Ölmühle Solling BIO gorčično olje, 100 mL

Ölmühle Solling BIO gorčično olje je zelo uporabno olje, ki ga lahko tudi segrevate. Ölmühle Solling BIO gorčično olje je zelo uporabno olje, ki ga lahko tudi segrevate.
32838 32838

Ocene in mnenja

Opis

Ölmühle Solling BIO gorčično olje je zelo uporabno olje, ki ga lahko tudi segrevate.

Lastnosti gorčičnega olja Ölmühle Solling

  • hladno stiskano iz gorčičnih semen
  • primerno za segrevanje
  • primerno za vegane
  • certifikat BIO in EKO

Delovanje Ölmühle Solling BIO gorčičnega olja

Gorčica se je kot začimba uporabljala že med Starimi Grki in Rimljani. Najprej je bila uporaba razširjena v zdravilstvu, potem pa se je zelo razmahnila uporaba v kulinariki. Danes gorčico poznamo predvsem v mleti obliki, obliki semen ali v obliki paste. V zadnjih letih pa je pravi hit postalo gorčično olje.

Gorčica raste tako v Evropi kot tudi v južni Sibiriji, severni Afriki in tudi Ameriki. Poznamo več vrst gorčice. Tri pomembne vrste rastlin gorčice so bela gorčica, črna gorčica ter rjava indijska gorčica.

Gorčično olje se ponaša s specifičnim okusom, ki ga lahko opišemo kot nekoliko pikantnega. Gorčično olje ima zelo nizek odstotek nasičenih maščob. Bogato je z mononasičenimi maščobami – omega 9, vsebuje pa tudi omega 6 in omega 3 maščobne kisline. Razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami je uravnoteženo v razmerju 1:1, zato se gorčično olje uvršča kot visoko kakovostno jedilno olje. Ker ima visoko točko dimljenja, pri segrevanju ni nevarnosti, da bi prihajalo do neželenih transmaščob.

Ölmühle Solling BIO gorčično olje je pridobljeno s hladnim stiskanjem izključno rumenih gorčičnih semen sorte Marigena. Slednje gorčično seme je primerno za proizvodnjo jedilnega olja in ima izredno nizko vsebnost eruka kisline. Glede na skupno vsebnost maščobnih kislin, gorčično olje ne sme vsebovati več kot 5% eureka kisline. Z napredovanjem in gojenjem vedno novih vrst gorčice, sedaj obstajajo tudi vrste, ki imajo celo manj kot 1% eruka kisline.

Ta gorčična semena so še posebno primerna za izdelavo kakovostnih jedilnih olj in v to skupino gorčičnih semen spada tudi rumena gorčica Marigena. Novih sort gorčičnih semen pa ne smemo zamenjevati z gensko spremenjenimi organizmi. Olje, ki ga pridobimo s hladnim stiskanjem rumenih semen Marigena gorčice je popolnoma varno za uporabo in ni škodljivo zdravju.

Uporaba gorčičnega olja

Gorčično olje je vsestransko uporabno v kulinariki. Je tudi primerno za segrevanje, saj ima visoko točko dimljenja. Uporabite ga tako pri mesnih kot ribjih jedeh, odlično pa se poda tudi k zelenjavnim jedem in solati kot preliv. Lahko ga uživate tudi samostojno, do 1 čajno žličko na dan.

Sestavine

Gorčično olje *, eterično gorčično olje 

*iz nadzorovane ekološke pridelave. DE OKO -039.

Energijska vrednost 100 g

3700 kJ  (900 kcal)

Hranilna vrednost 100 g:

 

Maščobe

100 g 

 -od tega nasičene maščobe

- enkrat nenasičene maščobne kisline

- večkrat nenasičene maščobne kisline

6,9 g

67,7 g

25,3 g

Ogljikovi hidrati

0 g

 -od tega sladkorji

0 g

Prehranske vlaknine

0 g

Beljakovine

0 g

Sol

0 g

 

Priloge

Povezani izdelki

Potrebujete nasvet glede določenega proizvoda oziroma potrebujete samo dober zdravstveni nasvet?

Pišite nam

Članki

Kupili so tudi

Popularni iz te kategorije

Proizvajalec: Ölmühle Solling Ölmühle Solling
Več informacij o proizvajalcu
Svetuje vam
Lukanc Tanja