

- rehidracija
Zaradi driske in bruhanja (običajna znaka virusne driske ali driske, povzročene s toksini) je osnovni ukrep zadostno nadomeščanje tekočin in soli, da se izognemo nastanku elektrolitskega neravnotežja ali celo motnji delovanja ledvic.
V prvih štirih do šestih urah je treba popiti 50-100 mL oralno rehidracijsko raztopino (ORS) na kg telesne mase. ORS pa ne uporabljamo pri bolnikih s hudo dehidracijo, motnjo zavesti, hudim bruhanjem in pri diabetikih. Le-ti spadajo v bolnišnico, kjer jim nadomeščajo izgubljene tekočine z infuzijskimi raztopinami.

Ostali ukrepi:

- dieta
Posebne prehranske diete niso potrebne. Priporoča pa se uživanje lahke, nemastne in malo sladkane hrane s čim manj vlakninami. V primeru virusne okužbe lahko pride do prehodne laktozne intolerance.

- ustavljanje drisk
Pri zdravljenju hujših oblik potovalne driske uporabljamo tudi simptomatsko zdravilo loperamid in antibiotike. Loperamid zmanjša pogostnost iztrebljanja, skrajša trajanje driske, ne zmanjša pa celotne količine iztrebkov in ne odpravlja vzroka driske. Tega zdravila se ne sme uživati več kot 48 ur, prav tako ga ne smemo uživati v primeru krvave driske, visoke temperature in hude dehidracije. Za uporabo antibiotikov se odločamo le v primeru hujšega poteka potovalne driske, ki že zahteva obisk zdravnika in določitev primernega antibiotika.

- obnavljanje črevesne flore
Za dodatno pomoč rehidraciji in ustavitev blage do zmerne driske se priporoča uporaba pripravkov s probiotičnimi bakterijami (npr. LineX forte). Ti pomagajo pri obnovitvi porušene črevesne mikroflore (ki je vzrok težav) in zvečajo obrambno sposobnost črevesne sluznice pred vsiljivci.
Pri otrocih, ki so mlajši od šest let, mora biti driska zdravljena pod nadzorom zdravnika.

Prednosti

Linex-aLinex® je zaradi nižje vsebnosti namenjen predvsem za preventivo pred potovanjem.
Linex® forte je namenjen za lajšanje prebavnih težav, kot sta driska in napenjanje.
Linex® forte je v celuloznih kapsulah in brez laktoze.
• Nadzorovana in zagotovljena vsebnost bakterij in dokazana učinkovitost.
• Zdravili lahko jemljejo vsi družinski člani.

Stopnja dehidracije in znaki

Lažja dehidracija: izsušene ustnice, žeja
Zmerna dehidracija: pospešen srčni utrip, znižana napetost kože, količina seča je zmanjšana
Huda dehidracija: krči v mišicah, globoko in hitro dihanje, anurija, motnje zavesti

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.