x
Vse kategorije

OKUŽBE SEČNIH POTI

torek, 06 april 2010

Pri okužbi sečnih poti se pojavi vnetje sečnice, mehurja ali sečevoda. Vnetje se lahko samodejno razširi na ledvični meh, notranjost ledvic in na ledvično tkivo. Povzročitelji so virusi ali bakterije, ki potujejo po sečnici do mehurja. V toplem seču se razmnožujejo kot v inkubatorju in se lahko dvignejo do ledvic. Okužbe sečnih poti so prav pogoste pri otrocih do tretjega leta starosti. Oboli do pet odstotkov deklic (krajše sečne poti) in en odstotek dečkov.

Akutno vnetje sečnih poti se lahko kaže s pekočim izločanjem seča, pogostim pritiskom na vodo, vročino do 38,5°C in glavobolom. Otroci, ki so že suhi, so nagnjeni k ponovnemu močenju. Če so obolele tudi ledvice, se vedno pojavi visoka vročina (preko 39°C) in mrzlica. Močne bolečine, ki se pojavljajo v ledvenem delu, se razširjajo v predel dimelj. Vendar šele starejši otrok toži zaradi značilnih težav. Ponavljajoče okužbe kažejo na deformacijo sečnih poti, ki se mora izključiti z zdravniško preiskavo.

Zapleti

Okužbe sečnih poti lahko postanejo kronične, če niso pravočasno prepoznane in zdravljene. V kasnejših letih so pogosto vzrok za vnetje in pešanje ledvic.

Mora otrok k zdravniku?

Kadar ima otrok nejasne motnje v razpoloženju, kot so zmanjšan tek, bolečine v trebuhu, driska ali vročina, ga peljite k zdravniku: lahko ima vnetje sečnih poti. Vsako vnetje sečnih poti spada v zdravniško zdravljenje.

Tako pomaga zdravnik

• Pred vsakim zdravljenjem mora zdravnik pregledati otroški seč, ali obstaja nevarnost okužbe z bakterijami.
• Če odkrije bakterije, predpiše zdravnik antibiotike in ponovno kontrolo seča. Pri kroničnem poteku bolezni ali njeni ponovitvi mora tudi v lažjih primerih predpisati antibiotike za daljše časovno obdobje.
• Po vnetju sečnih poti mora biti seč redno kontroliran več mesecev (vsaka dva do štiri tedne) zaradi prepoznavanja in zdravljenja ponavljajočih okužb.

Urinski test pri zdravniku

Če hočete sami doma vzeti seč, kuhajte deset minut steklenico s pokrovom (od marmelade), bolje pa je, da uporabite posebno posodo, ki jo dobite v lekarni ali pri zdravniku. Zjutraj dobro umijte otroka in pojdite z njim na stranišče ali na nočno posodo. Spodbudite ga, da spusti seč. Otrok naj začne lulati v stranišče ali nočno posodo, nato pa ujemite 10 do 50 mililitrov seča v posodo (srednji curek). Preostali seč naj otrok spet spusti v stranišče. Zaprto posodo lahko hranite v hladilniku do dve uri.

Tako vi pomagate otroku

• Če zdravnik potrdi diagnozo, mora otrok v akutni fazi in pri hudem poteku bolezni ostati v postelji.

• Otrok naj veliko pije, da se sečne poti dobro sperejo.

• Otrok naj ima tople noge in trebuh.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.