x
Vse kategorije

Okužbe - aktualno v hladnih dneh!

nedelja, 23 december 2012

Ti virusi se širijo po zraku s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom (poljubljanje), prek predmetov in površin, zlasti pa prek onesnaženih rok. V tem času se več družimo v zaprtih prostorih, si voščimo in se rokuj emo. Zato je možnost, da obolimo zaradi akutnih okužb dihal, zelo velika.

Prehladi, gripa, vnetje srednjega ušesa ter pljučnica

Najpogosteje se pojavlja prehlad, ki ga povzročajo različni virusi. Pojavi se izcedek iz nosu, kihanje in kašljanje, lahko tudi zmerno povišana telesna temperatura. Splošno stanje sicer običajno ni prizadeto, zdravljenje je simptomatsko. Prehlad traja običajno sedem dni, kašelj pa lahko vztraja tudi dlje.

V decembru pričakujemo, da bo več krožil tudi respiratorni sincicijski virus (RSV). Pri starejših otrocih in odraslih se okužba kaže kot prehlad, pri prezgodaj rojenih otrocih, pa tudi pri novorojenčkih, dojenčkih in majhnih otrocih, ki imajo kronične bolezni, pa se lahko pojavi zelo resna okužba s hudo prizadetost jo, kašljem in dihalno stisko in je pogosto potrebno zdravljenje na intenzivnem oddelku v bolnišnici.

V tem času se v Sloveniji pojavljajo tudi prvi primeri gripe. Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. V Sloveniji vsako leto zaradi gripe zboli več kot pet odstotkov prebivalstva. V času, ko krožijo virusi gripe, se poveča sprejem v bolnišnice zaradi pljučnic in poslabšanja kroničnih bolezni, poviša se tudi umrljivost starejših. Gripa je zelo nalezljiva, zato se pogosto pojavlja v obliki epidemij. Proti gripi se lahko najbolj učinkovito zaščitimo s pravočasnim cepljenjern, ki ga priporočamo prav vsej populaciji.

Pri otrocih, starih do dveh let, nosečnicah, in kroničnih bolnikih in starejših lahko pride ob prehladu ali gripi do zapletov. Pri otrocih , pride najpogosteje do vnetja srednjega l ušesa, pri starejših pa do pljučnice in i poslabšanje kroničnih bolezni.

Vnetje srednjega ušesa

Pogosto se pojavlja pri otrocih, mlajših od treh let. Poleg izcedka iz nosu imajo otroci povišano telesno temperaturo, so nerazpoloženi, jokavi, odklanjajo hrano in se prebujajo.
Največkrat je povzročitelj : bakterija pnevmokok, zato je potrebno zdravljenje z antibiotikom, se pa pri otrocih, ki pogosto prebolevajo vnetje srednjega ušesa, priporoča cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Pljučnica

Pljučnica je vnetje, ki zajame drobne pljučne mešičke in tkiva okrog njih, zaradi česar pride do motene izmenjave plinov in oskrbe s kisikom. Znaki pljučnice so splošna: oslabelost, povišana telesna temperatura, kašelj, izmeček, bolečine v prsih, hitro in težko dihanje, izguba apetita in zmedenost. Pri starejših so lahko simptomi neznačilni in zabrisani.

V slovenske bolnišnice je v povprečju sprejetih približno šest tisoč bolnikov z zunaj bolnišnice pridobljeno pljučnico. Največ med njimi (od 60 do 70 odstotkov) je starejših od 65 let oziroma so kronični bolniki.

Pljučnica je pomemben vzrok smrti, saj je smrtnost v bolnišnici zdravljenih bolnikov s pljučnico okrog desetodstotna, bolnikov s pridruženimi kroničnimi boleznimi in starostnikov pa še znatno višja do 30 odstotkov.

Bakterijske pljučnice zdravimo z antibiotiki. Glavni povzročitelj zunaj bolnišnice pridobljene pljučnice v Sloveniji je bakterija pnevmokok, proti kateri je na voljo tudi cepivo.

Splošni ukrepi za zaščito pred okužbami dihal

o Vzdrževanje primerne telesne kondicije z dosti gibanja na svežem zraku.
o Zadosti spanja in počitka ter kakovostno preživljanje prostega časa.
o Uživanje kakovostne vitaminsko bogato prehrane.
o Odsvetuje se kajenje in prekomerno uživanje alkoholnih pijač.
o V tem času svetujemo izogibanje prostorom, kjer se zbirajo večje množice ljudi.
o Staršem otrok, starih do dveh mesecev, svetujemo še posebno previdnost. Priporočamo, da si dosledno umivajo roke s toplo vodo in milom, preden rokujejo z otrokom. Če so prehlajeni ali imajo vročino, naj uporabijo masko. Če so sorojenci prehlajeni ali imajo vročino, naj ne bodo v isti sobi z dojenčkom. Če imajo doma novorojenčka, je priporočljivo, da starejši sorojenec ne obiskuje vrtca zaradi nevarnosti RSV Do drugega meseca otrokove starosti odsvetujemo obiske.

Novorojenčkov, dojenčkov in majhnih otrok naj starši ne jemljejo s seboj v zaprte prostore, kjer se zbira večje število ljudi (nakupovalna središča, zabave, prireditve, družinska srečanja ... ).

Higienski ukrepi za preprečevanje okužb
  • Svetujemo čim bolj pogosto in temeljito umivanje rok z milom (vsaj 20 sekund).
  • Higiena kašlja: pri kašljanju, kihanju in smrkanju pokrijemo nos in usta z robčkom za enkratno uporabo in ga po uporabi odvržemo v koš ter si umijemo roke.
  • Svetujemo redno zračenje in mokro čiščenje prostorov.
Specifični ukrepi proti akutnim okužbam dihal
  • Cepljenje proti gripi priporočamo prav vsem, še posebno je pa priporočljivo za rizične skupine: za vse otroke, stare od šestih mesecev do dveh let, nosečnice in kronične bolnike ter starejše od 65 let. Cepljenje proti gripi je potrebno opraviti vsako leto znova.
  • Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam priporočamo vsem kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let, saj zmanjša tveganje za pljučnico z zapleti, prav tako je priporočljivo za otroke s pogostimi vnet ji srednjega ušesa. Namen cepljenja je zmanjšati število okužb, zmanjšati težo bolezni in zaplete ter smrtne izide okužb s pnevmokoki.
  • S cepljenjem proti gripi in pnevmokoknim okužbam se znatno zmanjša tveganje za pljučnico z zapleti pri starejših in kroničnih bolnikih.

Vir.: Andreja Krt Lah, dr.med., spec javnega zdravja

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.