x
Vse kategorije

Pomoč pri akutni driski!

torek, 29 november 2011

Vodilni klinični znak črevesnih bolezni je driska. Driska ali diareja je definirana kot iztrebljanje mehkega ali vodenega blata več kot 3-krat dnevno.

Glede na časovno trajanje lahko opredelimo drisko kot akutno (epizoda diarej, ki traja manj kot 14 dni) ali kot kronično (epizoda diarej, ki traja več kot 14 dni). Vzroki za kronično drisko so pogosto neinfekcijski: motnje presnove (npr. laktozna intoleranca), alergije in uporaba antibiotikov. Akutna driska je vodilen simptom pri nalezljivih črevesnih boleznih. Zaradi svoje številčnosti in razširjenosti predstavlja velik javnozdravstveni problem in drugo najpogostejšo diagnozo v splošni praksi, takoj za prehladom. V Sloveniji driska predstavlja 25–39 % vseh primerov prijavljenih nalezljivih bolezni. Čeprav v razvitem svetu driska ni smrtno nevarna in v hujši meri prizadene le ogrožene skupine (starostnike, otroke v vrtcih, osebe z okvarjenim imunskim sistemom), je še vedno pomemben vzrok za hospitalizacijo otrok. Manjši kot je otrok, večja je nevarnost dehidracije.Poznamo tri mehanizme driske

1. osmotska diareja,
2. sekrecijska diareja,
3. motorična diareja.

Osmotska diareja

Nastane zaradi povečane koncentracije osmotsko aktivnih delcev. Ti se ne absorbirajo, vendar povzročijo premik vode v tanko črevo. Zaradi povečanja prostornine v črevesju, se poveča aktivnost črevesa, kar povzroči iztrebljanje.

Povzročitelji: ogljikovi hidrati in različni sladkorji (sorbitol), ioni, ki se slabo absorbirajo (magnezijev ion, sulfati, fosfati), maldigestija (pankreatična insuficienca) ali malabsorbcija (laktozna intoleranca).

Sekrecijska diareja

Do sekrecijske diareje pride, ko je v nekem delu črevesja povečano izločanje vode v lumen črevesa. Navadno je posledica okužbe s toksini.

Povzročitelji: bakterije (kolera), virusi in vnetje.

Motorična diareja

Do diareje pride zaradi povečane motilitete črevesja, kar skrajša čas zadrževanja vsebine v črevesju. To privede do nepopolne absorpcije, saj zanjo ni časa.

Vzrok: hipertioridizem (ščitnični hormoni povečajo motiliteto črevesja), sindrom iritabilnega kolona.

Pri vseh treh oblikah obstaja možnost dehidracije, saj s povečanim izločanjem blata izgubljamo vodo in elektrolite (natrij, klorid, kalij in hidrogenkarbonat). Nevarnost dehidracije nastane, ko izgub soli in vode ne nadomestimo. Zato je zelo pomembno, da drisko čimprej zaustavimo oziroma zmanjšamo število iztrebljanj ter nadomestimo izgubljene soli. Za želeni učinek so priporočene različne vrste učinkovin, kot so rehidracijske soli, aktivno oglje, glina, antipropulzivi, probitiki ipd.

Kdaj obiskati zdravnika?

• če se kljub samozdravljenju driska ne izboljša v 48–72 urah po začetku bolezni;
• če bolnik istočasno dlje časa bruha, ima visoko telesno temperaturo, hujše bolečine v trebuhu;
• če je driska krvava;
• če se pojavi akutna driska pri nosečnicah in majhnih otrocih.

Dimexanol

Novost na trgu – proizvod z dvojnim delovanjem, ki zaustavi drisko in podpira rehidracijo telesa. Šumeče tablete proti akutni driski, z dvojnim delovanjem, zaustavijo drisko tako, da delujejo na sam vzrok obenem pa z dodanimi elektroliti podpirajo rehidracijo.

Aktivna naravna sestavina Morilyte je sestavljena iz užitne naravne gline (diosmektit) in dodanih elektrolitov. Morilyte tvori zaščitno plast na črevesni sluznici, le-ta adsorbira snovi, ki povzročajo drisko in prepreči nadaljnje širjenje okužbe, obenem pa podpira rehidracijo, saj sprošča elektrolite in s tem nadomešča izgubljene soli in vodo ter tako omogoča hitro okrevanje. Dimexanol je prijazen do gastrointestinalnega sistema in je prijetnega okusa.

Uporaba: Šumečo tableto raztopite v ½ kozarca vode (125 ml). Za otroke od 5 do 12 let: 1 tableta, 2- do 3-krat na dan. Za odrasle in otroke, starejše od 12 let: vzemite 1 tableto, 3-krat na dan.

Pakiranje: 10 šumečih tablet.

Benegast izdelki so učinkoviti, naravni in znanstveno zasnovani izdelki za ponovno vzpostavitev ravnovesja prebavil.

Komentirajte

Prijava na e-novice

Spremljajte naše e-novice in bodite obveščeni o ugodnostih in promocijskih bonih, s katerimi lahko prihranite.