Odstranimo naglavne uši!

Uši so majhni zajedavci, ki živijo na človeškem telesu in se hranijo s krvjo. Redko povzročijo resne zdravstvene težave, so pa nadležne in izjemno nalezljive, še posebej med šolskimi otroki. 

paranit_uši

 

Izjemna nalezljivost 

V nasprotju s splošnim prepričanjem uši niso znak slabe higiene. Ravno nasprotno - raje kot umazane imajo čiste lase. Hitro se prenašajo s človeka na človeka s pokrivali, glavniki in brisačami, predvsem pa s fizičnim dotikom glav. Njihov edini gostitelj je človek, ves svoj življenjski čas pa preživijo na lasišču. Uš se približno vsake štiri ure zagrize v drobno kožno kapilaro na lasišču, kjer se hrani. Ugriza ne čutimo, ker v kožo vbrizga anestetik. Pozneje začnejo ugrizi srbeti in s posledičnim praskanjem lahko povzročimo gnojno okužbo. 

Kako se razmnožujejo 

Uši so zelo produktivne. Vsaka samica iz leže povprečno osem ovalnih jajčec na noč. Enega za drugim prilepi na začetek lasu. Po približno sedmih dneh se izleže mlada lačna uš - ličinka. Na laseh ostane pritepljena bela jajčna lupina ali gnida. Ličinke prav tako sesajo človeško kri in so se po desetih dneh že sposobne razmnoževati. 

Kako jih odkrijemo 

Otrokovo pogosto praskanje je eden od pokazateljev ušivosti, vendar se le-to pojavi z večdnevnim zamikom. Odrasle naglavne uši so sivkasto-bele do rjave barve in zelo majhne. Prav zaradi majhnosti in hitrega gibanja jih je zelo težko odkriti. Uši najlažje odkrijemo, če lasišče pramen za pramenom pregledamo z gostim glavnikom. Po vsakem potegu pramena las glavnik obrišemo s papirnato brisačko in opazujemo prisotnost uši ali jajčeč oz. gnid. Lažje kot uši odkrijemo njihova jajčeca. Živa jajčeca so kremasto rjave barve, prazne jajčne lupine pa so obarvane belo. 

Odstranjevanje uši danes 

Danes na trgu prevladujejo preparati, ki delujejo mehansko, zato uši nanje ne morejo razviti rezistence. Kljub enaki učinkovini obstajajo med izdelki tudi razlike v formulacijah, zato je zelo pomembno, da pacienti sledijo navodilom za uporabo, saj le tako dosežejo dokazano učinkovitost preparata. Ena izmed snovi, ki uničuje uši in gnide je tekoči parafin. Ta raztopi voščeno ovojnico gnid in uši ter slednje tudi zaduši. Pogosto v izdelkih najdemo tudi silikonska olja kot sta dimetikon in ciklometikon. Ta delujejo tako, da blokirajo dihalne poti uši in gnid. 

Ukrepi proti ušem 

Preprečevanje ponovnega pojava uši je prav tako pomembno kot začetno razuševanje. Vse glavnike, krtače, posteljnino, brisače in oblačila operemo vroči vodi, ki ima vsaj 60oC. Prav tako lahko parno zlikamo ali kemično očistimo oblačila, posesamo preproge in oblazinjeno pohištvo. Če osebne potrebščine ali oblačila ne prenesejo visokih temperatur, jih uničimo ali tesno zaprimo v plastično vrečko za vsaj dva tedna, da bodo uši poginile. Pomembno je, da informacijo o ušeh takoj sporočite v vrtec ali šolo in tudi prijateljern oziroma ljudem, s katerimi ste bili v stiku. 

Paranit, strokovnjak za naglavne uši 

Paranit. vodilni evropski proizvajalec izdelkov proti ušem, se zaveda, da je odstranjevanje uši z glave otroka stresno opravite. ki zahteva veliko časa. Paranit neprestano raziskuje, kako vam lahko pomaga rešiti to neprijetnost na učinkovit in prileten način. Nudiio vam celovito družino izdelkov prilagojeno različnim skupin in pokrivajo vse od zaščite pred ušmi, odstranjevanje uši in gnid ter dodatno nego. Paranit izdelki ne vsebujejo insekticidov in delujejo zgolj mehansko, zato uši nanje ne morejo razviti odpornosti.

Komentarji