Noni - zdravi skoraj vse!

Znanec, ki me je videl vso zabuhlo zaradi alergije, mi je svetoval, naj začnem uživati noni, ki naj bi vseboval številne koristne snovi.
Za razlago sem prosila Simono Stepančič, specialistko za razstrupljanje in čiščenje telesa, ki je tudi specialistka za zdravljenje s presno hrano in naravno hujšanje ter doktorica naturopatije. Množica njenih Informacij in tistih iz knjige Noni dr. Jorgena Weihofna me je prepričala, začela sem uživati noni, in alergija se po treh tednih uživanja doslej še ni vrnila. Ker starodavno zdravilo noni zdravi tudi bolj usodne bolezni, kot so visok pritisk, vnetja, depresija, artritis, je vsekakor prav, da o tem kaj preberete in se po naravni poti lotite katerega od zdravstvenih problemov.

Botanično se noni imenuje Morinda citrifolia, domnevajo, da so rastlino prinesli na polinezijske otoke v Tihem oceanu priseljenci, ki so pripluli iz Indije, kjer je imela sloves svete rastline. Od tam najverjetneje izvira ime te rastline v angleškem in nemškem jeziku - indijski murvovec ali indijska murva. V starodavnih zapisih indijske tradicionalne medicine ajurvede je omenjena pod imenom ašiuka, kar v sanskritu, stari hindujščini, pomeni dolgo življenje. Ko so se pred več kot 2000 leti prebivalci indijske podceline odpravili na vzhod raziskovat neznane kraje, so s seboj vzeli noni, saj je bil zanje pomemben za zdravje v novih naselbinah na otokih Pacifika. Zimzeleno drevo zraste precej visoko, tudi do šest metrov, raste v tropih v vulkanskih regijah. kot so Tahiti in Havaji, obrodi pa vse leto. Noni se zelo hitro zaseje na preperelih mamatskih območjih dobro uspeva, saj je prst, nastala iz lave, bogata rudninami in daje rastlini vse, kar potrebuje za zdravo rast. Odlično je, da rastline ne ogrožajo škodljivci, zato ni treba uporabljati sredstev za njeno zaščito. Zanimivo je tudi, da je plod na rastlini prej kot cvet, saj cvetovi rastejo iz plodu in so tako na isti veji zeleni in zreli plodovi ter cvetovi. Barva sadežev se med dozorevajem spreminja od zelene do rumene in ob dozorelosti v povsem belo. Zrel sadež hitro pade na tla in razpade v nekaj dneh, obirajo jih neprenehoma, saj zorijo vse leto. Pomembno je, da sadeže oberejo pravočasno, ko se iz temno zelenih obarvajo svetlo zeleno. Iz sadežev z iztiskanjem pridobivajo sok, iz tega pa tudi noni v prahu. Sok vsebuje oseminosemdeset odstotkov vode, drugo so pomembne učinkovine, da je obstojen, mu morajo dodati konzervanse ali ga pasterizirati. Poleg plodov so uporabni korenine, skorja, listi in cvetovi. Havajski zdravitelji zatrjujejo, da je uporaba nonija neomejena, uporabljajo ga tako za zdravljenje kot za ohranitev zdravja in zaradi polisaharidov tudi za dolgo življenje.
Prepričljive znanstvene raziskave.
V petdesetih letih prejšnjega stoletja so opravili prve znanstve o noniju. N. Morty in H. Jenkins sta v dveh desetletjih dokazala, da noni znižuje krvi tlak. Prof. dr. Isabella A. Abbott z botaničnega inštituta univerze Havaji je pred slabimi tridesetimi leti objavila svoja spoznanja v knjigi, v njej je tudi opisala tradicionalno uporabo noni ja pri težavah z želodcem in črevesjem, artritisu, zvinih, menstrualnih težavah, previsokem krvnem tlaku in raku. Številne kasnejše raziskave, ki so jih opravljali znanstveniki, so dale osupljive rezultate: skupina japonskih raziskovalcev je leta 1994 objavila izsledke raziskave na celicah, okuženih z virusom HIV, in ugotovila, da antrakinon, izoliran iz nonija, upočasni razkroj okuženih celic; izsledki raziskave na univerzi Havaji o vplivu nonija na previsok krvni tlak so pokazali, da snov skopoletin poveča prepustnost drobnih žilic za kri;
raziskava na Stanford University v Kaliforniji in na Union Collegeu v Londonu je to potrdila. Na francoski univerzi Metz pa so ugotovili, da noni učinkuje tudi protibolečinsko, da blaži bolečine v osrednjem delu možganov in da je moč učinkovanja le za petindvajset odstotkov manjša kot pri morfijevem sulfatu - zelo pomembno je, da noni ne povzroča odvisnosti pri človeku.

Vulkanska zemlja, na kateri raste, vsebuje visoke koncentracije mineralov in hranil. »Noni vsebuje kar sto petinpetdeset učinkovitih vitaminov (noben drug naravni sok ne vsebuje toliko različnih snovi), mineralov in drugih snovi, ki učinkujejo protibakterijsko,« je povedala Simona Stepančič. »Toda noni vsebuje tudi darmakantal: leta 1993 so japonski znanstveniki analizirali petsto rastlinskih izvlečkov in ugotovili, da noni vpliva na predrakotvorne celice.« Dr. Mitja Sterle, specialist interne in nuklearne medicine, je o noniju povedal, kot je zapisano na spletu, da vsebuje tri pomembne sestavine: prokseronin, skopoletin in darrnakantal, ki izoliran iz korenine nonija zavira rast tumorskih celic nekaterih rakov, spodbuja normalno delitev celic, zavira genetsko spremenjeno (rakasto) delitev celic ter spodbuja aktivnost imunskih celic. Tudi prof. Anne Hirozumi s Havajev je v svojih raziskavah ugotovila, da noni krepi imunski odgovor raku.
Čudežno naravno zdravilo.
Ja, noni priporoča kup znanstvenikov, ki so ga preučevali, in tudi doktorica naturopatije Simona Stepančič. »Noni vsebuje skopoletin, ki se veže s serotoninom in pomaga znižati visok pritisk. Skopoletin učinkuje tudi antifungalno,je antihistaminik in učinkuje protivnetno. Njegove sestavine pomagajo stimulirati celoten prebavni sistem ter povečujejo izločanje encimov in žolča. Noni je super prebavna grenčica, bogata z encimi, ki stimulirajo prebavni sistem. Je zelo učinkovit pri odpravljanju kandide ...

Nonija naj ne uživajo bolniki po presaditvi organov (zaradi vpliva nonija na imunski sistem  lahko organizem zavrne organ); ljudje,  ki so alergični na citruse; ledvični bolniki, ki hodijo na dializo; pri kemoterapijah; nosečnice in doječe matere naj se o pitju nonija posvetujejo z zdravnikom; diabetiki morajo upoštevati količino sladkorja v soku, ki se zaradi tipičnega okusa meša z drugimi sokovi.

... in drugih kvasovk v telesu, pomaga graditi in podpirati imunski sistem, pomaga pri zdravljenju nekaterih bolezni, kot so revmatoidni artritis, hepatitis, fibromialgija, in pa nekatere virozne bolezni, lupus in kronično utrujenost.« Mnoge bolezni, pravi Simona, noni stoodstotno uspešno pozdravi, recimo visok pritisk, alergije, problem s cirkulacijo, različna vnetja, depresijo, bolečine (fizične in čustvene), artritis, prebavne težave, pljučna obolenja, probleme s kožo, parazite, diabetes, utrujenost, kronične glavobole, hormonske težave, težave s srcem. »Ne gre za čudež, ampak za dejstvo, da noni celicam v telesu pomaga tako, da se odprejo celične stene, skozi katere priteka več hranil v celice - in tako tudi nasprotno; poveča se odvoz toksičnih snovi iz celic!«.

Vir: revija Jana

Komentarji