Polifenoli za zdrave oči, srce, ožilje ter počutje!

Naravni polifenoli ZA ZDRAVE OČI
Slepota predstavlja najbolj strah vzbujajočo prizadetost oz. nezmožnost, izguba vida pa najpogosteje izhaja iz bolezni kot je degeneracija rumene pege (makule), retinopatije in glavkoma.

Mrežnica je tkivo z najvišjo presnovno zmožnostjo v telesu. Posledično je najbolj dovzetna za nastanek oksidativnega stresa, s katerim imajo prosti radikali večjo »moč« povzročitve poškodb in bolezni.

Retinopatija je bolezen ki se pojavlja kot posledica pri sladkorni bolezni in hipertenziji. Prizadene kapilare mrežnice, ki povzročajo sprva majhne krvavitve, vendar v prvem stadiju bolezni skoraj neopazne. Težava nastane ko se poleg točkastih krvavitev v mrežnici, pričnejo razraščati nove žilice. V končni fazi je možna tudi slepota.

Naravni polifenoli:
- nudijo zaščito pred oksidacijskimi okvarami, ki so posledica oksidativnega stresa ter s tem podaljšajo delovanje luteina in zeaksantina v očesu
- zagotavljajo sinergistično antioksidativno aktivnost pri zaščiti lipidov mrežnice pred oksidacijo
- stimulirajo encimske aktivnosti v mrežnici
- zaužiti v zgodnji fazi diabetične retinopatije, lahko delno obnovijo vid in ustavijo napredovanje le-te
- zmanjšujejo možnosti za razvoj starostne degeneracije rumene pege (makule) SDM- zahrbtne in neozdravljive bolezni, ki se pojavlja predvsem pri starostnikih in vodi do izgube centralnega vida
Naravni polifenoli za ZDRAVO SRCE in OŽILJE
Naravni nizkomolekularni polifenoli lahko bistveno prispevajo k preprečevanju petih glavnih dejavnikov tveganja za zdravje srca in ožilja.

Osnovni skupni imenovalec bolezni srca je proces, ki se odvija v žilni steni in ga imenujemo ateroskleroza. Gre za kronično degenerativno bolezen arterij – žil ki iz srca dovajajo krvi v organe.

Dejavnikov, ki pospešujejo mašenje žil in s tem povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja je več: od pretežno sedečega načina življenja (sodobne telesne neaktivnosti), do debelosti, sladkorne bolezni, kajenja ter samega procesa staranja, najpomembnejša pa sta zagotovo visok krvni tlak in maščobe v krvi.

Naravni polifenoli, s svojim antioksidativnim delovanjem dokazano izboljšujejo pretok krvi in krepijo stene žil, zavirajo oksidacijo LDL-holesterola ter poškodbe žilnih sten.
Prav tako naravni polifenoli izboljšujejo delovanje ledvic pri bolnikih s hipertenzijo, kot tudi preprečujejo nastanek tromboze.
Vpliv naravnih polifenolov NA KOŽO
Nizkomolekularni polifenoli iz lubja iglavcev so prvo naravno prehransko dopolnilo, ki dokazano povečujejo sintezo hialuronske kisline v človeški koži!

Pred kratkim izvedena Klinična študija raziskovalnega Inštituta za okoljsko medicino v Düsseldorfu (Nemčija ) je pokazala, da naravni polifenoli zmanjšajo vidne znake staranja kože pri ženskah.

Dvajset zdravih žensk ( v starosti 55-68 let), so redno (dnevno) uživale 75 mg naravnih nizkomolekularnih polifenolnih izvlečkov iz lubja iglavcev v obdobju 12-ih tednov.
Študija je primerjala učinek njihovega rednega uživanja na stanje kože (hidratacija, elastičnost in utrujenost), pred, ob in po uživanju.

Rezultati študije so pokazali, da redno jemanje naravnih izvlečkov nizkomolekularnih polifenolov , pridobljenih iz lubja iglavcev, izboljša elastičnost kože za 25%, hidratacijo kože za 8% in gladkost kože za 6%, medtem ko zmanjša kožne gube za 3% in vidno zmanjša vizualno utrujenost kože.

Ta pozitiven učinek polifenolov je bil še toliko bolj opazen pri ženskah, ki so, pred začetkom študije, imele diagnosticirano suho kožo.
Pred, med in po testiranju je bilo stanje njihove kože (hidratacija, elastičnost in utrujenost), ocenjeno z uporabo ne invazivnih biofizikalnih metod. Prav tako je bila pred in po testiranju izvedena biopsija kože, potrebna za oceno genskega izražanja IMA-1 in COL1A1/COL1A2 (gena, ki kodirata kolagen tipa I).

Najpomembnejša ugotovitev raziskave je znatno povečana (za 44%) ekspresija gena hialuronske kisline sintaza-1 (HAS-1). Hialuronska kislina veže velike količine vode v koži in v drugih tkivih, kot npr. hrustanec . Tako povečana količina hialuronske kisline pojasnjuje povečano vlaženje kože, večjo prožnost in splošno gladek videz kože pri ženskah, ki jemljejo naravne polifenole. Po mnenju vodilnega raziskovalca, Dr. Jean Krutmann-a, so naravno polifenoli edini naravni dodatek, ki spodbuja proizvodnjo hialuronske kisline v človeški koži.«V tej študiji smo z molekularnimi dokazi potrdili, da dodani naravni polifenoli izredno koristijo človeški koži«.

Komentarji