Pegasti badelj in bolezni jeter!

Jetra so najpomembnejši metabolični organ, saj v njih poteka 60 % vseh metaboličnih procesov, proizvajajo žolč in delujejo kot skladiščni organ za številne snovi primarnega metabolizma (glukoze, glikogena, železa). Jetra odraslega človeka tehtajo navadno 1,0 do 2,5 kg. Ležijo tik pod prepono na desni strani zgornjega trebuha, desno od želodca. V njihovi bližini je tudi žolčnik, kjer se skladišči žolč. Jetra imajo izredno moč obnavljanja, saj so eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije. Lahko se popolnoma obnovijo tudi, kadar je ostala le še četrtina neprizadetega tkiva.

Najpogostejše bolezni jeter so vnetja (hepatitisi), ki so posledica virusnih okužb, zastrupitev s hepatotoksičnimi molekulami oziroma zaradi alkoholizma, avtoimunskih bolezni in dednih dejavnikov. Akutni hepatitisi lahko preidejo v kronično obliko z zabrazgotinjenjem, pri čemer se hepatociti nadomestijo z nespecifičnim vezivnim tkivom - govorimo o cirozi jeter. Jetra lahko okvari tudi hemokromatoza, bolezen, pri kateri se v telesu kopiči železo. V porastu je rak jeter, predvsem hepatocelični karcinom in holangiokarcinom ter metastazni raki, navadno iz drugih delov gastrointestinalnega trakta. Med dednimi boleznimi omenimo Wilsonovo bolezen, pri kateri se v telesu kopiči baker.

Jetra-čiščenje

Slika: jetra z žolčnikom, ki so eden težjih organov človeškega telesa.

Čezmerno uživanje alkohola je najpogostejši vzrok jetrnih bolezni v razvitih deželah. Alkoholne bolezni, kot sta alkohoini hepatitis in cirozajeter, so vsaj petkrat pogostejše kot ostale. V Afriki in Aziji nosi do 20 % prebivalcev virus hepatitisa B. V teh deželah sta najpomembnejši jetrni bolezni ciroza in primarni jetrni rak, ki ju povzroči virus. Slovenija je po smrtnosti zaradi jetrnih bolezni na četrtem mestu v Evropi. Višje so uvrščene samo Madžarska, Romunija in Hrvaška. Bolezni jeter so visoko na lestvici umrljivosti predvsem zato, ker so jetra organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino. Poleg tega lahko delujejo s približno tretjino svojih zmogljivosti in se bistvene napake v delovanju jeter pokažejo šele, ko je prizadetih več kot 85 % hepatocitov. Za ugotavljanje delovanja jeter imamo na razpolago številne preizkuse jetrne funkcije.

Med rastlinami, ki jih uporabljamo za zaščito in hitrejšo obnovo jeter, sta pomembna predvsem pegasti badelj (Silybum marianum) in šisandra (Schisandra chinensis), delovanje z aktivacijo bioproizvodnje žolča pa izkazujejo vse rastline z grenčinami.

O Pegastemu badlju

Podatke o ugodnem vplivu plodov pegastega badlja na jetra so zapisali v šestnajstem stoletju. Njegovo delovanje je danes dobro raziskano, učinkovitost pa potrjena tudi s kliničnimi raziskavami.

Pegasti badelj ima velike zelene liste z belimi lisami, ki so nazobčani in imajo ob robovih trne. Na koncu stebla je okroglo koškasto socvetje vijolične barve. Iz oplojenih cvetov se razvijejo plodovi, ki imajo trdo lupino in svilnate dlačice, ki kmalu odpadejo. Plodovi so dolgi 6 do 7 mm in črnorjave barve. Pegasti badelj je enoletnica ali redkeje dvoletnica.

Učinkovine pegastega badlja

Plod pegastega badlja vsebuje 1,5 do 3 % silimarina, ki je zmes flavonolignanov iz ovojnice ploda. Glavne sestavine silimarina so silibinin ali silibin (50 %), silikristin (25 %) in silidianin (25 %), identificirali pa so še silandrin, silimonin in silibinomere (tri-, tetra- in pentamere silibinina). Vsebuje tudi flavonoide (taksifolin, kvercetin, dihidrokemferol, kemferol, apigenin, naringenin, eriodiktiol in krizoeriol). Pomembno je olje (20 do 30 %) z dolgoverižnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami (60 % linoine, 30 % oleinske in 9 % palmitinske kisline), s tokoferolom (38 %) in steroli (holesterolom, kampesterolom, stigmasterolom in sitosterolom). Plod pegastega badlja vsebuje tudi 25 do 30 % proteinov.

Silimarin je slabo topen v vodi, zato uporaba vodnih izvlečkov, kot je na primer čaj, ni primerna. Bolj učinkovita je uporaba pripravkov (na primer tablet), ki vsebujejo koncentriran izvleček badlja, vendar tudi v tem primeru silimarin težko prehaja iz prebavnega trakta v kri. Najučinkovitejša je intravenska uporaba (injiciranje v veno).

Silibinin, ki ga imenujemo krajše silibin, vsebuje silibina A in B ter izosilibina Ain B, ki so diastereoizomeri.

Delovanje in uporabnost pegastega badlja

Farmakološke raziskave

V in vivo raziskavah na podganah in miših so dokazali hepatoprotektivne učinke silimarina in silibinina po akutni zastrupitvi jeter, inducirani s tetraklorometanom, paracetamolom, etanolom, faloidinom ali alfa-amanitinom; slednja sta glavni toksični spojini v zeleni mušnici (Amanita phalloides).

Celotnega mehanizma, po katerem pripravki z badljem dosežejo ta učinek, še niso povsem raziskali, domnevajo pa, da so vpleteni vsaj trije mehanizmi. Po prvem mehanizmu naj bi sestavine iz pegastega badlja spodbudile sintezo DNA, RNA in proteinov ter tako posredno spodbudile tudi obnavljanje jetrnih celic. Po drugem mehanizmu naj bi silimarin vplival na lastnosti membrane jetrnih celic na tak način, da skoznje ne bi mogli prehajati strupi. Po tretjem mehanizmu, naj bi silimarin lovil radikale v jetrnih celicah in jetra tako ščitil pred nekontroliranimi oksidativnimi procesi. Zaradi antioksidativnega delovanja naj bi se v jetrih povečala koncentracija naravne zaščitne snovi - glutationa. Glutation celice uporabljajo pri odstranjevanju radikalov, reagira pa tudi z drugimi strupenimi snovmi, ki se znajdejo v jetrih, in jih inaktivira.

Uporaba pegastega badlja

Pegasti badelj uporabljamo za preprečevanje in zdravljenje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov, pri motnjah delovanja jeter, cirozi in zamaščenih jetrih.

Dnevni odmerek je 200 do 400 mg silimarina, preračunanega na silibinin, če jemljemo pripravke iz droge, oziroma 12 do 15 g droge. Uporaba čaja sicer ni pogosta, pripravimo pa ga tako, da 3 g zdrobljenih plodov prelijemo s hladno vodo ter hitro prevremo ali pa jih prelijemo z vrelo vodo. Pustimo deset do trideset minut.

Klinične raziskave o pegastemu badlju

Učinkovitost pegastega badlja so dokazali v več kliničnih raziskavah. Zanimiva je uporaba pripravkov pri zastrupitvah z zeleno mušnico (Amanita phalloides), vendar je raziskovanje tega učinka težavno. Težko namreč načrtujemo raziskavo, saj zastrupitve niso niti redne niti zelo pogoste, pa tudi neetično bi bilo zaradi kontrole nekaterim zastrupljencem odreči najboljše možno zdravljenje. Po poročanju zdravnikov iz Neaplja se je štiričlanski družini, ki so jo pripeljali na zdravljenje zaradi zastrupitve z zeleno mušnico, stanje kljub standardnemu zdravljenju poslabševalo. Tretji dan po zastrupitvi so jim začeli dajati injekcije silimarina. Takrat se jim je zdravstveno stanje takoj začelo izboljševati. Vsi štirje so preživeli in so trinajsti dan lahko zapustili bolnico.

Zdravniki z dunajske klinike poročajo, da so imeli v dveh letih po uvedbi zdravljenja s pegastim badljem za zastrupljence z zeleno mušnico osemnajst primerov zastrupitve. Razen enega, ki je zaradi samomora zaužil izredno velike količine gobe, so vsi preživeli. Po izkušnjah iz preteklosti zdravniki ugotavljajo, da je pegasti badelj bistveno izboljšal možnost preživetja zastrupljencev. Zdravljenje je bilo najuspešnejše, kadar so z njim začeli prej kot v 48 urah od zastrupitve, kar pa ni zmeraj lahko, saj se prvi znaki zastrupitve včasih pojavijo šele po več kot dvanajstih urah. Kljub večjim zapletom so preživeli tudi tisti, ki so z zdravljenjem začeli šele po 72 urah.

Švicarski zdravniki so proučili kartoteke o 205 primerih zastrupitve v desetletnem obdobju. Umrlo je 22 % izmed vseh zastrupljencev, med otroki do desetega leta starosti pa je bila smrtnost kar 51-odstotna. Delež umrlih ni bil odvisen od spola in časa prihoda v bolnico. Zdravniki so želeli ugotoviti, kateri izmed uporabljenih načinov zdravljenja je bil najuspešnejši, kar pa ni bilo lahko. V povprečju so bili namreč zastrupljenci deležni osmih različnih načinov zdravljenja, nekega bolnika pa so zdravili kar na dvajset načinov hkrati. Skupno so v desetih letih uporabili trideset različnih načinov zdravljenja, izmed katerih je bilo osem načinov splošne podpore življenjskih funkcij (transfuzija krvi itd.), sedem načinov odstranjevanja strupa iz telesa (spiranje želodca, dializa itd.) in štirinajst načinov zdravljenja z zdravili. S statistično analizo vseh teh podatkov so ugotovili, da so uspešni le tri načini zdravljenja: s penicilinom, kisikom pod zvišanim tlakom in silimarinom.


Slika izo-silibina A

Druge raziskave potrjujejo, da silimarin uspešno ščiti jetra tudi pred zastrupitvami z organskimi topili (na primer tetraklormetanom, toluenom, ksilenom), zmanjša pa tudi škodo, ki jo lahko na jetrih povzroči dolgotrajna uporaba nekaterih zdravil (na primer fenotiazina). V tovarni, kjer so bili delavci izpostavljeni hlapom toluena in ksilena, so zdravstveno pregledali vseh dvesto delavcev. Pri 49 so ugotovili, da jim jetra ne delujejo normalno ter da imajo posledično tudi spremenjeno krvno sliko. Trideset delavcev z motnjami v delovanju jeter je en mesec jemalo pripravek s pegastim badljem, 19 pa je služilo za kontrolo. Po enem mesecu so vseh 49 delavcev še enkrat pregledali. Pri kontrolni skupini se v mesecu dni stanje ni spremenilo, pri delavcih, ki so uporabljali badelj, pa so opazili, da sta se krvna slika in delovanje jeter popravila, čeprav še ne na povsem normalne vrednosti.

Več raziskav je ugotovilo uporabnost pripravkov iz pegastega badlja tudi pri cirozi jeter. Pri eni izmed kliničnih raziskav, ki je vključevala kronične alkoholike s cirozo jeter, pa so ugotovili, da je v dveh letih umrlo približno 25 % bolnikov, ne glede na to, ali so prejemali silimarin (450 mg na dan) ali ne.

Pri virusnem hepatitisu je vzporedna uporaba badlja ob hkratnem standardnem zdravljenju značilno skrajšala čas zdravljenja.

Druge metode za reševanje povišanega holesterola/trigliceridov na podlagi primerov

Reševanje zapletov z jetri pa ne rešujemo vedno le s pegastim badljem, lahko jih rešujemo tudi z izdelki Regulat. Izdelka Regulat si lahko ogledate spodaj pod sorodnimi artikli.

Pacient, 48 let, je od leta 2005 redno opravljal laboratorijske teste, ki so vselej izkazovali povišano stopnjo holesterola in drugih krvnih lipidov, povišano viskoznost krvi, pospešen srčni utrip in pogosto tudi povišano sečno kislino.

Številne metode, kot na primer puščanje krvi, postenje, uživanje mineralnih prehranskih dopolnil, preparatov iz artičok in podobno, so sicer prinesle znatno izboljšanje, a holesterol kljub vsemu ni padel nazaj na normalen nivo. Enako je bilo s sečno kislino.

Terapija

V pomladnem času je pacient zaužil 5 stekleničk kaskadno fermentiranega bio koncentrata, jemal je eno do dve (1-2) jedilni žlici zjutraj in zvečer.

Rezultat

Laboratorijski test, ki ga je opravil v septembru, je prvič pokazal normalen nivo holesterola, trigliceridov in sečne kisline.

Holesterol - ta nastaja v jetrih

Pacient, 88 let, in pacientka, 72 let, zakonski par, sta imela močno povišan nivo holesterola. Oba sta zavrnila konvencionaino zdravljenje omenjene presnovne motnje (z zdravili).

Terapija

Skupaj sta opravila dvomesečno »swing« terapijo z uporabo kaskad no fermentiranih bio koncentratov:

• Prvi teden sta začela jemati po eno (1) čajno žličko bio koncentrata vsako jutro in večer, s tem da sta ga v ustih najprej dobro razžvrkljala, šele nato pogoltnila.

• Drugi teden sta doziranje povečala na eno (1) jedilno žlico.

• Tretji teden dve (2) jedilni žlici.

• Četrti teden po dve (2) jedilni žlici zjutraj, opoldne in zvečer.

• Peti teden sta dozo zmanjšala na dve (2) jedilni žlici vsako jutro in večer.

• Zadnje tri tedne sta jemala le še po eno (1) čajno žličko vsako jutro in večer.

Rezultati so bili sijajni:

Pacientu je začetna vrednost 318 mg% holesterola po osmih tednih padla na 179 mg%. 

Pacientki je začetna vrednost 396 mg% holesterola po osmih tednih padla na 265 mg%.

Druga pacientka, 78 let, je trpela za arteriosklerozo in splošno utrujenost jo. Nivo holesterola (LDL) je bil 280 mg%. Vrednost HDLje bila normalna.

Rezultat terapije

Po osmih tednih uživanja kaskadno fermentiranega bio koncentrata je občutila znatno splošno izboljšanje, nivo holesterola je padel na 205 mg%.

Delovanje kaskadno fermentiranih bio koncentratov pri povišanem holesterolu

V medicinski stroki najbrž ni drugega vprašanja, na katerega bi se pojavljalo toliko nasprotujočih si odgovorov, kot je ravno vprašanje holesterola. Četudi normalni parametri holesterola niso več tako strogo omejeni, se še vedno pojavlja določena mera »holesterolne histerije«.

V tem poročilu je nemogoče omeniti vse vidike holesterola, zato bomo omenili le najpomembnejše:

1. Holesterol je temeljna substanca. Naše telo (jetra in črevesje) ga proizvede približno šest gramov na dan, in to tudi če se držimo stroge nizko maščobne diete.

2. Holesterol je bistvena sestavina vsake celične membrane in je osnovna substanca, potrebna za biosintezo estrogenov, kortikalnih steroidov iz skorje nadledvične žleze, androgenov in progesterona. Omeniti moramo tudi sintezo kalciferola v koži, ki nastaja s pomočjo holesterola in sončnega sevanja. Že samo ta nepopoln seznam dejavnikov fiziološkega holesterola nam pokaže, da življenje brez njega ne bi bilo mogoče.

V povprečni zdravi odrasli populaciji se skupni nivo holesterola običajno giblje nekje med 160 in 220 mg. Če je presnova zaradi slabe prehrane ali pomanjkanja gibanja upočasnjena, se nivo holesterola poviša.

Prehrana, oropana bistvenih življenjskih hranil (vzrok niso samo visoke količine zaužitih maščob), lahko zmoti fermentacijsko presnovo. Prekomerna količina beljakovin, kot posledica prevelikega uživanja mesa in premalo naravnih beljakovin, lahko vodi do oslabljenega delovanja naše najboljše presnovne tovarne - naših jeter.

Holesterol lahko potuje le v tekočem stanju (v krvnem obtoku), za kar potrebuje beljakovine. HDL lipoproteini (t. i. dober holesterol) so znani kot dobri transporterji, vendar pa, če želijo jetra regulirati proces sinteze holesterola (nastanek in razgradnja holesterola ter sinteza lipoproteinov), potrebujejo visoko kakovostne beljakovine, ki so karseda podobne naravnim beljakovinam. Kaskadno fermentirani bio koncentrati z vsemi omenjenimi vitalnimi substancami omogočajo sintezo holesterola v zelo dovršeni obliki. S tem lahko pojasnimo, zakaj kaskadno fermentirani bio koncentrati, unikatni naravni izdelki, uspejo tako hitro in učinkovito normalizirati nivo holesterola ter obenem regenerirati metabolizem. Uravnava navadno traja štiri do osem tednov.


vir: sodobna fitoterapija &Diagnoza, končno ozdravljeni

Komentarji

Komentarji uporabnikov

Tomaž
Super zadevica - dobro razloženo s primeri in dejanskimi izdelki, ki se jih da kupiti!
31. 12. 2016 16:16