Ortel kompresijska elastična opora za stegno
Ortel kompresijska elastična opora za stegno
Oceni izdelek in zasluži
0.0 0

Ortel kompresijska elastična opora za stegno

Proizvajalec: Thuasne
Elastičen material.
Cena: 14,59 €
Vprašaj nas

POSEBNA POZORNOST

Nagrada-nakup

Opis

Elastičen material.

Kako izmeriti velikost?


Strokovna podpora in verodostojnost zapisanega

Vsebina in opis na tej strani je pod nadzorom farmacevtov in ostalih strokovnih sodelavcev.

Posodabljanje zapisov na strani je pod nadzorom: Lukanc Tomaž & Lukanc Maja mag. farm. Strokovni pregled informacij na strani: Lukanc Maja mag. farm. & Lukanc Tanja mag. farm.

V kolikor želite prijaviti napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo morebiti opazili, lahko to naredite s klikom na ta link.

Ocene in mnenja

Priloge

Ali ste vedeli

Menierova bolezen

Koga lahko bolezen prizadene?
Letno zboli za Menierovo bolezen en človek na 1.000 ljudi. Ženske in moški so prizadeti enako pogosto, najpogosteje pa nastopijo prvi simptomi med 30. in 50. letom. Otroci zbolijo zelo redko.

Za simptome je kriva prevelika količina tekočine v labirintu notranjega ušesa, torej v tistem delu, ki je odgovoren za ravnotežje in sluh. Zaradi zastajanja lahko pride do čiste zmešnjave v ravnotežnem organu in do motenj ter izpadov slušnega organa. Zaradi pritiska postanejo membrane prepustne, kar vodi v mešanje različnih tekočin notranjega ušesa in v premik elektrolitov (elektrolit je elektronsko nabit delček). To sproži napad. Zakaj se količina tekočine nenadoma poveča, ni znano. Obstaja tudi netipičen potek, kjer so posamezni simptomi le blago izraženi.

Menierova bolezen je različno težka. Pri veliko bolnikih je sluh enkrat boljši, drugič slabši, po napadu vrtenja pa se popolnoma povrne. Pri nekaterih pa bolezen napreduje in se sluh naenkrat po napadu ne povrne več popolnoma. Sicer se izboljša, vendar ne več toliko, kot je bil prej. V nadaljnjem poteku se napadi lahko vrstijo več kot dvakrat tedensko. Pri tem se sluh poslabša. Menierova bolezen postane »izgorela« po približno devetih letih. Po tem času so napadi vrtoglavice blažji ali celo izostanejo, ker ravnotežni organ ne deluje več.

Ko se cisterne v ravnotežnem organu povečajo, nastane brez opozorila občutek, da glava bliskovito kroži in noge popustijo. Prizadeti trešči ob tla, napad pa traja 10 do 20 sekund. Zavest je ohranjena, je pa ta tako imenovani Tumarkin napad najverjetneje pozna oblika bolezni.
Navodila za bolnike; Združenje zdravnikov družinske medicine, 2009

Članki

Kupili so tudi

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.