”Nosečnice poslušajte se" pravi superabica!

nedelja, 17 december 2017

Njene poti v življenju so bile nenavadne. Nikoli ni načrtovala, da bo babica, saj je bila na začetku zaposlena kot medicinska sestra na Travmatološki kliniki v Ljubljani, nato še leto in pol na Ginekološki kliniki v Ljubljani, potem pa jo je pot odnesla v Avstrijo, kjer je kot babica delala deset let.

Leta 2000 se je vrnila in kot babica pristala v porodni sobi v Porodnišnici v Kranju. Nosečnice so jo začele iskati, da bi jih spremljala pri porodu. Tako se je začelo, pravi: »Vse te poti niso bile nikoli načrtovane. Narediš si načrte, imaš želje, ki se uresničijo še bolje, kot si želiš. Nikoli nisem načrtovala, da bi šla na zasebno pot, a sem se čez noč odločila. Delam pa še druge stvari. Sem tudi Bownova terapevtka, inštruktorica baby masaže in svetovalka za dojenje.« Načrtuje, da se bo s »svojimi« otroki, okoli 500 jih je, srečala na pikniku. Vse porode si, kolikor ji le dopušča čas, beleži. 

Značilnosti, ki jih potrebuje superbabica, so občutek, opazovanje in intuicija. Z vsako žensko dela in komunicira drugače, saj niti dve nista enaki. Veliko ji pomeni, ko se iz porodnišnice vrača z zadoščenjem, da je pomagala pri nečem velikem. Če je to sredi noči, je včasih njen adrenalin še tolikšen, da tudi dve uri ne more zaspati.

Nosečnice, zazrite se vase in ozavestite

Nosečnice jo običajno pokličejo okoli 10., 12. tedna, okoli 30. tedna pa začnejo »delati«, »Trikrat naredim Bownovo terapijo, to je nežna ročna tehnika, ki na telo deluje celostno. Pomaga pri telesnih težavah, kot so bolečine v križu, še bolj pa deluje na psiho - preganja tesnobo in strahove«, razloži. 

Svetuje, naj se nosečnica na porod pripravi tako, da se posluša in ozavesti, zazre vase in ugotovi, kaj in kako čuti. Znebi naj se strahov. Strah je velik balon in ko poči, ne ostane veliko. Telesna priprava pa zajema predvsem pitje čajev, zlasti čaja malinovih listov za pripravo na porod, in hojo.

Nosečnica lahko pred porodom veliko pripomore k temu, da ni potreben prerez presredka. Svetuje masažo presredka od 36. tedna naprej, vsak dan po nekaj minut. Beli tok, izcedek, uničuje tkivo, in ko se otrok rojeva, se vse trga. Glivice škodujejo otroku in ženski. Otrok jih lahko pobere v porodnem kanalu oz. vagini, tkivo v vagini se trga, ker je poškodovano. Pomembno pa je tudi, kako visok je presredek, kako velika je glava in kako nujno je, da se otrok rodi. Kolikor je mogoče, ne delamo aktivnega poroda, iztisa, temveč pustimo, da otrok prodira sam, ne na silo, razen če je res nujno, kadar otroku ne gre dobro. Pomaga položaj na boku, na vseh štirih ali na kolenih. 

Na porod se pripravlja tudi partner. Včasih pomaga, če partner porodnico spodbuja s preprostimi besedami, kot je: »Super ti gre!« Večinoma pa moške porod šokira, prestraši. Zato skupaj predelajo celoten postopek poroda in poporodno obdobje, da se zavedo, kakšne poti obstajajo, in da ustrezno reagirajo pri težavah, če do njih pride. Pojasni jim tudi o carskem rezu: če se zgodi, je veliko lažje, če ga vnaprej poznajo.

Ženski moramo pustiti čas, da rojeva v lastnem ritmu

Ko se porod začne, je babica na zvezi s porodnico in partnerjem. Skupaj odidejo v porodnišnico in do konca ostanejo skupaj v porodni sobi. Pri porodu asistira še druga babica, ki pa potem odide. »Ves postopek poroda vodim sama, obveščam zdravnika, če je kaj narobe,« pravi Žlebnikova. 

Meni, da je za dober potek poroda bistveno, da opazujemo porodnico: »Pustimo ženski čas, naj rojeva v lastnem tempu, če seveda ne pride do nepredvidene situacije. Potrebuje čas in zaupanje. Nekoč so babice le stale ob strani in pomagale takrat, ko je bilo potrebno.« 

Naslednja zgodba je dokaz, da imamo ženske moč, da same nadzorujemo porod: »Porodnica, ki se je ukvarjala z jogo in meditacijo, je dobro poznala sebe in svoje telo. Bilo je sredi noči. Ob njej sta bila mama in mož. Mama je igrala na tibetanske posode, bili smo brez besed, ona pa je po turško sedela na postelji. Vmes je imela popadke. Sposobna je bila preiti v stanje, v katerem je druge stvari niso prevladale oziroma jih je sama uravnavala. Porodno bolečino moramo uravnavati sami. Če vrata popolnoma odpremo, nas odnese, če pa vrata odpiramo in zapiramo na pol, smo tisti, ki vodimo, koliko nas lahko boli. Tako je tudi v življenju, če rečemo, da boli, boli še bolj.« 

Ženske imajo po porodu največ težav s samozavestjo 

Obdobje po porodu je zelo pomembno, saj morajo porodnice telesno in psihično predelati porod, zato jim pomaga pri dojenju in drugih težavah, tako da izvede kakšno Bownovo terapijo, tudi pri otroku. »Samozavestna mati posluša najprej sebe, potem otroka,« pravi. »Premalo se poslušamo, preveč idealizma imamo v sebi. V današnjem času mora biti vsaka mama supermama. Ženske želijo biti optimalne, kar pa ni realno, zato prihaja do depresij, žalosti, prehitro prenehajo dojiti.« 

Je tudi inštruktorica masaže dojenčkov. primerne za dojenčke po 4. tednu starosti. Z masažo dojenčka se mati uči prepoznavati svojega otroka, spoznava, kaj mu v nekem trenutku ugaja. Redno izvajanje masaže doma izboljša stik z otrokom, otroci spoznajo, kakšen je dotik z ljudmi. Ugodno pa deluje tudi na krče, črevesje. Mamice se naučijo, kako z masažo komunicirati z dojenčki.

Praktični nasveti superbabice za mlade mamice

KAKO POMIRITI OTROKA? 

Otroka zavijte v odejo v obliki trikotnika, prižgite napo in ga nežno gugajte levo in desno. S tem boste ustvarile enako stanje, kot je bilo v maternici, kjer je bil otrok stisnjen in se je gugal, zvok nape pa je podoben zvoku popkovnice, ki dela šššš. To je tudi razlog, da z zvokom »ššššš« lahko pomirimo otroke. 

IZČRPAVANJE MLEKA? 

Črpalke za mleko ne potrebujete, če otrok ni bolan. Otrok je vaša črpalka. 

KAJ STORITI, DA DOJENJE STEČE?

Porodnice potrebujejo počitek, da dojenje steče. Če ne boste počivali, ne bo mleka. Že prej si organizirajte pomoč. Tudi mož je po porodu utrujen. Kosilo naj vam nekdo prinese. Prvi mesec ni čas za obiske. Potrebujete mir. Kot člani družine se morate navezovati na otroka. 

ZAKAJ JE ZA DOJENJE POMEMBNO GNEZDENJE? 

To pomeni, da ležite, dojite, spite, jeste in pijete z otrokom ter dajete otroku hrano, kadar koli želi. S tem se stimulira mleko. Najpomembneje pa je, da je mati umirjena, saj bo umirjen tudi otrok. Zaupajte sebi. Ne potrebujete drugih stresov in drugih ljudi. 

KAKO SE REŠIMO MASTITISA? 

Ločiti je treba zastoj mleka, pri katerem temperatura naraste na 38,5 in mastitis, pri katerem je temperatura hitro 40. Po njenih izkušnjah vedno obstaja psihični izvor mastitisa, ki povzroči, da odpornost pade. Pomagajte si s toplimi obkladki, toplim tušem, masažo dojk s krožnimi gibi (s kokosovim oljem), dojenjem, po dojenju pa na gazo namažite hladno domačo skuto in jo položite na dojko. Skuta bo izvlekla vnetje. Temperatura se bo znižala v nekaj urah, vnetje pa bo popolnoma izginilo po dveh dneh. V tem času otroka večkrat nastavite na dojko, da s čeljustjo vleče tam, kjer je zatrdlina. Menjavajte položaj, tudi na vseh štirih dojite, če je zatrdlina na spodnjem delu dojke.

Opozorilo: Zastoj mleka in mastitis je treba reševati takoj. Čez šest ur je že pozno.

Vir: mojDOKTOR, www.mydoctor.si

Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.