Noni sok - medicinski čudež!

Noni (Morinda Citrifolia), znan tudi kot indijska murva, je zimzelen grm, velikosti 3 metrov, lahko pa doseže tudi do 8 metrov višine in je podoben pravemu drevesu. Plodovi so razvrščeni v soplodja in merijo od 3 do 10 centimetrov. Preden dozorijo so zelene barve, nato pa hitro postanejo svetlo rumeni do prosojno beli. Zanimiv je predvsem njihov vonj, ki se stopnjuje od zelo nevtralnega pri nekaterih sortah do izjemno močnega, že skoraj smrdečega pri drugih. S pomočjo semen, ki lahko plavajo na vodi, se je rastlina razširila po pacifiških otokih.  

Sadež nonija se v Polineziji, Indiji, na Kitajskem in v drugih tropskih predelih uspešno uporablja za zdravljenje najrazličnejših obolenj že preko 2000 let. Za enega pomembnejših raziskovalcev zdravilnih učinkov nonija velja tudi Dr. Neil Solomon, ki je sicer eden vodilnih strokovnjakov na področju klinične prehrane in nutracevtike. V svoji delih je izpostavil številne znanstvene izsledke za zdravilne učinkovine v noniju in ga pravzaprav razglasil za pravi medicinski čudež, ki ga niti moderna medicina ne more zanemariti.

V sadežu nonija so namreč odkrili preko 150 nutracevtikov, med njimi antrakinone, beta-karoten, kalcij, linolensko kislino, magnezij, pektin, kalij, prolin, beljakovine, prokserinin, prokseroninaze, skopoletin, beta-sitosterole, sterole, fenilalanin, tirozin, ursolno kislino, vse vitamine skupine B in antioksidante kot so vitamin C, proantocianidini in antocianidini. Vsak izmed teh pozitivno deluje na določene organske sisteme in biološke procese v telesu.  
Opredelitev vitalnih učinkovin v noni soku 
Fitonutrienti: Naravne kemijske spojine v soku nonija, ki prehranjujejo celice, tkiva in organe ter ščitijo pred prostimi radikali, boleznimi in imajo celo nasprotni učinek staranju.  

Polisaharidi:
Zelo pomembne sestavine, ki stimulirajo in modulirajo imunski sistem in njegov odziv na raka. Imajo močan protirakav učinek na molekularnem nivoju.   Selen: Pomemben esencialni mineral, ki ohranja elastičnost kože, s čimer upočasnjuje proces staranja. Prav tako poveča oksigenacijo srca in lahko prepreči negativne učinke strjevanja krvi ter hipertenzijo.

Kseronin:
Alkaloid, ki naj bi glede na izsledke zgodnjih raziskav stimuliral celično funkcijo in regeneriral poškodovane celice.

Antrakinoni: Kemijske snovi v soku nonija s pomembnimi antiseptičnimi in antibakterijskimi lastnostmi. Glede na laboratorijske analize se je izkazalo, da uničijo predrakave celice, Lewis pljučni karcinom in preprečujejo poškodbe DNK. Stimulirajo namreč imunski odziv na rakave celice preko limfocitov T. Ti so zelo pomembni za obolele z rakom, AIDS-om ali drugimi boleznimi z oslabelim imunskim sistemom.  

Glikozidi: Pomembne sestavine, ki vežejo proste radikale in ščitijo pred rakom.

Skopoletin: Manj znana, vendar zelo zdravilna kemijska sestavina. Ima namreč močan protivnetni, protiglivični in protibakterijski učinek. Regulira nivo serotonina, hormona sreče, ki zmanjša občutek anksioznosti in depresije. Ta sestavina je tudi razlog, zakaj se posamezniki po pitju soka počutijo veliko bolje in sproščeno. Prav tako je vazodilatator in znižuje krvni pritisk. Ker se veže na melatonin, regulira spanje, lakoto in telesno temperaturo.  

Terpen: Pomlajuje celice in pomaga pri izločanju strupov iz telesa.  

Limonen: Grenka protirakava učinkovina noni soka in citrusov.  

Topna in netopna prehranska vlaknina (PV): Topna PV čisti kri, znižuje raven holesterola, veže maščobe in regulira krvni sladkor. Netopna PV pa je zelo pomembna za zdravje črevesja in črevesno peristaltiko.

Aminokisline (AK): Pomembni gradniki beljakovin za ohranjanje vseh celičnih funkcij. Noni sok vsebuje 17 aminokislin, od tega vseh 9 esencialnih.  

Esencialne maščobne kisline (MK): Le-te so osnovne gradbene komponente maščob in olj. Esencialne večkrat nenasičene MK v noni soku ohranjajo zdravje kože, živčnih celic, srca in krvnih žil, prav tako uravnavajo razpoloženje. Vzdržujejo integriteto celičnih membran in izboljšujejo njeno učinkovitost pri izmenjavi hranila-strupi.
Karakteristike noni soka
Adaptogen: Omogoča celostno homeostazo v vseh organskih sistemih.

Alkalnost: Kislo okolje predstavlja najustreznejše pogoje za degradacijo celic in patološke procese. Noni sok povečuje alkalnost, s čimer ustvarja optimalne pogoje za normalen potek bioloških procesov.

Antioksidant: Antioksidanti kot so vitamin C, piknogenol in zeleni čaj so zelo pomembni »Iovilci« prostih radikalov in ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Glede na raziskave noni sok sodi med najmočnejše antioksidante.

Nizek glikemični indeks: Noni sok vsebuje prehransko vlaknino in ogljikove hidrate v razmerju 3:1, zaradi česar pomaga pri uravnavanju ravni krvneg'a sladkorja.

Analgetski in protivnetni učinek, selektivna Cox II inhibicija: V nasprotju s klasičnimi protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili, noni sok zmanjša bolečine in vnetja brez negativnih vplivov na želodec, ledvice in jetra.

Imunomodulator: Noni sok povečuje inteligenco imunskega sistema preko imunomodulacije in regulacije zavrt ja alergijskih in avtoalergijskih reakcij. Stimulira imunski sistem na celičnem nivoju in izboljša regeneracijO in funkcijo celic. Učinkovit je proti vsaj 7 patogen im bakterijam, prav tako ima proti parazitski in protiglivični učinek.
Priporočena terapija
- v začetnih 3 dneh se priporoča testno odmerjanje: 1 čajna žlička soka pred zajtrkom in pred večerjo.

- nadaljevaini odmerek 1 mesec: 2 čajni žlički soka pred zajtrkom in večerjo.

- terapevtski odmerek, 2. mesec: 2 čajni žlički pred zajtrkom in 1 pred večerjo.

- ohranjanje zdravja in preventiva: 1 čajna žlička pred zajtrkom in večerjo.

Za otroke je urnik jemanja enak, le da se prepolovijo odmerki.
Kdo lahko pije noni sok?  
Noni sok lahko pijejo vsi, odrasli in otroci. Posebna pozornost je potrebna le pri določenih bolezenskih stanjih, kot je sladkorna bolezen ali bolezni ledvic, kjer se je pred uporabo potrebno posvetovati s strokovnjakom.  
Noni sok je prava zakladnica vitaminov, mineralov in mikroelementov, potrebnih za normalno delovanje organizma. Ob današnjem hitrem tempu življenja in takšnih ali drugačnih zdravstvenih težavah je lahko še kako koristen vsakodnevni dodatek. 

Pripravila: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane

Komentarji