Nordijska hoja krepi vene!

četrtek, 12 april 2012

Telesna dejavnost je zelo pomembna za preprečevanje in zdravljenje bolezni ven.

Nordijska hoja (hoja s posnemanjem gibov pri teku na smučeh) je koristna dejavnost, ker okrepi mišice v nogah in s tem poveča učinkovitost mišične črpalke. Posledično se pospeši pretok krvi v venah, kar razbremeni vene.Nordijska hoja je blag, vendar učinkovit šport, saj pri tem uporabljamo 85 odstotkov vseh mišic. Ker se je ni težko naučiti, je primerna za vse starostne skupine.

Pri nordijski hoji je pomembno upoštevati:
- rame naj ostanejo sproščene in ohlapne, w stopala naj bodo obrnjena v smeri gibanja,
- koraki pri nordijski hoji naj bodo večji kot običajno - zato da imamo dovolj časa za pravilno delo z rokami, w palice naj bodo ves čas ob telesu,
- ko naredite korak z levo nogo, uporabite desno palico, in obratno, w kadar je palica spredaj, ročaj trdno primite s celo dlanjo,
- ko gremo z roko nazaj, potisnemo palice nazaj, da čim bolj stegnemo roko,
- palice naj bodo med gibanjem ves čas obrnjene poševno nazaj.

Vaje za vene

Če nimate dovolj časa za športne dejavnosti, zadoščajo že preproste vaje, s katerimi vene ohranimo prožne in v dobri kondiciji.

1. vaja
Stojte pokončno. Z obema nogama se postavite na prste in nato spet spustite na cel podplat. Vajo ponovite 10-krat.

2. vaja
Najprej dvignite desno nogo, tako da bo oblikovala pravi kot. Stopalo obrnite tako, da so prsti obrnjeni navzdol. Nato nogo spuščajte; na tla položite najprej peto in nato preostanek stopala. Postopek ponovite z drugo nogo. Vajo ponovite 10 do 20-krat.

3. vaja
Prekrižajte noge nad golenjo in z zgornjo nogo pritisnite na spodnjo. S prekrižanimi nogami se postavite na prste in se rahlo zibajte. Nato zamenjajte položaj nog. Vajo ponovite 10-krat.

4. vaja
Sedite na stol. Stopala naj bodo v celoti na tleh, roke pa položite na stegnenico ali na rob stola. Stopajte na prste in pri tem uporabljajte mišice meč. Najprej stopite na prste z levo nogo, nato z desno in na koncu še z obema naenkrat.

Nasveti za zdrave vene

~ Bodite redno telesno dejavni. Ukvarjajte se z nordijsko hojo, pohodništvom, kolesarjenjem ali plavanjem. S tem boste okrepili mišice v nogah in izboljšali delovanje mišične črpalke, ki omogoča potiskanje krvi iz nog navzgor v srce.

~ Opustite vožnjo z dvigalom in tekočimi stopnicami. Hoja po stopnicah je lahko naporna, a blagodejno deluje na težave z venami.

~ Nosite ohlapna oblačila in udobno obutev. Nošenje čevljev z visoko peto zelo poslabša težave z venami. Priporočamo čevlje z največ 3-4 cm visoko peto, še bolje pa brez nje.

~ Izogibajte se vročih kopeli, savn in dolgotrajnemu sončenju. Vročina še dodatno razširi vene v nogah, upočasni pretok krvi in tako poslabša težave.

~ Krepite svoje vene s prhanjem nog s hladno vodo. Tak ukrep zoži vene in pospeši pretok krvi.

~ V mrzlem vremenu se oblecite v topla oblačila, saj prenizka temperatura zavira pretok krvi.

~ Na krvni obtok lahko vplivamo tudi z dihalnimi vajami. Pri globokem vdihu nastane v prsnem košu podtlak, ki pospeši odtekanje krvi iz nog. Če nato napnemo mišice trebuha in močno izdihnemo, bomo zvišali pritisk na ožilje trebušne votline in pospešili vračanje krvi k srcu. Izdihnite počasneje, kot ste vdihnili, in naredite kratek premor po izdihu. To preprosto vajo ponovite večkrat dnevno.

~ Pazite na zdravo in uravnoteženo prehrano. Poskrbite, da boste zaužili dovolj vlaknin in tekočine. S tem boste zmanjšali možnost za zaprtje, ki je dejavnik tveganja za težave z venami. Za dobro delovanje prebave priporočamo uživanje koncentrirane fermentirane sirotke.

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.