Normalna in povišana telesna temperatura - OTROCI!

nedelja, 24 oktober 2021

Otrok kašlja, njegovo telo pokrivajo rdeči madeži, skelijo ga oči. Morebiti ima celo povišano temperaturo! Posamezni simptomi so značilni za določeno bolezen in se kot deli sestavljanke zlagajo v tipično sliko bolezni: otrok se je lahko nalezel ošpic. Spodaj več o merjenju temperature ter tudi o kontroli srčnega utripa. 

Merjenje temperature | Rektalno merjenje | Meritev pri dojenčkih | Meritev pri otrocih | Podpazdušno merjenje | Merjenje v ustih | Kontrola srčnega utripa | Vročina | Vrste termometrov | Vprašanja in odgovori | Viri/reference

Merjenje temperature

Kadar daje otrok vtis, da je bolan, morate najprej preveriti, ali ima vročino. Normalna telesna temperatura se giblje med 36,1°C in 37,8°C.

Telesna temperatura niha, odvisno od dnevnega časa: najvišja je okoli 18. ure in najnižja okoli 4. ure zjutraj. Cela vrsta dejavnikov lahko telesno temperaturo poviša celo do 38°C, na primer, če se otrok intenzivno igra, če se močno poti ali če je bil pretoplo oblečen med spanjem.

temperatura-obraz

Telesna temperatura se lahko poviša tudi po obroku, ker je za prebavo potrebna energija. Če ste namerili otroku vročino, je najbolje, da mu jo izmerite še enkrat čez pol ure - morda je imel samo kratkotrajno povišanje telesne temperature.

Če ima vaš otrok vročino, mu jo merite zjutraj in zvečer. Če je vročina višja od 39 °C, jo morate nadzorovati še čez dan in vprašati zdravnika za nasvet.

Kaj je normalna telesna temperatura?

Telesna temperatura je odvisna od številnih dejavnikov in sicer za visi od spola, starosti, časa, ko merite temperaturo in celo na katerem predelu temperaturo merite. 

Vse to bo obrazložil Dr. Edo Paz v zanimivi video predstavitvi:

Opozorilo - povišana temperatura!

Otrok mora k zdravniku, kadar vročina traja dlje kot 24 ur.

Kadar ima dojenček vročino preko 38,5 °C, morate nemudoma obiskati zdravnika - samo on lahko postavi diagnozo, ker je vročina pri dojenčkih samo en simptom za celo vrsto bolezni, od prehlada do smrtno nevarnega meningitisa.Raje dajajte obkladke kot svečke

Telo se odzove z vročino na celo vrsto vzrokov: na primer na vnetje, virusno ali bakterijsko okužbo, moteno izločanje vode ali po njem, če je pretoplo oblečen. Nekateri otroci dobijo vročino že zaradi malenkosti, medtem ko imajo drugi pri hudih boleznih samo rahlo povišano temperaturo. Vročina je vedno znak, da se telo spopada z boleznijo. Zaradi povišane telesne temperature je pospešena predhodna presnova, kar preprečuje razmnoževanje povzročiteljev bolezni. Zaradi tega ne smete takoj uporabiti svečk, kadar ima otrok vročino.

Video prikaz: kako izmerimo temperaturo na najrazličneše načine. 

Pri visoki vročini, tresenju ali skoraj že vročinskih krčih morate vročino seveda znižati - pri tem so prva izbira obkladki. Če hočete otroku vročino znižati z zdravili, mu dajte paracetamol in ne acetilsalicilne kisline - v redkih primerih lahko pri otrocih povzroči nevaren Revev sindrom.


Vrste merjenj telesne temperature

V nadaljevanju predstavljamo nekaj možnih načinov merjenja temperature pri otrocih. 

Rektalna meritev telesne temperature

Otrokom do šestega meseca merite telesno temperaturo v zadnjični odprtini, kar se imenuje rektalno merjenje telesne temperature. Do te starosti je merjenje v podpazduhi nenatančno. Dajanje živosrebrnega (oziroma sedaj v novejšem času galijevega) termometra v usta je nevarno - lahko se zlomi in poškoduje otroka, digitalnega pa majhen otrok ne zna pravilno držati v ustih.

rektalno-merjenje-temperature

Kadar uporabljate termometer rektalno, namastite konico termometra z vazelinom, da je bolj gladek.

Video: prikaz rektalnega merjenja temperature pri dojenčku. 

Z živosrebrnim oz. galijevim termometrom merite tri minute. Rektalno izmerjena temperatura se normalno giblje med 36,8°C in 37,5°C.

Merjenje telesne temperature pri dojenčkih

Dojenčka položite na hrbet in mu nežno dvignite noge. En gleženj močno držite med palcem in kazalcem in drugega med kazalcem in sredincem iste roke. Z drugo roko vstavite termometer v zadnjično odprtino približno en centimeter globoko. Termometer držite pravilno, če ga držite kot svinčnik. Če pri tem s kazalcem razprete in podpirate ritko vašega otroka, preprečite, da bi se pri sunkovitem premiku poškodoval.

Pravilno merjenje telesne temperature: dojenčkom močno primite nožice, majhne otroke položite »čez koleno«.Merjenje telesne temperature pri majhnih otrocih

majhen otrok se tega pogosto brani, zato ga položite s trebuhom navzdol v vaše krilo, z nogami močno primite otrokove noge in upognite zgornji del otrokovega telesa preko vašega kolena. Z eno roko močno držite glavo in roke, z drugo pa previdno vstavite termometer.Merjenje telesne temperature v podpazduhi

Pri otrocih, starejših od šest let lahko telesno temperaturo merite v podpazduhi. Najbolje je, če otrok leži na hrbtu. Termometer vstavite pod pazduho in držite otrokov zgornji del roke ob telesu, da termometer ne izpade.

podpazdušno-merjenje

Merjenje z živosrebrnim termometrom traja sedem minut. Pod pazduho izmerjena temperatura je približno eno stopinjo nižja, kot je prava telesna temperatura, in se običajno giblje med 36,2° in 36,8°C.Merjenje telesne temperature v ustih

Če želite izmeriti telesno temperaturo v ustih, torej oralno, vstavite konico termometra pod jezik vašega otroka. Otrok mora močno stisniti ustnice, da zadrži termometer, vendar ne sme v termometer ugrizniti, ker ga lahko zlomi.

merjenje-temperature-usta

Pri močnem prehladu ne morete določati telesne temperature oralno, ker otrok ne more dihati skozi nos. Živosrebrni oziroma galijev termometer pustite v ustih najmanj tri minute. Povprečna normalna temperatura je med 36,7° do 37,3°C. Temperaturo dandanes pogosto merimo s sodobnejšimi elektronskimi termometri.

Naprednejši načini merjenja telesne temperature pri otrocih

Predvsem v novejšem času se vedno bolj uporabljajo neinvazivne tehnike merjenja in sicer z brezkontaktnimi termometri. 

Poplava tovrstnih termometrov pa pogosto v nas vzbudi tudi dvom. Ali so termometri ob enem tudi točni in dovolj natančni? Ne nujno, o čemer govori sledeč video prispevek. 

Pri izbiri ustreznega termometra bodite vedno previdni in preverite, če so termometri dejansko certificirani. 

Kontrola srčnega utripa

Če ima otrok vročino ali je krvni obtok slab, mu izmerite srčni utrip. Srčni utrip je udarni val, ki se z bitjem srca razširi po žilah. Pri merjenju srčnega utripa lahko nadzorujete hitrost in pravilnost bitja srca. Kako hitro udarja srčni utrip na minuto, je odvisno od tega, koliko je otrok star in kako je aktiven: v mirovanju udarja srčni utrip počasneje, po telesnem naporu in pri vročini hitreje. Frekvenco srčnega utripa najbolje izmerite na ravni vdolbini notranje strani zapestja na prehodu v palčno blazinico. Konico kazalca, sredinca ali prstanca položite v to vdolbino, s palcem pa podprite otrokovo zapestje. Udarce, ki jih čutite, štejte 15 sekund, rezultat pomnožite s 4 in izračunali ste bitje srca na minuto (pulz). V tabeli spodaj najdete običajne vrednosti frekvence srčnega utripa pri otrocih glede na starost. Če je srčni utrip v zgornjih ali spodnjih mejah, se morate posvetovati z zdravnikom.

  Spodnja meja Srednja vrednost Zgornja meja
Novorojenčki 70 130 170
1. leto življenja 80 120 160
2. leto življenja 80 110 130
4. leto življenja 80 100 120
6. leto življenja 75 100 115
8. leto življenja 70 90 110
10. leto življenja 70 90 110
14. leto življenja 60 70 80Vročina

Kaj se lahko skriva za vročino?

Simptomi Možni vzroki Drugi možni simptomi
vročina s kašljem in nahodom

Prehlad 
Začetni bronhitis 
Začetek pljučnice

Začetek ošpic

Drugi možni simptomi
bolečine v ušesih
kratko, težko dihanje
kratko, težko dihanje, bolečine v
trebuhu
vnetje očesne veznice, beli madeži v ustih
vročina z bolečinami v grlu in/ali ustih Vnetje grla
Vnetje mandljev
Vnetje srednjega ušesa
Škrlatinka
hripav glas, težko dihanje
motnje dihanja
bruhanje, nahod
bolečine v trebuhu
vročina z bruhanjem Vnetje slepega črevesa
Vnetje želodčno-črevesne sluznice
Meningitis 
Vnetje ledvic
bolečine v trebuhu, driska, zaprtje
driska, bolečine v trebuhu
otrdelost tilnika, glavobol
bolečine v boku, bolečine v trebuhu
glavobol, bolečine v udih
vročina z bolečinami v trebuhu Vnetje slepega črevesa
Vnetje želodčno-črevesne sluznice 
Meningitis
Vnetje ledvic 
bruhanje, driska, zaprtje
driska, bolečine v trebuhu
motnje dihanja, kašelj
bolečine v grlu
vročina z rdečimi izpuščaji Ošpice
Rdečke
Škrlatinka
Alergija na zdravila
Alergija na hrano
Koprivnica
Sončarica
vnetje očesne veznice,
kašelj povečani limfni vozli na vratu bolečine v grlu,
ušesih, trebuhu slabost,
bolečine v trebuhu, driska bruhanje, driska
slabost, težave s krvnim obtokom pekoče bolečine,
slabost, moten krvni obtok
vročina s kožnimi mehurčki Norice močno srbenje
vročina z rumenkasto kožo Hepatitis bolečine v trebuhu,
svetlejše blato, temnejši seč
vročina z glavobolom Gripa
Vnetje obnosnih votlin
Meningitis
bolečine v udih in trebuhu, bruhanje
nahod, težko dihanje
otrdel tilnik, bruhanje, omotičnostVrste termometrov

 • Stekleni termometri vsebujejo galij ali obarvani alkohol, ki pokaže temperaturo. So preprosti za uporabo in merijo relativno točno. Slaba stran: lahko se zlomijo in poškodujejo otroka.
  Stekleni termometer pred uporabo stresajte, dokler živo srebro ne pade pod oznako 36°C.
 • Digitalni termometri vas z zvočnim ali optičnim signalom opozorijo, da je merjenje končano. Merijo natančno, dokler so baterije neoporečne.
 • Infrardeči termometri - z ušesnimi termometri se izmeri telesna temperatura v zvokovodu na bobniču v nekaj sekundah. Natančne vrednosti boste dobili samo ob pravilni uporabi teh ter-mometrov.

Termometre čistite samo z mlačno vodo in milom, da jih ne poškodujete.Vprašanja in odgovori

Kaj je visoka temperatura?

Normalna telesna temperatura je za vsakogar drugačna in se čez dan spreminja. Za visoko temperaturo se običajno šteje 38 C ali več. To včasih imenujemo vročina.[1]

 

Kdaj poklicati zdravnika oziroma se odpraviti na urgenco?

Navajamo seznam simptomov:

 • hud glavobol
 • izpuščaji
 • nenavadna občutljivost na močno svetlobo
 • trd vrat in bolečina, ko upognete glavo naprej
 • duševna zmedenost, čudno vedenje ali spremenjen govor
 • vztrajno bruhanje
 • težko dihanje ali bolečine v prsih
 • bolečine v trebuhu
 • bolečina pri uriniranju
 • konvulzije ali epileptični napadi [2]

 Viri in reference

Vir: Otroške bolezni : veliki priročnik Keudel, Helmut

1. High temperature (fever) in adults - https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-adults/

2. Fever - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Kontaktni podatki (Contact)

Moja lekarna d.o.o.

Grajski trg 41,
8360 Žužemberk

Telefonska številka: 040 474 672 (klici iz tujine: 0038640 474 672)

Več informacij: Kontaktni podatki

Elektronska pošta (e-mail)

Na voljo so sledeči kontaktni maili

in tudi:

O nas (About Us)

Več o naši organizaciji, sodelavcih in zunanjih strokovnjakih je na voljo na sledeči povezavi: O nas in o naši lekarni

Zaposleni (Organization Schema)

Na povezavi so na voljo informacije o naših zaposlenih: Zaposleni podjetja Moja lekarna d.o.o.

Pogoji sodelovanja (Terms of Service) 

Splošni pogoji poslovanja in sodelovanja z nami so na voljo na sledeči povezavi: Pogoji poslovanja

Informacija o piškotkih (Cookie Policy) 

O hranjenju piškotkov je več informacij na voljo na sledeči povezavi: Piškotki

Politika zasebnosti (Privacy Policy)

Na povezavi je na voljo več informacij s področja varovanja osebnih podatkov, ki se izvaja pri nas. Več si preberite na sledeči povezavi: Politika zasebnosti

Pomoč uporabnikom (Customer Service Page)

Spodaj so na voljo rubrike, ki so namenjene vam uporabnikom za lažje delo s spletno stranjo. 
Nudimo vam sledeče kategorije pomoči:

Socialni mediji (Social Media Links)

Predstavljamo se na sledečih socialnih medijih:

https://www.instagram.com/spletna_lekarna/

https://twitter.com/spletnalekarna

https://www.facebook.com/spletna.lekarna

https://www.linkedin.com/in/moja-lekarna-86015927/

Pravica potrošnika o odstopu od pogodbe (Return Policy)

Več o pravicah potrošnikov je zapisano na sledeči povezavi: Pravice potrošnikov

Plačilne opcije (Payment options)

Na moja-lekarna.com so na voljo sledeči plačilni načini:

 • Plačilo po povzetju (dostava s kurirjem ali osebni prevzem v poslovalnici),
 • Plačilo po predračunu,
 • PayPal plačilo,
 • GoCrypto kripto plačila,
 • mBills plačila,
 • bančne kartice (mastercard, maestro, Visa) in
 • Valu/Valu Moneta plačila

Avtorske pravice (CopyRights)

Več o avtorskih pravicah je na voljo na sledeči povezavi: Avtorske pravice

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.